ALBİNİZM ---ALBİNOLUK : PİGMENT ( MELANİN )


mehmet_cinar52Çevrim Dışı

Kayıt: 26/03/2012
İl: Ordu
Mesaj: 21
mehmet_cinar52Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2014 00:08
ALBİNİZM ---ALBİNOLUK  : PİGMENT ( MELANİN )

Genetik yapı  taşında olan bir eksiklikten dolayı olduğu için canlının yapısı üzerine reng sağlayan PİGMENTİN  olmaması  sonucu ortaya çıkar. Melanindir  bu pigmentin adı.Albinizm bir hastalık dışında bir etkiyle olan olay değildir. Yani alt nesiller bundan etkilenirdir.Kısaca eğer melanin eksikliği olan iki canlı eşleşirse yavrularındada bu eksiklik  olacaktır. Yani Yavrulardada albinoluk ortaya çıkar.

ÖRNEK: Elinizde bir albino birde normal canlı olsun. Bunların eşleşmesinden eğer sağlıklı ve sağlıksız  bir ırktan oluşumda genetik olarak yavrunun PİGMENT sayısı  az ise albinoluk illakı görülcektir.. Albinoluk bir hastalık oluşumudur. Kesinlikle bi çaprazlaşma yada kırmalıktan oluşan bişey değildir.

TÜRKİYEDE BİLİNEN TANGANİKA BALIKLARINDA :

Albino chipimbi ve Albino Kipili değilmi neden elimizde :?

Albino kriza da olabilir.

Albino İkola

Albino İlangi

Olabilir....Vs.

Bu bi hastalık olduğu için her canlıda ortaya çıkanbilir.Şuana Kadar ticari miktarda ulaşabilen iki tür olduğu biliniyor. Ama araştırmalar ve diğer balık takiplerinde araştırılması  ve deneyler üzerinde bekleniyor. Yani tesaddüf olarak 2 tür hasta balık yakalanmış yada akvaryum ortamında doğmuştur.  Ve geçen senelerde kriza gold çiftleşmesinden alınan yavrular içinde albino çıkmış  ve gözlem alınmış yavrular mevcuttur.

ÖRNEK : Albino vatoz bilinen siyah vatozun hasta halidir.Albino çöpçü bilinen çöpçünün hasta versiyondur.

Albino Chipimbi : Normal bir albino chipimbimiz olsun.Bunların Eşlemesinin sonucu ortaya normal görünümlü  ama albinizm hastalığı taşıyıcı balıklarımız olur.

Albino Olma Durumu: Hem anne hem babadan gelmesi  gereken bir durumdur. Genetik bir özellik olduğundan  dolayı Melanin eksikliğinden dolayı albinoluk ortaya çıkar. Eğer hiç biri olamasaydı bembeyaz olurdu ama az miktarda dahi varsa olan melanin o alacalılıktan ortaya çıkarıyor...

OB olma durumuda yine melanin ile alakalı ama tek başına değildir.Albino kanı  taşıyan canlımızda yavrularımız olduğundan bunlarında çiftleşme üreme sonucunda her 4 yavrudan en az 1 tanesi albino çıkıcaktır.

Bakınız MENDEL KANUNLARI :

Yani albino olma durumuna A normal olma durumuna N dersek:?

İlk yavrular AN AN şeklinde gen tanıyacaklardır.

Bunların çaprazlaması ise   AA   -   AN   -  AN   -  NN      Şeklinde yavrular ortaya çıkaracaktır.

1 Tane Normal   2 tane albino kan ortaya çıkacaktır.

MENDEL  GENETİK  BİLİMİNİN  Örnekleri:

Bezzelye üzerine yapılan deneylerle genetiğin temelini oluşturan bilim adamıdır. TAMAMEN GENETİK BOZUKLUK VE MELANiN EKSİKLİĞİNDEN DOLAYI ORTAYA ÇIKMIŞ BİR HASTALIKTIR.

ÖRNEK MELANİN  EKSİKLİĞİNDEN GENETİK BOZUKLUĞU OLAN CANLILAR ÖRNEKLERİ: 




Cagdas OZDOGAN2014-12-19 16:23:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MESUT t.Çevrim Dışı

Kayıt: 22/08/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 816
MESUT t.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2014 07:41
Okumayı kenara bırakıp bence ezberlenmesi gereken bir konu. Albino adı altında kim bilir hangi canlıyı besliyoruz.Tebrik ediyorum..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cagdas OZDOGANÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/09/2010
İl: Bolu
Mesaj: 2064
Cagdas OZDOGANÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2014 16:48
Mehmet bey ,albino chipimbi de durum biraz farklı. Albinizimde renk pigmentasyonu yoktur. Yani vücutta az miktarda renklenme varsa o albino değildir. Albino chipimbilerde bildiğiniz üzere oldukça renkli balıklardır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir