Akvaryum Kimyası


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2007 18:49
AKVARYUM KIMYASI
Akvaryum suyunun hazirlanmasi
Sehir sularinda bulunan klor ve agir metaller bitki ve baliklar için zehirlidir. Bu suyun ilk önce akvaryum için uygun hale getirilmesi gerekir. Akvaryuma koymadan önce temiz ve zehirli olmayan bir kapta bir hafta dinlendirmek ya da bir su filtresi veya hava pompasiyla bir iki gün havalandirmak gerekir. Bundan sonra da suyun içinde kalan kloru ve agir metalleri nötralize etmek için bir su hazirlama preparati kullanmak (örn. BioPlast AquaClean) yerinde olacaktir.
Bakir zehirlidir. Bu yüzden yeni kurulmus, henüz kireçlenmemis bakir tesisatlardan gelen su, akvaryumlar için uygun degildir. Içinde zehirli metaller bulunma olasiligi oldugu için musluktan akan sicak suyu da akvaryum için kullanmamalisiniz. Sadece soguk su, o da bir süre akitildiktan sonra kullanilmalidir.
Suyun kimyasi
Içinde yasadiklari suyun bilesimi, diger bir deyisle kimyasi balik ve bitkiler için büyük önem tasir. Bazi balik ve bitki türleri yasamlarini sürdürebilmek için çok özel su sartlari (pH, GH, erimis karbondioksit miktari vs.) gerektirirler. Bunlar hassas ve zor türlerdir. Örnegin bir Güney Amerika cüce çikliti olan apistogramma agassizi nin uzun dönemde saglikla yasayabilmesi için diger sartlarin yaninda akvaryum suyunun asitlik degerinin de 6 - 6,7 pH arasi olmasi gereklidir. Bazi türler ise çok genis araliklardaki su degerlerinde saglikla yasayabilir ve hatta çogalabilirler. Bunlar, çogu zaman dogada da mevsimlerle bagli olarak degisen su sartlarina gögüs germek zorunda olan dayanikli türlerdir.
Akvaryum bitki ve baliklarina gereksinim duyduklari su sartlarini saglayabilmek, suyun kimyasindan bir miktar anlamayi gerektirir. Özellikle bilinmesi gerekenler, akvaryumculukta önem kazanmis toplam sertlik (GH), karbonat sertligi (KH), asitlik (pH) ve erimis karbondioksit (CO2) gibi degerlerin iliskileridir:
Suyun asitlik derecesi (pH)
Suyun pH derecesi, içinde çözülmüs halde bulunan bütün asitik ve bazik maddelerden etkilenir. Suyun pH derecesiyle, bütün bu maddelerin toplam etkisi ölçülmüs olur. Suda ne kadar çok asitik madde varsa, pH degeri de o kadar düser. Kimya dilinde belirtilecek olursa, asitik su elektron almaya, bazik su ise vermeye egilimlidir.
0 - 14 pH skalasi
Suyun pH derecesi, sudaki hidrojen (H+) iyonlari konsantrasyo...
 
Not;Alıntıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir