Amerikan tanklarında çay kullanımı hakkında


kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2011 00:59
 Merhaba, forumdan takip ettiğim kadarıyla birçok akvarist arkadaşımız amerikan tanklarında her sorun çıktığında yada sebepsiz yere çay kullanıyor. Çay konusunu ilk gündeme getiren Onur kardeşimle (unotim123), Daha forumda paylaşılmamışken bu konuyu konuşmuştuk. Şuan tam hatırlayamıyorum, Onur akvaryumda çay kullandığını yada kullanacağını söylemişti, bende o sıralar kedi balığı ağırlıklı tanklarımda düzenli olarak siyah-su özleri kullanıyordum ve iyi sonuçlar alıyordum.
 Bildiğiniz gibi siyah-su yada turba özleri, çürümüş bitkilerden yada torf'lardan elde edilen, taninler, hümik asit ve eser elementler ihtivade eden katkılardır.
 Onur ile konuşmamızda, siyah çay'ın fermantasyona uğratılmış(mayalanmış-mikro organizmalar tarafından çürütülmüş) bir bitki olduğunu, ve büyük ihtimalle siyah su özleri ile aynı işi yapacağını söylemiştim, kendim denemedim ama paylaşılan deneyimlerden gördüğüm kadarıyla öyle de olmuş.

 Tanin balıkların mukozasını güçlendirir ve boyar madde gibi işlev görür, mantar gibi hastalıkların tedavisinde olumlu etkisi vardır, suya sarı rengi veren de tanin ve türevleridir.
 Humic asit suyu yumuşatır, kalsiyum iyonlarını bağlar, su sertliğinin ve ph'ın düşmesini sağlar düşmesini, yumuşak su birçok balıkta üremeyi tetikler ve yine mantar hastalıklarının tedavisinin hızlanmasını sağlar.

 Bu etkiler siyah su özlerinin vaat ettiği etkilerdir, aynı zamanda çay kullanan arkadaşlarımızın da karşılaştığı olumlu sonuçlar bunlar sanırım.
 Değinmek istediğim iki nokta var.
  İlki, çay yada siyah su özlerinin güney amerika cichlidleri gibi yumuşak su tercih eden balıklarda doğal ortama yakın su değerleri sağlaması açısından faydalı olsalarda, kireç taşının yoğun olduğu göl ve nehirlerde yani sert sularda yaşayan orta amerika cichlidleri için üretim yada tedavi gibi özel durumlar dışında düzenli kullanılmasını pek doğru bulmamam. Çay tarafından sertliği düşürülmüş suda o.a. cichlidlerinin sudan yeteri kadar mineral alamayacaklarından gelişimlerinin yavaşlaması veya bozulması mümkündür. Aynı zamanda sert suda balıklar solunum için daha az metabolik enerji harcarlar, özellikle yavru gelişimde bu metabolik enerji farkı büyüme hızınında fark yaratır.
 İkincisi, Onur bir keresinde b,r arkadaşının aşırı çay kullanımı sonucu balık ölümüyle karşılaştığını, akvaryum suyunu test ettirdiğinde yanlış hatırlamıyorsam ölüme sebebiyet verebilecek miktarda fosfor bulunduğunu söylemişti. Yani dozlamada, kullanılan çay mikterı, demlenme süresi vs gibi durumlarda balıklar için ölümcül olabilecek riskler ortaya çıkabiliyor.
 Piyasada birçok markanın siyah su özleri var, bunların yoğunluklarına göre fiyat-fayda oranı çaydan bile iyi olanları var, ayrıca homojenler ve dozlama miktarları kutu üzerlerinde net bir şekilde belirtilmiş.
 Demek istediğim, piyasada bulunan siyah su özlerinin çay ile büyük oranda aynı işi yapacağına inanıyorum, ayrıca kullanım kolaylığı, homojenliği, güvenilirliliği bakımlarından kullanımını daha mantıklı buluyorum.
 Şunu da belitmek lazım bu bahsettiğimiz katkılarda ana işi yapan maddeler taninler ve hümic asit olsa da her bitkide kendine özgü aktif maddeler bulunuyor , belki çaydaki ikincil aktif maddeler mucizevi sonuçlar yaratıyordur, belki de hazır ürünlerde de aynı maddeler vardır deneyerek görmek lazım ama ikinci paragrafta bahsettiğim faydaları hazır ürünleri kullandığınızda da aynen görebiliyorsunuz.
 
 Piyasada sık bulunan markalardan sera morena ve tetra blackwater extract fiyat-performans açışından sınıfta kalan seyreltik ürünler ama küçük tanlar için tercih edilebilir güvenilir markalar. Azoo double blackwater şuan bildiğim en yoğun ürün ve yıllardır yumuşak su tanklarımda kullanıyorum,  microbe-lift markasının ise aynı işi yapan iki farklı ürünü var oldukça etkili olduklarını duydum ama henüz kullanmadım.
 Hatam varsa lütfen düzeltin, olumlu-olumsuz yorumlarınzı bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehmetAbiÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 347
MehmetAbiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2011 01:55
Merhaba.

Azoo'yu bir ara bende kullanmıştım. Kendilerini kızağa çeken bir discus çiftim için. Ve başarılıda olmuştu. O dönemde tetikleme ve suyu dahada yumuşatabilme açısından çayda kullanmıştım. İlginçtirki ph'ı 6 lara kadar çekebildiğim halde balıkları tetikleyememiştim. Ve uğraşmayı bıraktım. Suyu çayın etkisinden kurtardıktan bir zaman sonra azooyu denedim. Bir hafta sonra kurlaşmalar, tüpçükler vs, balıklar tetiklendi ve yavru aldım. İşin özü çay tek başına bahsedilen kıstaslarda bende etkili olamamıştı. Sonuçta piyasada satılan ve kaliteli markaların eriyikleri, mutlaka belli başlı testler ve doğrulamalar sonucunda piyasaya sürülüyor. Kanımca dediğiniz gibi güvenilirliği ve homojenize bir denge ile bu istenilen hedefe varmak için bence en mantıklı ve güvenli yol bu eriyiklerden kullanmak. Hoş benim çiftimde işe yaramamıştı çay. Ama istediğim eski bir suyu elde etmiştim. Yani eksik birşeylerin olduğu alanen ortadaydı.

Bilgi ve paylaşımınız için ayrıca teşekkür ederim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mekrögÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2513
mekrögÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2011 15:28
Mustafa dostum ellerine sağlık. Çayın GA tankları için çok yararlı olduğu OA tanklarında ise tedavi sürecinde kullanılması gerektiği veya arada bir kullanılmalı olduğu konusunda sana katılıyorum.
 
Yanlız anlamadığım şu: giriş gelişme var ama sonuç yok. Şimdi çay kullanımı zararlı, hazır blackwater karışımlarını kullanın mı diyorsun, yoksa çay iyi ama blackwaterı da deneyelim mi? Açıkcası ben anlamadım. Bu konuyuda açıklarsan fikirlerimizi beyan edelim izninle.
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2011 17:14
 Görkem abi demek istiyorum ki, çay kullanımı daha bilinmezken aynı işi yapan birçok markanın blackwater özleri piyasada vardı ama pek çok kişi ne amaçla kullanıldığını bilmediği için kullanımı pek yaygın değildi. Çay kullanımı birden mucize ilaç gibi ortaya çıkınca gördüğüm kadarıyla birçok kişi gerekli gereksiz durumlarda tanklarına çay ekliyor.(Giriş)

 Çay zararlı demiyorum, aksine gerekli durumlarda faydalı ama aşırı kullanımı fosfor zehirlenmesi gibi tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor. Ayrıca senin de katıldığın gibi güney amerika tanklarında suyu yumuşatmak, üremeyi tetiklemek, mantarla savaşmak ve suya tanin gibi faydalı maddeler katmak için çay yada blackwater özleri kullanmak son derece faydalı ama orta amerika tanklarında kullandığınız zaman orta amerika cichlidlerinin ihtiyacı olan su değerlerini değiştiriyorsunuz ve uzun vadede bu durum balıkların bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve gelişim bozukluarına sebep olabilir.(Gelişme)

 Çay demlemekle, demini-dozunu tutturmakla uğraşacağınıza hazır satılan blackwater-turba özlerini kullanırsanız, hem çayla aynı faydayı görürsünüz, hemde dozlamada ve hazırlamada zahmet çekmez, aşırı doz riskine girmemiş olursunuz. Ayrıca orta amerika cichlidleri bakılan bir tankta hastalıkla savaşmak ve üremeyi tetiklemek gibi kısa süreli durumlar dışında gereksiz yere yada sürekli çay kullanılmasını tavsiye etmiyorum. Güney amerika cichlidlerinde ise suda devamlı aynı dozda kalacak şekilde kullanılması (Su değişimlerinde eksilen % kadar eklenmesi) balıkların stress yapmaması, mukoza zayıflığına bağlı hastalıklara direnç kazanması ve kolay üremesi için faydalı olacaktır ama dediğim gibi sadece güney amerika menşeeli yumuşak su balıkları için. (Sonuç)

 Giriş-gelişme-sonuç uygun mudur Görkem abi :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2011 17:31
Merhabalar.
Çayı forumda daha adı bile geçmeden önceki vakitlerden beri kullanan biri olarak yazıyorum.
Öncelikle eline emeğine sağlık Mustafa. Elbette hemen hemen herşeyin doğada bir muadili var. Çay sadece mukozayı güçlendirmiyor, aynı zamanda sakinleştirip kan dolaşımını da hızlandırıyor. pH konusu ise düşündüğün gibi elin sonuçlar yaratacak türden değil. Çay'ın pH'ı 5 civarı. pH 7 olan 1 tonluk tankıma 1 litre çay döktüğümde pH oynamıyor sayabilirsin rahatlıkla. Onu da geç üretimhanemde üremeye olan pozitif etkisinden dolayı malawi tanklarımda bile kullandım. Sonuç da oldukça olumlu idi.
Çay kullanımı aynı maden suyu kullanımı gibi düzenlice devam ediyor bende. Ve bildiğiniz üzere tanklarımda kaza bela durumları hariç sıkıntı olmadı. 
Yani çayı suyu yumuşatsın diye değil diğer bilimum özelliklerinden dolayı kullanıyoruz. Aynı mineral açısından bol maden suyunu suyu sertleştirsin diye değil inorganik mineraller açısından zenginleştirsin diye kullanmamız gibi.
Benim bildiğim çayında maden suyununda herhangi bir üründe muadili yok. Black water ürünleri ile çay birbirinden çok farklı amaçlara hizmet ediyorlar.
Saygılarımla.
rastlantısal2011-04-28 17:33:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2011 18:52
 Ümit abi teşekkürler bilgilendirmen için ben dediğim gibi çay kullanmadım. Çayın kan dolaşımını arttırıcı etkisi içindeki tein maddesinden gelir, kahvedeki kafein ile benzer işlev yapar kılcal damarları daraltıp kan dolaşımını hızlandırır, sanırım üremeyi tetikleyici özelliği buradan geliyor.
 Ph oynamasına gelince ben tanktan tanka değişeceği düşünüyorum. Kalsiyum sertliği yüksek bir tankta tamponlama etkisi yüksek olacağından ph'ta oynama çok düşük olacaktır yada olmayacaktır ama bu tamponlama sırasında serbest kalsiyum iyonları azalacak ve sertlik düşecektir, bu güney amerika akvaryumlarında iyi orta amerika akvaryumlarında tercih edilmeyen bir durum bildiğim kadarıyla.
 Çayın blackwater özlerinde olmayan diğer etkileri nedir kullanmadığım için bilmiyorum ama ozmos suyu kullanılan yada uzun süredir su değişimi yapılmayan tanklarda ani ph düşüşüne sebep olacağını düşünüyorum.
  Farklı bitkilerden elde edildikleri için minor etkilerinin aynı olması beklenemez tabi, yani çayın ekstra özellikleri varsa blackwater özleri bunları karşılayamıyor olabilir ama önceki mesajlarımda bahsettiğim bence ana özellik olan etkilerde kendi adıma muadil kabul ediyorum (Çayı denemediğim  için forumda karşılaştığım yorumlara dayanarak).
 Umarım bir arkadaşımız eş tanklarda test edebilir. Ben de bu yaz  green terror üretirsem yavruları ayırıp denerim büyük ihtimalle.
 Saygılarımla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mekrögÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2513
mekrögÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2011 20:34
[QUOTE=kabaltah] 
ÇOK (Giriş)
GÜZEL (Gelişme)
OLMUŞ (Sonuç)

 Giriş-gelişme-sonuç uygun mudur Görkem abi :)
[/QUOTE]
 
Olmuş Mustafacım teşekkür ederim. Niyetim yazını tenkit değil yazından niyetini anlayamadığımı belirtmek için "giriş gelişme" olmuş sonuç yok dedim. Şimdi "sonuçta" olmuş.
 
Ben Ümit kadar tecrübeli değilim bu çay konusunda ama bugüne kadar da hiç bir yan etkisini görmedim açık söyleyeyim. Bir buçuk senedir kullanıyorum çayı. Bahsettiğin gibi major sonuçları faydalı olabilir, ama minor sonuçlarına laboratuvar ortamında inceleyerek karar vermek gerekli. Eksiklikleri olabilir, yada tam tersi hiç bilmediğimiz ekstra faydalarıda olabilir.
 
Tekrardan eline sağlık...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2011 21:37
 Yanlış anlamadım Görkem abi, genel düşüncemi paylaşmak istemiştim.
 Ümit abi'de yanlış anlamasın amacım zıtlık yapmak değil. ben daha cichlid beslemem derken Ümit abi çeşit çeşit amerikan bakıyor ve üretiyordu bildiğim kadarıyla yani amerikanlarda tecrübesi benim çok üstümdedir. Ben hobiye kedi balıkları ve pek kimsenin bakmadığı farklı türler ile başladım, yumuşak su gereksinimleri yüzünden uzun süre konuda bahsi geçen blackwater özleri kullandım çayı da bu blackwater özleri ile aynı gözle gördüğüm için düşüncemi paylaşmak istedim.
 En basitinden çaydaki uyarıcı maddelerin turba özlerinde bulunduğunu sanmıyorum o yüzden ikincil etkilerde çay ile turba özlerinin muadil olmadıkları açık ama turba özlerinin kullanılabilecekleri durumlarda çay yerine tercih edilmelerini uygun buluyorum. Ayrıca hala su değişimi yapmakla, sadece eksilen suyu tamamlamanın aynı şey olduğunu zanneden birçok akvarist var, bu tanklarda eski su sendromu dediğimiz olay ortaya çıkar. Nitrifikasyonda nitritten nitrata dönüşüm esnasında kalsiyum tüketildiği için su sertliği devamlı düşer ve buda akvaryum suyunu ani ph dalgalanmalarına açık hale getirir, böyle bir tanka asidik bir katkı katıldığında tamponlayıcı olmadığından tehlikeli ani ph düşüşleri görülebilir. akvarist arkadaşların çay yada turba özleri kullanırken rastgele değil bilinçli olarak kullanmaları gerekli. Orta amerikanlarda gerekli olmadıkça kullanılmaması bana hala mantıklı geliyor, mesela uzakdoğulu discus üreticileri yavruları yumuşak suda çıkarırlar ama sert suda büyütürler, sert suda hem iskelet sistemi daha iyi gelişir hemde yukarıda bahsettiğim gibi balıkların metabolik enerji tüketimleri azalacağından büyüme hızları artar. Discus gibi bir çok yumuşak su balığında bile böyle bir durum geçerli ise orta amerika cichlidlerinin özellikle sert sularda beslenmesi gerektiğini düşünüyorum.
 Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2011 22:10
Estahfirullah. 
Bu tarz başlıklarda zıt görüşler olacak ki en doğrusu bulunsun. Yoksa ben Mustafa'yı bilirim Mustafa beni. 
Orta Amerikan tanklarından bahsederken pH 7-7,5 kabul ediyorum. Kalsiyumca çok sert olmaması gerekiyor zaten. Genel olarak amazon kadar olmasada Orta Amerika sularıda eskidir. Türkiyedeki gibi kireç kütlelerinin içinden akan suya pek rastlanmıyor diye biliyorum. Yine edindiğim tecrübeye göre tüm değerler nötr'e yakından en mutlu oldukları zamanlar. O yüzden çayın su sertliğine ciddi bir etkisi yok. 
Ben makul ölçülerde düzenli kullanılması gerektiğini düşünüyorum hala. Çünkü mantar oluşumununda büyük miktarda önüne geçiyor. Hatta ve bildiğiniz üzere FH'larda iltehap baş gösterdiğinde veya gözde fungus gibi enfeksiyonlar hasıl olduğunda ne kullanırsanız kullanın kurtaramıyorsunuz. Hatta Orhan abi gibi veteriner hekim abilerimiz ameliyat bile etti. Yine çay bu durumdan rahatlıkla kurtarıyor. Sadece hastalık durumunda normal dozajın 2 katını uyguluyorum. Diğer yandan canlı doğuranlar taze suda doğum sıkıntısı çekiyorlar (doğuramıyorlar veya doğumdan sonra ölüyorlar). Yeni tank kurduğumda da çay döküp suyu eskitiyorum. 23 derece suda lepisteslerim sıkıntısız yavrulayıp yaşayabiliyorlar. 
Yani çayı ilaç gibi değilde su katkısı gibi kullanmakta fayda var. Mantar enfeksiyonları hariç hastalıklar üzerine doğrudan etkisi olduğunu düşünmüyorum. Onun yerine balığa adrenalin iğnesi yapılmış gibi metabolizmasını güçlendiriyor ve canlının hastalığı kendisinin yenmesini sağlıyor.
*********************************************
Su değişimi konusu ise tamamen tanka, litre / balık oranına, hatta litre / balık oranı türüne, bitkili olup olmamasına, çürümenin nasıl olduğuna, çürükçüllerin olup olmamasına göre değişim gösterebiliyor. Sonuçta doğadan aldığımızı er geç doğaya geri veriyoruz. 
Ha tavsiyemi sorarsanız su değişimi iyidir. Her zaman tavsiye ettim.

Saygılarımla.
rastlantısal2011-04-28 22:12:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zunzuiiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/01/2006
İl: Izmir
Mesaj: 118
zunzuiiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2011 23:03
Çayı kullanma oranı nedir kaç litreye ne kadar çay mesala ? ne aralıklarla ?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2011 23:28
[QUOTE=zunzuii]Çayı kullanma oranı nedir kaç litreye ne kadar çay mesala ? ne aralıklarla ?

[/QUOTE]
Bu linkte çok detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pusat58Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/03/2010
İl: Sivas
Mesaj: 942
pusat58Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2011 23:32
Cama cam akvaryumda besleniyorsa canlı doğuran akvaryumuna çay katılması iyi olmuyor.
Amerikanlarda genelde olumlu sonuçlar aldım. Göz fungusu olan balon texası forumda anlatıldığı şekilde çay ile tedavi ettim tek gözü kurtuldu. Yumurta dökme konusunda da oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum. pusat582011-04-29 23:32:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginvolkanÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 50
enginvolkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2012 17:00
Merhabalar,
 
Uzun zaman olmuş ama bir sorum vardı arkadaşlar. Cevaplayan olursa sevinirim. Azoo double blackwater ın "kabaltah" arkadaşın bu kısmın en başında dediği gibi microbe-lift markasının aynı işi yapan iki farklı ürünü hangileridir?
 
Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FuTTeRWaCKeNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/12/2012
İl: Ankara
Mesaj: 556
FuTTeRWaCKeNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2013 09:16
Merhabalar, kusura bakmayın eski bir konuyu devam ettirmek istemezdim ama yeni başlık açmayı uygun görmedim.
 
Çay demişsiniz, çayı demlemek? Çayı demledikten sonra çay suyunu mu koyacağız, katacağız suya, yoksa çayın demledikten sonra ki posasını mı? Nasıl kullanılacağı hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Melek balıklarım büyük ihtimal ph sertliğinden dolayı ölüyor...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir