ALG NEDİR ve KONTROLÜ NASIL SAĞLANIR ?


istanbul34Çevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 27
istanbul34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2012 17:18

     Alg nedir? Alg, güneş enerjisi ile fotosentez yaparak enerji elde eden basit bir organizmadır. Yüksek yapılı kara bitkilerinin atalarının algler olduğuna inanılır ve aralarında benzeşen yapılar vardır. Ancak yüksek yapılı bitkilerde bulunan birçok kısım ve sistem alglerde yoktur. Algler, tek hücreli yapılarda olabildikleri gibi büyük, karmaşık ve çok hücreli yapılarda da olabilir. Meselâ deniz yosunları yüksek yapılı bir su bitkisi değil, algdir.

     Algler, bulundukları ekosistemin çok önemli birer parçasıdır, fakat bununla birlikte bahçe ve yüzme havuzu sahipleri ve akvaristler için can sıkıcı olabilir. Alglerle başarı ile mücadele etmek için algin ne olduğunu ve varlığını nasıl sürdürdüğünü bilmek gerekir. Kara bitkileri gibi algler de ışığa, suya, besine, karbondioksite ve oksijene ihtiyaç duyar. Oksijeni fotosentezle kendileri üretirler. Yeterli karbondioksidi ve suyu elde etmeleri de akvaryumlarda, bahçe ve yüzme havuzlarında olağan bir durumdur. Esas faktörler ışık ve besindir. Işık ve besin miktarlarını ayarlayarak alg kontrolünü başarıyla gerçekleştirebiliriz.

      BAHÇE HAVUZLARINDA ALG KONTROLÜ

Bahçe havuzlarında alglerle mücadele için çok sayıda metot vardır ve en iyi sonuç birkaç farklı metodun birlikte uygulanmasıyla elde edilir. Yukarıda bahsedildiği gibi ışık ve besin miktarlarını sınırlamak, ortamda alg oluşumunu azaltacaktır. Ayrıca alg yiyen organizmalar ve alg önleyici kimyasallar da kullanabilirsiniz. Fakat alg kontrolü için kimyasallar kullanırken, toplu alg ölümlerinin su kalitesine olumsuz etkiyeceğini ve sudaki oksijen seviyesini aşırı düşüreceğini göz önüne almalısınız. Bu durum zararlı olabilir, hatta havuzdaki balıkların ve diğer organizmaların ölümüne bile yol açabilir. Kimyasallar kısa süreli çözümdür; diğer uygulamalar olmadan algler sürekli yeniden oluşacaktır, uzun vadede alg kontrolü sağlanamayacaktır.

     Besin miktarını sınırlamak genellikle ışık miktarını sınırlamaktan daha kolaydır. Eğer bahçenize yeni bir havuz yaptıracaksanız, alglerin daha az gelişebileceği bir ortam oluşturmak için gölgelik bir yer seçmelisiniz. Fakat unutmamalısınız ki havuz, sonbaharda dökülen yaprakların ve diğer maddelerin kolayca içine düşebileceği ağaç veya çalı kenarında olmamalıdır.

     Bahçe havuzlarında algler için besin sağlayan iki önemli faktör balık yemleri ve dışarıdan havuza gelecek sulardır. Eğer havuzda balık veya diğer su canlılarından besliyorsanız, onlara aşırı yem vermemeye dikkat edin. Artakalan yemleri toplayıp yiyecek türler beslemek iyi bir fikirdir. Sağanak yağmurlardan sonra havuza toprak yüzeyinden gelen sular birçok besin maddesini beraberinde getirir. Bu tip su girişini engellemek için havuzun çevresine set yapabilir veya çukurlar kazabilirsiniz. Ayrıca bahçede havuz çevresindeki toprakta özellikle fosfor içeren gübre kullanımından kaçınmak gereklidir.

     Alglerle mücadelede besin sınırlanmasını sağlamak için havuzu bitkilendirebilirsiniz. Eğer havuzda bitki yiyici balık veya canlı varsa da hızlı büyüyen dayanıklı ve sert yapraklı bitkiler seçiniz. Bitki bolluğu olan bir havuzda, algler için daha az besin bulunacak, dolayısıyla alglerin gelişim hızı azalacak ve ani alg patlamaları yaşanmayacaktır. Havuzlarda beslenebilecek birçok bitki türü vardır; yaşadığınız yerin iklimine uyum sağlayabilecek türler seçmelisiniz, aynı zamanda alglerle mücadele etmekte zorlanacak hassas türlerden de kaçınmalısınız.

      AKVARYUMLARDA ALG KONTROLÜ

     Bahçe ve yüzme havuzlarında olduğu gibi, ışığı ve besini kontrol eden akvarist akvaryumda alg kontrolünü sağlar. Bahçe ve yüzme havuzlarında suya ne kadar ışığın geleceğini kontrol etmek doğal olarak zorken, akvaryumlarda ışığın durumunu ayarlamak kolay ve belli bir olaydır. Birçok akvaristin akvaryumları için bodrum ve garaj gibi yerleri seçmesinin nedenlerinden biri küçük pencereli ya da penceresiz olmalarıdır. Ayrıca ailedeki diğer üyeleri ikna için akvaryum kurulursa gün ışığının daha az gireceği oturma odası veya mutfak yerine, bodrum daha uygun olur. Akvaryuma da gün içinde ışıklandırmayı düzenleyecek bir zamanlayıcı takılmalıdır.

     Besin konusuna gelecek olursak balıklarınıza fazla yem atmamak çok önemlidir, zira artık yemler algler için besin olabilir ve akvaryumda alg patlamalarına yol açabilir. Su kalitesini yüksek tutmak sadece sağlıklı balıklara sahip olmak için önemli değildir; eğer alg gelişimini kontrol altına almak istiyorsanız, su kalitesi yüksek olmalıdır. Balıklarınıza birkaç dakika içinde bitireceklerinden fazla yem vermeyin. 'Temizlik ekibi' olarak adlandırılabilecek ve artık yemlerle beslenen türden balıklar edinin. Ayrıca besin oluşumlarını giderecek düzenli dip çekimleri yapmanız da önemlidir.

     Son olarak, akvaryumunuzda alglerle mücadele edecek hayvanlar ve bitkiler bulundurabilirsiniz. İyi bitkilendirilmiş bir akvaryumda alg problemleri minimum sayıda olacaktır. Ayrıca alg yiyici balıklar ve omurgasız hayvanlar besleyin. Yalnız bu hayvanların akvaryumunuzdaki ortama (pH değeri, ısı, tanktaki diğer türler vs.) uyum sağlaması önemlidir. Aklınızda bulunsun, birçok alg yiyici tür sadece alg yiyerek ihtiyaçlarını karşılayamazlar, sizin vereceğiniz yemlere de ihtiyaç duyarlar, özellikle algleri yiyip bitirdikten sonra.

Kaynak : http://www.izmirakvaryum.com


istanbul342012-08-27 17:01:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

][€fsæn£06][Çevrim Dışı

Kayıt: 19/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 39
][€fsæn£06][Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2012 23:29
Emeğine sağlık, yararlı olacak güzel bir paylaşım..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oldbondÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2011
İl: Ankara
Mesaj: 67
oldbondÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2012 11:36
Paylaşım için teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir