Akvaryum Kurulumu Hakkında Bilgi Desteği


pinaxmeiÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2015
İl: Bursa
Mesaj: 13
pinaxmeiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2020 04:27
Merhaba değerli üyeler,
Bitkili bir akvaryum kurmak istiyorum. Muhtemelen beta ya da neon tetra sürüsü bakacağım aşağı yukarı 6-8 adet eğer beta ile neon tetra birlikte bakmam mümkünse tabii ki daha iyi olur uygun koşullarda aynı tankta bakılabiliyorlar diye okumuştum iyi anlaşamıyorlarsa eziyet etmek istemiyorum ancak siz hobi severlerin de bildiği üzere canlı dostumuzu eklemeden önce akvaryum kurulumu ve dengesi önem arz ediyor.
Bu kısımda sizlerden bilgili üyelerden destek bekliyorum.
Malzemeleri temin edebilecek üyeler var ise buradaki üyelere destek vermeyi tercih ederim dışardan alışveriş yapmaktansa mesaj gönderebilirler dönüş yapacağım.
Ekipmanım olsa da sıfırdan her şeyi temin etmek istiyorum. Baştan doğru ve bilinçli hareket etmek istiyorum.
40-45 litre civarı bir tank düşünüyorum. Bir camcıdan 4mmlik cam kestirip akvaryum silikonu ile bir tank yapmayı düşünüyorum. Bu konuda bilgi vermek isterseniz de yorumlarınıza açığım.
Bunun dışında hangi dip malzemelerini kullanmalıyım beta ve neon tetra hangi dip malzeme tercih eder bitkiler için önerileriniz nelerdir?

*Limnobium laevigatum (amazon frogbit)
red tiger lotus (bulabilirsem)
anubias barteri
aponogeton
java fern
kriptokorin
bolbitis
pothos
Kullanmayı düşündüğüm bitkiler bunlar. Tabii bulabildiklerimi kullanacağım.
Bitkilerimin sağlıklı olması için ne tip ürünler edinmeliyim? Sıvı besin takviyesi öneriniz var mı? Hangi ışığı önerirsiniz.
Bilinçsizce hareket edip bitki ya da balıklara zarar vermeden boşuna para harcamadan bir başlık açıp bilgili üyelerden yönlendirmelerini rica etmenin daha makul olacağını düşündüm.
Daha önce beta baktım. Sadece beta alırsam (ki çok istekliyim bu konuda kendilerine özel bir ilgim var) yanına karides ya da salyangoz da almayı planlıyorum bu konularda önerileriniz nelerdir.
*Sanırım salyangozlar sert suya ihtiyaç duyuyorlarmış daha önceki betam ile salyangoz bakmıştım ama mango kökü olduğu için sanırım su değeri çok yumuşak gelmişti salyangozum zarar görmüştü bu konu hakkında da bilgisi olan varsa yorum bekliyorum.
Herkese teşekkür ederim. İyi günler dilerim.[EDIT]pinaxmei,2020-12-24 06:40:26[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NursunÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/03/2019
İl: Erzurum
Mesaj: 3056
NursunÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2020 11:41
Merhaba,
Hacim ne kadar artarsa betta ile farklı türlerin beslenmesi o kadar güvenli olur .
Mümkünse hacmi 50 litreye çıkarın (50x35hx30) .
Tabanda dere kumu ,silis (silis kullanılacak ise alt katmanda lav kırığı kullanılması bitkiler açısından daha rahat olur) ,aquaclay,bazalt kum,jbl manado yada vitasand siyah kum kullanabilirsiniz , tercihinize kalmış .
Yine bitki seçimi size kalmış ,bakımı kolay bitkilerden ekleyebilirsiniz , özellikle anubias gibi büyük yapraklı bitkiler bettalar için hamak görevi görür , su üstü bitkileri de gölge oluşturarak stresi azaltır . Bitkileri ve diğer birçok malzemeyi atakan petshopdan temin edebilirsiniz .
Bitkileri desteklemek için en altta besin içeren bir kum (tropica growth substrate , dennerle nutribasis 6in1 yada jbl aquabasis gibi) kullanabilirsiniz , sıvı gübre olarak seachem flourish,tropica premium-specialized,crystalpro flora multi mineral ,dennerle scaper's green ürünlerinden biri yeterli olacaktır .
Aydınlatma tercihi tamamen bütçeye bağlı . Eğer bütçe sorunu yoksa creaqua yada mygos ürünleri uygundur . Daha uygun olsun derseniz Emir Bey'den yada armatürk den led armatür alabilirsiniz .
https://www.akvaryum.com/Forum/power_led_smd_led_armatur_ayarlanabilir_ayakli_i65156.asp
https://www.armaturk.com.tr/urun-kategori/1/akvaryum-armaturleri
Betta ile farklı türleri birlikte beslemek için bolca saklanma alanı ve bitki ekleyin bu şekilde birbirleriyle karşılaşmalarını en aza indirmiş olursunuz . Salyangozlarla pek sorun çıkmıyor , karideslerde eğer renksiz (hayalet vb) olursa daha az dikkatlerini çekiyor .Karides ekleyecek iseniz saklanabilecekleri bolca alan olmalı .
Salyangozlarımda hiç kabuk aşınması yaşamadım , eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız salyangozu başka bir kaba ayırıp suyu kalamar kemiği ekleyebilirsiniz .
https://www.akvaryum.com/Forum/elma_salyangozu_kabuk_erimesi_k778927.asp
Doğru hacimde betta ile neon tetra ,rasbora,ember tetra,corydoras,kuhli gibi türler beslenebilir ancak kesin bir durum yok biraz da bettanın karakterine bağlı .
Bu konudaki örnek betta akvaryumlarını inceleyebilirsiniz :
https://www.akvaryum.com/Forum/beta_baligi_bakimi_k954539.asp

Beğenenler: [T]178183,pinaxmei[/T][T]224069,Alpercicek35[/T]
+1: [T]224069,Alpercicek35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pinaxmeiÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2015
İl: Bursa
Mesaj: 13
pinaxmeiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2020 20:21
Teşekkür ederim çok aydınlatıcı bir yorum olmuş. Akvaryum siparişi vermiştim iptal ettim local bi petshop ile görüştüm yarın bütçemin elverdiği en büyük akvaryumu alacağım ona göre balık seçimi yaparım. Eğer cam ile yapmak daha uyguna gelirse öyle yaparım.
Özellikle dip malzemesi konusunda kafam çok karışmıştı çok faydalı oldu. Akvaryumu kurduğumda güncelleme yapacağım.
Kum olarak bitasand siyah kum kullanmayı düşünüyorum.
Bitki olarak
java fern
anubias barteri
nymphaea maculata
limnobium laevigatum
pistia
lobelia cardinalis
kullanacağım şansımı denerim umarım başarılı olurum. Su dengesi olursa alg oluşumu olmaz diye düşünüyorum.
Daha gübre konusunda bir tercih yapmadım.[EDIT]pinaxmei,2020-12-25 07:21:58[/EDIT]

Merhaba,
Bitkili akvaryumdan vazgeçtim.
Bir çok sebep var işin içinde ancak en başta balık ömrü geliyor.
Japon balığı bakmaya karar verdim içerisine belki sert yapraklı bitkilerden koyarım çok fazla yüzme alanını kapamak istemiyorum.
Yardımlarınız bilgilendirmeleriniz için çok çok teşekkür ediyorum.
Saygılarımla,
Pinaxmei.

Beğenenler: [T]214092,Nursun[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alpercicek35Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/05/2020
İl: Izmir
Mesaj: 820
Alpercicek35Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2020 12:09
Arkadaşımız yukarıda herşeyi güzel bir şekilde açıklamış. Ek olarak bende şunu söylemek isterim. Betta bakacaksanız başka balık almayın. Özellikle tetra türleri çok hareketli olur. Beta da çok trafik sevmez. :) Zarar vermese de rahat olmaz ve stresli olur.
Akvaryum işini de bir cam fabrikası ya da camcıdan extra clear cam kestirin. Rodajlı olsun ve 6mm :) 40x35x35 ya da 40x40x35 bir tank kendiniz yapabilirsiniz. İmkanınız var ise tabi ki hazır alın. Ama onu hazır alacağınız parayı ışığa yatırmanızı öneririm. :)
Bir nano kesinlikle extra clear olmalı, aşırı fark var. [EDIT]Alpercicek35,2020-12-25 12:10:21[/EDIT]

Beğenenler: [T]178183,pinaxmei[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir