Akvaryumlarda co2 tüpü kullanımı faydaları


CERKUTAYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/07/2010
İl: Manisa
Mesaj: 1889
CERKUTAYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2013 22:09
Önemli Uyarı: Bu yazı tamamlanmamıştır.Bu yazının yazar tarafından belirlenen tahmini bitme süresi “2″ gün olarak belirlenmiştir lütfen hataları dikkate almayınız.

             Konu hazırlanmaktadır


BİTKİLER


       Bitkiler (LatincePlantae), fotosentez yapan, ökaryotik, ağaçlar, çiçekler, otlar, eğreltiotları, yosunlar ve benzeri organizmaları içinde bulunduran çok büyük bir canlılar alemidir.Fotosentezi sadece bitkilerle beraber bazı tek hücreli canlılar yapar( vikipedi alıntı)

                          BİTKİLERDE FOTOSENTEZ (BİTKİLERİN YAŞAM DÖNGÜSÜ)
          Bitkilerin solunumu da temel olarak insanın ve bütün gelişmiş hayvanların solunumuna benzer. Bu canlılarda da solunumun amacı oksijeni dokulara alıp, besin maddelerini yakarak gerekli enerjiyi sağladıktan sonra karbon dioksidi dışarı atmaktır. Ne var ki bitkiler, hayvanlardan farklı olarak, havanın oksijenini almadan ve dışarıya karbon dioksit vermeden de solunum yapabilirler. Bu ayrıcalığın nedeni bitkilerin fotosentez yeteneğidir. Bilindiği gibi bitkiler, havadan aldıkları karbon dioksit ile topraktan aldıkları suyu birleştirerek şeker ve nişasta gibi karbonhidratlar ile oksijene dönüştürürler. Fotosentez denen bu özümseme sürecinde oluşan yüksek enerjili besinler dokularda depolanırken oksijen dışarı atılır.

  

Fotosentez :Güneş Enerjisi + Karbondioksit + Su = Glikoz (şeker)

KARBONDİOKSİT(CO2)

  • Karbondioksit, kovalent bağlı bir karbon ve iki oksijen atomundan oluşan moleküle sahip, normal koşullarda gaz halinde bulunan bileşiğin adıdır. Renk ve kokusu yoktur. Formülü CO2 şeklinde olup molekül ağırlığı 44,009 g/mol'dür. Vikipedi
  • FormülCO2
  • Molar kütle44,01 g/mol
  • Erime noktası-78 °C
  • KARBONDİOKSİTİN BAŞLICA ÜRETİM ŞEKİLLERİ
  • Karbondioksit; baca gazından, kimyasal reaksiyon sonucu,fermantasyon(mayalanma sonucu) ve doğal kaynaklardan elde edilebilir.
  • Doğal Karbondioksit (Önerdiğim)
  • Doğal karbondioksit yeraltı kaynaklarından elde edilmektedir.Dünyada doğal karbondioksit dört temel kökenden (kaynaktan)oluşmaktadır:
  • 1. Magmatik kökenli oluşum
  • 2.Metamorfik kökenli oluşum
  • 3.Jeotermal kökenli oluşum
  • 4.Sedimanter kökenli oluşum



  • Doğal karbondioksit üretimi
  • KARBONDİOKSİT KULLANIM ALANLARI
  • Karbondioksit sanayi, bitki üretimi(seracılık) ve gıda maddeleri üretiminde sıklıkla kullanılan bir gazdır.Bizi ilgilendiren tarafı ise akvaryumlarda bitki yetiştirmek amacıyla kullanılmasıdır.Yukarıda da önerdiğim gibi akvaryumlarda kulladığımız CO2 doğal yollardan elde edilmiş olmalı ve %99.9 saflıkta olmalıdır.Bu oran gıda sektöründe tavsiye edilen saflık oranıdır.Yangın söndürmek maksadıyla üretilen CO2 gazı saflığı %92 -%97.4 saflığa kadardır.Tabi bu açıklanan saflık oranlarıdır.Bu oranların altında olma ihtimali de vardır.CO2 tüplerimizi doldurturken merdiven altı diye tabir ettiğimiz kötü üretim alanlarına sahip firmalara rağbet etmemeliyiz.Bu alanda güvenebileceğimiz firmalar sıklıkla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca kontrol edilen," Üretici: 24/04/1957 tarihli ve 9593 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu gereğince “Sanayi Sicil Belgesi”ne sahip gerçek veya tüzel kişiler olup,  şirket ana sözleşmesinde sınaî ve tıbbi gazların tüplü ve dökme olarak üretim, ithalat, satış ve dağıtımı ana faaliyet konusu olarak tescil edilmiş olan, sınaî ve tıbbi gazları mevzuata ve standartlara uygun olarak üretenler.",   Sınaî ve tıbbi gazların tüplü olarak piyasaya arz şekli ise

               " MADDE 6– (1) Sınaî ve tıbbi gazlar, 5 inci maddede yer alan teknik mevzuata uygun olarak imal edilmiş tüpler ve manifoldlar  içerisinde,  piyasaya arz edilir. Tüplerin kapsadıkları gazlara göre işaretlenmesi, etiketlenmesi, 5 inci maddede yer alan teknik mevzuata uygun olarak üretici firmalar veya yetkili dolum bayileri tarafından gerçekleştirilir. Üretici ve yetkili dolum bayileri dışında tüp dolumu yapılamaz.  ", Sınaî ve tıbbi gaz tüplerinin dolum yeri ve şekli

                "MADDE 8– (1) Sınai ve tıbbi gaz tüpleri, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ve emniyet kuralları dikkate alınarak; üretici firma veya yetkili dolum bayisine ait dolum tesislerinde doldurulur. Üretim ve dolum tesislerinin kurulması, işletilmesi ile ilgili hususlarda ilgili Bakanlıklarca yürürlüğe konulan mevzuata uyulması, gerekli izin ve ruhsatların alınması zorunludur.  "  tebliğlerine uygun üretim/dolum tesisleridir.






  • Dolum tesisleri


  • AKVARYUMDA BİTKİ YETİŞTİRMEK

  • Bitkilerin sağlıklı bir biçimde yaşam sürmesi için gerek duyduğu bazı hayati ihtiyaçları vardır.Akvaryumlarımızda yetiştirdiğimiz bitkilerin sağlıklı bir şekilde yaşam sürmesi için  ışık, uygun toprak yapısı(taban), makro elementler, mikro elementler ve co2 'yi yapay yöntemlerimizle bitkiler için temin ederiz.Sistemimizde hayati öneme sahip bu hayati ihtiyaçlar mutlak suretle bir birine bağlıdır ve birbirini destekler.Akvaryumumuzda bitkiler için uygun ışık kaynağı olmazsa gübrelemenin ve co2 vermenin bir mantığı yoktur.Aynı zamanda uygun ışık olsa dahi co2 düzeneğimizin olmaması durumunda akvaryum bitkilerini gübrelemek çok fazla işe yaramayacaktır.Yeterli seviyede fotosentez yapamayan bitkiler sudaki besinleri hızlıca tüketemeyecek ve bizim her gübre takviyesi yaptığımızda akvaryum suyumuzda gereksiz gübre artışına sebep olacaktır.Bu gereksiz gübrelemeler su kimyamızı bozacak bize yarardan çok zarar getirecektir.Yani bitkili akvaryumumuzu ( yapay ortamı) elimizden geldiğince doğal ortama ( ekosisteme) dönüştürmek zorundayız.

  • Birçok hobici arkadaşımız bitkili akvaryuma düşük destekli tanklarla başlamaktadır.Düşük destekli tanklar beklentilerimiz düşük olduğu sürece hobiciyi tatmin etmektedir.Sadece uygun ışık kaynağı ve uygun taban kurulumuyla bitki yetiştirmek mümkün olmaktadır.Burada dikkat etmemiz gereken konu uygun dozajda gübreleme yapmaktır.Bitkiler yeterli miktarda fotosentez yapamadığı için bu tip tanklarda bitkiler hızlı gelişememektedir.Ayrıca düşük destekli tanklarda her akvaryum bitkisini yetiştirmek mümkün olmamaktadır.Sisteme uygun bitkiler yetiştirirsek ve bu bitkiler bizi tatmin ediyorsa sorun yoktur.




  •                             KARBONDİOKSİTİN BİTKİLİ AKVARYUMLARDA KULLANILMASI


  • Bitkili akvaryumlarda karbondioksit kullanmak bitkilerin fotosentez yapabilmesi için hayati öneme sahiptir.Karbondioksit doğada( havada, su kaynaklarında-göl, akarsu vb.) uygun oranlarda bulunduğu için bitkiler rahatlıkla bu karbondioksiti kullanabilmektedir.Ancak yapay bir ortamda (akvaryumlarımızda) karbondioksit kaynağını da kendimiz yaratmalıyız.Bu yapay karbondioksit kaynağını fermantasyon sistemle (mayalı sistem) yapabileceğimiz gibi uygun orijinal karbondioksit tüp sistemleri kullanarak da akvaryumlarımıza c02 sağlayabiliriz.


  • Fermantasyon (mayalı)sistem kullanımının avantaj ve dezavantajları:Mayalı sistem ile akvaryumuzdaki bitkiler için gerekli CO2'yi sağlamamız mümkündür.Başlangıçta kolay hazırlanması, başlangıç maliyetinin düşük olması avantajları arasındadır.Dezavantajları ise hazırladığımız mayalı sistemin çabuk bitmesi ve mayalı sistemi tekrar hazırlamak(Üşengeç arkadaşlar için önerilmez, mayalı sistem bitince bugün yaparım yarım yaparım diye ertelemek başlıca yapılan hatadır.).Akavryumda istenilen miktarların ayarlanamaması sonucu akvaryum suyunda ph dalgalanmalarına sebep olması.Ph dalgalanmaları akvaryumumuzda yaşayan canlıları riske atmak demektir.Tüm sistem sürekli kontrol edilmek zorundadır.Fazla çözünen CO2 miktarı suyumuzu aniden asidik yapacağı için akvaryumumuzda bulunan canlılarımızda aniden toplu ölümlerle karşılaşabiliriz.Mayalı sistemin uzun vadeli düşündüğümüzde ekonomik olmaktan çıkıp pahalıya gelmektedir.Sürekli biten mayalı sistemin maya,şeker ve harcanan zaman dikkate alındığında ekonomik olmadığı anlaşılmaktadır.Mayalı sistemin durdurulamaması/depo edilememesi başlıca sorunlardan biridir.Kendi yöntemlerimizle CO2 çıkışını kestiğimizde ise mayalı sistemin bulunduğu şişenin her an patlama riski bulunur.Patlama can kaybına neden olmaz ancak tüm mayanın akvaryumun bulunduğu odaya yayılması aile bireylerinin akvaryum hobimize ambargo koymasına neden olabilir. Diğer bir dezavantajı ise mayalı sistemin büyük akvaryumlarda(50 lt üzeri diyebiliriz.) yetersiz kalmasıdır.








  • Mayalı sistem örnekleri


  • Tüplü sistem kullanmanın avantaj ve dezavantajları:Bitkili akvaryumlarda kullandığımız tüplü CO2  sistemleri kolay CO2 düzeyleri yakalamak  ve stabil ph ayarlaması yapabilmek için biçilmiş kaftandır.Bitkili akvaryumlarda olması gereken CO2 miktarı 30-40 ppm civarıdır.Ph seviyesi ise 6.3-6.8 arası olması gerekir.6.6 civarı stabil ph seviyesi idealdir.Bu seviyeyi yakalamak ve korumak için tüplü karbondioksit sistemleri bize büyük kolaylık sağlamaktadır.Akvaryumumuzda yeteri kadar CO2 varsa bitkilerimiz daha hızlı gelişim ve yayılma gösterir. Ayrıca stabil ve yeterli CO2 miktarları akvaryumumuzda istenmeyen yosun alg oluşumlarını baskılamamızda yardımcı elemandır.Bitkili akvaryum hobisini bir ızdıraba dönüştüren algler ve yosunlar hızlı gelişen bitkiler arasında yeterli besini bulamayıp gelişememektedir.

  •        Tüplü sistemlerin tüpü uzun ömürlüdür.Çelik çekme ve alüminyum  dikişsiz borulardan elde edilen bu tüpler değişik ebatlarda üretilir.5-6 kg'lık bir tüp 200 lt hacimli bir akvaryuma en az 10 ay yetebilir.5 kg bir tüpü doldurma ücreti ise 10-15 TL arası değişmektedir.Yani kg fiyatı yaklaşık 2 -3 TL arası değişmektedir.

  •        Tüplü sistemin dezavantajı ise ilk kurulum maliyetinin yüksek olmasıdır.5 kg bir tüpün sıfırı 200-300 TL arasıdır.Regülatör 80-140 TL civarı, selenoid valf 25- 80 TL civarı , ince ayar vanası 15-50 TL arası, difüzör 15- 100 TL arasında değişmektedir.Yani sıfır ortalama bir sistem 350-370 TL gibi bir fiyata sahiptir.Başlangıçta pahalı olan bu sistem uzun vadeli düşündüğümüzde mayalı sistemden daha ekonomik bir hale gelir.


  •        ÇELİK ÇEKME TÜPLER İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER


  •     CO2 tüpleri çelik çekme ve alimünyum olmak üzere ikiye ayrılır.Bu başlık altında daha sık kullanılan çelik çekme tüpler ile ilgili bilgileri aktarmak istiyorum.


  •      

  • Tüpler, özel alaşımlı yüksek kaliteli dikişsiz çelik çekme borulardan, (TS EN ISO 9809-1) standardına uygun olarak 0.22 lt. kapasiteden 66.7 lt. kapasiteye kadar değişik hacimlerde, 200-230-250-300 Bar basınçlı olarak üretilmektedir.-(Bizim kullandığımız CO2 tüpleri 250 ve 300 bar da test edilmektedir.Piyasadaki tüplerin birçoğu 250 barda test edilmektedir.Bu sadece test basıncıdır.CO2 tüplerinin dolu hali 50 bardır.250 barda test edilen bir tüpte 50 bar basınç olduğu için patlama tehlikesi söz konusu değildir.Tabi bunun istisnası da vardır ve bu istisna tüpler yangına maruz kaldığında tüp üzerindeki emniyet valfi ve regülatör üzerindeki emniyet valfi devreye girmezse patlama eğilimi gösterir.Yani 2 adet emniyet valfinin devreye girmeme gibi bir durumu söz konusu olduğunda bu tarz bir tehlike söz konusu olabilir.Allah göstermesin evde yangın çıkacak, tüpün valfleri devreye girmeyecek de tüp patlayacak. )
  • Tüp, dip ve boyun formları FORGING METODU ile kaynaksız olarak şekillendirilmekte otomatik kontrol cihazları ile takip edilen ısıl işlem aşamasında, normalizasyon, menevişleme ve temperleme işlemlerine tabi tutulmaktadır.
  • Üretilen tüplere, modern  laboratuvarlarda, metalürjik ve fiziksel deneyler tatbik edilmekte, üretim hattı tahribatsız muayene prosesleri ile kontrol edilmekte, ürünlere yorgunluk testleri, basınç altında çalışma, patlama, deformasyon testleri uygulanmaktadır.
  • 2 kg tüp CO2 tüpünün içinde 2.67 lt gaz bulunmaktadır.
  • 4 kg tüp içinde 5.34 lt gaz bulunmaktadır.
  • 5 kg tüp içinde 6.67 lt gaz bulunmaktadır.
  • 6 kg tüp içinde 8 lt gaz bulunmaktadır.
  • Bir CO2 tüpü üretim tarihinden itibaren 10 yıl basınç testine sokulmadan kullanılabilir.10 yıl dolduktan sonra her dolumda basınç testine sokmak insan sağlığı için önem arz etmektedir.Bu 10 yıllık tarih dolduktan sonra her dolumda basınç testi yaptırmak zor geliyorsa tüpümüzü yılda en azından 1 defa basınç testine sokmalıyız.
  • Çelik çekme tüpler benim tabirimle ömürlüktür, dayanıklıdır, kolay kolay deformasyona uğramaz.Basınç testini ve bakımlarını ihmal etmediğimiz bir tüpü en az 25-30 yıl kullanabiliriz.
  • KARBONDİOKSİTLİ (CO2) TÜPLERİ (250 BAR)Hacim (lt)Gaz (kg)
    (Dolum F. 0,75)
    StandartUzunluk (mm)Ağırlık (kg)Çap(mm)Çalışma Basıncı (PW)Test Basıncı (PH)Kalınlık (mm)
    2,672TS EN ISO 9809-1  108250/3102,7
     5,344TS EN ISO 9809-147.010,6139,7250/3103,47
    6,675TS EN ISO 9809-1  139,7250/3103,47
    86TS EN ISO 9809-1  139,7250/3103,47
    107,5TS EN ISO 9809-185.015,5139,7250/3103,47
    10,78TS EN ISO 9809-194.517,2139,7250/3103,47
    13,410TS EN ISO 9809-1  139,7250/3103,47
    2015TS EN ISO 9809-185.530,5204250/3105,06
    26,720TS EN ISO 9809-1107.535204250/3105,06
    4030TS EN ISO 9809-1158.054,5204250/3105,06
    5037,5TS EN ISO 9809-1156.565,8229250/3105,44
    67 TS EN ISO 9809-1  267  6,2


  • KONU DEVAM EDECEKTİR...






  • CERKUTAY2013-12-05 16:24:06

    Beğenenler: [T]195882,bosstagezer[/T]
    Teşekkür Edenler: [T]195882,bosstagezer[/T]

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    mikolanj24Çevrim Dışı

    Özel Üye
    Kayıt: 07/10/2013
    İl: Izmir
    Mesaj: 821
    mikolanj24Çevrim Dışı
    Özel Üye
    Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2013 17:18
    Fotosentez gündüzleri,oksijenli solunum 24 saat oluyor diye biliyorum. mikolanj242013-11-26 20:59:27

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    CERKUTAYÇevrim Dışı

    Özel Üye
    Kayıt: 16/07/2010
    İl: Manisa
    Mesaj: 1889
    CERKUTAYÇevrim Dışı
    Özel Üye
    Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2013 23:10
    Oğul ne demek istediğini anlamadım kardeşim.Yukarıdaki konu tamamlanmamıştır.Ayrıca senin öne sürdüğün "airobik solunum"un konumuzla şuan için bir alakası yok.Bitkiler ışığı gördüğü sürece fotosentez yapar bu arada değil mi(!)CERKUTAY2013-11-26 10:33:08

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    m1ntÇevrim Dışı

    Kayıt: 15/12/2011
    İl: Bursa
    Mesaj: 128
    m1ntÇevrim Dışı
    Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2013 00:31
    Co2yi insanlara daha iyi tanıtmak adına güzel bir yazı olacak. Önyargıları kırabiliriz umarım.

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    CERKUTAYÇevrim Dışı

    Özel Üye
    Kayıt: 16/07/2010
    İl: Manisa
    Mesaj: 1889
    CERKUTAYÇevrim Dışı
    Özel Üye
    Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2013 10:15
    İnşallah Ali Bey.Zaman bulup yazıyı düzenleyemedim.Geniş çaplı olmasını ve basite indirgemeyi amaçlıyorum.

    Beğenenler: [T]195865,Zgrzmr[/T]

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı

    Özel Üye
    Kayıt: 30/03/2013
    İl: Ankara
    Mesaj: 833
    M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı
    Özel Üye
    Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2013 11:57
    [QUOTE=mikolanj24]Fotosentez gündüzlei,oksijenli solunum 24 saat oluyor diye biliyorum.Birkez daha araştırın bence[/QUOTE]

    Dogadaki bitkiler icin dogru. Ama ben ana makalede buna zit bir durum görmedim. Ferhat beyin de dedigi gibi isik oldugu sürece fotosentez devam eder. Bu olay fotonlardaki enerjinin organik moleküllere klorofiller araciligi ile aktarilmasiyla olur. Bu mantiga göre klorofilin yakalayip aktarailecegi enerji, karbondioksit vs ortamda bulundugu sürece fotosentez de durmaz. Oksijenli solunumda bu enerjinin organizma icin kullanilabilir hale getirilmesidir. 24 saat devam eder. Ancak disardan oksijen almadan da devam edebilir. Kanitlamak istedigin nokta nedir onu biraz daha aciklarsan daha net cevap alirsin.

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    CERKUTAYÇevrim Dışı

    Özel Üye
    Kayıt: 16/07/2010
    İl: Manisa
    Mesaj: 1889
    CERKUTAYÇevrim Dışı
    Özel Üye
    Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2013 12:27
    Mehmet Bey gayet güzel açıklamışsınız.Teşekkür ederim.Arkadaşımızın ne söylemek istediğini ben de tam olarak anlayamadım konuya da geri dönüş yapmadı.Umarım konuya geri dönüp gerekli açıklamayı yapar.

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    mikolanj24Çevrim Dışı

    Özel Üye
    Kayıt: 07/10/2013
    İl: Izmir
    Mesaj: 821
    mikolanj24Çevrim Dışı
    Özel Üye
    Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2013 20:40
    Merhaba.Öncelikle açtığınız konunun benim gibi hobiye yeni başlamış acemi arkadaşlar için çok yararlı olacağı kanısındayım.Tamamlanmasını dört gözle bekliyorum.Tamamlanmadığının farkında olarak şuan tamamlanmış bölümün içinde bu konu gözüme takıldığı için yorum yaptım.Ön yargıyla yaklaşmadım.Evet fikrimi aktarış tarzım yanlış olmuş.Vikipediden alıntı olduğu için bir kez daha araştırın dedim orada.Yoksa kendi aktardığınız bir şey olsa böyle demezdim.Ukalalık gibi bir huyum yoktur yanlış algılanmasın.Doğrusu budur der gibi olmuş özür diliyorum.

     Bitkiler gündüz CO2alır, O2 verirler. Gece ise O2 alır, CO2 verirler(vikipedi alıntı).

    Liseyi yeni bitirdim.Biyoloji derslerinden aklımda kalanı yazıyorum.Gündüzleri hem co2 alıp o2 veriyor hemde o2 alıp co2 veriyor.Geceleri ise sadece o2 alıp co2 veriyor.Bu yüzden geceleri co2 tüpü kapatılmıyor mu?Tanktaki co2 miktarı artacağı için.Hele Yatak odalarına bu yüzden büyük bitki konmaz diye biliyorum.

    Hepinize iyi günler diliyorum.

    mikolanj242013-11-26 21:02:34

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    CERKUTAYÇevrim Dışı

    Özel Üye
    Kayıt: 16/07/2010
    İl: Manisa
    Mesaj: 1889
    CERKUTAYÇevrim Dışı
    Özel Üye
    Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2013 22:39
    Oğul kardeşim "oksijenli solunum" ayrı bir konu o konunun benim bu konumla pek bir alakası yok.İstersen başka bir başlık aç bu konuyu orada irdeleyelim.

    Ben biyolog değilim, kimyacı da değilim hatta lise de bu derslerimin hepsi çok kötüydü.Ne zaman bu hobiyle tanıştım su kimyasını,bitki yapısını,elektrik bilgisini, tarım bilgisini vb. araştırarak öğrendim.Bizler bir biolog gibi bilgi sahibi olmadığımız için bizlerin şu yönde kalıp bir bilgisi vardır.Bitkiler yeterli seviyede ışıkla-uygun ışık kaynağı- (Bu ışık yapay ışık da olabilir, güneş ışığı da) fotosentez yapar ve bu fotosentez ile kendi besinini üretir/depolar.Bu bilgi herkes için aynıdır.Ama üstün biyoloji bilgisi olanlar daha ayrıntılı bilir o başka konu.



    Oğul'dan alıntı:
    "Gündüzleri hem co2 alıp o2 veriyor hemde o2 alıp co2 veriyor.Geceleri ise sadece o2 alıp co2 veriyor.Bu yüzden geceleri co2 tüpü kapatılmıyor mu?Tanktaki co2 miktarı artacağı için.Hele Yatak odalarına bu yüzden büyük bitki konmaz diye biliyorum."

    "Gündüzleri hem co2 alıp o2 veriyor hemde o2 alıp co2 veriyor."Buradaki açıklaman oksijenli solunuma(aerobik solunum) örnektir, bu solunumu biyolojiyle ilgisi olmayan çoğu kişi bilmez, ayrıca bu bilginin bizim konumuzla ilgili olduğunu düşünmüyorum.Ama yeri gelmişken şöyle bir bilgi aktarayım:Akvaryumumuzda co2 kaynağı olmadan(tüp sistemi vb.) bazı durumlarda bitkilerin yoğun bir şekilde fotosentez yaptığını görürüz bu bazı durumlardan kastım su değişimleridir.Akvaryum suyunu değiştirdiğimizde yani takviye yaptığımızda bitkiler taze su ve bol oksijenle yoğun bir şekilde oksijenli solunum yapmaya başlarlar.Su değişimlerinden sonra anlam veremediğimiz fotosentez artışının anlamı budur.Oksijenli solunum ayrı hücrede fotosentez ayrı hücrede gerçekleştiği için bitkiler hem oksijenli solunum hem de fotosentez yapabilir.Ben yukarıdaki bilgilerde buna ters düşecek bir şey yazmadım zaten, sen bu konuyu buraya neden sürükledin onu da çözemedim.Bu arada bitkiler yoğun ışık altında her zaman fotosentez yaparken ışık kaynağı kapandığında (gece) fotosentez olayı tamamen durur tamamen oksijenli solunum başlar .

    Oğul'dan alıntı:
    "Vikipediden alıntı olduğu için bir kez daha araştırın dedim orada.Yoksa kendi aktardığınız bir şey olsa böyle demezdim.Ukalalık gibi bir huyum yoktur :)."

    Şimdi yukarıdaki bilgiyi daha düzgün olsun diye wikipediden aldım yoksa benim fotosentez ile ilgili bildiklerim bu yönde zaten.Bildiklerim bu yönde olmasaydı kopyala yapıştırı zaten yapmazdım.

    Oğul'dan alıntı:
    "Yoksa kendi aktardığınız bir şey olsa böyle demezdim."

    Yukarıda wikipedi ile aynı bilgiyi savunduğumu yazdım Oğul kardeş.Şimdi ne derdin acaba?

    TARTIŞMANIN SONUCU OLARAK:
    Oksijenli solunumun konumuzla ilgili olmamasına rağmen oksijenli solunumu bilmeyen arkadaşlar bu tartışma sayesinde öğrenmiş oldu.Su değişiminden sonra bitkilerim acayip fotosentez yapıyor diyenlerin yanlış kanısı burada son buldu.Çünkü bitkiler ortamdaki oksijenin artmasından dolayı yoğun bir şekilde oksijenli solunum yapıp açığa enerji çıkarmış oldu.Fotosentez ise sadece ortamda ışık kaynağı varken bitkinin enerji depoladığı an olarak zihnimize tekrar kazındı.






    Beğenenler: [T]232591,Andaç[/T]

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    mikolanj24Çevrim Dışı

    Özel Üye
    Kayıt: 07/10/2013
    İl: Izmir
    Mesaj: 821
    mikolanj24Çevrim Dışı
    Özel Üye
    Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2013 23:44
    Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler Ferhat abi.Benim konuyu bir yerlere sürüklemek gibi bir amacım yok.Sadece takıldığım bir noktayı belirttim.Konu bitkilerde o2li solunum değil biliyorum.Cümlede o2li solunum sadece gündüzleri oluyormuş gibi bir anlam çıkardım ben.O yüzden yazdım.Benim tarafımdan konu böyle.Dışarıdan sürükleniyor gibi görünüyorsa kusura bakmayın.Herkesin fikirleri,düşünceleri,anlayış biçimi farklı.Vikipedide alıntı yaptığınız cümlenin sizin aklınızdan geçenleri yansıttığını biliyorum.Bence uzatmayalım bu konuyu.Yorumlarım silinebiliyorsa silinsin.Tartışma konunun dışına çıktı.Kusura bakmayın

    Bu arada su değişiminden sonra fazla oksijenden dolayı bitkiler fazla o2 solunumu yapınca çıkan fazla co2 mi fotosentez artışını tetikliyor.Yani o2li solunumla fotosentez birbiri ile oranlı mı hareket ediyor? mikolanj242013-11-26 23:53:46

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    CERKUTAYÇevrim Dışı

    Özel Üye
    Kayıt: 16/07/2010
    İl: Manisa
    Mesaj: 1889
    CERKUTAYÇevrim Dışı
    Özel Üye
    Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2013 01:42
    Oğul merhabalar,
    "Bu arada su değişiminden sonra fazla oksijenden dolayı bitkiler fazla o2 solunumu yapınca çıkan fazla co2 mi fotosentez artışını tetikliyor.Yani o2li solunumla fotosentez birbiri ile oranlı mı hareket ediyor?" 
        Bu sorunu şöyle cevaplayayım:Oksijenli solum bazı canlılar için her zaman yapılır, yani 24 saat boyunca oksijenli solunumu yaparlar.Daha fazla detaya inmeyeceğim(Hangi canlılar oksijenli solunum yapar gibi...)Bitkiler için bunu özetleyecek olursak, bitkiler oksijenli solunumu 24 saat boyunca yapar ama bu günün belirli saatlerinde değişir( Oksijenli solunum yapma olayı.).Bitkiler güneşin doğuşundan batışına kadar oksijenli solunumun yanı sıra fotosentez de yaparlar.Bu yoğunluk doğada güneşin konumuna göre değişir.Sabah saatlerinde güneş ışınlarını dik açıyla almayan bitkiler belirli bir miktar fotosentez yapar.Fotosentezin hızına ters oranla oksijenli solunum yaparlar.Yani fotosentez düşük seviyelerde ise oksijenli solunumu daha yüksek seviyelerde veya fotosentezle doğru orantılı yapabilirler.Güneş ışınlarını dik aldığı öğle saatlerinde (12-15 saatleri arası)fotosentez artar ve oksijenli solunum yavaşlar.Güneşin ferini (gücünü)kaybettiği akşam saatlerinde güneş batmaya yakınken saatlerinde fotosentez miktarı düşer oksijenli solunum artar.Güneş battıktan sonra fotosentez tamamen durur güneş tekrar gökyüzünü aydınlatana kadar(gece) oksijenli solunum başlar.Bu arada yukarıda belirttiğim gibi oksijenli solunum başka hücrede fotosentez başka hücrede gerçekleşir.Oksijenli solunum mitokondride fotosentez ise klorofilde gerçekleşir.Oksijenli solunumda karbondioksit üretilir,yani su değişiminde açığa çıkan enerji aslında co2 damlacıklarıdır, buna fotosentez diyemeyiz çünkü fotosentezde bitkiler ortamdaki karbondioksiti alır yerine oksijen bırakır.Yani oksijenli solunum ve fotosentez hücrelerin farklı organllerinde gerçekleşir.Fotosentezde bitkiler besin depolarken, oksijenli solunumda enerji açığa çıkmaktadır.

       Oğul umarım bu sefer oksijenli solunumla ilgili verdiğim bilgilerden tatmin olup enterasan bir soru daha sormazsın kardeşim.Enteresan bir soru sorarsan artık cevap veremem benim biyoloji bilgim bu kadar ince ayrıntıya inebiliyor.
         Oğul bu arada tartışmak güzeldir, seninle bu konuyu tartışırken bende eski bilgilerimi hatırladım ve bitkili akvaryumla uğraşan kardeşlerimize oksijenli solunumu bir daha hatırlatmış olduk.

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    mikolanj24Çevrim Dışı

    Özel Üye
    Kayıt: 07/10/2013
    İl: Izmir
    Mesaj: 821
    mikolanj24Çevrim Dışı
    Özel Üye
    Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2013 13:55
    Tekrar teşekkürler ilginiz için Ferhat abi.Konunun gerisini dört gözle bekliyorum :)

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    mikolanj24Çevrim Dışı

    Özel Üye
    Kayıt: 07/10/2013
    İl: Izmir
    Mesaj: 821
    mikolanj24Çevrim Dışı
    Özel Üye
    Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2013 02:38
    Eline sağlık Ferhat abi.Aynen devam :)

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    bosstagezerÇevrim Dışı

    Kayıt: 28/03/2017
    İl: Istanbul
    Mesaj: 56
    bosstagezerÇevrim Dışı
    Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2017 17:17
    Ellerine sağlık gerçekten kafamdaki çoğu soruya yanıt bulduğum bir konu olmuş .[:iyi:]

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir