Acemi'den Sorular


zknzgnÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2013
İl: Kocaeli
Mesaj: 70
zknzgnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2013 14:14
Arkadaşlar Merhaba,

Öncelikle bu siteye vakit ayıran bütün arkadaşlara tek tek teşekkür ediyorum. :)

Gençken başlamış olduğum bu hobiye, ( ki kırmızı pullu sazan akvaryumum vardı. yaklaşık 20 km yol gidip, 15 km yokuş çıkıp, jandarmaya yakalanmadan yakaladığım kırmızı sazanlarımı iğne kanca ile yakalayarak - balığın kaçmasını önleyen çıkıntı olmaz bu kancalarda ve balığa zarar minimumdur - tekrar 35 km yok gidip ve yakaladığım balıkları öldürmeden oluşturmuştum bu akvaryumu :) ) üniversiteyi kazanana kadar devam etmiştim. (Kırmızı sazanlarım neredeyse benden sağlamdılar ve değim yerindeyse ekmek atsam yiyorlardı :) ) Üniversite, askerlik, iş hayatı derken, Kurban Bayram'ındaki 9 günlük tatili de fırsat bilerek ( Buradan herkesin geçmiş bayramını da kutlamak isterim ) kendime bir akvaryum kurdum.

Tabi de, burdan da okuduğum kadarıyla kazın ayağı hiç öyle değilmiş. Aşağıda kısaca akvaryum ve ekipmanlarımı tanıtmak istiyorum;

-- 100x60x45  8 mm kalınlıkta bir akvaryum,
-- Jebo 625 6 ay kullanılmış bir dış motor,
-- Sağlam bir ısıtıcı,
-- 3 farklı yem,
-- 2 çıkışlı ve 2 güçte kabarcık motoru,
-- Kabarcık için yaklaşık 40 cm'lik taban taşı,
-- Kepçe, mıknatıslı silgi, dip kumu, su bekletmek içöin kova ve maşrapa, 
-- 8-10 cm arası 4 adet büyük çiklet, 4 adet 4 cm sarı prenses.

Üstatlar,

Hem kırmızı sazan beslerken başarımdan ötürü (halbuki numara bende değil, balıkların dayanıklılığında :) ) hemde japon-lepistes akvaryumumda hiç kayıp vermememden dolayı, birazda kaba tabirle 'bodozlama' ciklet besleme arzumdan önce daha çok öğrenmem gereken dersler olduğunu sizler sayesinde buradan öğrendim. 

Sizlere nacizane bir kaç sorum olacak, şimdiden yardımda bulunan üstatlarıma teşekkürlerimi sunarım.

1) Çeşme suyu ile doldurduğum akvaryuma kumları ekledikten sonra ve her aceminin yaptığı hata olan mavı damlayı (15 ufak damla - 170 lt suya) akvaryumumu dinlenmeye bıraktım. 2 gün boyunca dış motor çalıştırdıktan sonra, deneme amaçlı ilk set balığımı (1 ciklet 2 yavru prenses) aldım. Neredeyse 4 saat aralıksız onları izledikten sonra, eski gözlemlerime de dayanarak balıklarımın keyfinin yerinde olduğunu da tahmin ederek diğer 3 cikletimi de aldım. Fakat su konusundaki sıkıntı, alt kabarcık motoru çalışmadığı zaman, balıklar - ciklete göre - çok hareketli olmuyorlar ama kabarcık motoru çalıştığında deyim yerindeyse çocuklar gibi şen şekilde kabarcıklarla oynuyorlar. Bu normal midir ?

2) Dış motoru ve kabarcık motoru sürekli çalıştırmam gerekli midir ? Hepinizin de bildiği gibi kabarcık motoru çok ses çıkardığı için daha çok geceleri çalıştırıyorum ve gündüz de çalıştırabilmek için motorun sesini nasıl daha da azaltabilirim ? (2 kademe motoru balıklarım rahatısız olmaması için düşük seviyede çalıştırıyorum ve gayet güzel kabarcık çıkartıyor)

3) dış motor temizliğini 2 ayda bir yapmanın uygun olacağını buradaki paylaşımlardan öğrendim. (eski akvaryumlarımda hep iç motor vardı ve 2 hafta da bir süngerini temizlerdim) peki su değişimini ne şekilde ve nasıl yapmam gerekir ? yaklaşık 170 lt olan su tankıma hangi zaman aralıklarıyla ne kadar su (dinlenmiş olan) değiştirmeliyim ?

4) Akvaryum içine süs düşünmüyordum fakat yavru prenseslerim, sanırım abilerinden ve ablalarından rahatsız olduğu için, ısıtıcı ve kabloların arasında saklanıyorlar. bende bunun üzerine bazı taşlar sipariş verdim ve bunlarla ufaklıkların saklanabileceği bir sığınak yapmayı planlıyorum.

5) 3 çeşit yem aldım. Gene buradan öğrendiğim bilgiler sayesinde tabi :) Üstatlarıma sorum, günde kaç sefer, hangi saatlerde (gece veya gündüz) balık başına yaklaşık 2 mm olan yemlerden kaç cm atmalıyım ? (yavrular ayrı yerde saklandığı için, yemleri ikiye bölerek büyükleri akvaryumun bir ucunda beslerken, yavruları diğer tarafta besliyorum)

6) Dış motor ve kabarcık motoruna ek olarak, iç süngerli motor almalı mıyım ? Almama sebebim, balıkların çıkan suyun yaratmış olduğu akıntıdan dolayı rahatsız olabileceğini düşündüm.

7) Akvaryumum yerde durmasını istediğimden dolayı, ayaklık veya dolap almadım. yerler parke ve parkenin altı ısı yalıtımı ile kaplı. eski tip parkeye göre aha hareketli ve yumuşak bir parke olduğu için altına halı sermedim. Parkenin de esnekliğine güvenerek strafor almadım. Sizce strafor almalı mıyım ? Eğer strafor alacaksam, suyu boşaltmam gerekiyor. Tam su boşaltımını ve temizliğini sizce (bakteri, yosunlaşma, mantar, vs göz önünde bulunarak) ne kadar süre sonra yapmalıyım ?

8)Balıklarda, kuşlarda olduğu gibi (kuşlarda kahve rengi burunlu olan dişi, mavi burunlu olan erkektir) cinsiyet ayrımı için dikkat çeken bir durum var mıdır (yüzgeç rengi gibi)

9) Ciklet ile birlikte, vatoz ve çöpçü almak istiyorum. acaba cikletlerim bu iki türdeki balığa zarar verir mi ? zarar verirse eğer cikletlerimin yanına ne tür balıklar almamı tavsiye edersiniz ?

Not: Akvaryum ve balık sevgimi şöyle özetleyebilirim. Yıllar önce akvaryumu mu temizlerken, akvaryum elimden kalıp patlamıştı ve koluma yaklaşık 2 cm şeklinde saplanmıştı. O an koluma değil akvaryumuma üzülmüştüm :( 


Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. 

Sorularınız harici yardımlarınız için teşekkürler,
Sağlıklı balıklar ve hobiler dilerim :)


zknzgn2013-10-21 14:16:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

duman821Çevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2013
İl: Ankara
Mesaj: 164
duman821Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2013 14:38
Hocam öncelikle hayırlı olsun kurulumunuz sağlıklı balıklar yetiştirirsiniz ben 11 aydır falan cikletteyim elimden geldiğince yazayım.


1.Ciklet türleri bol oksijeni seven türlerdir elinizden geldiğince abartmadan ama bol oksijen sağlamalısınız,Metilen mavisine gelince ben bu güne kadar 1 tanesi arkadaşımın 4 tane akvaryum kurdum hiç birisindede metilen mavisi kullanmadım bildiğim veya kendi akvaryumumdan su aşılaması dediğimiz akvaryumun 1/3 kadar su ekledim ( melek akvaryumunda bile )
Balıklar ciklete göre daha hareketli oluyor  demişsiniz sarı prenseste bir ciklet türüdür sizin diğer
 türünüzü çözemedim .


2.Dış motor size kalmış ama hava motoru ( Kabarcık motoru ) devamlı çalıştırın sonuçta iç filtrenizin olduğunu yazmamışsınız o yüzden oksijen eksiklilerini giderirsiniz bu şekilde.

3.Su değişikliğinide Haftada 1 gün pazar mesela yüzde 30 dip çekimi ile yapabilirsiniz.

4.Taşların siparişini verdiğiniz iyi olmuş gerçi kendiniz doğadanda toplaya bilirdiniz zaten malavi ( ciklet ) akvaryumunda taş ve kayalar olmazsa olmazları dır bu iş doğalarında vardır ( normal yaşam alanlarında yani ).


5.Hocam mm gr falan anlamam ben dediğim gibi herşeyi doğal yapıyorum göz kararı balıkların 1 dk falan sürede bitirebilecekleri kadar ve günde 2 kez akşam ve sabah yemliyorum.


6.Dış motoru sürekli çalıştıracaksanız gerekli hatta iç motor alsanız daha iyi olur çünki oksijende vermiş olursunuz içeriye.


7.Akvaryumunuzun altına strafor koyarsanız bu sizin karınıza olur ıstıcıdan tasarruf etmiş olursunuz bi nebze ama sizin kararınız yani imkan meselesi keşke bi dolap uydurabilseniz daha iyi olur.


8.Çoğu türde olabiliyor ( discus ve meleklerde yüzden belli olabiliyor ) ama yinede en garantisi 6-7 cm ulaşan cikletin cinsiyet ayrımı anüs vent ile belirleniyor ( en azından ben öyle yapıyorum )


9.Çöpçüyü bilmiyorum ama vatoz var benim akvaryumda epey didiklediler ama şimdi peşini bıraktılar
( cüce vatoz var bende )


İnşallah faydalı olabilmişsimdir Teşekkürler.

Not:bu arada akvaryum cam silgisi camı ciziyor size kum olarakta beyaz silis kum öneririm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muslim kavakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3448
muslim kavakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2013 14:41
1:Dış motorun şelale şeklinde akmıyorsa balıkların oksijensiz kalır buda balıkların keyfini kaçırır.
2:Dış motorun su çıkışını şelale şeklinde akvaryuma akıtırsan hava motorunu çalıştırmana gerek yok.
3:%30 kadarını haftalık değiştirmen yeterli olacaktır.
4:Saklanabilecekleri alan nekadar çok olursa balıklar okadar mutlu olurlar.
5:Günde 4 defa bu tabi ufak balıklar için geçerli 2 dakikada bitirebilecekleri kadar atman yeterli olacaktır.
6:Gerekli değil.
7:Sıkıntı olacağını zanettmem fakat altına strafor koysaydın daha güvenli olurdu.
8:En doğru yöntem anüs vent yani cinsel organının kontrolu.
9:Yanlarında cüce vatoz besleyebilirsin sıkıntı olmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zknzgnÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2013
İl: Kocaeli
Mesaj: 70
zknzgnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2013 14:57
Duman821 Bey ve Müslim Bey bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim.

Akvaryumumda ciklet harici balık yok. Diğer balıklardan kastım, japona veya teleskopa göre çok daha hareketliler. :) 
Taş konusuna gelince, ne yazık ki yaza kadar şansım yok :(

Şelaleden kasıt, dış motorun çıkış yaptığı çubuğu bi 5 cm su üstüne çıkarmak mıdır ? bu ses ve suyun yaratacağı düşüşten dolayı balıklarım rahatsız olmaz mı ?

Bir de, bir adet muhabbet kuşum var. Onun yemine ve suyuna kattığım ( kuş kumu, vitamin damlası gibi ) materyaller var. Acaba ciklet içinde, hastalık önleyici ve vitamin gibi almam gereken koruyucu damla, tablet gibi gereksinimler var mıdır ?

edit: bir de kum derinliği kaç cm olursa uygundur ?


Teşekkürler.
zknzgn2013-10-21 15:24:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

duman821Çevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2013
İl: Ankara
Mesaj: 164
duman821Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2013 02:04
Kum derinliği 3 cm civarı yeter Taş dışarda dolu yaw bende topladım etraftan kaya tuzlu su yaptım biraz beklettim sonra akvaryuma ekledim sende toplayabilirsin.
Dış motorun şelale aparatını yukardan verirsen sen yapar ama akvaryumada oksijen vermiş olursunuz suyun içinde kabarcıklar yapar yani ama yok ben hava motorunu  açarım dersenizde ona gerek yok bence.

Abicim balıkları sağlıklı yaşatmayı düşünmeden bizler hemen hastalıkları düşünüyoruz nedendir bilemiyorum.Akvaryumunuzda hastalık önleyici en büyük etken sizsiniz unutmayın hiç bir balık ( bildiğim kadarı ile ) 1 saat içinde ölmez elbette bu en az 1-2 gün önceden kendini belli eder ama bu balığı besleyen akvartist iyi gözlemliye bilirse tedbirini alır gözlemliyemezse olan olur zararın neresinden dönerseniz kardır.Ben en başta yazdığımda size yaklaşık 1 senedir hiçbir akvaryumumda ilaç kullanmadığımı yazmıştım atlamışsınız galiba size tavsiyem

1. Erkek dişi oranını iyi ayarlayın ( 1-3 gibi yani gerçi bendeki erkek mavi peresnsesin 7 dişisi var ayda en az 250-300 yavru alıyorum  )
2. Dişileriniz  erkeklerden iri olmasınlar 
3.Akvaryumunuza bol kayalık koyun onlar kendilerine saklanacak yer yaparlar 
4.Dekorunuzu kesinlikle değiştirmeyin sıkıntı yaratmıyorsa sizin için
5.Erkek için akvaryuma 1 adet küp koyun ( 2 erkekse 2 küp şeklinde )
6.Aradabir akvaryumunuza yaprak bastığımız kaya tuzundan 1 avuç falan atın ( aradabir derken ayda 1-2 defa yani dış paraziti falan önler )






Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zknzgnÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2013
İl: Kocaeli
Mesaj: 70
zknzgnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2013 19:13
Ceyhun bey tekrardan teşekkürler,

günlerdir okuyorum, şu an taşları da ayarladım, anüs vent yöntemi ile de pazar günü eksikleri tamamlayacağım. şu an anladığım kadarıyla yem sıkıntısı var suyu bulandırıyor.

şöyle bir sıkıntı var. yem atıyorum az yiyorlar. anladığım kadarıyla dipteki gibi yemdeki yemleri yemiyorlar, etçil oldukları için hareketli yeme dalıyorlar. 

yemi beğenmediler sanırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrt_26Çevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2012
İl: Eskisehir
Mesaj: 245
mrt_26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2013 20:21
merhaba öncelikle akvaryumunuz hayırlı olsun. Benim size sorularım olacak ciklet demişsiniz türlerini öğrenip yazarsanız veya fotoğrafını çekip koyarsanız buradan yardımcı oluruz. aldığınız 3 çeşit yemin de markalarını yazarsanız balıkların sağlığı açısından o konuda da önerilerde bulunabilirim. erkek dişi davranış olarak kendini belli edecektir hava motoru24saatçalışmıyorsa iç motor alıp akvaryuma hava verdirmenizde fayda var dış filtrenin askısını yükseltip hava vermesini sağlayabilirsiniz. bu üç yöntemden birisi 24 saat açık kalsa yeter. eğer ses rahatsız edicek gibiyse iç filtre alın bir adet hava verecek olan borunun ucuna da bir adet vana ekleyin sesi azaltmak istediğnizde vanayı hafif kısarak sesi azaltmış olursunuz. yani akvaryumunuzda herzaman bir hava kabarcığı kaynağı olsun ne olduğu çok farketmez. akvaryumu hiçbirzaman tamamen boşaltıp suyu değiştirmeyin suyu düzenli olarak haftada bir gün yüzde 20 civarı değiştirirseniz yeterli olacaktır. Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

marslan78Çevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 52
marslan78Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2013 10:16
Hayırlı olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zknzgnÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2013
İl: Kocaeli
Mesaj: 70
zknzgnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2013 18:56
arkadaşlar merhaba,

ilgi ve alakanıza teşekkür ederim.

Yeni yem aldım 2 çeşit, eski yemler akvaryumu kirletiyordu. 

5 adet sarı prensesim var (4 ufak 2-3 cm 1 buyuk 4-5 cm)
1 mavi prensesim var 4-5 cm'lik
2 adet mücheverim var 3-4 cm 
3 adette çöpçüye benzer (mangarta gibi bişey adını unuttum) balığım var.

forumdan okuduğum kadarıyla, mücheverler ile sarı prensesler pek uyuşmuyor. o yüzden balıkçı ile konuştum, mücheverleri verip sarı prenses alacağım.

yunusta almak istiyorum 4d1e acaba sarı prenses ile sıkıntı olur mu ?

bu da nacizhane akvaryumum. 

şimdiden teşekkürler.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrt_26Çevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2012
İl: Eskisehir
Mesaj: 245
mrt_26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2013 23:55
Benim fikrimi sorarsanız akvaryumdaki makaranta ları da verin akvaryumcuya, mavi 1 tane var demişsiniz birkaç tane daha almalısınız, yunus almanızı tavsiye etmem akvaryum ebatlarınızdan dolayı, alacaksanız da 1e4d yunus 1e4d sarı kalacak şekilde yunus besleyiniz 3. bir tür olmasın. Eğer yunustan vazgeçerseniz akvaryuma ben demasoni eklemenizi önerebilirim güzel bir malawi tankı olur.makaranta çok büyük boylara büyüyebilen bir tür ve büyük hacimlere ihtiyaç duyarlar cüce vatoz alabilirsiniz akvaryuma ya da bir adet labio, tercihe göre her ikisini de alabilirsiniz. Saygılar 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zknzgnÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2013
İl: Kocaeli
Mesaj: 70
zknzgnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2013 11:34
[QUOTE=mrt_26]Benim fikrimi sorarsanız akvaryumdaki makaranta ları da verin akvaryumcuya, mavi 1 tane var demişsiniz birkaç tane daha almalısınız, yunus almanızı tavsiye etmem akvaryum ebatlarınızdan dolayı, alacaksanız da 1e4d yunus 1e4d sarı kalacak şekilde yunus besleyiniz 3. bir tür olmasın. Eğer yunustan vazgeçerseniz akvaryuma ben demasoni eklemenizi önerebilirim güzel bir malawi tankı olur.makaranta çok büyük boylara büyüyebilen bir tür ve büyük hacimlere ihtiyaç duyarlar cüce vatoz alabilirsiniz akvaryuma ya da bir adet labio, tercihe göre her ikisini de alabilirsiniz. Saygılar [/QUOTE]

Mert bey teşekkürler,

makaranta değil labio aldığım balıklar sizin tavsiyenizden sonra araştırdım. onlar da yaklaşık 3 cm.

amacım yavru alabilmek. ticari amaçla değil tabi ki de. şu an çift katlı metal bir ayaklık döktürüyorum, eğer yavru alabilirsem, 1m'lik mevcut akvaryumu yavru tankı, 1.40 lık bi akvaryum yaptıracağım onu da ana tank yapmayı planlıyorum. 

izmitte ikamet ediyorum. bayram dolayısıyla ve ithal durum nedeniyle ayın 10'unda önce yeni balık gelmeyecekmiş. İstanbuldan alacaktım fakat trafiğe güvenemediğim için telef etmemek için almadım. 


sarı prenses ile yunus harici ciklet almak istemiyorum. bulamadım ama bulabilirsem de cüce vatoz alacağım. 


sarı prenses ile yunus aynı akvaryumda sıkıntı olmazsa alacağım.

teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrt_26Çevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2012
İl: Eskisehir
Mesaj: 245
mrt_26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2013 14:50
Hiçbir sıkıntı olmaz gönül rahatlığıyla besleyebilirsiniz. Yunus ve sarı ikisi de kırılabilen türler ben alırken dikkat etmenizi öneririm. Anaçlarını görüp öyle alın derim frumdan da bulabilirsiniz bence güvenilir insanlar. Petshoplar genelde bu konulara ticari baktıkları için çok dikkat etmezler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zknzgnÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2013
İl: Kocaeli
Mesaj: 70
zknzgnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2013 09:43
Arkadaşlar tekrardan merhaba,

Akvaryumu biraz değiştirdim. Mevcut balıklar;

3 adet yavru sp (3 cm)
2 adet ufak sp (yaklasık 4 cm)
1 adet büyük sp (yaklaşık 8 cm)
1 adet mavi prenses ( 7cm)
3d1e yunus (yaklasık 4 cm)
1 adet vatoz. 

fakat şimdi de şöyle bir sorun oluştu. büyük sarı prenses erkek olduğu için sanırım akvaryumda egemenlık olusturmak ıcın ufak sarı prenseslere rahat vermıyor. yunuslara dokunmuyor ama ufakları sp lerı cok kovalıyor. sanırım bu yuzden de butun balıklar akvaryumun sol kosesınde toplanıyor. sabah cayımı ıcerken bı 10 dk ızledım buyuk sp eskısı kadar kovalamıyordu. Acaba buyuk sp'yı değiştirmem mi lazım yoksa ufak dişi sp'lere çiftleşmek için kur mu yapıyor ?

bir de akvaryumun suyu yemı değiştirdikten sonra bulanık kaldı. yemın ısmını unuttum ama kucuk sılındır bı kutuda, kahverengı, kum tanesı gıbı yemler. acaba yem mı bulandırıyor suyu ?

bır de kocaeli - körfez cevresınde oturan ve dişi sp satmak isteyen arkadaşlar varsa ve benimle irtibata geçerlerse çok mutlu olurum.

Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir