Akvaryumda popilasyon sorunu. :(


trodyÇevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2008
İl: Denizli
Mesaj: 27
trodyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2008 22:45
Arkadaşlar, akvaryumum 200 lt. İçinde 3 sp (1e, 2d), 3 mavi prenses ( 1e,2d), 3 snow prenses (2e, 1d), 3 Ahli ( 2e,1d), 4 Red rubin (1e,3d), 2 yunus (1e,1d) balık var. Bitki olarakta 2 kök anabeas var. Buraya kadar akvaryum hakkında bilgi verdim. Gelelim yaşadığım sorunlara.
Akvaryum içinde balık sayısının çok olduğunu biliyorum, akvaryumculara kalsa daha bir kaç tane daha koyabilirmişim ama ben sayının çok fazla olduğunu düşünüyorum. 3 mavi prenses ile 1 erkek snow prensesi çıkaracağım ama akvaryumda kaya çok yakalayamıyorum. şimdi diyeceksinizki kayaları çıkarın; kayaları çıkaramıyorum, çünkü sarı prensesim ben farkında olmadan yavru vermiş. Bir kısmını diğer balıklar yemiş ama sanırım 5-10 kadarı kayaların arasında yuvalanmış bu yüzden kayaları yerinden oynatamıyorum ne yapmamı önerirsiniz bu bir.
ikincisine gelince; şu an akvaryumumdaki bir redrubin ile snow prensesin ağzında yumurta var bunları ağzındaki yumurtaları atmadan nasıl yakalayabilirim.
Bu üçüncüsü; yav bu balıklar anabes düşmanı bitki yaprak çıkarıyo daha küçücükken hemen koparıyorlar. yeseler kızmayacamda, hınzırlar sanki beni kızdırmak için uğraşıyolar. bu bitkilere sineklik teli gibi bir şeyden kafes yapsam nasıl olur tavsiyeniz var mı? 
Gelelim dördüncüye; şimdiye kadar olanları hep kalbime gömmüştüm ama daha biraz önce yunusum eşiyle gözümün önünde cilveleşti ve yavru döktüler. Bir tanesi yumurtaları ağzına alırken diğer balıklar hücum ettiler ve yumurtaların çoğunu yediler. Bir süre sonra da ( 10 dkk sonra) ağzına yumurta alan yunusum yumurtaları tükürdü. Diğerleri de koşup hepsini bir güzel yediler. Bunu neden yapmış olabilir çözüm ne önerirsiniz.
Şimdiden ilgilenen, sadece paylaşımımı okuyup geçen herkese ( nede olsa beni dinlemiş oluyorlar Tebessüm ) teşekkür ederim.
Sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5221
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2008 00:45
200 litrede 18 balığınız var...Bu akvaryumda kaya da çok olduğuna göre 200 litreden oldukça az bir hacim kalıyor balıklara... Artık biliyoruz ki özellikle 150-200 litrelik orta hacimdeki tanklarda mümkün olduğunca tek tür beslemek gerekiyor. Tek tür olunca balıklar daha doğal bir ortam yakalamış oldukları için daha az stres, daha çok mutluluk ve daha çok yavru peşinden geliyor.
 
Siz bazı türleri çıkaracağınızı yazmışsınız. Özellikle yunusların orada olmaması gerekiyor. Hele hele yunus gibi bir türün 1e, 1d olarak bakılması çok zor. Çünkü Malawi türleri arasında en çok ve çabuk strese girenler yunuslar.Bence yunusun yumurtalarını tükürmesi de bu sebepten...
 
Aklıma ilk gelenler bunlar. Benim önerim forumda bol bol araştıma yapıp konuları okuyup önerileri dikkate almanızdır.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AKIN BAYERÇevrim Dışı

Kayıt: 19/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1004
AKIN BAYERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2008 03:05
Merhabalar,

  Erdal Hocam çok güzel anlatmışlar.Kendilerinin izniyle hazırlamış olduğum konun linkini paylaşmak ve bir kaç kelimde ben eklemek istiyorum.Aşağıda bulunan link üzrinde bir çok sorunuza cevap bulacağınıza inanıyorum.

http://www.akvaryum.com/Forum/mbunalar_hk_en_%C3%A7ok_sorulan_20_soru_ve_cevaplari_k215470.asp?PID=1259729#1259729

  Ayrıca akvaryumunuz içersinde bulunan türlere değinmek istiyorum.Red Rubin çok uysal bir tür olduğundan dolayı akvaryumunuz içersinde bulunan Snow prensesler ve Mavi prensesler gibi sert türlerden kendilerini ilerleyen zamanlarda koruyamayacak ve zarar göreceklerdir.Bu sebepten dolayı Red Rubinleri akvaryumdan çıkartmanızı öneririm.Yunuslara gelecek olursak Yunus kesinlikle 1e 1d şeklinde beslenmemesi gereken bir tür olduğu gibi 200 litre malesef yunus için yetersiz bir hacimdir.Yaşarlar ama mutsuz bir şekilde yaşarlar.Ayrıca Ahli erkeklerinin kendilerinden başka mavi balığa tahammülü olmadığından dolayı akavryumda bulunan Mavi prensesler ve Yunuslara saldırmak veya o balıkların üstünlüğünü kabul etrek stres halinde yaşamak gibi bir duruma sürükleneceklerdir.Bu sebepten dolayı yunusları akvaryumdan çıkartmanızı öneririm.Besleyeceğiniz balıkları en az 1e 4d şeklinde beslemelisiniz ki malesef buna akvaryum hacmi el vermiyor.Bu sebepten dolayı benim önerim en fazla 2 tür olarak beslemeniz ve tercihinizi Socolofi(Mavi prenses) ve Albino Socolofi'den(Snow) yana kullanmanız yönünde olacak.Tek tür beslemek isterseniz akvaryumunuz içersinde bulunan Yunus hariç herhangi bir türü en az 1 erkek 6 dişi şeklinde beliryebilirsiniz.

Saygılarımla...

AKIN BAYER2008-10-23 03:06:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

trodyÇevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2008
İl: Denizli
Mesaj: 27
trodyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2008 10:00
Arkadaşlar cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Ben bu başlığı açarken forumdan gerekli araştırmayı yaptım ve bilgilendim. Şimdi bu türlerin çok fazla olduğunu biliyorum. Zaten bu türlerle ilgilenmeye başladığımda hepsi 3 - 4 aylık yavruydu. Bende acemiydim, akvaryumcum ne dedi ise aynen yaptım. Lakin şimdi balıklar kocaman oldu. Önceden akvaryumda kayaların altından çıkmıyorlardı pek fazla. Balık bile göremiyordum çoğu zaman. Şimdi büyüdüler kayaların altına sığmıyorlar. Hepsi çok harika renkler aldılar. Onların mutsuz olduklarını biliyorum ama akvaryumdan nasıl yakalayacağımı bilmiyorum. Kayaları dışarı çıkarsam yavrular var. Başka kolay bi çözüm var mı? Onu merak ediyorum. Birde şu an akvaryumda en hareketli olan ve hepsini hizaya sokan küçükken  en ürkek olan snow prenses erkeği. bütün balıkları bi köşeye biriktiriyo kerata. Ahli Erkeği çok güzel lacivert bir renk aldı. Onda bir sorun yok uysal. Red rubinler de uysal. Erkeğin rengi şimdilik turuncu oldu yavaş yavaş kırmızıya doğru dönecek herhalde. Mavi prenses ile snow prenses, özellikle snow erkeği çok hırçın.  trody2008-10-23 10:01:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emre_hocaÇevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2008
İl: Ankara
Mesaj: 97
emre_hocaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2008 12:24

Yücel bey balıkları yakalamak için size tavsiyem gece olmasını bekleyin. Akvaryumun bulunduğu odanız biür süre karanlık kalsın. Oda karanlık olunca balıklar uykuya geçtiklerinden, siz odaya girip ışığı yaktıgınızda 5-10 dakikada istediginiz balığı rahatça yakalarsınız. 

Bitkiler hakkında çok bilgim yok ama Malawi akvaryumlarında hiç bir bitkinin uzun vadede kalıcı olabileceğini pek zannetmiyorum.
 
Tür azaltımı konusunda arkadaşlarımın tavsiyelerine aynen katılıyorum.
 
Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malioner06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 286
malioner06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2008 14:01
Merhabalar.
Ben de sizin gibi kayalık akvaryumu severdim (Hala da seviyorum.) Fakat balık yakalamak çok zor. Ben yakalamak için tül parçasından çok büyük bir ağ yaptım. İçine yem attım ama istemediğim balılklar girdi. Sonra eski bir 10 lt.lik su şişesinin her tarafını deldim, içine yem attım, içine girince çektim ama yine istediğim balığı yakalayamadım.
Yunus balıkları uyudukları zaman kumun üzerinde uyuyorlar. O yüzden gece ışığı açınca birden uyanamadıkları için kaçmıyorlar ve yaklamak kolay oluyor. Ancak diğer balıkların çoğu kaya balığı olduğu için kaya altlarında uyuyorlar. Geriye denediğim son yöntem kaldı. O da balıkları yem yerken yakalamak. Yem verdiğinizde diğer elinşzde ağ ile hızlı bir şekilde de balık yakalayabilirsiniz. Ancak biraz ustalık istiyor.
 
Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

trodyÇevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2008
İl: Denizli
Mesaj: 27
trodyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2008 20:34
İlgilenen bütün arkadaşlara çok teşekkür ederim. Söylediğiniz yöntemleri benim uygulamam mümkün değil. Bende son çare olarak akvaryumdaki bütün dekorları çıkardım. 1 saatlik uğraşı sonucu 3 mavi prenses, 2 yunus ve 1 erkek snow prensesi yakalayıp akvaryumcuya teslim ettim. Şimdi akvaryumumda 3 sarı prenses (1e,2d), 3 redrubin (2e,1d), 3 ahli (1e,2d), 2 snow prenses (1e,1d) kaldı. Akvaryumum 200lt.
Bu kadar balık yeterli olur değil mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir