Amerika İllousiana univ.Cichild’s arasıtrması 1


besiktas_81Çevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 142
besiktas_81Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2013 12:28
American Nationel The Universty İllousiana  Cichild’s Comminicatioan

 Türkçe Çeviri: M. Anıl SOYDAŞ ( Çeviride elimden geldiğince doğru kelimeleri kullandım fakat olası aksaklık yada harf hataları için şimdiden kusura bakmayın önemli olan bilgiyi paylaşmaktır. )

 

CİCHLİD LARIN BİLİNMEYEN ÖZELLİKLERİ

  • SORULARINIZA CEVAPLAR

Akvaryum hobiciliği 90 lı yılların ardından büyük kitlelere hitab etmeye başlamıştır. Japon türleri ile hayatımıza girip discuslara kadar uzanan akvaryumculuk deneyimlerimizde cichlid lar önemli ve uzun süreli duraklarınızdan biridir. Bu gün cichlid akvaryumlarımızda kafanızda sürekli soru işaret olarak kalmış konuları ele alacağız.

            Okuyacağınız metinler herhangi bir tecrubeye dayalı akvaristin yazıları değil American Nationel The Universty İllousiana  Cichild’s Araştırma komitesinin elde ettiği sonuçlardan Türkçeye uyarlanmış bir sunumudur.

Akvaristlerden gelen sorular ve komitenin cevapları :

 

Soru.: F0 diye tabir ettiğimiz doğadan akvaryuma geçirilen yaban hayata alışık balıkların akvaryumdaki farklılıkları nedir ve akvaryum ortamına ne zaman uyum sağlarlar.

 

Cevap.: Tamamen yaban hayat yaşamış bir balık hiçbir zaman akvaryum ortamına uyum sağlamaz. Sadece orada yasamaya mahkum edildiğini anladığı an doğadaki hiçbir sosyal karakterini sergilemez sadece vücudu için gerekli olan beslenme ve zorda olsa çiftleşme faaliyetini gösterir.           

 Soru.: Cichled lar bizi nasıl görür ve tanırlar;

 Cevap.: Cichled larda çoğu balılar gibi bizi sadece siluet olarak görer yüzümüzdeki ve vücudumuzdaki bizi biz yapan belirgin fiziki çizgileri göremezler fakat her kişinin su yüzeyine yansıtmış olduğu ışık farklıdır tıpkı parmak izi gibi balıklarda bizi suya yansıyan  siluetlerimizden ayırt edebilir farklı tepkiler gösterebilirler her şeyi gri renkte görürler ( albinolar dahil )

 Soru.: Cichled larda üremeye teşfik etmek için bir yol var mıdır?

 Cevap.: Üremeye teşvik diye bir şey söz konusu değildir. Sadece Üremelerini sağlıklı bir şekilde tamamlamaları için yardımcı olunabilir buda kaliteli doğal yemler ışıklandırma ve yeterli alan sayesinde olur . Tüm bunların negatif olduğu ortamlarda bile çoğu ufak yüzgeçli cichlid türlerinin üreyebildiği görülmüştür.

Soru: Chiclid ler gece görürmü

Cevap: Çoğu balık gibi cichlid larda gece görüşüne sahiptir gündüz açık ve koyu gri olan görüş kapasiteleri geceleri sarı – yeşil bir görüşe sahip olurlar açık renklerin gece görüşünde çok fazla parlama yansıttığından karanlık ortamdaki bir akvaryuma gece açık renkli giysilerle yaklaşılmaması önemli bir detaydır.

 Soru.: Chiclid ler açlığa ne kadar dayanabilir.

 Cevap: Her balığın direnç kapasitesi farklı olmakla beraber bir malawi lake balığı oturuşmuş bir akvaryumda 45-50 gün sadece cam olan akvaryumlarda 12-25 gün yaşabildiği tespit edilmiştir. Akvaryumunuz ne kadar oturuşmuş olursa ike ve şeffaf yosunlaşma oranı o kadar yüksektir ve balık için bir beslenme kaynağıdır.

Soru.: Malawi cichledleri ortalama ne kadar yaşar.

 Cevap: Doğal hayatlarında en kısa ömürlüsü 8-12 ay en uzun ömürlüsü 18-20 yıldır. Akvaryum sartlarında böyle bir değerlendirme olamaz. 

Soru.: Her Malawi Cihclid birbiriyle yaşarmı.

Cevap :  Malawi gölü kadar büyük bir akvaryumunuz varsa ewet. Doğal ortamında sosyal hayatı yasabilmesi icin her malawi balığına 20 metrekare familya alanı 2000 metrekare sosyal yasam alanı gereklidir sosyal yaşam alanları iç içe geçebilir ( tıpkı içinde yasadığınız apartman yada mahalle gibi ) fakat familya alanı geçemez standart akvaryumlarda bu oran çok düşük olduğu için kavganın tek sebebi yeteri kadar az olan alandan 1cm kare fazla alan sahibi olabilmektir. Bu yüzden ailesine sokamayacağı bir türü balığa komşu getirmeyin. ( En iyi akvaryum tek bir türün bakıldığı akvaryumdur)

 

Soru.: Chiclid lerin en öldürücü düşmanı hangi hastalıktır.

 Cevap.: Chiclidler çok dirençli balıklardır . Açık yaralanmalar en büyük ölüm sebepleridir akvaryumlarda akarsu olmadığından su kendini yenilemez . ( akvaryum suyunu ne kadar sıklıkla yenilerseniz yenileyin doğayı taklid edemezsiniz her yenilemede balığın direnci olmayan yeni farklı bakteriler suya salıp açık yaranın daha kötü olmasına sebep olacaksınız.)

Açık yaralanmalarda suyu değiştirmek yerine bol oksijen takviyesi ve taşırma sistemli volkanik taşlı bir filtrizasyon kullanımında fayda vardır ( karbon kullanımı kesinlikle olmamalıdır)

 Soru.: Ciched akvaryumunda kesinlikle olması ve olmaması gereken unsurlar nelerdir?

 

Cevap.: Doğasında yenilenen su yüzeyi sayesinde hiçbir zarar vermesede akvaryumlarda metal malzeme bir süre sonra öldürücü bir oksit yayar. Plastik ağırlıklı malzemeler sadece yararsız bakterileri üzerinde toplar öldürücü bir zararı olmasada plastik malzemelerin sayısının sadece filtrizasyonla kısıtlı kalmasında yarar vardır. Üzeri şeffaf yosunlaşmaya müsait taşlar ve iyi temizleniş her türlü doğal kuma uyum sağlarlar. Hiçbir balık oksijen zehirlenmesi geçirmez ne kadar bol oksijen o kadar sağlıklı balık anlamına gelir. Karbonsuz volkanik taslı iyi bir filtreleme olmazsa olmazdır. Karbon bilindiği gibi suyun rengini açmaz yada temizleme yapmaz sadece suyunuzu karbo aktif moleküller sayesinde boyar yani rengini değiştirir. buda yararlı birçok bakterinin ölmesine sebep olur.  

 

Soru.: cicled balıkları sinir sistemi sosyal hayatına nasıl tepki eder.

 Cevap.: cichlid ler sadece 3 ana unsur hedefleri vardır. Beslenme üreme ve koruma bunlardan birini yapamadığı yada yapamayacağını anladığı durumlarda son derece agresif ve sinirli olurlar yüzgeç boyu fark etmeksizin tamamının sinir sistemi oldukça güçlüdür. Hafızaları ömürleri boyunca yasadığı önemli kavgaları düşmanlıkları gördüğü zararları unutmayacak kadar gelişmiştir.

 Soru.: Chiclid ların en gizemli özelliği nedir.:

Cevap.:  Doğal ortamlarında bu tip özellikleri izleyebilmek çok fazla zaman gerektirdiği için bu güne kadar boyle bir su altı çalışması yapılamamıştır. Fakat akvaryum ortamında suya yansıyan benzersiz siluetlerimizden onlarla sürekli ilgilenen kişileri tanıyabilir onları eline alıp dışarı çıkan yavrularını alan kişilerle sadece onlara yem veren yada temizliğini yapan kişileri eğer farklı kişilerse ayırabilir ve farklı tepkiler verebilirler. Ve onları su dışına çıkaran kişiyi ( maalesef bu akvaryum sahipleri oluyor ) asla sevmezler. Ve onun siluetini her gördüklerinde korku bazen panik yaşarlar fakat çoğu kişi balığın heyecanlı hareketleri sonucu ‘’ beni gördü tanıdı sevindi’’ olarak algılanır  halbuki tam tersidir. Not: Eğer bir chiclid e elle temas edip su dışına çıkardıysanız her ne kadar iyi bir amacınız olsa da. Sizi asla sevmeyecektir ama size yapabileceği hiç bir şey yoktur .

 Soru.:  Chiclid kaç kez ürer ?

 Cevap.:  Onlarca kez ürer. İlk basta daha az yavru orta yaslarda çok fazla yavru yaşlılıklarında kısırlık sonucu çok az yada sıfır yavru.

 Soru.. Akvaryum şartlarında Bir erkeğe kaç dişi gerekir.

 Cevap: Bu aç gözlü üreticilerin uğraşlarını kısaltmaları ile çıkmış bir olaydır. Yumurta dökme süreci gelmemiş bir dişinin kızışmış erkek tarafından dövülmesini engellemek amacıyla da bazen gerekebilir. Doğasında hiçbir cihclid yanında 3 yada 4 dişiyle gezmez .Bir balıkla çiftleşir türüne göre onu ya çiftleşme sonrası terk eder yada yavruları büyüyünce terk eder. Bazı türlerin sadece yada çoğu seferde tek bir balıkla eş tuttuğu gözlemlenir.

 Soru.: Chiclidlar hangi renk ışıklandırmadan hoşlanır?

 Cevap: Hiçbir ışıklandırmadan hoşlanmazlar cichlid lar kayalık yada derin sularda yasadıklarından doğal genetikleri sebeiyle ışıkla araları pek yoktur. Ayrıca görüşlerini kısıtladığı için fazla aydınlatılmış akvaryumlarda görüşlerinin körleştiği tespit edilmiştir . en sevmedikleri ışık yandan gelen ışık türürdür örneğin akvaryuma denk gelen bir pencereden gelen güneş ışığı onları son derece rahatsız eder çünkü doğalarında güneş sadece tepelerine doğar yandan asla ışık almazlar fakat akvaryum göreselliğimiz açısından yan cam olmazsa olmazdır bu sepeple çok loş ışıkla aydınlatılmış odalarda onları izlemek aydınlık odalara göre çok farklı olacaktır sosyal hareketlerinden de bunu rahatlıkla anlarsınız.

 Soru: Chiclidların en sevdiği yem nedir?

 Cevap.: canlı yem yada çok kaliteli yosunlardır. Doğasında hiçbir cichlid leş yani ölmüş hayvan yemez sadece akvaryum şartlarında yeterli proteini alamadıkları için biz onları buna mecbur eder kurutulmuş etçil yemlere alıştırırız.

 Görüldüğü üzere aslında doğal ortamlarından uzaklaştırılmış balıklar üzerinde ne kadar uğraş sakta doğayı taklit edemediğimizin bir kanıtıdır. Bu makalenin bana ve sizlere ulaşmasında katkıları olan İllousiana üniversitesindeki türk arkadaşlara teşekkür eder en yakın zamanda tanganyika ciclidleri ile ilgili makalenin ulaşmasının ardından paylaşacağımızı bildiririm. Hersey doğa için. 

besiktas_812013-10-10 09:39:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

beni7bitirdiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 826
beni7bitirdiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2013 13:30
Merhaba Alper Bey,
 
Paylaştıklarınız gerçekten çok degerli bilgiler devamı var ise tamamını yayınlamanız çok daha iyi olacaktır.
 
Teşekkürler
 
Saglıklı Hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

besiktas_81Çevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 142
besiktas_81Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2013 14:40
[QUOTE=beni7bitirdi]Merhaba Alper Bey,
 
Paylaştıklarınız gerçekten çok degerli bilgiler devamı var ise tamamını yayınlamanız çok daha iyi olacaktır.
 
Teşekkürler
 
Saglıklı Hobiler.
[/QUOTE]

TAM METİN OLARAK YAYINLIYORUM

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erulusoyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2012
İl: Içel
Mesaj: 665
erulusoyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2013 09:41
Çok teşekkürler. Aslında bu makaleyi ' akvaryum bilimi' veya ' makaleler ve tercümeler' kısmına eklerseniz çok yararlı olur düşüncesindeyim. Çünkü o bölümde yazılanların çoğu bilimle alakası olmayan, amprik uygulamalar( tarçın,çay vs). Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

besiktas_81Çevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 142
besiktas_81Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2013 13:33
[QUOTE=erulusoy]Çok teşekkürler. Aslında bu makaleyi ' akvaryum bilimi' veya ' makaleler ve tercümeler' kısmına eklerseniz çok yararlı olur düşüncesindeyim. Çünkü o bölümde yazılanların çoğu bilimle alakası olmayan, amprik uygulamalar( tarçın,çay vs). Saygılarımla[/QUOTE]

BU SAYFA DAHA ÇOK RAĞBET GÖRDÜĞÜ İÇİN KONUYA DA UYGUN DİYE BURAYI TERCİH ETTİM. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

biologÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Ankara
Mesaj: 198
biologÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2013 12:06
Paylaşım için teşekkür ederim....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir