Akvaryum Yarışması Hakkında


2good4UÇevrim Dışı

[B]1773,1[/B]
Kayıt: 11/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 540
2good4UÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2007 13:58
Son yapılan akvaryum yarışmasında Karma Akvaryum kategorisi olmadığından, bir sonraki yarışmada da olmayacağını düşünerek birkaç naçizane öneri sunmak istedim. Biliyorsunuz ülkemizde biyotop kavramı çok küçük bir kesim tarafından biliniyor ve bilenlerin de eksikleri oluyor. Biyotop kategorisine bakarsanız çoğu katılım biyotop bile değil. Bunun yanında bir de herkes akvaryumunu biyotop kurallarına uygun olarak yapmak istemeyebilir. Örneğin ben malawi akvaryumumda bitki olmasını istiyorum ve biyotop kavramına uygun olan Vallisneria Gigantea balıklarım tarafından 2. günde tamamen bitirildiğinden anubias nana ve barteri türlerini kullanıyorum. Bu da biyotop kavramıyla çeliştiğinden akvaryum karma bir akvaryum oluyor. Veya aynı akvaryumda 2 adet labio besliyorum.

Karma akvaryum bence bu sebeplerden kaldırılmaması gereken bir bölümdü. Farklı bölgenin türlerini uyum içerisinde yaşatabilmek de bu hobinin farklı ve keyifli bir yanıdır. Üstelik karma akvaryum bölümü kaldırıldığından bir çok kişi akvaryumu tam olarak biyotop olmamasına rağmen biyotop bölümüne girdi. Eğer karma akvaryum bölümü bir sonraki yarışmada tekrardan açılırsa bunun da önüne geçilmiş olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BarışÇevrim Dışı

Kayıt: 19/07/2006
İl: Izmir
Mesaj: 1039
BarışÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2007 22:00
 ''Biyotop kategorisine bakarsanız çoğu katılım biyotop bile değil.''
 
Kesinlikle. Bence de kaldırılmamalıydı. Zaten çoğu kişinin karma akvaryumu mevcut. Akvaryumunu biyotop yapmak isteyenlerin bile bazı açıkları çıkıyor.(mesela sizinde dediğiniz gibi labio gibi önemsenmeyen dip balıkları) Ayrıca beslenilen türün biyotop akvaryumu olması için hangi bitkilerle beslenir nasıl bir ortam oluşturur gibi bilgilerin bilinmesi gerekiyor. Buda bilgi ve araştırma istiyor. Bazı kişilerinde bunu yapmayacağını yada akvaryumun bu halinden hoşnut olduğu için biyotoba çevirmiyeceğini düşünüyorum. Sonuç olarak birdahaki yarışmaya katılımın azalabilir. Karma akvaryum kaldırılmamalıydı bence.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

donutÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3135
donutÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2007 22:08
Buna bende şu açıdan bakıyorum..Bakıyoruz,biotop akvaryumlarının içinde bitki biotoplarıda var..Neden diyorsunuz?Çnkü onlarda biotop cevabı geliyor..
 
   O halde bitkisiz akvaryumlarda sadece biotopsal değerlendirme yapılırken bitki akvaryumlarında neden böyle değil..Biotop olmayan bitki akvaryumları değerlendirmede eksi puan almıyor..Çünkü biotop olanlar için zaten bir bölüm var..
 
  KIsaca,bitki biotopları için hem bitki akvaryumları kategorisi uygun,hemde biotop akvaryumları kategorisi...Ancak akvaryumu bitkisiz ve karma olanlar hiç bir kategoriye katılamıyor..(katılıyor ama eksi puanla.)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir