Amazon biyotopu için bilgiler ve resimler


enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2008 09:19
[QUOTE=bjkalley]Engin Bey elinize sağlık. Mikolji diye aratıp youtube'da çok güzel videolara ulaşabilirsiniz. Bizim sevdiğimiz tetraların biyotopunu hakkıyla yaparsanız üyelerin çoğu; akvaryum ne pis, niye temizlemiyorsunuz, suyu niye böyle, çok tortu var dip çekin, birkilerin durumu çok kötü gibi yorumlar yaparlar. Hatta amazondan yakın çekim bir fotoyu akvaryumumun bir köşesi diye verirseniz amazonu eleştiren çokça kişi göreceksiniz Eğer üretici tüketici etçil otçul bir arada doğanın taklidini istiyorsanız size tavsiyem akvaryumun 500 litreden büyük olması, avcı-etçillerin 10 cm den büyük olmamasıdır. Aksi halde sistem işlemez. Ben de yapıyordum sonra baktım ki hayalimdeki amazon şekline uyan amazon biyotopundan çok bitki akvaryumu, ben de ona kaydım :)

Saygılar,
[/QUOTE] Refet hocam bende öyle bir akvaryum var.Sadece platilerin yaşadığı filtresiz ve güneş ışığı ile aydınlanan,dip tortu ve bitki yaprakları ile dolu.Altda çöpçüler ve tatlı su midyesi var.O akvaryuma babam bakıyor ve tatile gittiği zaman yem bile vermiyor.İçinde bol bol salyangoz çeşitleri var.Oradaki platiler benim çok özen gösterdiğim akvaryumumdaki platilerden daha sağlıklı ve form olarak daha güzeller.Su değişimini akvaryum suyu neredeyse yarıya kadar azaldığında yüzde olacak şekilde ekliyor babam.Çöpçüler sürekli yumurtluyor ve platiler doğuyor.Akvaryumda dişi büyük bir beta var.O plati yavruları ile besleniyor.Biliyorum bazıları vahşice diyebilir bu yüzden resimini eklemiyorum ama sistem 1 yıldır kusursuz işliyor.
Saygılar.
 
[QUOTE=batuhanbayram]Engincim tek kelime ile harikasın. Büyük bir keyifle okudum ve fotolara bayıldım. Bir an içinde yüzesim geldi ve o apistoları toplayasim.
 
Devamını sabırsızlıkla bekliyoruz...
 
 
Thumbs%20Up
[/QUOTE]
Batuhan abi devamını getirmeyi bende çok istiyorum.Apistolar doğal hayattada çok güzel gerçekten.
 
[QUOTE=mustafaerdogar] Konuya biraz biraz bende katkı yapmaya başlayayım Big%20smile

Amazon İklimi

Amazon, konumu ve özellikleri nedeniyle sıcak, yağmurlu ve nemli bir iklime sahiptir.

Ekvator kuşağında bulunan amazonda genel olarak (kuzey bölümler hariç) gece ve gündüz eşit uzunluktadır (12 saat gündüz, 12 saat gece).

Hava sıcaklığı çoğunlukla gündüz 27-37 C, gece 18-25 C arasında (bölgelere ve mevsimlere göre) değişiklik gösterir. Özellikle saat 16:00' dan sonra sıcaklıkta belirgin düşüş başlar. Gece-gündüz arasında oluşan 15-20 C' dik bu sıcaklık farkları en sıcak ve en soğuk aylar arasındaki sıcaklık farkından fazladır. Bu nedenle geceler amazonun kışları olarak bilinir.  Gece- gündüz arasında oluşan sıcaklık farkları nedeniyle gündüz yaklaşık %85 olan nem oranı sabaha karşı düşer ve genellikle sabahları sis görülür. Gündüzleri genellikle yağmurlu ve bulutlu olan gökyüzü geceleri açıktır.

Amazon havzasında genel olarak 2 mevsim (sezon) görülmektedir:

- Kurak mevsim
- Yağmur mevsimi

Amazonun her bölgesinde aynı olmamakla birlikte genel olarak kurak sezon mayıs sonları başlayıp kasım ortalarına kadar devam eder. Eylül-kasım ayları arası en sıcak aylardır. Yağmur sezonu ise kasım ortalarından mayıs sonuna kadar sürer.

Amazonda çoğu bölge yılda ortalama 2000-3000 mm yağış alır ve bunun neredeyse tamamı yağış mevsiminde düştüğünden su seviyelerinde ciddi artışlar görülür (bölgelere göre 4-15 m' ye kadar). Yağış mevsimi bitsede suların tekrar tamamen çekilmesi kurak sezonun sonlarını bulur.

Kaynakalar:
Encylopedia Americana cilt 1, sf. 660
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/18722/Amazon-River


**********

Şimdilik bukadar olsun. İleride su değerleri ve diğer konularla ilgilide yazmaya çalışırım.
[/QUOTE]
Su değerlerindeki değişmeyi bende çok merak ediyorum.Bu kadar yağış alan bir bölgede suyun iletkenliğinin ve düşük ph'ın olması normal.Balıklar yağmur mevsiminde bol bol ürerken,kurak mevsimde ise hayatta kalmaya çalışıyorlar.Diğer türleri bilmiyorum ama su değişimini biraz aksatıp damacana su ile yüklü bir su eklemesi yaptığınız zaman ilk çöpçüler yumurtluyor.Biraz daha habitatlarını öğrenebilsek sanırım bütün amazon balıklarından kolayca yavru alabiliriz.
Saygılar.
mustafaerdogar2008-12-17 13:27:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir