AKVARYUM NASIL KURULUR?


feyza51Çevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2009
İl: Nigde
Mesaj: 211
feyza51Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Haziran 2009 14:28
AKVARYUM NASIL KURULUR?

Akvaryumunuzu kurmadan önce ne tür balıklar bakmak istediğinize ve-veya ileride hangi balıklara bakabileceğinize karar vermeniz gerekiyor.

TROPİKAL BALIK AKVARYUMU:

Tropikal balıklar genelde küçük boydaki balık cinsleriniden oluşması sebebiyle küçük akvaryumlarda bakılabilirler. Yalnız küçük kelimesini abartmamak şartı ile.
60 cm ve daha büyük akvaryumlar seçerseniz bitkilendirme daha kolay olacak ve akvaryumunuzun biyolojik dengesi daha kolay oluşacağından bakımı da kolay olacaktır. Akvaryumunuzun temizliğini bir iç filitre ile ısısını da termostatlı ve güvenilir bir marka ısıtıcı ile sağlayabilirsiniz. Isıtıcınızı filitrenin karşısına koyarsanız daha kolay ısı dağılımı sağlarsınız.

Akvaryumunuzu dizayn ederken bitkilerle balıklarınıza ve yavrularına saklanacak yerler oluşturmalısınız.Bunu yaparken balıklara yüzecek geniş alanlar da sunmanız gerekiyor. Akvaryumun içindeki bitki ve kütük gibi objeleri akvaryumun arka kısmını kaplayıp ön tarafı boş bırakacak şekilde yarım-ay şeklinde dizmelisiniz. Kum olarak midye kırığı dışındakiler seçilmelidir.


CİCHLİD AKVARYUMLARI :

Cichlid akvaryumları genellikle 100 litrenin üzerinde su hacmi olacak şekilde yapılmalıdır.Bu akvaryumlar ne kadar büyük olursa o denli balıklarınız güzel gelişip renklenecektir. Ayrıca dizaynında bolca kaya kullanacağınızı düşünürseniz en ufak ölçülerin 100X50X50 veya yakın ölçüler olmasında fayda vardır.

AMERİKAN CİCHLİDLERİ İÇİN :
Eğer Amerika kökenli cichlidler bakmak istiyorsanız akvaryumunuzu bitkiler, yuvarlak kayalar ve bolca kütük ile dekore edebilirsiniz. Kalker içeren kayalar kullanmayın. Böylece kütüklerin pH seviyesini düşürmesini kolaylaştırıp rahat bir ortam sağlarsınız.
Akvaryumunuzun temizliğini küçükse bir iç filitre ile büyükse dış filitre ile, ısısını da termostatlı ve güvenilir bir marka ısıtıcı ile sağlayabilirsiniz. Isıtıcınızı filitrenin karşısına koyarsanız daha kolay ısı dağılımı sağlarsınız.

Kütük ve kaya altları onların yuva yapabilecekleri holler ve mağaralardan oluşmalıdır. Kütüklerle birlikte hindistan cevizi kabuğu ters cevrilip bir tarafından delinmek suretiyle çok şık yuvalar da uluşturabilirsiniz. Kum olarak midye kırığı dışındakiler seçilmelidir.


AFRİKA CİCHLİDLERİ İÇİN :

Afrika cichlidlerinin Mbuna diye adlandırılan çok geniş bir ailesi bitkisel beslenen ve geniş bölge savunan cichlidlerden oluşur. Eğer bu balıklar için bir akvaryum yapılacaksa 200 litrenin üzerinde 350-400 litrelik akvaryumlar düşünmelisiniz.

Akvaryumunuzun temizliğini yine biyolojik filitrasyon yapan bir dış filitre ile, ısısını da termostatlı ve güvenilir bir marka ısıtıcı ile sağlayabilirsiniz. Isıtıcınızı filitrenin karşısına koyarsanız daha kolay ısı dağılımı sağlarsınız.

Akvaryumun arka kısmı neredeyse su yüzeyine kadar çeşitli şekilli kayalarla kaplanmalı ve kayalar arasında balıkların geçebileceği holler ve mağaralar oluşturulmalıdır. Bunun için de akvaryumun geniş tabanlı olmasına özen gestermelisiniz. Bu dizayn şekli tüm Afrika cichlidleri için geçerlidir.

Malawi Mbuna grubu ile Tanganyika Tropheus balıkları ve Victoria Astotolapia ve haplochromis türleri bitki yiyicidirler.Akvaryumlara yumuşak ve narin yapraklı bitkiler ekilirse iştahla yerler. Bu balıkların akvaryumlarına ille de bitki olsun derseniz türleri ve dev Cyripto türleri ekilebilir.

Tropheus ailesi dışında kalan küçük boy Tanganyika cichlidleri genellikle protein ağırlıklı beslenirler ve bitkilere zarar vermezler.Bunların akvaryumlarına narin bitkilerden de ekilebilir.

Kum koyu renk olursa ve içinde midye veya mercan kırığı bulunursa pH seviyesi yüksek tutulabilir. Bunu kalkerli kayalar da destekleyecektir.


SU DEĞİŞİMİ:

İster Amerika cichlidleri, isterseniz Afrika cichlidleri bakın en azından her 15 günde bir defa DİP ÇEKME APARATLARI ile kumun altından 3/1 oranında su değişimi yapmalısınız.Böylece cichlidleriniz onlar için zararlı olan Amonyak, Nitrat ve Nitrit gibi ölümcül oluşumlardan kurtulmuş olurlar.

Balık satın aldığınızda akvaryuma nasıl salacaksınız?





Not(Alıntı)
Kaynak:http://www.atlantisakvaryum.com

Saygılar...
feyza512009-06-22 11:51:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir