Akvaryumda Gaz hastalığımı sizce


abakusfxÇevrim Dışı

Kayıt: 29/03/2014
İl: Bilecik
Mesaj: 17
abakusfxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2014 15:31
Fotoğraf:

Troplardaki sıkıntı 



Genel görünüm 


Canlıdaki Belirtiler:

Akvaryum Kapasitesi (litre):60 ( kabaca )

Akvaryumdaki Diğer Canlılar:  3 red bemba ( dediler ) 2 franatus 1 vatoz

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): 28-27 derece sıcaklık

Filitrasyon: tepe filtre 7/24 akvaryum içine 4/3 oranında hava + tepede sünger,elyaf,boncuk,dübel, karbon(ilaç kullanırken çıkardım ) var

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: iyotsuz tuz (Turşuluk kaya ) ,  metilen ve Biyoteknik Biyo Ichthyo 

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :

Merhaba 
Çok uzun zamandır balık beslemedim tecrübem 15-20 sene önce canlı doğuranlarla oldu trop vs hiç anlamam yeni yeni öğreniyorum  o yüzden hatalı veya yanlışım varsa affola.
Tüm sistem hibe geldi
Gaz sorunu sanırım ama çözemedim   akvaryumda minik hava tanecikleri uçuşuyor filtre motorunda her zaman , balıkların üzerinde zaman zaman ( vatozda ) minik hava kabarcığı görüyorum, troplarda  solungaçlarının üzerinde sivilce gibi sarımsı beyaz birer nokta oluştu her iki solungaç kapağındada acaba gaz hastalığı sebeblimidir . 

Balıkların durumu: beni atayım yerler (yaklaşık 110 kg +/- 5 kg  ) o kadar güzel hareketliler. (troplarda insan balık baslemekten zevk alıyor yahu   iyi bir şeymiş troplar )  Hareketlerde sıkıntı gözükmüyor çok nadir sürtünme yapıyorlar veya su yüzeyine yukarı aşağı manevra yapıyorlar daha çok baskın erkek kavgası gibi   kavgalar var. 


Akvaryum 2 mücevher 1 vatoz olarak geldi 3-4 ayda sistem oturdu hiç bir hastalık yok . Su kristal balıklar mutlu :D  bembalar ve feranatuslar geldi. mücevherler gitti.  
 
feranatuslar da bir şey yok troplar  3 . gün 2 tanesinin  solungaçlarının üzerinde sivilce gibi sarımsı beyaz birer nokta oluştu her iki solungaç kapağındada sonra bir hafta sonra 3 troptada oluştu. akvaryumcu danışması yapıldı :(  Balıkların hastalıklı olarak gelmesi veya stress dendi bu noktalar için ısı 26 dan kademe olarak acilen 28 e alındı metilen  ve Biyoteknik Biyo Ichthyo  kullanıldı ama sorun çözülmedi.  

Sistem ve bakım :
Su dinlenmiş ağzı açık olarak damacanada kovada 1 -2 haftalık. balıklar   3 bemba boylar (sanırım 4-5-7) cm  2 franatus 10-12cm  1 vatoz 15cm vardır 
65x28x50 (cıvarı) tank. tepe filtre 7/24 akvaryum içine 4/3 oranında hava + tepede sünger,elyaf,boncuk,dübel, karbon(2 haftadır çıkardım ) var.
Bitki yok. 
Zemin midye kabuğu, ince mercan kumu,siyah kum (adını bilmiyorum muhtemel bitki kumu ), renkli çakıllar . 
Aksesuar 4 adet toplama kaya ( tuz ruhu testini geçmiş 1 gün çamaşır suyunda 3 gün metilen 4 gün tuzlu suda 3 gün hep tazelenen temiz suda  beklemiş   ).  1 adet plastik bitki , 2 adet küp var. 
  %25 % 40 arası her hafta su
değişimi yapıldı 2 ayda toplam 8 -9 su değişimi yapıldı filtre ekipmanları temizlendi ancak akvaryumda minik hava tanecikleri uçuşmaya devam ediyor. 
En son 2 gün önce acaba oksijen fazlamı geliyor dedim havayı kestim kabarcıklar azaldı ama 1 saat sonra troplar çıldırdı zor nefes almaya başladılar hemen havayı açtım %20 çıvarı su değişimi yaptım. Hava kabarcıkları devam ediyor 
1 gün önce Tepe filtrenin hava sirkülasyonunu kapattım motoru ve taş  ile hava verdim uçuşma azaldı. sirkülasyon ile hava verdiğimde senaryo değişmiyor. 

Belki hiç bir şey yok biz sadece oturmuş akvaryumu velveleye getirip düzenini bozduk  ama  yinede çözümsüz olması can sıkıcı acaba  bitki sıfır olması sebebiyle bitki kumu karışıklığı mı buna sebeb oluyor bir iki uygun bitki atsammı ki   diye düşünüyorum .
Resimler kötü ama sanırım işe yarar. 

Fikri olan olmayan, okuyan okumayan, cevap veren vermeyen herkese vakit ayırdığı için teşekkür ederim . Eğlenceli ve sağlıklı balıklar dilerim.

abakusfx2014-04-28 15:37:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PekmezDesenPekmeÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2014
İl: Izmir
Mesaj: 503
PekmezDesenPekmeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2014 15:45
Akvaryumunuzun hacmi yetersiz trop.lar en ufak şeyde stres yapabilen nazik bir türdür helede hacim konusunda çok dikkatli olmak gerekir.
Bu sorunu atlatsanız bile bu hacimde trop.lar stresten dolayı.daha kötü bir hastalığa yakalanabilirler.
Sorduğunuz soru hakkında fikrim yok.
İyi günler dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CastieLÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/09/2013
İl: Izmir
Mesaj: 595
CastieLÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 02:58
Fahrettin Bey,
Hacminiz Tropheuslar  için yaklaşık  200  litre,
               Frenatuslar  için yaklaşık  100  litre,
               Cüce vatoz   için yaklaşık   50   litre   eksiktir..

Dekorunuz tamamen uyumsuz,filtreleme sisteminiz yetersiz,erkek dişi oranınız yetersizdir.. Hani acemi yazmışsınız da bi araştırsaydınız en azından bunları bilir ve canlılarınıza işkence çektirmemiş olurdunuz.. :/ Cevap yazmayacaktım ama su kristal balıklar mutlu yazmışsınızya.. 

İmkanlarınız el veriyorsa minimum 250 litre bir tank + dış filtre almanızı aksi halde tür değişikliğine gitmenizi şiddetle tavsiye ederim..

Sevgiler ve Saygılar..
CastieL2014-04-29 02:59:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

abakusfxÇevrim Dışı

Kayıt: 29/03/2014
İl: Bilecik
Mesaj: 17
abakusfxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 15:26
[QUOTE=CastieL]Fahrettin Bey,
Hacminiz Tropheuslar  için yaklaşık  200  litre,
               Frenatuslar  için yaklaşık  100  litre,
               Cüce vatoz   için yaklaşık   50   litre   eksiktir..

Dekorunuz tamamen uyumsuz,filtreleme sisteminiz yetersiz,erkek dişi oranınız yetersizdir.. Hani acemi yazmışsınız da bi araştırsaydınız en azından bunları bilir ve canlılarınıza işkence çektirmemiş olurdunuz.. :/ Cevap yazmayacaktım ama su kristal balıklar mutlu yazmışsınızya.. 

İmkanlarınız el veriyorsa minimum 250 litre bir tank + dış filtre almanızı aksi halde tür değişikliğine gitmenizi şiddetle tavsiye ederim..

Sevgiler ve Saygılar..
[/QUOTE]

Cevap için öncelikle teşekkür ederim. hacimimin ufak olduğunun farkındayım ancak  Allah nasip ederse gelmesini beklediğimiz bir bebişimiz var   Bulunduğum yerde 1 metrelik akvaryuma 120-180 tl cıvarı fiyat çekiyorlar bende 1m almaktansa 120-130 veya 150cm ikinci elde olsa almak niyetindeyim. Ancak ekonomik olarak biraz daha sabır etmek zorundayım ki buda beni açıkçası çok üzüyor. 
         Dekor görsellikten çok nüfüs adetince saklanma veya barınak olarak düşündüm.Uyumsuzluk evet doğrudur haklısınız.Ben görsellikten çok bu litrede vakit kazanmak için düzenledim.
  Filtreleme  yetersiz ? pardon benim hatam filtre kapasite bilgilerimi yazmadım. tepe filtrem pek iyi bir şey değil ancak RS 203K tepe filtre 800 L/H  60 litre saatte ortalama 12-13 çevrim. Etiket değeri gerçek olmasa bile hatta yarı olsa bile en az 6-7 çevrim sanırım oldukça yeterli sayılabilecek bir filtre gibi gelmişti bana.Gerçi 3 kiloluk yoğurt kovasını 20-30 sn gibi dolduruyor kabaca ama net ölçüm yapmadım.Azda olsa filtre havuzunda yaptığım modifiyenin bakteri kültürünün gelişimine faydası olacağına da inanmıştım açıkçası. Suyum ilaçlar dolayısıyla şık değiştirmeme rağmen kristal netliği 
devam ediyor. Dış filtre veya sump filtrenin yerini tutamaz dediğiniz gibi. Teşekkürler.
      Dişi erkek oranımı bilmiyorum troplar ufak ancak yinede tecrübeli birileri bilebilir sanırım birilerini bulup göstereceğim teşekkürler. Haklısınız oran önemli.
      Evet acemiyim ancak araştırmıyor derseniz Affınıza sığınarak yanılıyorsunuz derim.Benim foruma yazmamda taktir edersinizki araştırmaktır.  Benim asıl hobim araştırmak zaten ( google a abakusfx yazıp enter a basmanız benim hobbylerimi araştırmalarım hakkında biraz bilgisahibi olmanız için kafidir). Ancak  bağzı şeyler nette yazmaz. Misalen halen asıl sorunuma cevap verebilecek kimse çıkmadı. 
  Bembalarımdaki noktaların sanırım mutasyon veya ergenlik tetiklenmesi gibi normal olabilecek bir süreç olabileceği teorisine yakınım.Nette bir çok bemba fotosunda bu noktalara rastladım. Bundaki sıkıntım kötü birşey olmasından korkmam dır
 Kabarcıklarında kum içeriğinden veya filtre pompasının hava ve su püskürtmesinin aşırı debi basıncından dolayı ufak gelen akvaryumun içinde dağlamadığı teorisinde ağırlıkta  ama ikisi içinde net budur diyen çıkmadı.  
Ben  sadece teorik bilgi sahibiyim oda araştırma yapmamdan ve forumlarda buradaki olduğu gibi soru sorarak cevap almaya çalışmamdan dolayı. Pratik ve püf noktalarını bilmem normaldir bazı şeyler tecrübe ile gelir. Bilgimin az olduğunu yazmıştım beni canlılara karşı gaddarlık ve cehalet ile yargılarsanız sizin takdirinizdir. Gecenin saat onunda elinizdeki kovaki balığınız üşümesin diye sırtınızdaki yeleği kovaya sarıp kucağınızda ısıtarak kapı kapı akvaryumcu gezerek çare aramaya çalışmak işkence yapmak demek değildir benim görüşüme göre ama daha iyi yaşam alanı için biraz daha sabır gerekiyor o kadar...Tür değişikliği hediye olarak geldiği için önce hediye edenin rızasını almam gerekiyor ve trop tamda bakılacak güzel bir tür nasip . 

     Verdiğiniz bilgiler ve değerli yorumunuzda eksikliklerimi, çözüm yöntemi ile bildirdiğiniz için çok teşekkür ederim . Sonuçta  Bilgi paylaştıkça değerlidir .Eleştiri - ve + yönlerini bildirerek yapılırsa kıymetlidir. Sağlıklı, mutlu ve eğlenceli akvaryumlarınız olsun derim. Onlar mutlu biz mutlu sonuçta 
Saygılarımla...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir