Akvaryum Suyumuzun Değerleri Nasıl Olmalı Bir Bakalım


istanbul34Çevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 27
istanbul34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2012 17:19

     Balıklarımızın sert ya da yumuşak su sevdiklerinde bu sulara hitaben kullandığımız terim KH'tır. KH ve PH su kimyasının yapıtaşlarını oluştururlar. Farklı gibi gözükselerde; birbirleri ile alakalı olduklarından birini değiştirmeden öbürünü değiştirmemiz mümkün değildir.

     Su sertliğine DH birimi denir. DH sertlik derecesinin tanımıdır. 1 DH, 17.8 PPM'e eşittir. PPM 1 milyon içinde bulunan parçacıklar anlamına gelir. Test kitlerini kullanırız; bunlar, su içindeki kalsiyum ve karbonat değerini ölçer. Her ne kadar su sertliğinin tamamen bu elementlerden oluşmadığı bilimsel olarak kanıtlanmış olsa da, genel olarak bu kavramlar göz önüne alınır. 

Örnek olarak;

     0-4 DH, 0-70 PPM = Çok Yumuşak

     4-8 DH, 70-140 PPM = Yumuşak

     8-12 DH, 140-210 PPM = Orta Sert

     12-18 DH, 210-320 PPM = Fazla Sert

     18-30 DH, 320-530 PPM = Çok sert

     Bu değerlerden daha fazlası adeta sudan bir kayadır. Buna örnek olarak, evlerimizde beslediğimiz sevgili balıklarımızın anavatanı olan Malawi Gölü'nü gösterebiliriz.

     Akvaryum hobisine yeni başlayan akvarist adayları için çok gerekli olmadıkça suyun DH değerleriyle oynamamaları önerilir. Bizzat bunu ilk zamanlar bende yaptım ve zararını balık kaybı yaşayarak gördüm. Gerçekten zaman zaman kötü sonuçlar doğurabiliyor. Balığın alışmış olduğu suyu tümden değiştirmek onun güvende hissettiği ortamını yokediyor.

     Bir deyim vardır; ‘’Bir nehirde aynı suyla iki kez yıkanamazsınız’’ akarsu sürekli akıp gider. Bu doğanın kuralıdır. Bu kural o akarsudaki canlıların yaşamalarını sağlayan en önemli unsurlardan biridir. Akvaryumlarımızda kullandığımız çok kaliteli dış filtrelerimizde bu doğa olayını bir nebze taklit ederek tanklarımızdaki canlılarımıza sağlıklı bir ortam hazırlamaktadır. Hacime  göre 1 saat içinde 3 ya da 4 kez tüm tanktaki suyu çevirebilen bir dış filtre doğadaki bu olayı kısmen taklit etmektedir. Asıl görevi olan temizlik dışında.

     Su değişimleri balıklarımız için çok önemlidir. Tankın hacimini ve içindeki canlı sayısını baz alarak belirli periyotlarda su değişimi yaparız. 7 – 10 – 14 günlük periyotları kullanırız genellikle. Yine hacime göre % 25 – 35 civarlarında dinlenmiş suyu tankımızdan çıkarttığımız suyun yerine ekleriz. Bu oranlardan daha fazlaları hastalık oluşmamış ve su düzeninde herhangi bir bozulma olmayan tanklarda yukarıda da bahsettiğim gibi DH değerlerinin bozulmasına yol açar. Su parametrelerinin değiştiğini, çok az değiştiğini ya da hiç değişmediğini akvaryum test kitleriyle ölçeriz ve buna göre müdahale ederiz. Canlı sayısını azaltarak veya su değerlerini etkileyecek dekor malzemelerini çıkartarak.

     Son olarak dinlendirdiğimiz su ile ilgili birkaç şey söylemek istiyorum. Genellikle bir gün boyunca veya 12 saatten fazla büyük bidonlarda veya tankımızın hacmine göre herhangi daha az hacim sahibi malzemelerde çeşme suyumuzu dinlendiririz. Dinlendirmeden tankımıza direk olarak ekleyeceğimiz su canlılarımızın hayatını tehlikeye atabilir. Günümüzde ülkemiz şebeke suyu güvenilir değerlerde değildir. Ben suyumu büyük bir kovanın içinde sadece 6 saat dinlendiriyorum. Kovanın içinde bir hava motoruna bağlı havataşı çalıştırarak bu işlemi yapıyorum. Bu sayede içindeki klor çok hızlı bir şekilde yokoluyor ve su daha çabuk hazır hale geliyor. Bu işlemi aynı şekilde 1 gün boyunca yapmakta oldukça sağlıklı sonuç elde etmede garanti bir yöntemdir. 

Not: Teknik değerler vikipedia'dan alıntıdır.

istanbul342012-08-24 10:20:09

Beğenenler: [T]210316,Bielefeld[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir