ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
polaris
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
2
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
24 Aralık 2008 20:29
Son Ziyaret:
9 Saat 46 Dakika önce
Toplam Mesaj:
26 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
2 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Ozdemir Kurtman
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Çanakkale
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Ozdemir Kurtman

SON 10 MESAJI

Bitkili Akvaryumda Buhar Cami
[QUOTE=Lennie]Buharlaşmayı önler, ışığı korur, balıkların atlamasını engeller, özellikle elma/nerite salyangozu gibi ya da amano karidesi gibi yatkın türlerin kaçıp yaralanmasını/ölmesini engeller, ısı koruma konusunda yardımcı olur, hava taşı sünger filtre vs gibi ürünlerde suyun sıçramasını engeller, deprem gibi hallerde suyun tankta tutulması için yardımcı olur, tankın içine dışarıdan toz veya başka her türlü kir ve maddenin girmesini engeller gibi gibi...

İdeal olarak içinde her türlü balık ya da salyangoz/karides bulunan tüm tanklarda kullanılmalı ya da su seviyesi baya aşağı çekilmeli. Killifish gibi bazı türler doğası gereği zıplamaya daha yatkın olsalar da her balık zıplamaya eğilimlidir ve kovalamaca, agresiflik, stres, korkma gibi unsurlar da bu hususta tetikleyici olabilir.

Ek olarak buharlaşan suyun yerine ideal olarak RO su eklemesi yapılmalıdır. Aksi takdirde sürekli çeşme suyu ile üstten tamamlama yapılırsa sudaki mineraller gibi buharlaşmayan unsurlar tankta zamanla birikme yapar, böylece kh gh ve tds oranlarında sürekli bir artış gündeme gelebilir.

Akvaryumda buhar camı kullanılmamasının en büyük sebebi estetik görüntü diye düşünüyorum. Evet buhar camı ışığı biraz engelleyebilir ancak düzenli şekilde temizleyerek problemlerin önüne geçebilirsiniz. Bu video İngilizce ancak ilginizi çekebilir belki. Burada yapılan ölçümlerde örneğin seralarda kullanılan ürünlerin neredeyse hiç ışığı engellemediğinden bahsediyor. Camdan cama baya fark oluyormuş. Temiz bir camda örneğin PAR değeri 60-70ten camsız halde 90 a çıkıyor. Burada kullanılan ışık kaynağı da önemli diyebiliriz. Canlıların güvenliğini de göze alarak bir miktar ışığın camdan dolayı zayıflayacağını hesaba katarak bir seçim yapmak daha iyi olabilir. Eğer hightech bir kurulum yapmıyorsanız açıkçası çok mühim bir konu olduğunu düşünmüyorum ben
[VID]https://youtu.be/so6Kgy6IomM?si=OmS7DQIxgasTKubh[/VID][/QUOTE]

Aslında par değerinin camsızken 60-70 den 90’a çıkması küçümsenecek bir değer değil neredeyse %30 luk biraydınlatma ve buna bağlı bir enerji kazancından bahsediyorsunuz. Ayrıca bu değerlere ulaşmak için yapılacak aydınlatma yatırımına hiç değinmiyorum bile. Yani bu tercihler bahsettiğiniz gibi sadece estetik kaygılardan dolayı gerçekleşmedi.
[EDIT]polaris,2023-09-16 02:30:14[/EDIT]
Bitkili Akvaryumda Buhar Cami
Bitkili, tatlısu veya deniz son zamanlarda buhar camı çok popüler bir uygulam değil. Eskiden buharlaşmayı azalttığı ve akvaryumlar kapaklı olduğu için akvaryuma çok yakın duran aydınlatma ve elektrik aksama zarar vermesin diye kullanılırdı.

Ben en son içinde mono balıkları olan acı su tankımda kullanmıştım, amacımda bilen bilir çok atik olan mono balıklarımın akvaryumdan dışarı sıçramasını önlemekti.

Sonuçta buhar camı çok geçerliliği kalmamış bir uygulama. söylendiği gibi ışığın kırılması, buhar ve kirlenmeden dolayı ciddi ışık kaybına sebep olur. Yazında akvaryumun aşırı derecede ısınmasına sebep olur çünkü yazın akvaryumu serin tutan yegane şey suyun buharlaşmasıyla oluşan soğumadır.[EDIT]polaris,2023-09-16 02:22:50[/EDIT]
Cyano Alg Problemi
Evet yazıyı ve internette konu ile ilgili tüm materyali okudum diyebilirim. Yalnız buradaki olay akvaryumlarımızda meydana gelen ile farkılı bır durum. Burada resifi kötü yönde etkilenmesine sebep olan unsur resifte bulunan mercanların demirden direk olarak etkilenmesi değil. Bölgede meydana gelen aşırı yosunlaşma. Akvaryumlarda her ne kadar demirde yosunlaşmaya sebep olursa da akvaryumlarda yosunlaşmayı limitleyen ana faktör fosfattır. Eğer bu durum böyle olsaydı akvaryumlarımıza granüler ferrik oksitte koyamazdık (rowaphos). biz zaten halihazırda akvaryumlarımızda düşük dediğimiz fosfat değerleri (0.03 ün altı) Okyanus seviyesinin zaten 3-4 kat üzerinde. yüksek alarm değerler (0,5 ppm) okyanusların 15-20 katı . böyle bir durumda mücadele etmeniz gereken konu demir değil fosfattır.
Cyano Alg Problemi
Arda bey, demir 3 bileşikleri suda kolay çözünmez. sıradan akvaryum demir testleriyle de tespiti zordur. biyolojik olarakta çok aktif değillerdir, yani ne kolay kolay canlılar tarafından işe yarar şekilde kullanılır nede kolay kolay zehirleyici etki gösterir. Demir iyonlaşır mı iyonlaşmaz mı? bunları ispata gerek yok, açın kitabını okuyun- Demir 3 ve 2 bileşiklikleri hakkında bilgileriniz sınırlı ve yetersiz.

Cyano Alg Problemi
Konu hakkında birçok yaklaşım var, cyano ve fosfat ilişkisi zaten açıkça belli. Başka platformlarda insanlar bu konu hakkında deneysel ve bilimsel gerçekçiliği olan çalışmalar ve denemler yapıyorlar. Burda bu çalışmalar yanlış ve hatalı bulunabilir, diyecek başka bir şey yok.
polaris2012-04-10 12:07:44
Zero Edge (Sıfır kenar Akvaryumlar)

Ben gelecekte yeniden bir akvaryum yaparsam akvaryumun yan kenarlarından birini bu şekilde yaptırıp overflow box-durso olayını kısa yoldan halletmeyi düşünüyorum.

Fraglama diye buna derim ben fuji mercanların fraglanması,görün derim
Anladığım kadarı ile son yıllarda Pasifikteki bazı mercan resiflerinde meydana gelen "coral bleaching" den müzdarip alanların yeniden canlandırılması için yapılmış bir mercan kültürü projesi.
Akvaryuma acemisi olan biri deniz akvaryumu ile başlarsa...
Konunun açılmasından uzunca bir süre geçmesine rağmen cevaplamak istedim, yapılacak şeye göre tatlısu akvaryumu deniz akvaryumlarından daha hafife alınacak bir şey değil aslında. Bunların hepsi hobicinin hedefleri kapsamında ele alınacak olaylar. Kaliteli, nadir bir balığı yüksek sağlıkla üretmek deniz akvaryumunu sağlıklı çalışır tutmaktan daha zor olabilir keza iyi bitkili bir tatlısu sistemi yaratabilmek için çok daha fazla teknik ve bilimsel alt yapıya sahip olmak gerekebilir aynı zamanda paraya. 

Bu hobiye yarım tonluk diskus tankları ile başlayanlar gibi, ph kontrollü co2 düzeneği olan bitkili tankları ile başlayanlarda olmuştur ama inanın çoğu tam anlamı ile hüsran ile sonuçlanmıştır. Bu arkadaşların çoğu akvaryum esnafı elinde oyuncak edilmiş kelimenin tam anlamı ile kepaze olmuşlardır. 1.5 metre derinlikteki devasa Pirana tankında java moss duvarı yapmaya çalışanından, turkiyede belkide düzine miktarında gelmiş damızlık diskusları bir gecede tahtalı köye yollayanlarını mı görmedik duymadık?

Deniz veya diğer sistemler üzerinde çalışmak isteyen yeni başlayan arkadaşlara tek tavsiyem ne yapmak istiyorlarsa yapsınlar başlangıçta:

      *Makul hedefler dışına çıkılmamalı
      **çok okumalı, özellikle internet üzerinde elde edilen bilgiyi emin olmak için teyid ettirmeli
      *** "Ona buna gerek yok Ben yaptım oldu"cu arkadaşların bilgilerine şüphe ile yaklaşılmalı ve bizzat onlara soru yöneltip nasıl olduğunun detaylarını öğrenmeli.
      **** Ne yazık akvaryumcu esnafa pek güvenilmemeli.

Az değil yaklaşık iki aydır tuzlu su sistemi konusunda bilgi topluyorum ve hala acaba bitkili kadar beni tatmin edebilirmi şüphesi içindeyim. İşe balıklama atlamamın sebebi maddi kaygılar, işin altından kalkamayacağım değil, Eğer gerekli tatmini alamazsam benim için gereksiz zaman kaybından başka bir şey olmayacağıdır. Çünkü bu zaman zarfında bildiğim yoldan giderek zaten var olan malzemelerimle yeniden vasatın oldukça üzerinde olacak bitkili tankımı oturtabilirim.

Ha bu arada daha önce akvaryum ile uğraşmamın eğer deniz sistemi kurarsam ne avantajı olacak derseniz en azından "elyaf nedir ki?","sump ne işe yarar?" tarzı sorular sormayacak olmamdır :)

Herkeze iyi eğlenceler




ölü balık ve besin ilişkisi
İyi bitkilendirilmiş dengeli bir akvaryumda damızlık melek balığım ölmüş ben günler sonra farketMm
ştim. Sadece bir kaç kalıntı kalmıştı. Diğer balıklarım gayet sağlıklı bir şekilde üreme faaliyetlerine devam ediyorlardı. Durum tamamen akvaryumun bitki kütlesine bağlı. Bir neonun dengeyi bozması çok zor.
Takashi Amano akvaryumları (İnanılmaz)

Arkadaşlar Takashi Amano bitkili akvaryum dünyasının gurusudur. Yukarda bazı arkadaşlar sanırım Takashi Amano ve bitkili akvaryum konusunda yeniler. Ayrıca başarısını açıklarken pek sağlıklı olmayan bazı yüzdeler vermişler. Bu tür önermeler yapmaya katılmasam da benim önermem şu olurdu; %10 para, %30 yaratıcılık, %60 bilgidir. Bitkili akvaryum dünyasında bize bu bilgiyi bulan, olgunlaştırıp, geliştiren ve bize sunan yegane insanlardan biri Takashi Amano'dur.

Adem TANIŞ2010-02-22 15:47:53

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 28 Online Kullanıcı, 15 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.