Afrika Ateş Killi(Nothobranchius rachovii)


coryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2006
İl: Burdur
Mesaj: 2035
coryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2010 23:39

AFRİKA ATEŞ KİLLİ

 

(Nothobranchius rachovii)

           

           

            Çok güzel bir balıktır.Üretimleri oldukça zor olduğundan pahalı satılan değerli bir türdür.Doğu Afrika Nehirlerinde ve küçük su göletlerinde yetişirler.Tutuldukları akvaryumların kısmen gölgelendirilmiş olması lazımdır.Su az yumuşak az asit ve 22-26 derece arasında olmalıdır.

            Erkekler göz alıcı şekilde renklidir.Genel olarak vücut kırmızımsı olup,mavi beneklere sahiptir.Sırt ve anal yüzgeçlerinin uç kenarları çok güzel mavidir.Kuyruk ucu ise ay şeklinde birbirini takiben mavi kahverengimsi-kırmızı ve siyah bantla bezenmiştir.Dişiler  ise sarımsı koyu renkte bir vücuda sahiptirler,erkekler gibi güzel görünüşleri yoktur.

            Ortalama 5 cm.ye kadar büyüyebilirler.Yaşam süreleri 1 yılı geçmeyen balıklardır.Çünkü doğal olarak yaşadıkları yerlerde mayısla ekim ayına kadar bulundukları küçük dere ve göletler çoğunlukla kurur.Sonbahar yağmurları gelince de tekrar dolar.Bu nedenle kısa bir yaşama dönemleri vardır.6-7 hafta 3-4 cm. iken cinsel olgunluğa ulaşırlar.

            Üretimleri aynen diğer yıllık balıklar gibidir.Akvaryumun dip kısmı kumla kaplanır.Akvaryuma bol kuru yosun konulur.Akvaryum balıkçılığına yeni başlayanlar için önerilecek bir balık değildir.İyi beslenirler ise kısa zamanda yumurtlarlar,ebeveynler hemen ayrılır.Akvaryum suyu boşaltılır,2 ay boş bir yerde akvaryum bekletilir.Sonra su ile doldurulur.Yavrular hemen çıkarlar.Oldukça verimli balıklardır.

            Aynı familyaya ait N.melanospilus,N.palmquistii,ve N.kirki akvaryumlarda ele alınır ve insan eli altında üretilebilen balık türleridir.

 

 
Yazar: Prof.Dr. Atilla ALPBAZ.

Yayın: Akvaryum Balıkları Ansiklopedisi ve Üretimleri.

Sayfa:119.

Kitap hakkında bilgi için: http://www.aalpbaz.com/akvaran.htm
            Not::Hocamızın izni ile alınmıştır.



shark2010-03-22 23:48:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir