Akvaryum için su hazırlama hakkında her şey


YunusEmreYUCEÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 532
YunusEmreYUCEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2014 09:46


AKVARYUM IÇIN SU HAZIRLAMA HAKKINDA HER ŞEY


Kolera Hastalığını duymuşsunuzdur sanırım, Çok değil 200 yıl kadar öncesine kadar dünya nüfusunu kırıp geçirmiştir. Konuyla ne alakası var demeyin hemen. Su ile bulaşan hastalık sadece kolera da değil.  Hepatit,Tifo, Paratifolar,Sıtma, Trahom, Anemi ve daha adını hiç duymadığınız bir sürü hastalık sularda insan için tehlike oluşturuyor.

Balıkların bu hastalıkların pek çoğundan çekinmesine gerek olmasa da şebeke suları bu hastalıklardan arındırılmış olarak evimize gelmek zorunda. Şebeke sularını artıma amacıyla 1800′lü yılların sonunda  Arıtmadaki kullanımı kolay ve etkin olduğu için Klor (Chlorine (Cl2)) Gazı kullanılmaya başlanmış.  Su içinde çok dengesiz olan bu gaz Yaklaşık 5 saatte yarı ömrünü tamamlamış oluyor.  Suyu tamamen  terk etmesi ise 24 saati geçiyor, İşte bu sebeple biz akvaristler Şebeke suyunu 1 gün yoğun havalandırma ile dinlendirme değil, kloru arıtma yoluna gidiyoruz. Tabi Aktif karbon dan yavaş yavaş geçişini sağlamak ta bu süreyi oldukça kısaltır.

Şimdilerde Singapur,Tayland gibi üretimin ve akvaryum balık ticaretinin yüksek olduğu yerlerde bu Klor'un arıtımında Renksiz, Kristalimsi bir bileşik olan Sodium thiosulfate (Na2S203) kullanılıyor. Sodyum tiyosülfat’ın çok küçük bir miktarı anında sudaki kloru yok ederken balıklara ise bir zararı dokunmadığı biliniyor.

Görünmez Katil

Kloramin insan üzerindeki etkisi

Klor su içinde çok kararsız ve hızlı yayıldığı için kloramin(Chloramine (NH2Cl)) adında yeni bir bileşik (Amonyak ile klor karışımı) geliştirilerek su arıtmada kullanılmaya başlanmış. CI2 nin önünde bulunan NH2 ise aslında çok duyduğunuz Nitritdir. Su şebekesine katılan kolorimin’de ufak bir dalgalanma(dozaj artışı, Marka değişimi vs) bir çok tropik balığın hiçbir belirti olmaksızın ölmesine sebep olabilir.

Kloramin’i suda gözle idrak etmek mümkün değildir. görünmezdir. Balıklarımız solungaçları (gill) aracılığıyla direk bu bileşeni kan dolaşımına alırlar. Kloramin soluyan balık strese girer, Solungaç kapakları(gills) kızarır, Düzensiz davranarak sağa sola ani ivmelenmeler yapar hatta bazen suyun dışına çıkmak için atlar.  Su değişim sırasında Balığınızın hızlı hızlı nefes aldığını, sağa sola sürtündüğünü, su yüzeyinde nefes almaya çalıştığını görüyorsanız balığınız klor ve nitrat karışımı olan kloraminden etkilenmiş demektir.

Bazen suda nitrat patlaması yaşanmış acil su değiştirin vs gibi yorumlar görüyorum. Fakat klordan arındırılmamış su kullanmak, zaten nitrat oran artmış suyunuza nitrat vermekle kalmadığı gibi bir de üzerine klor bileşeni ile durumu daha kötü hale getirmektedir.

Eğer su değişiminden sonra böyle durumlarla karşılaşmışsanız,  hemen uygun miktarda Su düzenleyici(declorer, sodyum tiyosülfat) kullanmalısınız. Bu şekilde balığı kurtarma imkanınız yüksek olsa da, Suda 1 saat kalan klor Suyunuzda, Kumunuzda,Filtrede bulunan bir çok yararlı bakteriyi(hepsini öldürmüş de olabilir.) öldürmüş olacaktır. Böyle bir durumda imkanınız varsa akvaryumunuzdaki nitrojen döngüsü tekrar oturana kadar balıkları başka suyu dinlenmiş bir akvaryuma almanızı tavsiye ederim.

Metilen mavisi bir su hazırlama ilacı değildir, Zira suda ki klor zaten bir dezenfektandır. Bilinçsizce su değişimi sırasında klorlu suya atılan metilen mavisi klor ile birleştiğinde yeni kurulmuş bir akvaryuma sahipsiniz demektir. Yani içinde bakteri olmayan bir suyunuz, mukozası incelmiş balıklarınız var demektir.

Bir başka katilimiz ise bakır, kurşun ve çinko gibi ağır metaller. Elbette bu metallere de sağlıklı ortam için ihtiyacımız olacak fakat aşırı miktarda bulunan metaller balıkların ölümüne neden olacaktır. Hatta aşırı miktardaki kurşun insanı bile öldürür.Bu metaller su kaynağında olmasa bile (Belediyelerin ölçüm labaratuarları yok dese bile) Sular idaresinin evimize kadar olan boru hatlarında metal alışımı suya karışmaktadır. Metalden arındırmak için suyu akvaryumunuza koymadan önce bir kovada dinlendirmeniz yardımcı olacaktır. ağır metaller ovanın dibine çökecektir.

 

Su Hazırlayıcı Kavramı

Su hazırlama değişik bir kavram aslında. Suyu kime göre neye göre hazırladığımız önemli. Mesela kimileri suyun ph’ını 6 ya indirmek için kullandığı işleme su hazırlama derken, diğeri klordan arındırma işlemine su hazırlama diyor. Su hazırlamadaki kullanılabilecek hazır ürünler var Mesela JBL Biotopol R tam bizim istediğimiz tür bir hazırlayıcı. Kloru ve ağır metalleri yok ederken, Japon balığı için faydalı olan bakteri kültüründen bir miktar aşılama yapıyor, ayrıca bazı vitamin ve mineral katkıları da mevcut.

Piyasada genel anlamıyla 3 tür su hazırlayıcı var.

1-) Dechlorinator (Sodium thiosulfate) : Sudaki Kloru anında uçurur. Ağır metaller gibi diğer unsurlar üzerinde etkisi yoktur. Ayrıca Amonyak kalır. (Klor yerine klorun amonyak ile birleşimi olan kloramin kullandıkları için)

2-) Chloramine Neutralizer  : Klordan değil kloraminden arındırıdığı için amonyağı da bağlayarak daha zararsız hale getirir. bazı markalar ağır metalleri de yok eder.

3-  Complete Conditioner : Kloru, Amonyağı, Ağır metalleri yok eder, Ayrıca üzerinde yazdığı balık türleri için uygun ortam PH seviyesini ayarlar. Elektrolit ve balığın mukozasını korumaya yönelik maddeler içerir.
Klordan arındırdık peki ya Amonyak ?

Kloramin’de  amonyak olduğunu biliyoruz, Kloru uçurduğumuzu farz edersek amonyak ne olacak ? Kloramindeki klor ve amonyak bağı çözüldükten sonra (klordan arındırdıktan sonra) amonyak 12 gün kadar su da kalıyor. Dolayısıyla sadece 1 gün dinlendirilmiş su işimizi görmez. İşte bu yüzden Komple Su hazırlayıcı hazır ürünleri kullanmamız daha pratik. Yoksa Kloru temizlemek için Sodium Thiosulfate kullanıp, 2 hafta su dinlendirme ya da amonyak+ağır metaller için başka şeyler kullanmak zorundayız.

 

Yeni Akvaryum Kurulurken.

Balığın olmadığı yeni akvaryum kurulumunda suyu koyduktan sonra 2 hafta beklersel kloramin bize bir zarar vermeyecektir. Kloru bir kaç günde uçurursak amonyak için nitrojen döngüsünü de hızlandırmak için bir kaç bitki eklersek bir çok sorunu yaşamadan akvaryumumuzu hazırlamış oluruz. (Nitrojen döngüsünün oturması için 8 hafta  gerekmekte).

Kısmi periyodik su değişimi Nasıl olacak?

Akvayumdaki suyunuzun haftalık olarak %10 ile %20 gibi bir miktarını kloramin içeren dinlenmemiş su ile değişimi (bir miktar bakteri kaybı yaşansa da ) çok sorun yaratmayacaktır.  %20 Su değişimi sırasında filtrede barındırmak için yırtındığımız bakterilerin ölmemesi için mutlaka filtre(sump da dahil) ve ısıtıcılarınızın fişini çekin. Su değişiminden sonra balıklarınızın klora maruz kalıp etkilenmemesi için MUTLAKA su düzenleyici kullanmanız gerekli.  Bu yöntemde sadece dinlendirmeye ihtiyacınız yok. Şebeke suyu kullanıyorsanız mutlaka su düzenleyici de kullanmalısınız. Dinlenmemiş şebeke suyunu akvaryumunuza koyarken de suyu çok yukarıdan koyarak hızla karışmamasını sağlayın. Su ağır ağır karışmalı. Ben çeşmeyi dakikada 2-3 litre akacak şekilde ayarlıyorum. Akvaryuma yeterli su doldurduktan sonra su düzenleyici sıvıdan yeterli oranda ekleyim, elimle sıvının akvaryumun her tarafına ulaşması için hafifçe karıştırıyorum.

 

Sonuç Olarak

Kloramin ile Balık yaşamıyorsa biz niye yaşayalım ?

Belediyenin ne zaman fazla klor atacağını, Patlayan boruların yerine yenisinin ne zaman takıldığını bilemediğimiz için sadece kloru arındırmak yetmez, Ayrıca Amonyak ve diğer ağır metalleri de arındırmakta fayda var.  Kimi insanlar “Sen balığı nasıl alıştırırsan öyle gider, Su düzenleyici kullanma” diyor, şaşıyorum.  Çünkü bu gün klorlu olan su akvaryuma koyduktan 2 gün sonra klor uçacak, Balık klora mı klorsuz suya mı alışacak, Yoksa bu kadar çok değişen ortama mı ? Bir de klor dezenfektandır yararlı yararsız ne varsa ölür. Su düzenleyici kullanılmadan yapılan su değişimleri sonucu akvaryumda bakteri kültürü katli olacağı gibi balıkta hiçbir zaman mukoza zarı mükemmel seviyeye çıkamayacak.

Kaliteli markaların ürünleri için her zaman bütçeniz el vermeyebilir, En azından Sodium thiosulfate gibi kimyasalları temin edin ve su değişimi ardından mutlaka kullanın. Böylece aniden belirtisiz kaybettiğiniz balık için kendi kendinize kış mevsimi geldi,yaz mevsimi geldi, sudaki klor fazlaydı o yüzden balık kaybettim gibi mazeretler üretmeniz gerekmez.

Su hazırlama olmazsa olmazdır. Olmasa da olduğu durumlar vardır. fakat sonsuza kadar “olmasa da olur” kalamaz


Makale aslen Japon balığı yetiştiriciliği için şu sitede tarafımca hazırlanmıştır. Lütfen yazarı belirtilmeden kullanılmasın.

YunusEmreYUCE2014-02-10 10:02:28

Beğenenler: [T]166697,EnginHorlu[/T][T]183698,fearleseagles[/T][T]187739,hakanoz[/T][T]188949,eyuphan[/T][T]180194,gurkancebi[/T][T]208648,Eyüp Karataş[/T][T]178138,GoldfishKeepers[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187739,hakanoz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muslim kavakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3448
muslim kavakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2014 11:33
Teşekkürler çok faydalı ve aydınlatıcı bir makale.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hakanbingol24Çevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2014
İl: Erzincan
Mesaj: 75
Hakanbingol24Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2014 16:56
Hocam ellerinize sağlık çok güzel bir makale olmuş. Sormak istediğim şeyler var...

Piyasada ki su düzenleyicilerden bahsetmişsiniz her birinin en az birer açığı olduğunu görüyoruz. Yani mükemmel yada mükemmele yakın bir temizleyici yok sanırım. Yada mükemmele yakın bir temizleyici var mıdır ? Soruyu bu şekilde sorayım.

Birde suyumuzun sarı renkte olması ve bunu gidermenin yolları hakkında biraz bilgi verir misiniz ? Yani bahsettiğiniz gibi hemen hemen her olaya geleneksel bir isim verilmiş ve olsa da olur olmasa da mantığı ile düşünüyoruz bazen maalesef. Bu olay tam olarak nasıl giderilir ve giderilirken balıklara zarar vermeden nasıl hallederiz ? Nitrat ı gidermek için çok fazla su çekmek gerekiyor buda akvaryuma girecek yeni ve klorlu su oranını artırıyor. bunu daha dengeli bir hale getirebilir miyiz ? Gerekli filtreleme sistemine sahibim fakat yinede bu sorunum var. Saygılarımla.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YunusEmreYUCEÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 532
YunusEmreYUCEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2014 21:39
[QUOTE=Hakanbingol24]Hocam ellerinize sağlık çok güzel bir makale olmuş. Sormak istediğim şeyler var...

Piyasada ki su düzenleyicilerden bahsetmişsiniz her birinin en az birer açığı olduğunu görüyoruz. Yani mükemmel yada mükemmele yakın bir temizleyici yok sanırım. Yada mükemmele yakın bir temizleyici var mıdır ? Soruyu bu şekilde sorayım.

Birde suyumuzun sarı renkte olması ve bunu gidermenin yolları hakkında biraz bilgi verir misiniz ? Yani bahsettiğiniz gibi hemen hemen her olaya geleneksel bir isim verilmiş ve olsa da olur olmasa da mantığı ile düşünüyoruz bazen maalesef. Bu olay tam olarak nasıl giderilir ve giderilirken balıklara zarar vermeden nasıl hallederiz ? Nitrat ı gidermek için çok fazla su çekmek gerekiyor buda akvaryuma girecek yeni ve klorlu su oranını artırıyor. bunu daha dengeli bir hale getirebilir miyiz ? Gerekli filtreleme sistemine sahibim fakat yinede bu sorunum var. Saygılarımla.
[/QUOTE]

Merhaba, Benim anlatmak istediğim hepsinin bir eksikliği olduğu değildi. Ne alacağımızı bilmek önemli. En güzeli "Complete conditioner" almak hem metallerden hem klorominden kurtarır sizi.

Öncelikle sudaki renkten kurtulmak için 2 şey tavsiye ederim, 1. Aktif karbon(Ozon makinesi de olur) 2. ise daha az yem atmanız ya da daha az nüfusa sahip olmanız. Sarı renge balık dışkısı, yem artığı ve suya salınım yapan akvaryum içindeki malzemeler(kütük, Boyası çıkan planstik malzeme, kum vs) neden olabilir.

Nitrat'ı azaltmak yerine beslediğiniz türler ile uyumlu bitki eklemeniz daha doğru olur. Nitratı sürekli su değişimi ile dengede tutmak zordur. Ne kadar nitratınızın olduğunu bilmeden, bilmediğiniz bir miktardaki suyla değiştirmek size aslında pek de yardımcı olmaz nitrat konusunda.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serdar.Çevrim Dışı

Kayıt: 30/06/2013
İl: Izmir
Mesaj: 87
serdar.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2014 22:37
Bir başka yerde dinlendilirmiş suda ağır metallerin dibe çökmesi şehir efsanesidir diye okumuştum.Bu durum bilimsel olarak kanıtlanmışmıdır.Eğer doğru ise kovada dinlendirdiğimiz suyu kovayı eğerek veya tasla içinden su alırken suyun hareketlenmesi sonucu tekrar karışma riski yokmu?Ayrıca dipteki suyun ne kadar bir miktarını bırakalım.Örneğin dörtte birinimi? serdar.2014-02-19 22:38:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YunusEmreYUCEÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 532
YunusEmreYUCEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2014 22:55
Ağır metaller'in dibe çökeceğine dair bilimsel bir dayanağım yok. Sadece bir çok kaynakta okuduğum kadarıyla genel kanının bu yönde olduğunu biliyorum. bu yüzden araştırma gereği görmedim, bir de ben su düzenleyicisi kullandığım için beni çok da etkilemiyor. Mantıken ağır metaller dibe çöker derken tamamen çöküp dibe yapıştığını düşünmemek lazım. Öz kütlesi daha ağır nesneler dibe çöker ama ne kadar sürer ? dipte 1-2 cm mi olur yoksa 10 cm mi olur orası biraz metalin türüne göre değişir sanırım.

Tek bir metalden bahsedilecekse kesin cevap verilebilir ama birden fazla metal olduğu için hangisi kaç saatte çöker kesin bir bilgim yok. Araştırmak lazım. Bir de çeşme suları Super saturated dedikleri çok fazla doymuş sudur. Yani bu sudaki çözünmüş(karışmış) maddeleri ayıklamak çok zahmetli bir iş. 

Fakat genel kanı 3-4 cm dipte bırakmak.
Ben su dinlendirme tankı olarak 200 Litre dikey su deposu kullanıyorum. Bir de ucuz olduğu için Tunç bey'in su düzenleyicisini kullanıyorum. böylece suyu en az 1 gün dinlendirip öyle kullanılıyorum. Newjet kafa motoruyla da tanklarıma su gönderiyorum.Newjet'in tahliye edeceği suyu çekme seviyesi zaten dipte mecburen 3-4 cm kalıntı bırakıyor.
YunusEmreYUCE2014-02-19 23:03:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hakanbingol24Çevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2014
İl: Erzincan
Mesaj: 75
Hakanbingol24Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2014 22:36
Cevabınız için teşekkür ederim. Son olarak 1 metre de 2 erkek 8 dişi sarı prenses besliyorum. Nasıl ve ne kadar bitki alırsam bunu önlemiş olurum ? Özellikle ciklet akvaryumları için önerilen bir bitki var mi ? Piyasadan duyuyoruz ama bilginizden faydalanmak isterim. Teşekkürler

Birde mümkünse marka ve ürün ismi tavsiye edebilir misiniz ?
Hakanbingol242014-02-20 22:40:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YunusEmreYUCEÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 532
YunusEmreYUCEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2014 23:08
Bitki konusunda ben hep tavsiye edilen bitkileri tavsiye etmek istemem :) bizzat kendim şunu alayım olursa olur olmazsa balıklara bir öğüt bitkisel yem verdim derim.

Forumda Ümit Birkol adında bir kullanıcı var. Sürekli yeni bitkiler ekliyor facebook (Akvared di sanırım http://umitbirkol.com/ )sayfasına daha bu gün 3-5 kök bitki sipariş verdim. Adı çok duyulmamış bitkilerden aldım. Deneyeceğim japon balıklarının yemediği cinsleri kendim karar vermek istiyorum.

Ama İlla tavsiye derseniz cichlid beslemeyeli uzun süre oldu hangi türleri yer emin değilim. ama Anubias'ı yemediklerini hatırlıyorum. Anubias derken herhalde 10 çeşit anubias türü vardır. ben 3-4 farklı türüne sahibim. irili ufaklı yaprakları olan türlerden bir kaç tane koyunca akvaryumda hoş duruyor. Echinodourus bleheri tarzı bitkileri de yemezler sanırım.

Bitki konusunda bir üst limit yok aslında fakat işe yaraması için, 4-5 yapraklı 3-5 anubias koyarsanız ancak bir fark yaratır sanırım.


https://www.facebook.com/akva.red/media_set?set=a.503779749730600&type=1

Bir de nitrat konusunda zeolit de oldukça yardımcı oluyor. Dış filtrenizde zeolit yoksa onu da kullanabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hakanbingol24Çevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2014
İl: Erzincan
Mesaj: 75
Hakanbingol24Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2014 01:00
Bilgiler için çok teşekkür ederim. İhtiyacım oldukça bu başlık altında sizi rahatsız edebilirim umarım :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Nihat ÇAMLIBELÇevrim Dışı

Kayıt: 30/04/2013
İl: Çanakkale
Mesaj: 81
Nihat ÇAMLIBELÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2014 10:17
Su hazırlamanın önemini ilk akvaryumu alıp balıklarımı koyduğumda anladım.Çünkü yarı balığımı kaybettim.Makale fayda sağlayıcı.Özellikle akvaryum kurmaya başlayanların ilk okuması gerekenlerden.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozgur54Çevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2014
İl: Sakarya
Mesaj: 27
ozgur54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2014 02:14
İyide Yunus kardeş şimdi hangi düzenleyiciyi kullanacağız isim verirseniz sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pacunatÇevrim Dışı

Kayıt: 05/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 316
pacunatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2014 02:53
Gerçekten başarılı hocam çok teşekkür ederiz bu değerli bilgiler için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YunusEmreYUCEÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 532
YunusEmreYUCEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2014 07:32
[QUOTE=ozgur54] İyide Yunus kardeş şimdi hangi düzenleyiciyi kullanacağız isim verirseniz sevinirim.[/QUOTE]

Özgür bey marka vermeye gerek görmemiştim, çünkü mesele marka değil. İhtiyacınıza göre bir hazırlayıcıyı tercih etmek daha mantıklı.

Ben hesaplı olduğu için Tunç bey'in su hazırlayıcısını kullanıyorum. 5Litre aldım. sanırım, 1-2 yıl çok rahat yeter benim akvaryumlarıma.

Tunç yasmut diye forumda aratırsanız bahsettiğim ürünü bulabilirsiniz.

Ekonomik sıkıntım yok diyorsanız da JBL in Biotopol ürününü tavsiye ederim. Chiclid ve Japon balıkları gibi türlere özel hazırlayıcıları var. kendi beslediğiniz türe özel hazırlayıcı bulabilirsiniz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Engin_35Çevrim Dışı

Kayıt: 04/09/2016
İl: Izmir
Mesaj: 57
Engin_35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2016 00:00
Sodyum tiyosülfat hangi oranlarda kullanılacak?

+1: [T]189569,Abdull4h[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir