Akvaryum Dekorasyonu - Aquarium Decoration (çeviri)


BeratÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/11/2009
İl: Ankara
Mesaj: 509
BeratÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2011 19:21
Akvaryum dekorasyonu sadece akvaristler için güzel değil, balıklarında istekleri göz önünde bulundurularak dekore edilmiş olmalıdır. Bu tür akvaryumlar daha taktir edilir. Akvaryum dekorasyonunu düzenlemek istediğinizde, akvaryumdaki balıklar için saklanma yerleri ve doğal ortam yaratacak dekorasyonlar ortaya çıkarırsak bu hem bizim hemde balıklarımız için şahane olmuş olur. Eğer akvaryumu doğal ortamına ne kadar yakın şekilde taklit ederseniz akvaryumdaki balıklarında diğer balıklara karşı saldırganlık (agresiflik ) miktarı azalacaktır. Eğer dekorasyonu yaptıktan sonra akvaryuma yeni balık ekliyecekseniz eski sakinleri ve yeni balıklar için dekorasyonu yenileyebilirsiniz. Böylece eski ve yeni balıklarınız yeniden alan belirleyecek ve böylece yeni balıklara kendi alanlarına sahip çıkmaları için şans vermiş olacaksınız. Eğer kayalık bölgelerde yaşayan balık türleri besliyorsanız onlar için mağaralar , delikli ve yarıklı kayalıklar ile dekorasyon yapabilirsiniz. Böylece balıklar yaşadıkları ve saklandıkları yerleri daha da seveceklerdir. Akvaryumunuzdaki zeki ve meraklı balıklar için çeşitli süsler ve bitkiler koymak onların daha iyi vakit geçirmelerini sağlıyabilir. Hatta bu süsler bazı balık türleri için yumurtlama alanı bile olabilir.

Bitkiler dekorasyon bakımından güzel olmaktan çok akvaryum içinde de önemli rol oynarlar. Bitkiler akvaryumdaki karbondioksiti alacak ve suya oksijen sağlıyacaklardır. Ayrıca bitkiler beslenmek için sudaki organik atık ürünlerini kullanacak ve böylece sudaki zararlı bileşenleri ortadan kaldıracaktır. Bazı durumlarda su şartları kötüye giderse bitki ve balık kayıpları olabilir. Siz akvaristler olarak balıklar ve bitkiler ölmeden önce bunu farkedecek ve bu durumu düzeltmeye çalışacaksınız.
Bazı insanlar değişik akvaryum süslerini akvaryuma temiz ve steril olduğundan emin olmadan akvaryuma koyarlar. Bunu yapan insanlar genelde balıkların ihtiyaçlarını düşünmeden hareket ederler. Balıkların ihtiyaçlarını , uygun dekorasyonu en iyi şekilde araştırarak ve akvaryum ortamında bu dekorasyonu yaparak onların barınma yerlerini en iyi şekilde düzenliyebilirsiniz. Akvaryumcularda kendi zevkinizin haricinde balıklarınızın doğal ortamlarına göre bir sürü dekor bulabilirsiniz.
Akvaryumcuda bulabileceğiniz dekorlardan , balıklarınız için en uygun olanlarını seçmeyi unutmayınız (Ağaç , kaya veya mercan gibi). Bu süsleri mümkün oldukça doğal bir görünüm oluşturabilecek şekilde seçiniz. Böylece akvaryumdaki balık türleri için gerçek yaşam parçalarından küçük bir ortam oluşturabilirsiniz. Bazı akvaristler örneğin, Tanganyika cichlidleri ile bir akvaryum kuracak ve seçilen türe uygun olarak Tanganyika Gölü'nün bir kopyası halinde akvaryum düzenlemeli ve Tanganyika Gölü'ndeki balıklara uygun bitki ve kumlar kullanılmalıdır. Akvaryumlarınızı çok gerçekçi yapabileceğiniz bir çok dekor vardır. Bitki yiyen türler için kalın yapraklı bitkiler kullanılır. Mercan kayaları ve anemonlarda  tuzlu su akvaryumlarında popülerdir.

Doğal yada doğal görünümlü akvaryum dekorlarına ek olarak , aynı zamanda bir göl, nehir ya da okyanuslardan bulabileceğimiz süslerde geniş bir yelpazede yer alır. Mesela Mısır piramitleri veya masallardaki fantezi deniz canlılarıda olabilir. Kafatasları , kemikler , batık ve yarım hazine kutularıda popülerdir. Batık Atlantis , heykel ve tapınak kalıntıları ile akvaryumlarınızı süsleyebilirsiniz.
Akvaryumlar için güvenli süsler kullanmanız önemlidir. Eğer bir tuzlu su akvaryumunuz varsa , bu süslerin tuzlu suya karşı dayanıklı ve güvenli olduğundan emin olun. Eğer kullanacağınız süsler akvaryum için kullanıma uygun değilse ( Zehirli bileşik yayabilecek vs. ) bu tür süslerin kullanımı uygun olmayacaktır ve onların yerine doğal süslemeleri kullanmanız daha doğru olacaktır. Mesela süsler bir çok tür için mineraller içerir ama bazı süslerde suya yavaş yavaş zehir salabilir. Eğer rasgele taşlar, ağaçlar vs. ufak tefek şeyler seçerseniz akvaryumunuzu zararlı mikroorganizmaları sokabilirsiniz. Örneğin parazitler , mantarlar , virüsler ve bakteriler...
Kaynak : [url=http://www.aquaticcommunity.com/aquariumdecoration/]http://www.aquaticcommunity.com/aquariumdecoration/[/url]Amatörce yapmış olduğum bir çeviridir. Yazım ve mantık hatalarım olduysa affola ... [img]smileys4/smiley1.gif[/img]








ßeRaT2011-10-11 15:38:10[EDIT]Berat,2017-07-21 23:35:23[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir