Akvaryum Ve Bitkilerde Kararma


HARDALÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 4
HARDALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2016 20:30
Merhaba arkadaşlar
Yıllar öncesinde iki kere başlayıp bıraktığım akvaryum hobisine geçen ağustos ayında oğlumun isteği ile kurduğum akvaryum ile yeniden başladım .

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/188953/021220161913351.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/188953/021220161913421.jpg[/IMG].


85(U) * 40(G) * 55(Y) ebatlarında, lepistes ve tetra cinsi balık koydum ve biraz da bitki olsun dedim. bir de temizlik olsun diye yosun yiyen 3 adet balık aldım. Ama bitkileri renk olsun diye koydum öyle profesyonel bitki akvaryumu düşüncem olmadı zaten, öyle bir bilgim de yok. Zemine önce bitki düşünmediğim için midye kırığı koydum. Aydınlatma 4 * 24 W T5 floresan. 2 daylıght, 1 grolux, 1 aquastar . Günde iki sefer 4 er saat aydınlatma yapıyorum. Bitkiler elodea , limon, saz ağırlıklı. İsmini bilmediğim 3 tür bitki daha var. Haftada bir REflower All Include yaklaşık 10 ml sıvı gübre kullanıyorum. Haftada bir %30 su değişimi yapıyorum. Son zamanlarda akvaryum içinde ciddi yosunlanma ve özellikle ön taraftaki bitkilerde siyahlaşmalar oldu. Öyleki bitkiler neredeyse kömür gibi oldu. Nerede hata yaptığımı bir türlü anlamadım ama durum bir türlü düzelmiyor. Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Herkese iyi akşamlar diliyorum.


[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/188953/021220161907291.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/188953/021220161907381.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2016 21:25
Mahir Bey, merhaba,
Bitkiler, sucul ortamdaki elementleri kullanarak besin oluştururken karbondioksit (CO2) gazına ihtiyaç duyarlar. Akvaryumdaki canlılarınızın solunum artığı olarak verdikleri CO2 gazı, muhtemelen filtre sirkülasyonu ile havaya karışıyordur. CO2 gazı eksikliğinden akvaryuma eklediğiniz gübredeki besin maddelerinin büyük bir kısmı, bitkileriniz tarafından kullanılamıyordur. Bu durumda ışığın da yardımıyla daha az CO2'ye ihtiyaç duyan, daha az gelişmiş bitkiler olan alg türleri, bu besin maddelerini kullanıp üreyerek yüzeyleri kaplamaya başlamaktadır. Alg temizleyici balıklarınız onları yese bile, gübre kullanıldıkça üremeye devam edeceklerdit.
Gübre miktarını azaltmanızı hatta kullanmamanızı öneririm.
Zaman içinde bu siyah tabakalar, azalacak ve yok olacaktır.
İçinde balık beslenen akvaryumlara CO2 verilmesine karşıyım. Çünkü CO2 gazı solunum artığıdır ve balıkların yaşam konforunu azaltmaktadır.
Dolayısı ile gübre kullanımını keserek ve ışıklandırma süresini azaltarak orta vadede bu algden kurtulabilirsiniz.
Bu arada low tech (Gübre ve CO2 kullanmadan) akvaryumlarımda Cryptocoryne, Amazon (Echinodorus), Lımon, Gül (Ludwigia), yosun topu (Cladophora), Java yosunu, Java eğreltisi (Microsorum), saz (Vallisneria), nilüfer, Saururus bitkilerini beslemekteyim. Gelişimleri daha yavaş olmakta. Ancak balıklarım benim için daha öncelikli olup bitkilerim de fena sayılmazlar. Bitkilerimin hızĺı gelişimi benim için ikincil planda.
Akvaryumun tepesindeki sarman kediniz de çok sevimli.[:)]
İyi akşamlar, sağlıklı canlılar dilerim.[EDIT]Emre Zaim,2016-12-03 01:18:33[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]188953,HARDAL[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HARDALÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 4
HARDALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2016 11:20
Emre bey merhaba
Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ediyorum. Bu arada yazmayı unuttuğum bir sıkıntı daha oluştu. Özellikle Limon ve elodea bitkilerimin üzerinde sakal yosunu da var. Elimle temizlemeye çalıştım ama bayağı sağlamlar, neredeyse bitki kopacak ama yosun kopmuyor. Ayrıca kayaların üzerin de ciddi yosunlar mevcut. İlk kurulumdan sonra akvaryumda balık yokken de aynı sorunlar vardı. Ama balıkları koyduktan sonra tamamen kaybolan sorunlar şimdi şimdi yeniden ortaya çıktı. Siz diyorsunuz ki gübrelemeyi azaltın veya tamamen kesin. Gübreleme yapmadığım dönemde de ciddi çürüme problemi vardı, gübrelemeye başladıktan sonra bitkiler kendine geldi. Bu dengeyi kurmak neden bu kadar zor anlamadım.

Beğenenler: [T]71002,Emre Zaim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2016 12:31
Mahir Bey, merhaba,
Bitkili akvaryumlarda işin ana noktası, bitkilere yetecek kadar gübre ve ışık miktarının ayarlanmasıdır. Eğer gübreleme yokken çürüme oluyorsa, gübre miktarınızı çok azaltmanızı ama tam olarak kesmemenizi öneririm. Bir de yosunlardan kurtulana kadar ışıklandırma sürenizi azaltmalısınız. Bunları yaptıktan sonra, önerim işi doğal sürecine bırakıp alg yiyici balıklarınızın da katkısıyla; besin ve ışığın azaldığı ortamda orta vadede yosun sorunundan kurtulmaktadır. Özetle, akvaryumunuzdaki alg miktarı, bitkilerin faydalanamadığı gübre miktarının göstergesidir. Zaten fazla gübreyi bitkileriniz değil, alg tüketiyor ve bitkilerin üzerindeki alg, uzun vadede bitkinize zarar verecek o zaman gübre miktarını büyük oranda azaltmakla bir kaybınız olacağını düşünmüyorum.
İnşaallah en kısa sürede bu sorundan kurtulursunuz.
İyi günler, sağlıklı canlılar dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir