Acil L 201 Hastalık


İsmail YILDIRIMÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2011
İl: Bolu
Mesaj: 439
İsmail YILDIRIMÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2017 09:19
Bütün arkadaşlara selamlar. Benim 50x50 cama cam bir tankım var, içinde 4 tane furkata, 2 tane ramirazi, 4-5 tane çöpçü, bir kaç tane de karides var. Kısa tanıtımdan sonra konumuza gelirsek. 3 tane damızlık L 201 vatozum ve bunların 3-4-5 cm boylarında yaklaşık 20 tane yavrularım var, sıcaklık şu an 26 derece, fıskiye şeklinde eheım 2213 dış filtre ile havada veren küçük bir iç filtrem var, su değişimlerim hep aynı şekilde gidiyor. Aslında çok saklanan ve pek göremediğim vatozlar bu sıralarda devamlı akvaryumun camında veya nesnelere tutunmuş vaziyette büyük bir çoğunluğu suyun üst kısımlarında duruyor, bu sabah baktığımda da 4 tanesi ölmüş. Akvaryumda hiç bir değişiklik yapmıyorum, her şey standart ama bu durum beni çok üzdü. Yardımınızı bekliyorum.
Bolu'dan saygı ve sevgiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JapoJupoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 2095
JapoJupoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2017 12:29
Öncelikle geçmiş olsun.Balıkların karınlarında çökme var mı? Özellikle ölen balıklara bu açıdan dikkat ettiniz mi? Genelde cama asılan suyun üst kısımlarına doğru camda uzun süre tutunma bekleme eğilimi gösteren vatozlar iç parazit olan vatozlardır.En azından L 144 LF lerde böyle.Zaten toplu ölüm olmasıda bunun belirtisi.Muhtemelen yeme karşıda isteksizlik olmalı ya da olacaktır.

Tankınız bitkili değilse karartın ışığı hiç yakmayın 1 hafta 10 gün tamamen karanlık olsun.Yemlemeyi azaltın zaten yeme karşı isteksiz olacaklarından kalan yemler suyu daha hızlı bozacaktır.Karidesler hakkında hiçbir bilgim yok o nedenle önereceğim ilaca karşı tepkileri ne olur bilemiyorum.Bu hastalığın en iyi ilacı MICROBELIFT PRAZIQUANTEL dir ama artık ülkemizde yok ABD menşeli bir ilaç bu.Ekolojik bir ilaç ve ana tankta uygulanmasında sakınca yoktur çok etkili bir ilaç.Ama ülkemizde bulmanız sanırım imkansız.Bunun yerine etkin maddesi yine PRAZIQUANTEL olan 2 ilaç var veterinerlerde satılıyor.GUADREKS ve TENİKUR.Bunları ben kullanmadım veterinere danışarak kullanmanızda fayda var ama kullanan çok kişi duydum.

Hergün dinlenmiş su değişimi yapmalısınız.İç parazitse bulaşıcıdır toplu ölümler olur.Bir an evvel ilaçla tedaviye başlamalısınız.

Yalnız dediğim gibi GUADREKS ve TENİKUR ben hiç kullanmadım.O nedenle veterinere danışmadan asla kullanmayın.



[QUOTE=İsmail YILDIRIM]Bütün arkadaşlara selamlar. Benim 50x50 cama cam bir tankım var, içinde 4 tane furkata, 2 tane ramirazi, 4-5 tane çöpçü, bir kaç tane de karides var. Kısa tanıtımdan sonra konumuza gelirsek. 3 tane damızlık L 201 vatozum ve bunların 3-4-5 cm boylarında yaklaşık 20 tane yavrularım var, sıcaklık şu an 26 derece, fıskiye şeklinde eheım 2213 dış filtre ile havada veren küçük bir iç filtrem var, su değişimlerim hep aynı şekilde gidiyor. Aslında çok saklanan ve pek göremediğim vatozlar bu sıralarda devamlı akvaryumun camında veya nesnelere tutunmuş vaziyette büyük bir çoğunluğu suyun üst kısımlarında duruyor, bu sabah baktığımda da 4 tanesi ölmüş. Akvaryumda hiç bir değişiklik yapmıyorum, her şey standart ama bu durum beni çok üzdü. Yardımınızı bekliyorum.
Bolu'dan saygı ve sevgiler.[/QUOTE][EDIT]JapoJupo,2017-01-18 12:35:19[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]10739,nightmareo[/T][T]109765,İsmail YILDIRIM[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

İsmail YILDIRIMÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2011
İl: Bolu
Mesaj: 439
İsmail YILDIRIMÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2017 13:18
Balıklarımda karın çökmesi yok, su değerleri bozuk olsa gezen karidesler var ilk önce onlara bir sıkıntı olur diye düşündüm, diğer yönlerden yıllardan beri aynı şekilde bakımlarını yapıyorum, farklı bir şey kullanmıyorum, ilaç kullanmıyorum, farklı (kullandıklarım dışında) bir yem kullanmıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JapoJupoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 2095
JapoJupoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2017 13:46
Dışkılarına dikkat edin eğer şeffaf dışkılama varsa (toplu ölüm ve su yüzeyine yakın camda bekleme) ile beraber iç parazit kesin diyebiliriz.Zaten tüm vatozların aynı anda aynı belirtileri göstermesi bireysel bir sorun olmadığının göstergesi.Salgın durumu olduğu açık.İç parazit olduklarını düşünüyorum.Bunun için yıllardan beridir giden düzenin bozulması şart değil.Balıklardan birisinin direnci düşer ve bu hastalığa yakalanır zaten bulaşıcı olduğu için hepsine yayılır.Diğer balıklarada bulaşabilir ama vatozlar bu hastalığa karşı çok savunmasız o nedenle ilk vatozlarda yaşanıyor kayıp.

Su değişimi yapın mutlaka hergün dinlenmiş ve tank ısısına yakın ısıda su ile büyük oranlı su değişimi yapmanızda fayda var.İlaç tedavisi olmazsa kayıplarınız artar.

[QUOTE=İsmail YILDIRIM]Balıklarımda karın çökmesi yok, su değerleri bozuk olsa gezen karidesler var ilk önce onlara bir sıkıntı olur diye düşündüm, diğer yönlerden yıllardan beri aynı şekilde bakımlarını yapıyorum, farklı bir şey kullanmıyorum, ilaç kullanmıyorum, farklı (kullandıklarım dışında) bir yem kullanmıyorum.[/QUOTE][EDIT]JapoJupo,2017-01-18 13:48:48[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]109765,İsmail YILDIRIM[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir