Akvaryumda Yosun Ve Çürüme


leonisleoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 271
leonisleoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2018 15:39
[QUOTE=yagiz_yagiz] daha sonra 1 hafta 10 gün arayla aquaplants all inclusive öneririm ihtiyacınız olan herşeyi içinde barındırır [/QUOTE]
Yağız bey bu bilgi doğru değil, all inclusive içerisinde yeterli miktarda nitrat ve fosfat yoktur. Potasyum, kalsiyum, magnezyum ve miktarı belirtilmeyen bir kısım mikro element barındırır (firmanın dediğine göre). Low tech akvaryumlarda iyi sonuç vermesinin sebebi fosfatin yemlerden nitratin da faydalı bakterilerden gelmesi yuzundendir. Zaten firma bu gubrenin içeriğinin yetmedigini bildiginden ayrıca nitrat ve fosfat gübresi ticarilestirmistir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yagiz_yagizÇevrim Dışı

Kayıt: 18/04/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 170
yagiz_yagizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2018 16:00
[QUOTE=leonisleo]
Yağız bey bu bilgi doğru değil, all inclusive içerisinde yeterli miktarda nitrat ve fosfat yoktur. Potasyum, kalsiyum, magnezyum ve miktarı belirtilmeyen bir kısım mikro element barındırır (firmanın dediğine göre). Low tech akvaryumlarda iyi sonuç vermesinin sebebi fosfatin yemlerden nitratin da faydalı bakterilerden gelmesi yuzundendir. Zaten firma bu gubrenin içeriğinin yetmedigini bildiginden ayrıca nitrat ve fosfat gübresi ticarilestirmistir.[/QUOTE]

firma ticarileştirmek için böyle bir bilgi paylaşmış olabilir mi peki sizce ? hep söylüyorum kendim ve çevremden edindiğim tecrübelerle burda bilgi paylaşıyorum oldukça yoğun bitkili bir akvaryumum var ve şuana kadar hiç bir sıkıntı yaşatmadı aksine bi kaç gün arayla budama gereksimini oluşturdu akvaryumdan saz bitkisini çıkaralı 1 ay oldu fakat şuan belki 10 farklı noktadan yeni sazlar çıkıyo dediğiniz gibi olsa bunu tecrübe edemezdim hee saygı duyuyo ve iddaalaşmıyorum dediğim gibi tecrübemi paylaşıyorum sadece ama herşey ticareri olarak bakıldığı için bizde burda en uyguna en doğrusunu yapmak istediğimiz için birbirimize danışıyoruz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CiyusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/04/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 672
CiyusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2018 16:08
Şu anda bu akvaryuma nitrat takviyesi yapmanın en çok yosunların işine geleceğini düşünüyorum.

+1: [T]142110,amorti4545[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

leonisleoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 271
leonisleoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2018 16:59
[QUOTE=Ciyus] Şu anda bu akvaryuma nitrat takviyesi yapmanın en çok yosunların işine geleceğini düşünüyorum.[/QUOTE]
Yusuf bey, mevcut yosunlar zaten çürümekte olan bitkilerden kaynaklı organik azotun heterotrof bakterilerce yıkılması sonucu oluşan amonyak / amonyumu kullaniyorlar zaten. Yani yosunun varlığı zaten bu primifit canlıların besin sıkıntısı cekmedigini gosteriyor.
Diyelim ki dediğiniz doğru olsun, nitrat dozlayinca yosunlar artsın, bu durumdaki bir tank için bence yine sorun değil çünkü bitkiler zaten besin eksikliği çekiyor ama yosunların keyfi yerinde. Dolayısıyla o ya da bu şekilde bitkiyi desteklemek lazım ki toparlayabilsin.

[QUOTE=yagiz_yagiz]
firma ticarileştirmek için böyle bir bilgi paylaşmış olabilir mi peki sizce ? hep söylüyorum kendim ve çevremden edindiğim tecrübelerle burda bilgi paylaşıyorum oldukça yoğun bitkili bir akvaryumum var ve şuana kadar hiç bir sıkıntı yaşatmadı aksine bi kaç gün arayla budama gereksimini oluşturdu akvaryumdan saz bitkisini çıkaralı 1 ay oldu fakat şuan belki 10 farklı noktadan yeni sazlar çıkıyo dediğiniz gibi olsa bunu tecrübe edemezdim hee saygı duyuyo ve iddaalaşmıyorum dediğim gibi tecrübemi paylaşıyorum sadece ama herşey ticareri olarak bakıldığı için bizde burda en uyguna en doğrusunu yapmak istediğimiz için birbirimize danışıyoruz [/QUOTE]

Yağız bey, teşekkür ederim anlayisiniz icin, benim de derdim asla inatlaşmak değil elbette. Umarim tankinizdaki bu guzel dongu hep böyle devam eder.

Teşekkür Edenler: [T]205740,yagiz_yagiz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

amorti4545Çevrim Dışı

Kayıt: 05/02/2013
İl: Manisa
Mesaj: 225
amorti4545Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2018 17:04
Su dereceniz kaç seviyesinde...max zamanı.ışıklar 8 saat yandığında suyunızunnderecesi kaça çıkıyor.29-30 seviyesinde diye tahmin ediyorum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreozdemirÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2017
İl: Ankara
Mesaj: 9
emreozdemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2018 18:27
[QUOTE=amorti4545]Su dereceniz kaç seviyesinde...max zamanı.ışıklar 8 saat yandığında suyunızunnderecesi kaça çıkıyor.29-30 seviyesinde diye tahmin ediyorum :)[/QUOTE]
Aynen ışık 8 saat açık kaldığında 28-29 derecelere çıkıyor.

[QUOTE=leonisleo]Azottan kastım zaten nitrat Emre bey, yoksa amonyak / amonyum formu değil. Nitratı tam doz vermelisiniz daha bir aylık akvaryumda bitkileri besleyecek nitratın oluşması zor. Mikro element hariç diğer gübreleri de ayni şekilde tam doz vermelisiniz. Mikroyu yarim doz baslayabilirsiniz.

Burada yanlış anlaşılan bir durum var, fazla ışık bitkiyi çürütmez. Öyle olsa budanmamış bitkilerinizin aşağıdaki yaprakları değil ışığa yakin olan üst yaprakları çürürdü. İlk iki resminize bakarsanız erimenin eski yapraklardan başladığını görürsünüz. Yeni yapraklarda erime yok çünkü yetersizlik durumunda mobil besin olan nitrat eski yaprakların yıkılması sonucu bitki içinde yeni yapraklara transfer edilir. Bitki bu durumu tolere edemedigi durumda ise büyüme komple durur, bitki ölüme gider. Yeşil nokta yosunu da genele fosfat eksikliğini işaret eder.

Işığın tamamen kapatılması çok yanlış, bazı yosun türleriyle (yeşil su, cyanobacter gibi) mücadele için uygulanır ama bitkiler bu haldeyken değil. Işık yüksekse bitkinin CO2 ihtiyacı da yüksek oluyor, bu durumda inorganik besin ihtiyacı da artıyor. Low tech tanklarda ışık suresi kısa tutuluyor çünkü yüksek ışığın doğuracağı yüksek CO2 talebini karşılayacak CO2 desteği yok ve gübreleme minimum yapılıyor. Bitkileriniz zaten besinsiz kalmış siz ışığı düşürseniz de besin açığını kapatmak için dışarıdan takviye vermelisiniz.

CO2 verip vermemek de yukarıda anlattığım duruma göre ayarlanır. Hep ne kadar ekmek o kadar köfte mantığı. Işık yüksekse CO2 takviyesi şart, ek olarak gübreleme de şart. Işık düşükse co2 şart değil ama verirseniz iyi olur, gübreleme de bakterilerin ürettiği nitrat, yemden gelen fosfat, çeşme suyundan gelen mineraller yetmiyorsa yine şart.

Özetle, ışığı kapatmadan gübrelemeye ve su değişimine devam edin.[/QUOTE]

Orhan bey kıymetli açıklamalarınız için çok teşekkür ediyorum.

Bitkilerin alt yapraklarındaki çürümeye ilaveten üst yapraklarda önce yeşilliğini kaybetmiş yaprak filizlenmeleri takiben yüklediğim fotolarda da göründüğü üzere filiz gövdesinde ve yeşil olmayan yapraklarda çürüme başgösteriyor.

Işığı vermeye devam edeceğim, ama tek zamanlı mı yoksa parça parça mı vereyim ve süresi ne olsun?

Mikroyu yarım doz diğerlerinden tam doz vereceğim, co2 konusunda da yakın zamanda tüp edinmeye çalışacağım o zamana kadar mayalıya devam etmek durumundayım.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/202027/240420181840591.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/202027/240420181841171.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/202027/240420181841351.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/202027/240420181840411.jpg[/IMG][EDIT]emreozdemir,2018-04-24 18:59:49[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

leonisleoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 271
leonisleoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2018 22:12
Rica ederim Emre bey, umarım faydalı olur verdiğim bilgiler. Tüp alana kadar sureyi kesintisiz olmak sartiyla 6 - 7 saate indirip bitkilerin tepkisine bakabilirsiniz sonuçta bu işin tek bir doğrusu yok. Gordugum kadarıyla proserpinaca palustris de dikmissiniz, bu bitki high tech tank ister. Benim tecrübeme göre gövde çürümeleri CO2 eksikliginden de kaynaklanabiliyor. Bunu kendi tankimda myriophyllum tuberculatum, rotala macrandra, ludwigia glandulosa ve proserpinaca palustriste de gozlemlemistim. Bunlar beraber dusunuldugunde mevcut co2 yüksek ışık altındaki bitkinin talebini karsilayamiyor olabilir.

Işıklandirmanin kesintisiz olması gerektiğini düşünüyorum, hem doğadaki ışık rejimi böyle hem de fotosentez dediğimiz olay ışığı verince hemen başlayıp kesince anında duran bir şey değil. O yüzden kesintili aydınlatma şahsen benim tercihim değil.

Son olarak olarak Gokhan bey'in dikkat çektiği sıcaklık konusu da oldukça önemli. Bazı bitkiler için 25-26 derece sınır sıcaklık. Ben sırf bu yüzden temmuz ağustos aylarında sabah evden çıkarken klimayi açık bırakıp gittiğimi bilirim, çünkü kendi yaptığım 80x80 mm 5 fanli termostatli soğutucu bile suyu istediğim seviyede sogutmuyor.[EDIT]leonisleo,2018-04-24 22:16:56[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]202027,emreozdemir[/T]
+1: [T]202027,emreozdemir[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir