ADA 2011 Soru&Cevap


ReaLiSTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1961
ReaLiSTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2011 16:23
Daha fazla bilgi için bu konuyu inceleyebilirsiniz
http://www.akvaryum.com/Forum/iaplc_2011_katilimlari_%28fotograflar%29_k495259.asp 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2011 16:39
[QUOTE=cokmutlu]Dünya çapındaki yarışmalarda derece alan akvaristimiz var mı acaba Fatih bey? Forumda yayınlanmıştır belki ama bilmediğimden soruyorum.[/QUOTE]

Makbule Hanım;

Sağolsun Harun Bey Mustafa kardeşimin açmış olduğu İAPLC 2011 deki katılımları ve başarıların anlatıldığı ve tartışıldığı konu linkini vermiş. Linki inceleyebilirsiniz. Onun haricinde Bulgarlar tarafından düzenlenen İBAC 2011 de ise 1.( Timuçin Sağel ) 2.Serkan Çetinkol 3.(Batuhan Bayram) ve 6.(Mustafa Erdoğar) olan tanklar yine ülkemize ait olan tanklardır.

vuslat2011-10-28 16:44:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2011 14:40
Evet arkdaşlar biraz geçte olsa videolarda anlatılanları kabataslak çevirttik. Çeviriyi yaptırmak için uğraşan grubumuzdan Timuçin'e ve çeviriyi yapan İstanbul Japon Okulu'ndan Özkan Bey'e çok teşekkürler.
 
Birinci video (Lake Breeze) ile ilgili konuşulanlar:
 
İzleyicilerden bir tanesi eseri internette küçük bir ekranda gördüğünü ve tam olarak anlayamadığını belirtiyor. Daha sonra eserlerin temasından bahsediyor. Tema da balık ve su bitkilerinin bulunması gerektiğine rağmen bu eserde balıkların bulunmamasıyla ilgili olarak jüriye ne düşündüğünü soruyor.
Jüri cevabı (Amano):
Düzenlemede önceliği balıklara vermeden düzenlemelere verilmiş, balıklar ve kompozisyon birbirine uymuyor bu eseri görünce çok çeşitli balıklar bu kompozisyona uyacağını düşünüyorum. Aslında çok çeşitli balıklar var ama eserin içine neden koymadığını bilmiyorum. Acaba Jüriye mesaj mı vermek istiyor. Bu resimdeki gibi balıkları ve su bitkilerini ön plana almadan kompozisyonu ön planda düşünmek belkide daha iyi oluyor. Benimde benim gibi düşünenlere bir sorum olacak. Bu kompozisyon gibi balıklar koyulmadan düşünülmüş akvaryumlar, balık koyulduğunda da çok güzel olacak bu akvaryumlar hakkında ne düşünürsünüz. Birde kompozisyona baktığımızda gökyüzünün gözükmesinin çok güzel olduğunu düşünüyorum. Bu resmin geldiği yerin Türkiye olması ve burasının çöl ülkesi olmasından dolayı o kadar balık yok mu acaba diye düşündüm. Sizin gibi Japonya'da yaşayan ve nereye giderseniz gidin her yerde balık olan ülkeye kıyasla belki herzaman balık veya su itkisi bulunamayan bir ülke olmasını da göz önünde bulunduruyoruz. Ayrınıtılı olarak söylersek belki de Japonya bu gibi şeylerin her zaman bulnabileceği bir ülke olmasından dolayı balığın çok bulunmayan ülkelerden komozisyon kabul etmeme gibi bir şey olamayacağını söylemek isterim. Belki bundan sonra yarışma tema kuralları değişir ama çok kuralcı olunursa da bu tip uluslararası yarışmaların biteceğinden korkuyorum. Sonuç olarak ben bu resmi seçtim. Daha öncede defalarca söylediğiim gibi içinde balık olmasına rağmen uymayan akvaryumlar çok vardı. Fakat bunda balık olmamasına rağmen hayal edilebiliyor. Bunun sorumluluğu da bendedir.
 
İkinci video (Shiratani Ravine) İle ilgili konuşulanlar:
 
Doğa görüntüsü yaratmak için yere koyulmuş şelalenin bir kısmında yün gibi bir şey kullanılmış. Suni maddeleri kullanıp doğa görüntüsü yaratmak????? Bunun kabul edilip edilemeyeceğini sormak istiyorum.
Jüri:
Bende kararsızım. daha öncede aynı şeyleri görmüştük. Yel değirmeni ve küçük evler kullananlar vardı. Bu tip şeyler de suni maddelerdir. Doğal görüntü olarak Japon bahçesine çam ağacı yapmakta
kabul edilemez. Su içinde şelale olmasının doğru olmadığını söylerseniz, su içinde bahçe olması da doğru değildir. Şelaleyi ne şekilde yapacaklarında yarışmacılar serbesttirler. Eğer her şeyi tek tek kontrol edersek yapmak istediklerini yapamaz hale gelirler. Mutlaka kurallar gereklidir, fakat çok incelenirse bir şeyler yaratma istekleri yok olacaktır. Dünyadaki 20 jüri üyesi 29 kişiyi seçti ve sizde onun içindesiniz. Açıkçası uzun zaman çalışarak bir şeyler yapanlar var veya küçük cam topları kullananlar da vardı. Suni maddeleri eser içinde kullanmak orta doğudaki ülkelerde de aynı. Bundan sonrasını biz değerlendirmezsek iyi olur. Jüri gözüyle değil de herkes bakınca nasıl göründüğü düşünülmesi gerekir. Fazla baskı yapmak ta iyi değildir. Başka sorusu olan var mı?

Bir Jüri olarak bize fotoğraf gönderildiği zaman şelale kısmında hangi maddenin kullanıldığını bilemiyoruz. ve ayrıca su bitkilerini de bilemiyoruz. Bazen büyüteç ile bakarak hayal etmeye çalışıyoruz. Fakat gerçekte hangi maddenin olduğunu bilemiyoruz. Kullanılan maddenin tam olarak suni olup olmadığını eğer burada kullanılmasaydı nasıl olurdu diye iki taraflı düşünüp sonuç çıkartmaya çalışıyoruz. Bizim Juri olarak dikkat ettiğimiz şeyler bunlardır. Eserleri bu şekilde değerlendiriyoruz. Teşekkür ederiz.
mustafaerdogar2011-11-29 14:41:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kdenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 505
kdenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2011 16:42
[QUOTE=mustafaerdogar] Bu resmin geldiği yerin Türkiye olması ve burasının çöl ülkesi olmasından dolayı o kadar balık yok mu acaba diye düşündüm. Sizin gibi Japonya'da yaşayan ve nereye giderseniz gidin her yerde balık olan ülkeye kıyasla belki herzaman balık veya su itkisi bulunamayan bir ülke olmasını da göz önünde bulunduruyoruz. Ayrınıtılı olarak söylersek belki de Japonya bu gibi şeylerin her zaman bulnabileceği bir ülke olmasından dolayı balığın çok bulunmayan ülkelerden komozisyon kabul etmeme gibi bir şey olamayacağını söylemek isterim. [/QUOTE]
 
Söylenecek çok şey olmasına rağmen, diyecek bir şey bulamıyorum, biraz da Amano' ya gülüyor ve kimliği itibari ile kendi kendime de olsa kınıyorum, Türkiye' yi Afrika' da bir yerde sanıyor herhalde.
  
 
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

neonnnÇevrim Dışı

Kayıt: 15/10/2010
Mesaj: 131
neonnnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2011 17:21
Evet konsept olarak bakınca ben de yapay şeylerden hoşlanmıyorum güzel görünüyorlar bu bir gerçek; bir gölün içerisinde dere olmaz veya orman olmaz ama bu temayı taşıyan akvaryumlar var...Ben Shiratani Ravine'ı beğendim ama neden hoşlanmadığımı da belirtmek isityorum : ) Aynı şekilde balık olmadığına değinilmiş bence de akvaryumlarda fazla balık yoktu hatta bazılarında hiç, yanılmıyorsam öyle değil mi?Balık ve akvaryum uyumu gözetilmesini tercih ediyorum aslında ben bu noktada da eleştirilere katılabilirim...Biyotop akvaryumları bu noktada gerçekten doğadan kopmuş doğanın bir kesiti gibi görünüyorlar onları daha çok beğeniyorum...
neonnn2011-11-29 17:30:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AbdullahTEZERÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]5896,1[/B]
Kayıt: 29/04/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 212
AbdullahTEZERÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2011 19:11
[QUOTE=kdeniz][QUOTE=mustafaerdogar] Bu resmin geldiği yerin Türkiye olması ve burasının çöl ülkesi olmasından dolayı o kadar balık yok mu acaba diye düşündüm. Sizin gibi Japonya'da yaşayan ve nereye giderseniz gidin her yerde balık olan ülkeye kıyasla belki herzaman balık veya su itkisi bulunamayan bir ülke olmasını da göz önünde bulunduruyoruz. Ayrınıtılı olarak söylersek belki de Japonya bu gibi şeylerin her zaman bulnabileceği bir ülke olmasından dolayı balığın çok bulunmayan ülkelerden komozisyon kabul etmeme gibi bir şey olamayacağını söylemek isterim. [/QUOTE]
 
Söylenecek çok şey olmasına rağmen, diyecek bir şey bulamıyorum, biraz da Amano' ya gülüyor ve kimliği itibari ile kendi kendime de olsa kınıyorum, Türkiye' yi Afrika' da bir yerde sanıyor herhalde.
  
 
 
 
 
 
[/QUOTE]
 
Bende Amano gibi birisinin bu şekilde bir bilgiye sahip olmasına çok şaşırdım. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kocabeyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/11/2010
İl: Konya
Mesaj: 717
kocabeyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2011 20:37
Shirtani Ravine,Lake Breze,The Lan,Mystic Forest gibi tankların hemen hepsi su üstü doğa taklitleri olan tanklardı ve bence son derece başarılı tasarımlardı.Değerli jürinin biri hariç diğerlerinin balık olmamasını anlayamamaları oldukça ilginç.Kompozisyona aykırı şekilde balık olsaydı tanklarda belkide o zaman su üstü doğa tasarımlarında balık neden kullanılmış kompozisyonu bozmuş gibi de yorum gelebilirdi.
Göl ve şelale yapımında kullanılan malzemelerin doğal olmadıkları yönünde yapılan eleştiriler son derece yanlış,doğal olmayan ama tamamen doğal görünüm sunan malzemelerden bahsederken sanki tankın içinde plastik yel değirmeni veya plastik dalgıç varmış gibi bahsetmişler.

Amanonun Ülkemiz hakkındaki çöl ülkesi tabiri ve balık bulunamadığından balık koymamışlar diyebildiğine inanamıyorum ama gülüyorum...

Son olarak su üstü doğa taklidi konusunda oldukça uzman bir ekibimiz var ADİST, bence TÜRK STİLİ olarak kabul ettirebileceğimiz bir tarz bu. Tekrar bütün katılımcıları tebrik ediyorum ve doğru yolda olduklarına yürekten inanıyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2011 20:55
Selamlar. Çeviri ipuçları yakalamak adına çok yerinde oldu.

Balık koymama sebebine gelince. Su üstü alan taklidine biz yüzen canlıları yakıştıramadık. Bu konuyu devamlı tartışsak da ortak karar balık olmamasından yanaydı. Bunu Amano dahil tüm jüri aksi olarak vurgulamış. Sanırım yeni tasarımlar için tür arayışına girmek gerekiyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erozdemÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8187,1[/B] [B]9862,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 722
erozdemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2011 00:18
Aslında bi ara göl esintisine Ertuğrul abi uçan kaz koymuştu keşke öyle gönderseydik belki jüri ne yapmak istediğimizi anlardı :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sayerÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,65899[/C]
Kayıt: 14/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1267
sayerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2011 11:53
Alıntı : Takashi Amano
Sonuç olarak ben bu resmi seçtim. Daha öncede defalarca söylediğiim gibi içinde balık olmasına rağmen uymayan akvaryumlar çok vardı. Fakat bunda balık olmamasına rağmen hayal edilebiliyor. Bunun sorumluluğu da bendedir.

Serkan, bana göre Takashi çok fazla da tepki vermemiş balık olmamasına.İçinde balık olan ama  konseptle uyumsuz bir sürü akvaryum var demiş..Yani uyumsuz olacağına hiç olmasın anlamında değerlendirdim ben.

Hayal edin arkadaş demiş... Sorumluluğu da almış sonuçta..Ben de alıyorum...

 

 

 

 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2011 15:14
Takashinin çöl benzetmesi biraz garip ama uzak doğu ülkeleri ile Türkiye arasındaki malzeme konusundaki yorumu gayet güzel ve yerinde olmuş. Japonya ile kıyaslanacak olur ise evet Türkiye kısır kalıyor. Benim düşüncem jüriyi hayrete düşüren yıllardır 1-0 galip başladıkları yarışmadan bu sene 2-1 yenik ayrılmak olsa gerek. Yel değirmeni, ev vs. gibi suni malzemeler ile şelalede kullanılan suni malzemenin anlatmak istedikleri arasındaki farkı çözememişler. Ama genel izlenim çok iyi ki zaten derecelerden de bir kez daha anlamış olduk.

Takashi zaten şunu demek istemiş " Ertuğrul ne yaparsa ben her zaman gözüm kapalı yanındayım" 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sayerÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,65899[/C]
Kayıt: 14/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1267
sayerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2011 19:48
[QUOTE=vuslat]

Takashi zaten şunu demek istemiş " Ertuğrul ne yaparsa ben her zaman gözüm kapalı yanındayım" [/QUOTE]
 
 
Fatih, tarafsız ve objektif yorumun için çok teşekkür ediyorum... Ama eğer böyle giderse yakında sen bana, ağbi aslında sen Takashi ile akrabasın falan, diyecekmişin gibi bir his var içimde nedense....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2012 10:26
Arkadaşlar bu videolarda anlatılanlar ADA tarafından ingilizce olarak yazıya aktarılmış ve pdf dosyası olarak sunulmuş. Daha bu sabah maili geldi. Bizim çeviriden çok daha ayrıntılı ve açıklayıcı olmuş tabi... Görmek isteyenler için link:
 
 
Yazıda Türkiye ve çöl konusu hiç geçmiyor. Bu durum japoncadan çevirideki bir yanlış anlaşılma mı yoksa yazıya geçirilirken kendileri tarafından yapılmış bir düzeltme mi bunu bilemiyoruz tabi... İlk seçenek olmasını ümit ediyorum
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir