A'dan Z'ye Havuz İnşaatı


RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2008 11:55

İnsanlar ve hayvanlar için daha iyi bir yaşam kalitesi: Kendi bahçe havuzunuz

Bahçe havuzunuzun ekosistemi, son günlerde doğada azalmakta olan, hayvan ve bitkiler için yaşayan bir çevre sunar. Hayvan türleri ve çeşitli renkleriyle çiçekli yabani bitkiler havuzunuzu evinizin keyif merkezi haline getirir. Havuzunuz bitkiler ve hayvanlar için paha biçilmez bir ekosistem olduğu gibi bahçenizde cezbedici bir unsur haline gelir.

 

Havuzun tasarımı ve yapımı

Havuzunuzu tasarlarken hayal gücünüz kullanın.

 
  1. Bataklık bölgesi
  2. İnce sınır
  3. İnce kum
  4. Havuz tabakası
  5. Dekor ve aydınlatma koruması amacıyla taşlar
  6. Yüzer yapraklı bitkiler
  1. Yüzen bitkiler
  2. Sualtı bitkileri
  3. Sera havuz filtresi
  4. min. 30cm genişlik, 40- 50 cm derinlik
  5. Gelişen bitkiler
  6. maksimum 15cm derinlik
  7. Havuz kenarını sabitleyici
 

En uygun mevsim

Bahçe havuzunu inşa etmek için en uygun zaman ilk bahardır. Bu dönemde bitkiler köklenecek yeterli güce ulaşır ve gelişir. İlk baharın sonlarına doğru ısına su yazın köklenme işlemini hızlandırır.

Ancak yinede havuz tabakasını yerleştirmek için sıcak günler devam ettiği sürece, son bahara kadar, bahçe havuzunu yapabilirsiniz. Bu durumda, bitkilendirmek için su sıcaklığı 15°C'nin üstüne çıkıncaya dek bir sonraki ilk bahara kadar (Nisan) beklemelisiniz.

Havuzun büyüklüğü

Havuzun biyolojik olarak işlemesi ve doğal olarak düzenlenmesi için alanı en az 10 m2 olmalıdır. Bu da 3.2 m x 3.2 m'lik bir alana eşittir. Havuzun en derin bölgesi en az 1 m olmalı ve bu bölgenin alanı 2 m2 olmalıdır. Bunun için iki neden vardır:

 1. Sıcak yaz günlerinde balıklar ve tüm diğer canlılar daha fazla oksijen içerdiğinden havuzun daha soğuk olan bölümlerine yönelirler.

Havuz canlıları için en uygun kış uykusu sıcaklığı +4°C'dir. +4°C'de suyun yoğunluğu en üst değerdedir.

2. Bu sıcaklıkta su bulanır. Kış zamanı sıcaklık - 20 0C'ye kadar düştüğünden, havuzunuzun en derin bölgesindeki su sıcaklığı kesinlikle +4°C olacaktır. Bu nedenle havuz derinliği 1m veya daha fazla olmalıdır. Havuz yeterli derinliğe sahip değilse tamamen donabilir.

1 - buz tabakası
2 - Çamur
 

Yerleşimi

Havuzun birkaç saat güneş alabileceği bir yere yerleştirilmesini, tavsiye ederiz. Mümkünse havuzu ağaçların çok yakınına kurmayın aksi durumda yoğun yaprak dökümü ve karıncalanma olabilir. Havuzun içine dökülen yapraklar ve karıncalar çürümez, suyu yoğun bir şekilde kirletir. Bu neden dolayı tükenen oksijen, havuzunuzda bulunan balıklar ve diğer canlılar için tehlikelidir. Özellikle karıncaları sudan uzaklaştırmak oldukça zordur.

Havuz geniş ağaçların yakınına yerleştirilirse, ağaç köklerinin hasar görmemesi imkansızdır. Kökleri aşırıya kaçmadan dikkatle kesin. Dallanmış küçük kökler kesildiği yerden kök sonu oluştururlar. Aslında bu ağaçları canlandırır ve gelişimini arttırır.

Prefabrik havuz

Prefabrik havuzların ve hepsinin üzerinde bulunan havuz tabakasının en iyi ve başarılı olduğu kanıtlanmıştır.

Prefabrik havuzların yüksek dayanım ve kurulum kolaylığı gibi avantajları vardır.

Ancak prefabrik havuzların kendilerine göre sınırlamaları vardır. Tek bir kalıptan yapılan geniş modellerde bile, yüzey alanı10m2'den, hacmi 10m3'ten azdır. Derinlikleri genellikle 80cm'den azdır ki bu balıkların kış uykusu için yeterli değildir.

Hemen hemen bütün prefabrik havuzların kenarları diktir ve düşen hayvanların kaçabilmesi için "yardım çıkışına" ihtiyaç vardır. Şekilleri ve ebatları her zaman kişisel ihtiyaçlara uymayabilir.

 

Havuz tabakası

İstenen şekil ve ebatta bir havuz kurmak ve esneklik için havuz tabakaları oldukça avantajlıdır ve taşınmaları da oldukça kolaydır. Havuz derinliğinin artması problem yaratmaz. Havuz tabakası için en dayanıklı malzeme PVC plastiktir. Genellikle tabaka kalınlığı 0.5 - 1.5 mm arasında değişir. Kalın tabakalar gerilime daha dayanıklı oldukları için özellikle geniş havuzlar ısrarla önerilir. Lamine PVC yapılı tabakalar uygun değildir. Havanın etkisiyle tabakalar genişleyebilir. Bu havuza hasar verir ve su sızıntısına neden olur.

Muşamba, zehirli ağır metaller (kadmiyum) içerdiği için hiç bir durumda havuzlar için kullanılmamalıdır!

Bir havuz tabakası alırken,sera fiyattan çok kaliteye dikkat etmenizi önerir. Havuz tabakası UV ışığa ve donmaya (-300C'nin altında) karşı dirençli olmalıdır, aksi durumda hızla kırılgan hale gelir. Aynı zamanda balıklar ve bitkiler için de zararsız olmalıdır.

Havuz tabakasını satın almadan önce, planlanan havuzun kesit çizimini (enine - boyuna) yapmalısınız. Çizimi, bitkilendirilmiş bölümleri v.b., her şeyi dahil ederek yapmalısınız, ayrıca kenar koruması olarak havuzun etrafına 70cm ilave etmelisiniz. Çizim ölçeği olarak 0.5:24'ü öneririz. Bu, çizimdeki her 0.5 inç gerçekte 24 inç'i temsil eder anlamına gelir. Şimdi çiziminizden gereken ölçümü yapabilirsiniz.

Havuz çukuru önceden kazılmışsa bu durumda gereken tabaka bir sicim yardımıyla kolayca ölçülebilir. Sadece kazılı alanın enine ve boyuna sicimi yerleştirin. Daha sonra yerleştirilen sicimlerin uzunluğunu ölçün. Her ölçüme (en ve boy) 140 cm'de ilave yapın.

İnce sınırın şematik çizimi
1 - ince kum
2 - çakıllar
3 - tabaka
4 - su

Ölçüme ilave yapılmasının iki nedeni vardır:

1. Zemine yayılacak tabaka tamamen yumuşak değildir, bazı durumlarda ilave malzeme gerekebilir.

2. Zemine yayılan tabaka kenarlara taşarsa,havuzun bir çukura dönüşmesini engellersiniz.

Ayrıca tabakanın havuzun içine çekilmesini de engellemiş olursunuz. Uygun bir ince sınır havuz suyunun etrafta bulunan toprak ve bitki kökleriyle çekilmesi önler.

Kenarların sabitlenmesi: Örnekler

Önemli:

Kenarları sabitlemeden önce, "Suyun doldurulması" ve " Suyun uygun hale getirilmesi" bölümlerinde tanımlandığı gibi havuzun suyunu doldurun. Taşlar (birinci boydan veya geniş olan) kolaylıkla yığılabilir, dik eğimlerde bile, kenarların oluşturulması için uygundur.

Etrafı çimenlik olan havuz kenarı
1 - tabaka
2 - İnce kum
3 - Düz taş
4 - çimen
5 - İnce sınır olarak çakıllar
Patikalı havuz kenarı
1 - tabaka
2 - İnce kum
9 - Kaba çakıl
10 - Yaklaşık 10cm ince beton (1 kısım çimentoya 16 kısım çakıl)
Patikalı dik kenar
1 - tabaka
2 - İnce kum
13 - Düz taş ve temel
14 - Sınır düzlüğü
Kaldırım ve taş bahçeli havuz kenarı
1 - tabaka
2 - İnce kum
6 - Taş bahçesi
7 - Kaldırım (havuzdan başlayıp uzaklaşan)
8 - Havuzun içine toprak girmemesi için yaklaşık 10cm genişliğinde kaba çakıldan drenaj.
45°'lik eğimli havuz kenarı
1 - tabaka
2 - İnce kum
11 - Dekor ve aydınlatma koruması amacıyla taşlar
12 - Sınır düzlüğü

Havuz çukurunun kazılması

Önce havuzun inşa edileceği yerde havuz çukurunu kazın ve fikrinize uygun olarak çeşitli bitki bölümlerini oluşturun. İstenen havuz bitkileri için gerekenleri hesaba katın (bataklık, sığ su, derin su, v.b.)

Havuz kenarının görünüşü genellikle en yüksek bitki bölümüne göre belirlenir. Bitki bölümleri arasındaki eğimler mümkün olduğunca yumuşak olmalıdır.

Çoğunlukla 1:2 oranında olmalıdır, bunun anlamı 1 metre başına 50cm yükseklik farkı uygundur.

Havuz çimenlik bölgeye yerleştirilecekse otları biçip bir kenara almanızı tavsiye ederiz. Kazılarak çıkartılmış toprak bir tepe oluşturmak için oldukça uygundur.

Oldukça basit: "hortum su terazisi"
Küçük havuzlar için de uygundur, bu durumda su terazisi, havuzu baştan başa geçecek şekilde koyulan bir tahtanın üstüne yerleştirilebilir.

Kenarı yer seviyesinde olan havuz

Havuzun kenarlarının aynı seviyede olduğundan emin olun. Aksi durumda havuz suyla doldurulduktan sonra yüksek olan kenarı daima susuz kalır.

Hortum su terazisi seviyenin kontrol edilmesi için önemli bir araçtır. Kolayca bir tane hazırlayabilirsiniz. Birkaç metre şeffaf filtre hortumu alın ve büyük bölümünü (kabarcık bırakmadan) suyla doldurun. Bu hortumu çukura yerleştirin. Hortumun yere düz, kıvrımlı veya kısmen sarılı konup konmadığı önemli değildir. Hortum su terazisi bileşik kaplar prensibine göre çalışır, bu hortumun ucundaki su seviyesinin her zaman aynı kaldığı anlamına gelir.

Havuz çukurunun pürüzsüzleştirilmesi

Çukuru kazdıktan sonra, çukurda bulunan keskin nesneleri (taşlar, salyangozlar, cam parçaları, v.b.) ortamdan uzaklaştırmalısınız daha sonra çukura ince kumu yayın. Dik eğimlerde koruma tabakası için desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu oldukça dikkatli yapılmalıdır, keskin taşlar günlerce süren işi bir kaç saat içinde harap edebilir.

1 - tabaka
2 - Taş kaplama
3 - ızgara
4 - Taşırma borusu
5 - yalak
6 - Yalak yönünde eğim

Suyun taşırılması

Kazı sırasında havuzun hangi yönde taşırılmasını istediğinizi belirlemiş olmalısınız. Örneğin, taşırılan suyu plastik bir boruyla yalağa veya evin drenajına yönlendirebilirsiniz. Boru tabakaya sabitlenmelidir. Borunun içine herhangi bir balık veya canlının girip tıkanmaya yol açmaması için boruya bir emme filtresi ilave edin.

Borunun taşlarla kaplanması yavru balıkların borudan uzak tutulması için uygundur.

Havuzun iç kaplamasının döşenmesi

Hava ısındıkça iç kaplama yumuşar. Böylece havuz çukurunun şekline fazla problem çıkarmadan uyar. Bu nedenle mümkünse havuz tabakasını kaplamasını en sıcak günde yapın. Bir kaç yardımcıyla kolaylıkla yapılır. Tabakayı kaplamaya kenardan başlayıp tüm havuz boyunca devam edin. Tabakayı yukarıdan aşağıya doğru yayın.Kırışan noktaları mümkün olduğunca düzeltmeye çalışın. Bu işlemi yaparken keskin kenarlı ayakkabılar giymeyin. Tabaka üzerinde her ne iş yapıyor olursanız olun yalnız yuvarlatılmış lastik tabanlı ayakkabılar giyin.

Tabakayı çekiştirmeyin. Çekiştirmek istenmeyen hasarlara neden olur ve bunun tamir edilmesi gerekir.

Dip çakılı

Artık dip çakılını havuza yerleştirebilirsiniz. Suyun derin olduğu bölgelerde yaklaşık 1cm kalınlığında çakıla gerek vardır, çünkü yıllar geçtikçe bu alanı doldurmak için yeteri kadar malzeme havuza düşecektir. Diğer bitki bölümleri 5 - 8 cm'lik çakıl katmanıyla kaplanmalıdır. Dik eğimleri kaplamak için geniş çakılları sıkça yığmalısınız. Yukarıdaki bitki bölümleri bu aşamada doldurulmamalıdır.

Dip çakılı için, küçük ve geniş çakıllar uygundur ancak bahçe toprağını veya kazılan toprağı asla kullanmamalısınız.

Kaplama tabakasını tamamen çakılla kaplayıp eğim örtülerini ekleyerek dayanıklılığını arttırabilirsiniz. Bu kaba yapılı örtüler ışıktan koruyucu olarak işlem yapar ve bitkilerin gelişimine destek olur.

Kaynak: Sera.de
Derleyen: Furkan CAN

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cetin_ahmetÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 385
cetin_ahmetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2008 12:10
Çok güzel bir paylaşım. Benimde hayilimde olan bir bahce havucu Allah izin verise ileriki yılarda yapıcam.;)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasan öztamurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 954
hasan öztamurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2008 01:56
Çok güzel bir paylaşım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

olcayaksuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1494
olcayaksuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2008 02:14
Ah bir müstakil evim olupta bir bahçem olsaydı ne yapacağımı biliyordum ama maalesef apartman dairesinde bunlar sadece hayal olarak kalıyor.Üzgün
 
Paylaşım için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2008 18:10
[QUOTE=olcayaksu]Ah bir müstakil evim olupta bir bahçem olsaydı ne yapacağımı biliyordum ama maalesef apartman dairesinde bunlar sadece hayal olarak kalıyor.Üzgün
 
Paylaşım için teşekkürler.
[/QUOTE]
 
Benimde tek hayalim o Olcay Bey Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hacilarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1608
hacilarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 01:19
Güzel paylaşım, teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 10:48
Çok güzel bir paylaşım elinize sağlık.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

el toroÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/10/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 308
el toroÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 23:50
 Elinize sağlık.Paylaşım için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

denemeler1234567Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/03/2009
İl: Bingöl
Mesaj: 604
denemeler1234567Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2009 17:09

Güzel paylaşım...

Bende sera kataloğu var bunları ordan geçirmişsiniz galiba ama olsun buraya yamak da emektir

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2009 18:21
[QUOTE=hazerfan]

Güzel paylaşım...

Bende sera kataloğu var bunları ordan geçirmişsiniz galiba ama olsun buraya yamak da emektir
[/QUOTE]
 
Bende zaten makalenin sonunda belirtmiştim Sera'dan aldığımı.
 
Kaynak: Sera.de
Derleyen: Furkan CAN
 
Şeklinde.Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2009 20:06

Merhabalar,

Evime şişme çocuk havuzu aldım.İçinde japon yavrusu besleyeceğim.Havuzun içine muşamba koyacaktım ama muşambanın zararlı olduğu yazıyor.Havuzun iç kısmına ne koymalıyım ?
 
Havuz şimdilik kullanacağım ve memlekete gittiğimde temmuza kadar kullanıp daha sonra japonları bahçedeki havuza koyacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir