Akvaryuma acemisi olan biri deniz akvaryumu ile başlarsa...


oPirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 262
oPirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2011 21:42
[QUOTE=berk] Selam bende deniz akvaryumuna yeni başlıyorum (5 yıl tatlı su akvaryumu baktım artık denize geçmeliyim diye düşündüm).
akvaryumum 70*40*40 +50l sum var(kule sump) 4*t5 aydınlatmam var(hangi florasanlardan ve kaçtane almalıyım?)
arka plan mavimi olsa güzel olur siyah mı?. [/QUOTE]

Sump resimlerini atarsan daha net cevaplar verilebilir.

24 w 10k t5
4 tanesi senin akvaryuma yeterli olacaktır.
Arka fon senin zevkine kalmış.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

noob77Çevrim Dışı

Kayıt: 28/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 53
noob77Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2011 14:35

Çok abuk bir şey soracağım aklıma geldi. Bu verilen akvaryum ölçülerinde (70*40*40 gibi) hangisi en hangisi boy hangisi yükselik? :) Genelde herkes aynı şekilde kullanıyor ve kastediyor galiba.. Bu ölçülerden kaç litrelik bir akvaryum olduğunun hesabı nasıl yapılıyor?

Bir de Sump ile akvaryumun arasında nasıl bir oran sözkonusu?(kaç litre akvaryuma ne kadarlık bir sump?) Ayrıca bir yerde  sumpların tıkanıyor olması gibi bir durumdan bahsedilmiş, doğru mudur? Bu kapalı sistem akvaryumlarda da var mıdır?

Bir de şu elyaf olayını hiç anlamadım? Ne için ve nasıl kullanılıyor? Kapalı sistem akvaryumlarda da buna ihtiyaç var mı?

(Çoğu soru muhtemelen size garip gelecek sorulardır. Bu yüzden şimdiden affola..)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oPirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 262
oPirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2011 17:28
70*40*40
Boy*En*Yükseklik

Hesaplamada ise hepsini çarp sonucu 1000 e böl
Yani : 70 x 40 x 40 / 1000 = 112 Lt

Daha kolayı :
http://www.akvaryum.com/Hesaplayici/hacim.asp

Sump tıkanmaz. Sumpa suyun gittiği boru tıkanabilir. Oda zor bir ihtimal ilgilnildiği sürece.
Sump boyutunu en basitinden şöyle düşün ;
Akvaryumunun yüksekliği 40 cm .
Sen, su 35 cm yükselince sump a dökülsün istiyorsun.
Kalan 5 cm kaç lt su alır ? 1.8 lt yaklasık 2 lt su alır.
Sump normal çalışma düzenindeki su seviyesinden 8-9 lt fazla su alması yeterli olur.
Aynı şekilde akvaryum içinde öyle. Sumpa su atan boru tıkandığında sumpdaki motor suyun hepsini akvaryuma basınca taşmaması gerekiyor. Bunlara ve kullanacağın malzemelere orantılı sump boyutu belirliyorsun.Kullanacağın Protein Skimmer çok önemlidir sığması gerekiyor.

Elyaf olayına gelince , Elyaf sünger süzmek için kullanılıyor. Suyun sumpa döküldüğü haznede su giriş bölümü oluyor. ( Her sistem için böyledir ) Oradan su geçerken elyaf ve süngerlerde filtre oluyor. Pislikler orda kalıyor.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

herakliaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3956,1[/B] [B]4284,2[/B]
Kayıt: 20/09/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 2208
herakliaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2011 22:01
Tuzlu suya başlama kararınızdan dolayı tebrik ederim Serdar Bey. Anlatılan pek çok şeyin aksine ne istediğinizi bilip, canlı yükünü abartmayıp, küçük bakımları ihmal etmediğiniz sürece zor bir sistem değil. Tatlı su ile deneyiminiz olmaması bir avantaj sayılabilir, tatlı su toleransı biraz daha yüksek bir sistem tuzlu suya geçiştede böyledir sanılıp aynı alışkanlıklar devam ettirilebiliyor. Bitkili bakıp tuzlu suya geçenlerinse işi son derece kolay diyebilirim. Hazır sistemler aslında bir çok canlıyı sorunsuzca barındırmaya yetecek kapasitede, genelde senesini doldurmamış bir tanka sps, lps, anemon gibi canlılar eklenmeye çalışınca yetersiz durumlar ortaya çıkabiliyor. Yinede aynı maliyetle kendinizin toplayacağı bir sistem, hazır sistemden daha verimli olacaktır, sadece bolca araştırma gerektirir hepsi bu. Önce biraz canlıları tanıyarak ne beslemek istediğinize karar verirseniz iş çok daha kolaylaşır, daha sonra tankın ölçülerine göre ekipmanlar belirlenir, en sonunda gayet güzel bir deniz akvaryumunuz olur. Bilgi ağacı ve forum konularını iyice bir gözden geçirip bolca makale okumadan kesinlikle ekipman teminine başlamamanızı öneririm. Tuzlu suya hoşgeldiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

noob77Çevrim Dışı

Kayıt: 28/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 53
noob77Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2011 14:14

Uzunca bir süre başka kimseden ses çıkmayınca anladım ki hazır sistem kullanan pek kimse yok. Özellikle pet shop larda BOYU ve Red Sea çok bulunan markalar olduğu için mutlaka biri çıkar diyordum ama çıkmadı :)

Buradaki arkadaşlardan da fikirlerini aldıktan sonra artık akvaryum yaptırmaya daha sıcak bakıyorum. Yine de farklı düşüncelerinizi de bekliyorum. Şu anda Onur'un izinden gitmeyi düşünüyorum ama onun bütçesi benim için biraz uçuk. Birazcık kaliteden taviz vererek yine de problem çıkarmayacak bir denizim olsun istiyorum..

Yakında almayı planladığım malzeme ve bakmak istediğim canlılar hakkında da fikrinize danışacağım.

Şimdiden teşekkürler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oPirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 262
oPirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2011 19:49
Teşekkür ederim Serdar :)
Kaliteden taviz vermene gerek yok. Dediğim gibi benim tankın ölçüleri büyük olduğu için yüksek modeller almam gerekiyor.
En başta ölçüyü ne düşünüyorsun ona karar ver. Ona uygun malzemeleri çıkarır en iyi fiyatla satan yerleri bulmaya çalışırız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozyurtÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 89
ozyurtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2011 20:03
Hobicileri deniz akvaryumlarına süren şey  gördükleri mercanlı balıklı tam donanımlı görsel şölen kıvamında akvaryum ötesi sistemler.Bunları gördükten sonra akvarist; öyle olmasın ama şöyle küçük, birkaç canlılı basit..........Diye hayal edilenin arkasında ,görülmüş olan tam donanımlı tankın baskısı var.Hedefteki tanka ulaşana kadar çabalanır.Ögrenilir.Paralar harcanır.Bu olay aslında tüm hobilerde aynı gibi.Sabırlı azimli birazda cebi sağlam hobiciler hedeflerine ulaşır.Bu üçlüden ancak para tek başına hedefe ulaştırabilir.Sipariş verilir tank kurulur.Akvaryumcu gerekli talimatları verir küçük müdahaleler için ve düzenli ugrar bakımını yapar.Yada full akvaryumcu gelir ilgilenir.Sabır ve azim yoksa birde parada yoksa hiç başlanmaması daha hayırlı.Sabır ve azim varsa para olmasada ortaya çıkandan zevk alınabilir.Durmak yok devam.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

polarisÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2008
İl: Çanakkale
Mesaj: 63
polarisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2011 15:54
Konunun açılmasından uzunca bir süre geçmesine rağmen cevaplamak istedim, yapılacak şeye göre tatlısu akvaryumu deniz akvaryumlarından daha hafife alınacak bir şey değil aslında. Bunların hepsi hobicinin hedefleri kapsamında ele alınacak olaylar. Kaliteli, nadir bir balığı yüksek sağlıkla üretmek deniz akvaryumunu sağlıklı çalışır tutmaktan daha zor olabilir keza iyi bitkili bir tatlısu sistemi yaratabilmek için çok daha fazla teknik ve bilimsel alt yapıya sahip olmak gerekebilir aynı zamanda paraya. 

Bu hobiye yarım tonluk diskus tankları ile başlayanlar gibi, ph kontrollü co2 düzeneği olan bitkili tankları ile başlayanlarda olmuştur ama inanın çoğu tam anlamı ile hüsran ile sonuçlanmıştır. Bu arkadaşların çoğu akvaryum esnafı elinde oyuncak edilmiş kelimenin tam anlamı ile kepaze olmuşlardır. 1.5 metre derinlikteki devasa Pirana tankında java moss duvarı yapmaya çalışanından, turkiyede belkide düzine miktarında gelmiş damızlık diskusları bir gecede tahtalı köye yollayanlarını mı görmedik duymadık?

Deniz veya diğer sistemler üzerinde çalışmak isteyen yeni başlayan arkadaşlara tek tavsiyem ne yapmak istiyorlarsa yapsınlar başlangıçta:

      *Makul hedefler dışına çıkılmamalı
      **çok okumalı, özellikle internet üzerinde elde edilen bilgiyi emin olmak için teyid ettirmeli
      *** "Ona buna gerek yok Ben yaptım oldu"cu arkadaşların bilgilerine şüphe ile yaklaşılmalı ve bizzat onlara soru yöneltip nasıl olduğunun detaylarını öğrenmeli.
      **** Ne yazık akvaryumcu esnafa pek güvenilmemeli.

Az değil yaklaşık iki aydır tuzlu su sistemi konusunda bilgi topluyorum ve hala acaba bitkili kadar beni tatmin edebilirmi şüphesi içindeyim. İşe balıklama atlamamın sebebi maddi kaygılar, işin altından kalkamayacağım değil, Eğer gerekli tatmini alamazsam benim için gereksiz zaman kaybından başka bir şey olmayacağıdır. Çünkü bu zaman zarfında bildiğim yoldan giderek zaten var olan malzemelerimle yeniden vasatın oldukça üzerinde olacak bitkili tankımı oturtabilirim.

Ha bu arada daha önce akvaryum ile uğraşmamın eğer deniz sistemi kurarsam ne avantajı olacak derseniz en azından "elyaf nedir ki?","sump ne işe yarar?" tarzı sorular sormayacak olmamdır :)

Herkeze iyi eğlenceler





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furrionÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2157
furrionÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2011 22:22
Bu proje bir hayalden öteye geçtimi acaba _?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

-RemusÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2011
İl: Aksaray
Mesaj: 240
-RemusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2011 13:14
Deniz akvaryumuyla başlayabilir(di) bence arkadaş.Sonuçta hepimiz okuyarak öğreniyoruz.Tuzlu su ile tatlı su arasında para hariç bir fark yok.Deniz akvaryumunu zor kılan galiba ekonomik fatkörler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir