Akvaryum camında kurtçuk ve salyangoz üremesi Çözm


High PowerÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2013
İl: Ankara
Mesaj: 32
High PowerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2013 19:26
Arkadaşlar akvaryumla ilgili yaşadığım sinir bozucu olay ile ilgili kendimce bir çözüm buldum ve belki aynı durumda olan başkalarına yardımı dokunur diye düşündüğüm için paylaşıyorum.

Geçenlerde akvaryumun camında çok sayıda 1-2 mm lik beyaz kurtçuklar olduğunu ve hareket ettiklerini farkettim ve dış filtremin şelale aparatında sarkan jolemsi şeffaf bir madde dikkatimi çekti (Borunun hem içini hem dışını kaplamış deliklerden neredeyse su akmıyordu) bu yüzden akvaryumu (300 litre)  ve içerisindeki kum kaya filtre borular v.s. ne var ne yok herşeyi önce deterjanlı su ile köpükleyip defalarca duruladım daha sonra kaynar su ile tekrar yıkadım ve akvaryumu yeniden kurdum içerisine suyu doldurup kaya tuzu attım ve bir arkadaşımdan aldığım 5 lt temiz akvaryum suyunu boşaltıp 2 gün aralıksız bütün filtre hava mortu v.s. leri çalıştırdım ve  suyun uygun hale gelip gelmediğini anlamak için 2 tane yavru balığı saldım onlara 1 gün boyunca herhangi birşey olmayınca 4. gün diğerlerinide saldım ( yaklaşık 60 tane 2-5 cm lik yavru balığı) sonraki gün akvaryum suyu birden bulandı beyaz bir sis çökmüş gibi 2 gün sonra kendiliğinden düzeldi ve akvaryumun yeterince temiz olduğunu düşündüğüm anda camdaki kurtçukların yeniden oluşmaya başladığını ve jolemsi şeffaf maddenin filtrenin şelale borusunu tıkayacak seviyede yeniden oluştuğunu farkettim resmen tıkanmıştı ve akvaryuma temiz arıtılmış su çok az akıyordu.
Şelale borusunu yıkayıp suyun içine batırdım normalde 1 senedir su seviyesinin 3-4 cm üzerinde kullanıyordum ama bu olaydan sonra mecburen böyle yapmak zorunda kaldım ve akvaryuma 4 tane 5-6 cm lik cüce vatoz attım vatozlar bütün kurtçukları ve jolemsi maddeleri hızlı bir şekilde yemeye başladı salyangozları yediğini gözümle gördüm ve şu an 3. gün ve aakvaryum tertemiz oldu.
Not:Akvaryum filtresini temizlerken elyaf ve organik sünger üzerinde yüzlerce salyangoz ürediğini fark ettim bunun tekrar olmasını nasıl önleyebilrim sizce.

Bunu anlatmamdaki sebep akvaryumu arkadaşlarıma gösterdim çözüm için ilaç önerdiler ama ben bu güne kadar herhangi bi kimyasal kullanma yanlısı olmadığım için kendimce böyle bir çözüm buldum belki birilerine yardımcı olur düşüncesiyle yazdım belki yanlış yaptığım şeyler vardır onları söylerseniz sevinirim hatalarımı düzeltmiş olurum.
Birde şelale aparatını su seviyesinden yukarıda durması hoşuma gidiyordu izlerken su sesi olması acısından ve akvaryuma oksijen sağlaması açısından simdi jolemsi madde yüzünden suyun içinde durdurmak zorunda kalıyorum bi çözüm yolu var mı acaba?

Hepinize teşekkür ederim umarım birilerine faydası olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozelturlepistesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 734
ozelturlepistesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2013 19:51
Merhaba,
 
Salyangozlarınızı tamamen yok etme şansınız malesefki yok kumlarınızıda yıkasanız,kaynatsanızda,filtrenizi süngerinizide atsanız yok olmıyacaklar kimyasal kullanmamanız doğru bir davranış ama salyangozlarınızı kontrol altına alabilirsiniz.Kendi  görüşüm olarak estetik kaygı dışında ölü balıklarınızı yiyecekler,çürüyen bitki yapraklarınızı tüketecekler,atık yem artıklarınızı yiyecekler,yüzeye doğru tırmandıklarında amonyak artışı belirtisi vericekler her ne kadar görünümden uzakta olsalar adi salyangozlarda dahil bence akvaryumda olması gereken canlılar tamamen kişisel görüşümdür.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir