Amonyak için Filitre süngeri neolmalı?


mescarineÇevrim Dışı

Kayıt: 07/03/2011
İl: Izmir
Mesaj: 2
mescarineÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2011 19:14
Merhabalar. Bende uzun zamandan beridir düşündüğüm bir hayalimi gerçekleştirdim ve 60x20x30 boyutlarında 40lt lik bi akvaryum aldım. İçine başlangıç olarak 2 Japon, 3 Lepistes, 1 Çöpçü ve annemin büyük ısrarları sonucu(ki onun evinde şuanda Tebessüm) 1 erkek beta aldım. Betada şüphelerim vardı kavgacı yapısından dolayı, birkaç gün didişmelerine ramen şuanda gül gibi geçinip gidiyorlar. Bi sorunumuz yok yani.Tebessüm Hatta nasıl bir hikmetse beta çöpçünün yanından ayrılmaz oldu.

Bukadar infodan sonra aklıma bazı ufak tefek sorular takıldı. Onları sormak istedim:

1- Akvaryum satıcısı 40 lt akvaryum için ATMAN AT-F306 filitre önerdi ve onu aldık. Dış filitre almamın daha iyi olacağını sorduğumda balığı yorabileceğini. Bu filitreyi günde 4-5 saat çalıştırmamın yeterli olduğunu söyledi. Bende söylediği gibi yapıp onu prizden timer a bağladım. Hergün öğlen 12'de açılıp akşamüstü 5'de kapatıyor. Kutusunun içerisinden prospektüs çıkmadı, o yüzden bende soru işaretleri oluştu. Acaba doğrumu yapıyorum?

2-Filitrenin alt tarafındaki sünger haznesinde basit siyah bir sünger duruyor. Balıklar için amonyağın tehlikeli olduğunu biliyorum. Haliyle bu filitrasyon bana biraz zayıf geldi. Mavi su dedikleri bakteri önleyici ilaçtan her su değişimnde 5-6 damla damlatıyorum. Şu durumda o filitrasyon haznesine siyah sünger yerine başka filitrasyon malzemeleri koysam nasıl olur? HOPAR SU BERRAKLAŞTIRICI  ya da başka bir kaliteli sünger ya da materyal varsa onlardan koysam nasıl olur? Amonyakı bu tip bir akvaryumda nasıl devamlı suretle azami oranda tutabilirim?

3-Akvaryum suyunu değiştirmeden önce 1 Hafta bekletiyorum. İçine doğal ponza taşı (gazbeton değilTebessüm) atmam halinde sudaki zararlı mineralleri emeceği söylendi. Bu doğrumu? Biraz saçma geldide... Belki doğruluk payı vardır diyede düşündüm çünkü gözenekli yapı ve nitrat yada amonyakla beslenen bakterilerin üremesinde yardımcı etmen olabilir.

Velhasıl kelam aklıma takılan birkaç soru böyle. Yeni başlıyorum inşallah daha ileriki yıllarda daha iyisini yapabilmek dileğiyle şimdiden teşekkür ederim. İyiçalışmalar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

denizgezginÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/02/2009
İl: Izmir
Mesaj: 235
denizgezginÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2011 20:02
Öncelikler tür seçiminiz yanlış japon canlı doğruran ve betta bir arada olmaz.

Galiba filtreniz çok büyük internetten baktım 2000 l/h yazıyordu filtrenin üzerinde ne yazıyor acaba saatte kaç litre su çeviriyor. filtre hep açık kalmalı hiç kapatmayın

Metilen mavisini sadece hastalık olduğu zaman karantina tankına uygulayın ana tankta hiç bir zaman kullanmayın.Filtre konusuna gelince 40 l için iç filtre yeterli

Ponza taşı hakkinda bir fikrim yok sadece suyu sertleştirir bence bakteri vs temizlemez

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

violaÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 20
violaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2011 21:21

Öncelikle merhabalar.Saatte 2000 litre su kapasitesi ve 35 watt güç tüketimi, bu motor bu akvaryuma çok balıkları fazlasıyla rahatsız edecektir.Küçük akvaryumda bu kadar debi tokat etkisi yaratır balıklarda.Balık seçimleri arkadaşımızın dediği gibi biraz dünya karması olmuş şimdi sorun çıkarmaz gibi görünür ama ilerde japon balığının kuyruguda azalmalar göreceksiniz bunun nedenide diğer balıkların tırtıklamasıdır.İç filitreden çokta büyük bişeyler beklemek lazım içerisindeki süngeri düzenli olarak temizlerseniz sorun olmaz.Akvaryumda nitrat dikkat edilmesi gereken bir konu helede sizin akvaryum gibi küçük çaplı  olursa su değerleri aniden alt üst olabilir, buna dikkat etmelisiniz.Fazla yemleme yapmayın haftada bir %20 dinlenmiş su balıklarınızın gelişimi ve su değerlerinin yenilenmesi açısından yeterli olacaktır.Sağlıklı balıklar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ufuk4179Çevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 385
ufuk4179Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2011 22:33
Hayırlı olsun akvaryumunuz, aldığınız filtre çok büyük 2000lt debili ayarını düşük tutun çok akıntı yapar balıkları strese sokar. Gelelim seçtiğiniz türlere seçiminiz yanlış bugün olmasada yarın sorun çıkacaktır, bence balık uyum tablosunu iyice inceleyin ilk başta bende hepsinden olsun istemişitim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mescarineÇevrim Dışı

Kayıt: 07/03/2011
İl: Izmir
Mesaj: 2
mescarineÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2011 00:53
Yorumlarınız için teşekkürler. Evet bende düşündüm Beta ile Japonu yanyana koymamayı lakin valide hazretleri isteyince gönlü kırılmasın dedim. Betayı görünce "işte balık bu" dedi oda ayrı mesele ama başlangıç için japon ve lepisteslerle devam etsin bakalım. İleride sarı prensesle yunusla devam ederiz.
Zaten devamlı onlarla oyalanıyor, herhangi bir durum olması halinde yavruluk gibi ayrı bir kısma alır betayı.

Japonlar zaten sanırım ikiside dişi. Erkek nasıl anlaşılır diye forumda okudum, solungaç kenarlarında bu dönemlerde çiftleşmeye hazırsa sanırım beyaz benekler oluşması gerekli imiş. Bizimkilerde herhangi bir noktalama yok. Ayrıca japonların biri düz kuyruk diğeride 3 kuyruk. O kuyruk azalma uzama durumlarına dikkat ediyorum sağlıkları açısından. Sarı 3 kuyrukluda uzama var hatta, sarı rengi daha bi canlandı gibi. Yanlız ağzında bir yırtılma var. Oda sanırım zemindeki ufak taşları bazen alıyor ağzına, ondan dolayı kesildi gibi. O kısım şişti okadar.

Filitre için bencede büyük. Onu esasında bi arkadaşın eski akvaryumunda aynı tip 600 lt/hr olanı var daha ufak. Onu alsam daha iyi olur büyük ihtimal. Birde onu deneyelim bakalım...

Ponza taşının doğruluğunu sormuştum sadece, zaten hani yapmadım. Gereksiz...

Sağolun. Sorum oldukça buraya yazacağım. Yeni başlayan arkadaşlar içinde umarım iyi bir kaynak olur. Tekrar teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

denizgezginÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/02/2009
İl: Izmir
Mesaj: 235
denizgezginÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2011 14:56
Japonla lepistes te bir arada olmaz lepistesler jopanları rahatsız ederler. Ayrıca ilerde yunus la devam ederim yazmışsınız ama akvaryum yunus için çok küçük. Ayrıca 600l/h lık filtrede çok büyük akvaryum suyunuzu saatte 5-6 kez çevirebilecek bir filtre seçiniz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir