Akvaryum Ve Lepistes Araştırmaları


AliAlpÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2012
İl: Denizli
Mesaj: 1233
AliAlpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2013 19:24
Genel araştırmam bitmiş bulunmakta ; şimdi yazıya döküyorum.Telefondan kendi çizimim birkaç karalama resim ekleyeceğim.10 ocak 2013 saat 23.19 -bitiş tarihi 22 ocak 2013 saat 23.19 (12gün) olan araştırmamı saat 22.00e kadar güncelleye güncelleye bitirmeyi planlıyorum.Bilginize....
Araştırma Konum:
Ffilitrasyon 3 şekilde olur. mekanik. kimyasal ve biyolojik. Bir sonraki görevin bunları incelemek Alialp. ne nasıl olur. ? hangi ekipmanla neler yapılabilir. ? Hangi malzeme filitrede ne için kullanılır.? bunları didelerken evde günlük hayatta hatta mutfakta bulabileceğin çoğu malzemeyide aslında kullanabileceğini şasırarak öğreneceksin. Aerobik ve anaerobik bakteri nedir. ? nerde ve hangi ortamda kolonize olurlar. ? ne iş yaparlar ? bir filitrede bu nasıl sağlanır. ?  hepsini istiyorum . Çok teferruatlı bir araştırma olacağı için 10 günün  var. 

--Filtrasyon niçin yapılır,ne önemi vardır?
(biyolojik filtrelemenin gelişimi açıklanması)
En başından beri gözlemlediğim sebebi görsellik ve akvaryum canlı sağlığıdır.Filtrasyon basitçe temizleme olarakta anlatılabilir.Pislikleri çeker,süzer,suyu temizler.(Çok basit bir giriş değil mi? Herkes acayip bilgiler bekliyordu.Bunu görünce bu nedir üle dediğinizi duyar gibiyim.Okumaya devam ediin)
Diğer filtrasyon/filtreleme/temizleme sebebimiz ise balıklarımızın canlılarımızın sağlığıdır.Peki temizlik yapmadık,azıcık dipte yem birikti su bulandı diye niye ölsün?Neden ölüyorsunuz balıkcağızlarımız?
Bunun nasıl nedeni NH3(amonyak)dür.Yani azotlu bileşikler maddelerdir bunun nedeni.Size şimdi azot döngüsünü açıklayayım ;
Tolga Kuloğlunu'n çizimi bir tablo:

Bu benim çizmiş olduğum tablo ; Pek net değil kusura bakmayın yazılarla bunu telafi etmeye çalışacağım.

Öncelikle Erimiş Azot kısmından başlayalım.Suyumuzda bulunan erimiş azot ,Azot bağlayıcı bakteriler aracılığı ile NO3(Nitrat)e dönüştürüldü.Ardından bu NO3 bitkiler ve bitki türevi aracılığıyla Bitkisel Protein'e dönüştürüldü.Bu Bitkisel Proteini akvaryumdaki salyangoz balık vb canlılarımız tükettiğinde Hayvansal Protein adını aldı.Geneli dışkıyla akvaryumun tabanında yerini aldı.Hemen ardından bu dışkı(+yem artıkları,ölen canlı bitki balık vb)yı çürüme bakterileri aldı.Çürüme bakterileri bu organik maddeleri NH3'e (amonyak)a çevirdi.(Ammonification evresi)Amonyak oldukça zararlı bir maddedir,birikimi zararlıdır.Peki bu NH3'den nasıl kurtulucaz.Tabiki azot bakterileri ile ama önce aerobik azot bakterileri iş yapmalı.
Not:
Aerobik:Oksijenle yaşamını sürdüren bakteriler
Anaerobik:Oksijensiz yaşamını sürdüren bakteriler
NH3=Amonyak,NO2=nitrit,NO3 Nitrat
Devam edelim.Aerobik bakteriler NH3(Amonyağı)ü önce NH2(nitrit=amonyağın daha az zararlı hali)ye ardından NO3(nitrat)e çevrilir.(Bu aşama Nitrifikasyondur)Bundan sonra sıra denitrifikasyon bakterilerindedir.Anerobik yani oksijensiz bakteri kısmında NO3'ün bir kısmı NO2'ye sonra N2(moleküler azot)ye çevirir.(Denitrifikasyon evresi)N ise erimiş azot suda kalabilir.N2 yani moleküler azot ise atmosfere geri döner.
Erimiş azot ve atmosfer arasında N alışverişi olduğunu unutmamak gerekir.
Nitrattan Kurtulma Yolları
1Algler
Bu istenen bir durum değildir akvaryumun görüntüsünü bozar.Bunu kimse istemeyeceği için diğer yollar uygulanır.
2Reverse Osmosis
Özel cihazlar yardımıyla su ince zardan geçirilir.Kötü tarafı sudaki %95 zararlı zararsız maddeleri tutar.Su mineralsiz bakterisiz hale gelir.Sonradan akvaryum suyuna eklenir.Maliyetlidir hassas balıklarda uygulanır.Pahalı olması işimize gelmez diğer yönteme geçelim.
3Periyodik su değişimi
Ohh sudan ucuzu varmı yahu.Nitratı alıcan dinlenmiş suyu koyucaksın :) 
unutmamak gerekir ; Ne kadar büyük ve çok canlı o kadar nitrat ve okadar fazla su değişimi 
____________________________
Şimdi sıra evreleri yakından incelemeye geldi.Bizim 3 evremiz vardı
1)ammonification
2)Nitrification
3)Denitrification
________
1)Ammonification
Organiklerin NH3e dönüştürülme evresidir.Organikler=yem artığı en büyük kaynağıdır.
2)Nitrification
NH3 ün önce NO2 ye ardından NO3e dönüştürülme evresidir.
NH3ü NO2 ye dönüştüren bakteriler Nitrosomanos europaea ve Nitrosomanos crytolerons (daha bakteri çeşidi var ama genel işi bunlar yapıyor / ve bunlar aerobik bakterilerdir.Kolonileşecek yer arar.Bu işide bizim biyolojik filtrasyon süngerimiz yapar)
Şimdi sıra NO2'nin NO3 dönüştürülmesindeee .Bu nitrattan kurtulmanın yolunu yukarda belirttim su değişimidir.
Not:NO2nin NO3 e dönüştürülüp birikmesi pek sorun değildir ama fazlası başa beladır.Yosun bu NO3 ü besin olarak kullanır çoğalır ama ani su değişikliğinden doğacak bu yosun grubunun ölümüyle bolca amonyak üretilecek ve azot döngüsü bozulacaktır.Tehlike 
3)Denitrifikasyon
NO3ü NO2 ye N2ye çevirme evresidir.(Anerobikler iş yapar) oksijensiz alan gereklidir,dengeyi tutturması zordur.
NO3 nO2 olur.Ardından N2 olur atmosfere karışır yada N olur suda erimiş azot olarak bulunur.Saflarımızıda işlediğimize göre biyolojik filtrasyonu geneli bitmiş bulunmakta şimdi katmanları inceleyelim.
Filtrasyon üç çeşit olur.Yukarıda biyolojik filtrasyonun önemini gördük.
1)Mekanik Filtrasyon
Kaba pisliklerin uzaklaştırılmasında kullanılır.Yani bunun iş göreceği bölümlere para yığmaya gerek yok.Altta açıklayacağım.Daha basit şeylerde iş görür.
Kaba pislik tutmak için 2 katman yeterli.Biri ilk katman büyük pislikler için kullanılan bölüm.Normalde internetten Ehfimech adında 20 liraya küçük borucuklar satılıyor.

Buna niye para verelim ki? Altı üstü boru bu başka bir özelliği yok. İhtiyaç miktarınca, birkaç cm boyunda kesilmiş sert plastik borular kullanılabilir. 
Örn; Elektrik kablolarının geçtiği silindir sert plastik borular.
İkinci katman daha ince pisliklerin tutulmasına yarayan katman niye buna para vermeye gerek yok.Bulaşık telleri çok süper iş görür :)
 

2)Biyolojik Filtrasyon
Açıklaması yapıldı Azot döngüsüne yardımcı olacak oksijen geçişini ve tutuşunu sağlayacak katmanlardır.(Süngerler)
Koltukçulardan temin edebileceğiniz sert ve bol gözenekli süngerleri kullanıyoruz. Bu v.b. dükkanlardan sert gri sünger ismi ile ihtiyacınız kadarını isteyebilirsiniz.Buna niye gine para yığalım süngerler iş görüyor markalı süngere ne gerek?

3)Kimyasal Filtrasyon
Sudaki ilaç kullanımından sonra veya istenmeyen kimysalları uzaklaştırmak için kullanılır.En iyisi aktif karbondur.
Aktif karbon filtrenin orta bölümlerine koyulur ki kaba pislikle uğraşmasın.
Sera Super Karbon: 6 hafta ömrü var tavsiye edilir.
Nirox Karbon:Bol bol yıkama gerektirir.
Tetra:Tavsiye edilir
Activoted Karbon:Tavsiye edilmez.
Aktif karbonu akan suyun altında 4-5 dk yıkamak kullanılması açısından önemlidir.

Mesala başka bir katman için elyaf kullanabilirsiniz.İnce partiküllerin süzülmesi için
Yaşadığınız muhitte yastık, yorgan satan dükkanlardan suni elyaf isteyebilirsiniz. Alırken slikonsuz olanlarından tercih etmelisiniz, kalitelisini almaya özen gösteriniz. Metresi ya da 1 kilosu 2 ila 3 ytl arasında değişebilir.
 
Şimdi neden Ehfimech'e Substrat pro'ya Sera marka süngere çokça para yığalım.Hepsi ayağımızın altında :)
Kaynaklar:
Tolga Kuloğlu'nun Makaleleri ,akvaryum.com makale ve konuları bilgi ağacı

Ek konu Sump Sistemi:
Sump sistemi büyük akvaryumlarda tercih edilen filtrelemedir.Avantajları filtrasyon alanı akvaryum suyundan değil karşılanmaz.Bunu iç ve dış filtre su alma kapasitesi yazan yerde görürsünüz.Akvaryumun suyundan çalmaz kendi bölümü vardır.Taşırma gibi değişik çeşitleri vardır bunları DIY bölümünden öğrenebilirsiniz.Isıtıcı test kiti gibi bazı şeyleri burada kullanabiliriz.Ana akvaryumun görüntüsünü bozmaz sump akvaryumunda durur.Dezavantajı sesli olmasıdır,bunu en aza indirgeyebilirsiniz ama yinede sorun yaratabilir.Su taşabilir,denge gerektirir.
Çalışma sistemi;
AliAlp2013-01-22 21:18:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cömert-istanbulÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 121
cömert-istanbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2013 21:48
 
     Bir yerlerden copy-paste yapılmış gibi yazma Alialp. Kendi özgün cümlelerini istiyorum. Kaldı ki bunları araştırırken bazı kavramları öğrendiğin gibi  bu başlığı okuyanda, eğer takip eden olursa , gerçekten bir şeyler anlayabilsin. Bu tarz görev - cevap  yöntemi uygulamamdaki amaçta bu zaten.

 Mekanik filitrasyon içinde süngeri unutmuşsun. Ayrıca silikonsuz elyaf bulamadın diyelim. Bulduğun normal elyafın salınım yapmasının nasıl önüne geçeceksin belli değil. Aynı salınım yapma olayı elektrik kabloları içinde geçerli.

  Eski dededen kalma yöntem : Salınım yapıp yapmayacağın malzemeyi çok yoğun sabunlu suda 1 tam gün bekletmektir. Sabundan dolayı  malzeme içeriğinde bulunan ve salınımın yapacak olan solvent suya karışacaktır.elbette bundan sonra  çok çılgın durulama ister. 1 tam gün sabunsuz suda bekletip bir daha durulayıp kullanılabilir hale gelir.

 ( Bu yöntemde solventten tamamen %100 kurtulma garantisi yoktur. Bu yüzden emin olamadığın ıncık zıncık malzemeyi akvaryuma atmayacaksın ) Ayrıca  Sera subsrat çok özel bir malzemedir Alialp, bir kutu 400-450 metrekareye tekabül edecek kadar bakteri yatağı olanığı sunar. bundan dolayı para vermeye değer.


Azot olayını hatırlattığın iyi oldu. Bir sonraki görevin azotu didelemen.Alialp.

 Vurgun nedir .? Vurgun yemek nasıl bir süreçte olur.? Vurgun yiyen canlıya Etkileri nedir.?  Tedavisi nasıl olur.? Tedavi edilmezse ne olur. ?  Bunun haricinde su basınıncının insan vücudunun dayanabileceği her derinlik aralığında ( 1 metre , 5 metre veya 10 metre ve sonrası şu kadar da gibi ) insan gövdesine yaptığı basınç miktarını bir şema çizerek göstereceksin. hepsini istiyorum. ( ne alaka değil mi.?  Akvaryum nere  , vurgun yemek  nere. Analiz , analizzzz. anaaaaaaliiiiizzzzzzzz  için bunları bilmen faydanadır . )

 Bunu kesinlikle istiyorum  Alialp , burası hakikaten çok önemli :
Sıvı içindeki eriyik azotun ve canlıların kanında bulunan eriyik azotun , hangi şartlarda ve sıcaklıkta GAZ haline geldiğini araştıracaksın . Copy paste yasak.

1 hafta. erken bitirirsen daha erkende yazabilirsin.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliAlpÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2012
İl: Denizli
Mesaj: 1233
AliAlpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2013 22:07
Copy paste bölümünü sadece şuralarda kullandım.
''Buna niye para verelim ki? Altı üstü boru bu başka bir özelliği yok. İhtiyaç miktarınca, birkaç cm boyunda kesilmiş sert plastik borular kullanılabilir. 
Örn; Elektrik kablolarının geçtiği silindir sert plastik borular.''
''Yaşadığınız muhitte yastık, yorgan satan dükkanlardan suni elyaf isteyebilirsiniz. Alırken slikonsuz olanlarından tercih etmelisiniz, kalitelisini almaya özen gösteriniz. Metresi ya da 1 kilosu 2 ila 3 ytl arasında değişebilir.'' 
Direk aldığım yerler bunlardı.Onun dışındaki diğer bütün bölümler araştırmamdan sonraki kendi aklımda kalanlardan yazdığım metinlerdi,benzerlik haliyle olmuş.Benimde gözüme battı :)
Babamda artık konunun takipçisi oldu  Konuya mesaj gelirle gelmez,ikimizde konuyu farkettik babam salondan ''Ooo ali beey derin mevzularda araştırma yapıyorsun bakıyorumda aman dikkat basınç farkından gitme ha '' diye bir espri yaptı.Kendince birkaç basınçtan örnek verdi tüpsüz dalıştaki kulak tıkanmalarından hikayelerinden şeyler anlatıyor şimdi.Neyse yeni konum için teşekkürler cömert abi.Bugünlük daha fazla araştırmayı kafam kaldırmayacak galiba  Biraz müzik ve o özlediğim basit forum konularına dönüp takılacağım İyi akşamlar 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cömert-istanbulÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 121
cömert-istanbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2013 22:13
  Bunuda hatırlattığın iyi oldu.

  Tüplü dalış ile serbest  dalışın metabolizma üzerindeki etkilerineide belirtip , Tüplü dalışta vurgun yeme ve derin dalışlarda vurgun yeme olarak ikiye ayırıyorum konuyu, sürede 10 güne çıktı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliAlpÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2012
İl: Denizli
Mesaj: 1233
AliAlpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2013 22:16
[QUOTE=cömert-istanbul]  Bunuda hatırlattığın iyi oldu.

  Tüplü dalış ile serbest  dalışın metabolizma üzerindeki etkilerineide belirtip , Tüplü dalışta vurgun yeme ve derin dalışlarda vurgun yeme olarak ikiye ayırıyorum konuyu, sürede 10 güne çıktı.
[/QUOTE]
Ağzımı açmıyorum cömert abi yazsam ağzın görevini işlevini araştır gel diyeceksin diye korkuyorum.Korkunun ecele faydası yok araştırıcaz Tekrardan teşekkürler abi 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cömert-istanbulÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 121
cömert-istanbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2013 22:37
Agzından ve burnundan nefes almanın farkınıda istiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliAlpÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2012
İl: Denizli
Mesaj: 1233
AliAlpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2013 22:48
[QUOTE=cömert-istanbul]Agzından ve burnundan nefes almanın farkınıda istiyorum. [/QUOTE]
Peki cömert abi (Oksijen verin banaa oksijeeen )

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cömert-istanbulÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 121
cömert-istanbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2013 23:43
Oksijen çarpması nedir. ? fazla oksijenin yan etkileri nelerdir.;?  ( tamam bu kadarıda fazla hakikaten , Bunu kendin için, ister araştır ister araştırma)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cömert-istanbulÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 121
cömert-istanbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 18:47
Karne ne alemde Alialp.? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliAlpÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2012
İl: Denizli
Mesaj: 1233
AliAlpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 20:55
[QUOTE=cömert-istanbul]Karne ne alemde Alialp.?  [/QUOTE]
Teşekkür alabildim.Matematikte bazı konularda çok zorlanıyorum,tatilde ara ara açıp konu tekrarı yapıyorum test çözüyorum.Kafam dağılsın diye kitap falan okuyorum. 2.dönem taktir olucak inş 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NuriBerkÇevrim Dışı

Kayıt: 20/12/2010
İl: Burdur
Mesaj: 317
NuriBerkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 21:04
[QUOTE=AliAlp] [QUOTE=cömert-istanbul]Karne ne alemde Alialp.?  [/QUOTE]
Teşekkür alabildim.Matematikte bazı konularda çok zorlanıyorum,tatilde ara ara açıp konu tekrarı yapıyorum test çözüyorum.Kafam dağılsın diye kitap falan okuyorum. 2.dönem taktir olucak inş [/QUOTE]

Sen de mi 9. Sınıfsın ali

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliAlpÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2012
İl: Denizli
Mesaj: 1233
AliAlpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 21:06
[QUOTE=NuriBerk] [QUOTE=AliAlp] [QUOTE=cömert-istanbul]Karne ne alemde Alialp.?  [/QUOTE]
Teşekkür alabildim.Matematikte bazı konularda çok zorlanıyorum,tatilde ara ara açıp konu tekrarı yapıyorum test çözüyorum.Kafam dağılsın diye kitap falan okuyorum. 2.dönem taktir olucak inş [/QUOTE]

Sen de mi 9. Sınıfsın ali
[/QUOTE]
Evet 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cömert-istanbulÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 121
cömert-istanbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2013 00:44
Hele gelmesin o takdir. O kadar takdir'e-şayan bir ceza keserim ki sana Alialp duyan hakikaten beni takdir eder.

Tabi kafadan kızalım sonrada teşekkür aldığın için tebrik edelim değilmi.? Aferim Alialp.Başarıların devamını bekliyoruz. Kuru tebriği ben ne yapayımda diyebilirsin . Haklısın. elimde olan her varyeteden bir trio kadarda lespites alıp gönderebilirizde. Ancak tek akvaryum varsa tek varyete olur.
Ama önce takdiri bir görelim.

Teşekkür belgene tuz dökmeyi ihmmal etme sakın. Tuz iyi bir şey,  dökmek lazım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliAlpÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2012
İl: Denizli
Mesaj: 1233
AliAlpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2013 01:04
[QUOTE=cömert-istanbul]Hele gelmesin o takdir. O kadar takdir'e-şayan bir ceza keserim ki sana Alialp duyan hakikaten beni takdir eder.

Tabi kafadan kızalım sonrada teşekkür aldığın için tebrik edelim değilmi.? Aferim Alialp.Başarıların devamını bekliyoruz. Kuru tebriği ben ne yapayımda diyebilirsin . Haklısın. elimde olan her varyeteden bir trio kadarda lespites alıp gönderebilirizde. Ancak tek akvaryum varsa tek varyete olur.
Ama önce takdiri bir görelim.

Teşekkür belgene tuz dökmeyi ihmmal etme sakın. Tuz iyi bir şey,  dökmek lazım.

[/QUOTE]
Teşekkürü bende kendime hiç yakıştıramıyorum cömert abi  Bol bol çalışıyorum takdir olucak o belge

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir