Amatör Bitkili Tankım


gssmartboyÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1183
gssmartboyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2012 17:07
Malawinin derin sularında yüzdükten sonra bitkili tanka başlamakta kararsızdım. Lakin forumda bitkili tankların güzelliği karşında daha fazla kayıtsız kalamadım.  Kendi çapımda araştırmalarımla tankı kurdum. Tankı suyunu malawi akvaryumundan temin ettim.

Aydınlatmayı 11watt 600lm osram tasarruflu ampulle yapıyorum, akvaryumun kapağı yok eğer yetersiz gelirse kapak yapmayı düşünüyorum.

Tabanın en altında sineklikle ayrılmış bir miktar çiçek torfu var. Üstünde aqua clay ve hagen karışık.

Bütün tavsiye ve fikirlere açığım. Şimdilik betta besliyorum tank oturunca bettayı çıkarıp kiraz karides ekleyeceğim. Taban konusunda hala kararsızım, Co2 ve gübre takviyesi olmadan kendi kendine çoğalan bir taban bitkisi arayışım devam ediyor Niyetim düşük destekli bir akvaryum.

Kaliteli foto makinem olmadığı için ceple çekebildim kusra bakmayın kısa zamanda daha iyi fotolar eklemeye çalışacağım.

Boyut (cm):50x20x30
Kapasite (litre): ~ 30 litre
Canlılar: 1e Betta

Bitkiler: Çınar, gül (sanırsam), saz ve  bilmediğim bir bitki.

Malzemeler: Aquaclay,  hagen ve çiçek torfu. Tasarruflu ampul aydınlatma.

Akvaryum Bakımı: 3 günde bir %20 su değişimi.

Kullanılan Yemler: Bettagran

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: Bir miktar flourish excel




gssmartboy2012-07-13 17:09:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2011
İl: Aksaray
Mesaj: 252
Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2012 19:50
Merhaba Ufuk Bey. Öncelikle aydınlatmanız bitkili bir akvaryum için hem yetersiz hem de uygun değil. Ampulun bitkilerin ihtiyaç duyduğu kırmızı ve mavi nanometrelerde ışık yayan bir ampul olması gerekir. Aksi halde istenmeyen sorun sorunları oluşur. Gerçi Karides iyi bir yosun yiyici olduğu için bir miktar yosunlanma tolere edilebilir. Fakat Karideslerin tükettiğinden fazla oluşmaya başlarsa ciddi bir problem olur. Ayrıca Karbondioksit takviyesi olmayan tanklarda litre başına yaklaşık 0,5 watt, olanlarda ise yaklaşık 1 watt ışıklandırma gerekir. O ampülde yetişebileşek tek bitki bildiğim kadarıyla su mercimeği olur. Olağanüstü faydaları olan bir bitki olmasına rağmen, o  da yüzey bitkisidir ve pek bir görselliği yoktur.
Listede gül de görüyorum. Gerçi onun çok fazla çeşiti de var fakat sanırım hepsi Karbondioksit takviyesi ve yüksek ışık istiyor. Bir de akvaryum yüksekliğinin az oluşu bitki seçiminizi sınırlandırıyor. Ben size ışık meselesini hallettikten sonra Moss, orta ve ön plan bitkilerini öneririm. Fakat Karides fikrinize tamamen katılıyorum. Çünkü hem tank boyutuna en uygun, hem de bitkili akvaryumun olmazsa olmazı bir canlıdır.
Sağlıklı bitkiler ve Karidesler dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gssmartboyÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1183
gssmartboyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2012 19:57
Peki nasıl bir isik duzenegi bu tanka kurmam gerekir? Hangi bitkileri tavsiye edersiniz simdilik co2 siz kendi halinde bir tank olsun istiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2011
İl: Aksaray
Mesaj: 252
Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2012 23:55
Yukarıda yanlışlıkla "yosun sorunları" diyeceğime "sorun sorunları" demişim kusura bakmayın düzeltiyorum.
Bitkili akvaryumlarda grolüks, aquastar (veya aqarell) ve daylight türü floresanların her üçünün birden kullanımında en iyi sonuç alınıyor. İmkanınız varsa ve bu üç floresanı birden kullanın. Bitkili akvaryum için ideali budur. Bunun için kapağa balast ve ateşleyici ekleyip kablolarını klemensle floresanların iki ucuna sabitlemeniz gerekiyor. Bu ışıklandırmayı kurarsanız akvaryum yüksekliğinizin elverdiği ölçüde tüm bitkileri yetiştirebilir, hatta gül gibi Karbondioksit takviyesi isteyen bitkilere de geçebilirsiniz.
Fakat illa ki ekonomik ampül ile yola devam etmek isterseniz mutlaka 865 kodlu soğuk günışığı 6700 kelvin olsun, varsa nanometre tablosuna bakın kırmızı ve mavi nanometrelerde yüksek, sarı ve yeşil nanometrelerde düşük olsun, bir de çıkış gücü litre başına 0.5 watt ı geçsin.
Arka ve yan camlara akvaryum silikonuyla dekoratif kayalar yapıştırıp bunlara Moss sardırabilirsiniz. Aydınlık dağılımı düzenli olmayacağından ortaya çok ışık, yanlara az ışık isteyen bitkilerin eklenmesi gerekir. Bitki olarak ortaya Glosso yanlara Anubias öneririm. Anubias'ın olmasa da Glosso aynen Moss gibi Karideslere de faydalı bir bitkidir. Ben sadece yukarıdaki özelliklerdeki günışığında Glosso yetiştiriyorum. Sisteme ayrıca su mercimeği de eklenebilir. Yüzey bitkisidir, ağır metalleri ve nitratı emer, ısı kaybını engeller iyi olur. Fakat çok arsızdır ve sürekli seyreltilmesi gerekir. Yoksa aşağıdaki bitkilerin hem ışığını keser hem de tüm besini topladığı için suda hiçbirşey bırakmaz ve alttaki bitkiler gelişemez. Işık kesme sorunu dalgış floresanla kısmen giderilebilir. Dalgıç floresan (pembe olanı olsun) temelde bitkiler için imal edilmemişse de gene de verimi fena değildir.

Bu arada su mercimeği de doğal bir Çiklit ve Japon yemidir :) Yani yetiştireceğiniz su mercimeklerini güvenle yem olarak verebilirsiniz. Ayrıca tatile çıkarken Çiklit tanklarınıza bol miktarda su mercimeği koyup ışıklandırmayı da artırırsanız yemleme makinesine bile gerek kalmaz. Nitrat emici özelliğinden dolayı su değişimi gereği de azalır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gssmartboyÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1183
gssmartboyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2012 00:21
Özgür bey tekrar teşekkür ederim ilgilendiğiniz için.

Açıkcası düşündüm ve şimdilik florasana pek girmek istemiyorum çünkü tank çok küçük (yapacağım ) kapak boyutları kısıtlı olduğu için florasan kurulumu epey zor olacak. Bu tank benim için biraz da deneme yanılma projesi. Eğer bitkili "olayını" öğrenebilirsem elimdeki malawi tankı (85 40 50) sonunda high tech tanka dönüşecek nasipse. 

Lambayı 865 le değiştireceğim kısa zamanda, forumda araştırdım bu bahsettğiniz lambayla tanklarında gelişme gören arkadaşlar var.

Glosso güzel bir bitki, ışığı kesen çınarları çıkartıp komple ufak boylu anubias ve tabanda glosso yapabilirim. Bildiğim kadarıyla anubias sudan besleniyor. Malawi akvaryumundaki barteri var barteri. epey yaprak açtı kendi halinde.Bahsetmemiştim ama tankda az da olsa su mercimeği var yavaş yavaş hareketlendiler. Bir makalede yüzeyin en fazla üç de birini kaplasın diyordu gerçekten dediğiniz gibi kaynakları tüketen bir bitki. Yalnız şu tankın solunda gülün sağında kalan ince uzun bitkilerin türünü hala bulamadım. Tankı kuralı 3 gün oldu ve bitkinin ucunda çok küçük yapraklar açılmaya başladı. Aldığım yer elinde bitki kalmadığı için show akvaryumundan budadığı iki dalı verdi ve bende dediği şekilde diktim. Az ışık görünce yukarı yoksa enine büyür dedi bitkiyi veren arkadaş.

Fotoda  arkada birkaç öbek saz (belki de subulata ) var dikmeden önce köklerini biraz makasladım ama sanırsam çürüyecekler epey soldular. Birde kopan çınar yapraklarını suda köklendirmeden doğrudan tabana gömdüm gelişim süreci nasıl olcak merak ediyorum.





 
gssmartboy2012-07-14 20:30:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2011
İl: Aksaray
Mesaj: 252
Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2012 23:40
Benim sadece daylight olan tankımda Çınardan hiç verim alamamıştım. Glosso ise ışık ihtiyacı yüksek olmasına karşın daylight a çok iyi tepki verdi. Aslında "Hangi Bitki Hangi Işık Türüne Olumlu Hangisine Olumsuz Tepki Verir" diye bir başlık açıp konu hakkında kendi tecrübelerimi aktaracağımız bir ortam yaratmaya çalıştım. Katılım ve bilgi birikimi çok fala olmasa da ordan da yararlanabilirsiniz. Bir de siz de kendi tecrübelerinizi paylaşırsanız foruma çok önemli katkısı olacağını düşünüyorum.
Sağlıklı canlılar ve bitkiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2012 11:56
Ufuk Bey low-tech tankınız hayırlı olsun. Tankınızın ebatları küçük olduğu için göresellik açısından küçük yapraklı ve yapılı bitkiler yönünde seçim yapmanızı tavsiye ederim. Hemianthus Micra, Rotala ve blyxia japonica veya blyxia auberti önerebilirim. Rosanervigte düzenli budama ile taban bitkilisi olabilir. Bir arkadaşımın tankında heminathus micrayı taban bitkisi olarak kullanmıştık ki zaten bitkiyi budama durumuna göre ön - orta - arka plan bitkisi niyetine kullanabiliyorsunuz.
 
Özgür Bey bazı söylediklerinize katılmıyorum mesela, gül bitkisi co2 desteği olmadan low-tech tanklarda yetiştirilebiliniyor. Kendim 2 tankımda ve bulunduğum ilçedeki diğer arkadaşlarımın tanklarında gül bitkisini rahatlıkla yetiştirebiliyoruz. Bitki yetiştirmede en önemli faktörlerden birisi olan tabanın sağlam olması işimizi kolaylaştırıyor. Ufuk Bey tabanında saksı toprağı kullanmış ve tabanda saksı toprağı gayet başarılı sonuçlar veriyor. Kendi tankımda son dönemde uyguladığım sağlam taban ile, Auberti bitksini bile yetiştirebiliyorum ve tankıma hiç gübre vermiyorum doğal yolla tabanda kullandığım malzemelerden alıyorlar besinleri, bitkiler yapraklarından da besin alıyor lakin sadece kum olan tabanlarda bile misket gübre takviyesi ile de gelişime destek olunabilinir. Işık konusunda litre başına watt uygulaması her tank için etkili bir çözüm değil aslında. Düşünün ki bir tank var 100x50x50y ebatında 250 litrelik bu tanka 0,5w/l uygulmasına göre 125w ısıklandırma yapılmalı diyelimki uygunda oldu, yine 250 litrelik başka bir tankımız var 100x35x72y ebatında bu tanktaki yükseklik fark ettiyseniz diğer tanktan 20cm civarı fazla işte bu tanktaki 125w uygulamamız iyi bir sonuç vermeyebilir. Özetle Mustafa Erdoğar Bey 'in Yeni başlayanlar buraya low-tech adlı konusunda paylaştığı aşağıdaki tablo bizim için iyi bir yol gösterici olur ve kendi tankımda da bu tablo üzerine uygulama yaptım. Ufuk Beyin tank ölçüsünde yüksekliğine göre Yiğit Bey 'in beyanı formülün düzgün çalışmayacağı yönünde ama yine de denemekte fayda var;
 
50x20x30y tank ebatına göre:
 
Minimum yani başlangıç için: 50*20/50/1,4 = 14w Litre başına 0,47w
Orta seviye için : 50*20/38/1,4 = 19w Litre başına 0,63w
Maksimum seviye için: 50*20/28/1,4 = 26w (co2 ve düzenli gübreleme de gerekli ışık miktarı yani hi-tech için) Litre başına : 0,87w
 
Florasanlar kaç watt olmalı? Kaç adet florasan almalıyım?

Florasanların gücü ve miktarı akvaryum boyutlarınıza bağlıdır. Bu konuda forumda Yiğit Bey’ in (YBN) bir fomülü var. Aslında bir süre minimum ışık miktarı size yetecek olsada ilerisini düşünerek yüksek ışık miktarı sağlayacak şekilde bir florasan tertibatı hazırlamak en doğrusu olur. Dolayısıyla kullanmanız gereken formül:

((Boy*en)/28)/s2                            (boy ve en “cm” cinsindendir)

S2 sabitleri:

35 cm yükseklik için: 1,3
40 cm : 1,2
45 cm : 1,1
50 cm : 1

Yukarıda da belirttiğim gibi ilk etapta kullanacağınız miktar bundan farklı olacaktır. Kullanacağınız miktarı (toplam kaç watt florasan yakacağınızı) hesaplamak içinse formülü aşağıdaki gibi kullanmanızı öneririm.

((Boy*en)/50)/s2

Konunun linki : http://www.akvaryum.com/Forum/yeni_baslayanlar_burayalow-tech_k208779.asp
 
Buradan Mustafa Bey 'e değerli paylaşımı için bir kez daha teşekkür ediyorum.
 
Mustafa Beyin ışık konusundaki paylaşımı için destek aldığı Yiğit Bey 'in konusu da aşağıdaki linkte:
 
 
Low-tech tanklarda sağlam taban uygulaması olsa bile ilk kurulum sonrası haftalık su değişimleri aksatılmamalı ve takip eden 2. aydan sonra bu su değişimleri en aza indirgenerek tankta nitrat fosfat birikimine yardımcı olunmalıdır. Bir süre sonra bitkiler de ortama adapte olunca ortamdaki besin durumuna ayak uyduracaklardır.
 
Işık konusunda bitki tanklarında 865 kodlu ve 840 kodlu gün ışıkları floresan ve tasarruf ampuller kullanılabiliniyor. 2. Tankımda 865 ve 840 kodlu gün ışığı kombinasyonu kullanıyorum ve güllerin kızarması o kadar güzelki orta seviye ışıklandırma kullanıyorum, 2x21w 865 daylight+2x14w 840 daylight ama T5 sistem.
 
Ufuk Bey tankınızın uzunluk ölçüsüne göre floresan bulmakta zorlanabilirsiniz ama T5 olarak 50cm 29cm 54cm gibi ebatlarda gün ışıkları var ben internetten almıştım. 55cm yağmur oluğundan kapak yapabilirsiniz ve içinide aliminyum bant ile kaplayıp reflektör vazifesi yaptırırsınız. Işıklandırma sürecinizi ilk başta 3 açık 3 kapalı 3 açık şeklinde 6 saat sonrasında 4-3-4 usulü ile 8 saat yapabilirsiniz bunun içinde zaman ayarlı priz işini kolaylaştırır.
 
Başarılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gssmartboyÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1183
gssmartboyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2012 14:44
Hakan bey çok teşekkür ederim verdiğiniz linki okumuştum. Güzel bilgiler içeren bir konu.

Son seferde bazı değişiklikler yaptım.
Taban pek aklıma yatmadı alttaki çiçek torfunu çıkartıp hagen aqua clay karışımı tabana misket gübre ekledim gülün üstünde küçük yapraklar açılmaya başladı. Misket gübrenin daha etkili olacağını düşünüyorum.

Işık konusunda dediğim gibi bu tanka yapabileceğim pek bir şey yok en fazla bir tasarruflu lamba daha ekleyebilirim.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2012 17:23
Ufuk Bey tabiki karar sizin ama bence ışık konusuna bir daha göz atın derim. Kendiniz ucuza çok güzel bir kapak tasarımı yapıp size bahsettiğim 29cm lik 865 ve 840 kodlu t5 floresanlardan takabilirsiniz ki bu floresanlar 8w yani 16w ile işinizi görebilirsiniz. Netten temin edebileceğiniz siteler hakkında size yardımcı olabilirim. Tasarruf ampul kullanmaya devam edecekseniz bence 8w lık 865+840 kodlu 2 adet kullanabilirsiniz.
 
Konunuzun takibindeyim gelişmeleri takip edeceğim inşallah.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2011
İl: Aksaray
Mesaj: 252
Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2012 21:54
Değerli eleştiri ve katkılarınız için çok teşekkür ederim Hakan bey. Bitki akvaryumlarında ve bitkili akvaryumlarda ışıklandırma konusu oldukça geniş ve derin bir konu. Ayrıca kendi başına buyruk, gübreleme, Karbondioksit takviyesi, ışığın uygun dağılımı, yetiştirilen bitkinin türü ve tabii ki akvaryumun yüksekliği konularından bağımsız da değil. Bu konularda da pek çok değerli akvarist arkadaşlarımızın ve ağabeylerimizin paylaşımları forumda mevcut. Ben de bitki akvaryumu ve bitkili akvaryumlarla ilgilenen tüm akvarist kardeşlerimize bütün bu konularla ilgili tüm paylaşımları okumalarını önemle tavsiye ediyorum. Ancak yeni bir alana girerken tüm bu teorik bilgileri ve tüm bu karmaşık permütayson ve kombinasyon hesaplarıyla uğraşmaktansa hepimiz aspirin gibi her derde deva olacak pratik bir çözümü sabırsızlıkla beklemiyor muyuz? Yani burada akvaryum derinliğiyle ilgili öncelikli konunun lümen olduğunu (ki bu da ne spektrum'dan ne de watt'tan bağımsız değil), ki 60 cm. den yüksek akvaryumlarda bunun floresanla değil ancak metal halide gibi ampullerle sağlanabileceğini, ayrıca aydınlatmanın veriminin tüm bu faktörler hesaplandığında harcanan elektiriğe bölünmesiye ortaya çıkacağını belirtmemde çok fazla bir fayda yok. Çünkü tüm bu konular halihazırda forumda belirtilmiş durumda. Burada Ufuk kardeşimizin elindeki imkanlar ölçüsünde neleri nasıl yapabileceği konusunda elimden geldiğince pratik bilgiler vermeye çalıştım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gssmartboyÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1183
gssmartboyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2012 23:01
Tankta bir kaç değişiklik oldu. Öncelikle taban pek aklıma yatmadığı için çiçek torfunu çıkardım. Misket gübre yerleştirdim. Çınarları azalttım. Tilki kuyruğu, hemiantus micra, subulata ve yine ismini unuttugum yaprakları çama benzeyen bir bitki ekledim. Tankta şuanda bir dişi bir erkek beta ve 10 adet elma salyangozu mevcut.

Gülün üst yapraklarında gelişme var. Çınar sabit. İlk eklediğimi bir iki dal bitki de hemiantus micraymış onda da yeni açan yapraklar var. Işıklandırma 865 osram.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2012 23:21
Ufuk bey içinize sindiği gibi yapmanız iyi olmuş lakin çiçek toprağı da tabanda etkili ve güzel oluyor. İsmini bilmediğiniz bitki tilki kuyruğu ve arsız bir bitkidir köklenme pek yapmaz su üstünde bile yetişir. Elma salyangozlar umarım bitki yemeyen türdendir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gssmartboyÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1183
gssmartboyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2012 23:47
Hocam, o değil hemiantus micranın arkasındaki bitki adını bilmediğim. Forumdan bir arkadaş subulataların yanında elma salyangozlarını hediye etti sanırsam kendi bitkili akvaryumundan.

Torfu değişmemin sebebi kalitesine güvenemedim. İçinde yeterli besin yok gibi geldi o yüzden misket gübre ekledim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2012 09:08
Ufuk Bey hemianthusların arkasındaki bitki sanki Ceratopteris thalictroides  gibi duruyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir