Akvaryum İçin Kum Ve Çeşitli Eşyaların Dezenfektasyonu


TuranHÇevrim Dışı

Kayıt: 10/06/2011
İl: Ankara
Mesaj: 191
TuranHÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2011 17:55

     

    Merhabalar yeni bir makale ile sizlerin karşısındayım. Bu kez Dezenfektasyon işleminin aslında hiçde zor olmadığını ve kesin sonuç verdiğini gözlemleyeceğiz.

    Hobiyi ucuza getirmek için neler yaparız ? Filtre süngeri yerine, koltukçudan sünger alınması. Aklın ve hayalin sınırlarını zorlayan dıy sistemler ve evde kullanılan çeşitli meteryallerin hatta ilaçların ihtiyacımıza göre kullanılmasını gibi.

     Peki kaçımız doğadan ya da ikinci el kum,taş, kaya,salanyangoz kabuğu vb. gibi malzemeleri akvaryuma koydunuz. Sayı hiçte azımsanmayacak kadar fazla.

    Bu malzemelerin dezenfektasyonu genelde çok farklılıklar gösterir, kimi tuzlu suda günlerce bekletir,kimi çamaşır suyuna koyar, kimi metilen mavisi gibi kimyasallar kullanır, kimiyse sadece yıkar.

Ama bazı durumlarda kimya bize oyun oynayabiliyor, şöyleki; 

Salyangoz kabuğu ve Midye kırığı sirkede erir yani çamaşır suyu ile dezenfekte edemezsiniz. Çoğu kaya içinde bu geçerli.  Metilen ise kalıntı bırakan bir kimyasaldır, elimizin maviliğinin günlerce geçmediği bilmeyenimiz yoktur.

Bir ağabeyimden öğrendiğim bir yöntemi sizlerle paylaşayım. 

Diyelim ki, dereden kum getirdiniz göze hitap ediyor. Üstelik bedava ama bir problem var ya parazit vs. taşıyorsa... Gözümüz gibi baktığımız balıklarımızın sağlığı bu kadar ucuz değil. Bunun için çoğu hobici tanıdık markaralara dünyanın parasını verir aslında vermek zorunda değiliz. 

Gerekli malzemeler şunlar;

Fırça(sert, diş fırçasıda olabilir.) Kaya tuzu, Derin bir Tepsi, Davul ya da normal fırın. (Mikrodalga fırın kullanmanızı tavsiye etmiyorum).

İşlem basamakları;

1-)Mekanik Temizlik

 Metaryalin üzerindeki çamur ve çeşitli pisliklerin temizlenmesi işlevidir. Bir fırça  yardımıyla sabun kullanmadan kaba pislikleri alın ve suya tutun ince pislikleride içinden atsın. Kum'u temizliyorsanız bunlara gerek yok sadece suya tutun ve tozunu alın.

2-)Kimyasal Temizlik ve Kokuların Giderilmesi

Bu aşamada 10 lt suya 5 yemek kaşığı kaya tuzu atılır.(Miktar değişken olabilir.) Metaryel suyun içerisinde banyo edilir, sonra durulanır. Üçüncü ve son işlem için hazırız artık.

3-)Bakteri ve Parazitlerden Arındırılması

Metaryalimizi derin tepsiye koyarız. Eğer kum ise çok aşırı ıslak olmaması gerekiyor ona göre suyunu süzün. Davul yada fırına sürülür. Tuzlu suda banyo edildiği için koku yapmaz yada çok az koku yapar. 150 Santigrat derecenin üzerinde 30 dk' fırınlanır. Sonrasında soğuması için ayrılır. Sakın sıcak iken üzerine ,soğuk su dökmeyin kesinlikle kırılacaktır.

Soğduktan sonra son kez suya tutulur ve  Akvaryuma eklenir. 

Bu yöntemle kafalarda soru işaretleri kalmayacak ve paramız cebimizde kalacaktır. 

Not:Mango kökü ve sıcaklığa dayanıklı olmayan meteryallerde bu yöntemi uygulayamazsınız.

Saygılarımla Turan Hoşaf.

TuranH2011-08-31 18:00:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir