Arka fon ıle ılgili sıkça sorulan sorular


halonganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/01/2006
İl: Antalya
Mesaj: 2194
halonganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2007 12:39
Not: Sürekli arka fonlar ilgili özel mesaj gelmektedir. Sıkça sorulan sorulardaki arka fonlar benim değildir. Dikkatli okursanız anlarsınız. Bunun yanında sorduğunuz soruların birçoğu bu başlıkta var. Lütfen cevabı zaten verilmiş olan soruları sormayınız. Bu gibi durumlarda özel mesajlara cevap vermiyorum. Anlayışınız için teşekkürler...

1. Arka fonu yaparken şekil verebieceğim hangi malzemeleri kullanabilirim?

a.)
Arka fon yapılırken en çok kullanılan, en kolay şekil verilebilen ve en kolay şekil verilen malzeme bildiğimiz beyaz strafor, diğer bir adıyla köpüktür.

- Beyaz Straforun özellikleri;
En önemli özelliği kolay bulunabilirliği olsa gerek. Diğer straforlara göre daha ucuzdur. Köpükvari yapısıyla kolay şekil verilir. Kolay şekil verilmesinden dolayı zamandan da tasarruf sağlanmış olur.

- Beyaz straforun dezavantajları;
Kolay bulunabilirliğinin, ucuz olmasının, kolay şekil verilmesi gibi avantajlarının yanında dezavantajlarıda vardır. Bunlar; şekil verirken bütünden ayrılan parçaların ufalanarak dağılması, dağılan ve ufalanan parça tanelerinin çevresindeki herhangi bir nesneye kolayca yapışmasıdır. Yani kısacası temizlenmesinin zor olmasıdır.

Beyaz strafor ile yapılan çalışma örnekleri;

Tolga Çalışkan'ın Strafor ile arka fon çalışmasından bir örnek



Tuğrul Tırpan'ın strafordan arka fon çalışmasından örnek;



b.) Akvaryumunuza strafordan fon yaparken, beyaz strafordan daha çok zorlanacağınız. Bir strafor, EPS yani polistiren strafor, daha kolay söyleme şekliyle sert strafordur.

Sert straforun özellikleri;
Beyaz strafora göre çok daha ufak gözenekleri vardır. Daha sık bir yapıdadır. Yine beyaz strafora göre daha az bulunur. Beyaz strafordan biraz pahalıdır.

Avantajları;
Çok daha gerçekçi ve doğal şekiller verilebilir. Beyaz strafor gibi dağılmaz. Etrafa fazla yapışmaz. Beyaz strafora göre daha sağlamdır. Temizliği kolaydır.

Dezavantajları;
Şekil vermesi beyaz strafora göre biraz daha zordur. Biraz pahalıdır.  Uğraş gerektirdiğinden daha fazla zamanınızı alabilir.

Sert köpük ile yapılan çalışmalardan örnek;



c.) Y-tong tuğla ilede arka fon yapılabiliyor. Yalnız yapması biraz zordur. Y-tong tuğlayı kendi bayileri haricinde, kaliteli inşaat malzemeleri satan yerlerde de bulabilirsiniz.

Avantajları;
Sadece daha sağlam olur.

Dezavantajları;
Yapıldıktan sonra baya ağır olur. O yüzden parça parça yapmak lazım. Parçalar birbirinden bağımsız olmasının yanında, yan yana koyulduğu zaman birbirine uyumlu olması gerektiğinden zordur. Şekil vermesi straforlara oranla oldukça zordur. Zor olmasının yanı sıra doğal şekiller ortaya çıkmaz.

Y-tong tuğla ile Kandemir Konuk'un yapmış olduğu arka fon;

 



Y-tong tuğla ile ilgili üyelerimizin görüşleri ve araştırmaları;

[QUOTE=volkanka]

Cemil bey, ''Donjuan_06'' nick li arkadaşın bundan 6-7 ay kadar önce yaptığı ytongdan fondan herhangi bir zarar görmediğini birkaç gün önce Ö.m' dan sorarak öğrendim. Bende bu konuya ilgiliyim.

Linki burada= http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=18566& KW=ytong

Hacminin %84’ü kuru hava dolu gözeneklerden oluşmuştur. YTONG kuvarsit, çimento, kireç ve su gibi doğal hammaddelerden üretilir.

Kireç= Kireçtaşlarına karbonat kayaçlarıda denir. Yapılarında 3 CaCO ve 3 3 CaCO MgCO - gibi minerallerin çogunlukla bulundugu kayaçlardır. Tabii kireçtaşının %90’ı kalker yani 3 CaCO ’tır. Dolomitik kireçtaşının bileşiminde ise %10 – 35 oranında 3 MgCO bulunur.Kireçler hem oksit hem de hidroksit formdafır. Kireçtaşlarının hepsi alkali olup pH = 8 – 9 arasında degişir. Kireçtaşı asit gazlarıyla ( 2 SO , 2 NO ) etkilenir. 2 SO ile C 95o ’de kalsiyum sülfat, 2 NO ile kalsiyum nitrat yapar. Isı yükseldiğinde 2 CO gazı vererek Ca ve Mg oksitler haline dönüşürler. Yani salınım yaparlar.

Suyun yumuşatılması işleminde kirecin rolü geçici (bikarbonat) sertliginin alınmasıdır. Genelde suda hem geçici hemde kalıcı sertlik mevcut oldugu için kireç-soda yöntemi kullanılır. Bazen soda yerine zeolit kullanılır. Bu prosese kireç-zeolit tretmanı denir. Fosfatı nötralize eder.  Kanalizasyon atıklarının nehirlere, göllere ve derelere verilmesi yosunların hızlı büyümesine,

bitki besinlerini tüketmesine, sudan oksijen absorblayarak suyun durgunlaşmasına neden olmasına, su yaşamını bozmasına ve kirlenmeye neden olmaktadır. Kireç fosfatların

%90 – 95’ini çökeltir. Çözünen ve çözünmeyen organik bileşikleri %40 – 65 oranında absorbe ederek biyolojik oksijen ihtiyacını düşürür.

 

Kuvarsit= Genel olarak kuvars kumu tanelerinin, silisten meydana gelmiş bir çimento ile birbirlerine çok sağlam şekilde bağlanmalarıyla oluşmuş bir kayaçtır,  Kuvarsitin kimyasal bileşimi, kuvars, kumtaşı ve kuvars kumu gibi SiO2 olup, ancak kuvarsit içerisinde çeşitli miktarlarda feldspat, mika, kil, manyetit, hematit, granat, rutil, kireçtaşı v.b. bulunabilir. Bileşiminde % 95'den fazla SiO2 bulunur. Alkalidir. Fosfatı yapısına bağlar. Benim anladığım kadarı ile suyu fazla miktarda yumşatmaktadır.

Çimento= Yaptığım araştırmada bu maddenin suda kaldığı takdirde suya yapacağı tek salınım ısı yükseldiğinde 100 'c üzerinde çinko bırakması imiş. Çinkonun etkilerini bilmiyorum ama asiditeyi yükseltecektir.

 

Yani ytongda kullanılan maddeler ve suyla olan özellikleri buşekilde. Ama birlikte tepkimeye girdikden sonra ( Ytong) nasıl bir etki yapacağını bilmiyorum. Buarada içindeki kuru hava deyimi basınçla sıkıştırılmış azotla tepkimeye girmesi sonucu oluyormuş. Kullanan arkadaş hiçbir sorun yaşamadığını iletdi! Karar sizlere ayit. Saygılar.

[/QUOTE]

[QUOTE=volkanka]

Arkadaşlar Ytong firması genel müdürlüğü ile bu konu için yaptığım mektuplaşma konusunda aldığım cevabı altda iletiyorum.Ytongdan fon yapmak isteyenlere yeni bir duyuru; Gelen elektronik mektubu aynen iletiyorum. Bundan sonrası size kalmış. Saygılar

 

Sn. Volkan Uras,

Ytong (gazbeton), su ile sürekli teması söz konusu olduğunda kolay çözülür tuzları serbest bırakacağından ve akvaryum suyunu bazik duruma getireceğinden, akvaryum içerisinde dekoratif malzeme olarak kullanılması önerilmemektedir. Ancak, bu durumun balıklara olan etkisini araştıran bilimsel bir çalışma bilgimiz dahilinde değildir.

İlginize teşekkür eder, iyi günler dileriz.

 Levent Özdemir

Proje ve Uygulama

Türk YTONG Sanayi A.Ş
[/QUOTE]
2. Arka fon yaparken anti bakteriyel silikonu mu kullanmalıyım?
Bütün slikonlarda antibakteriyel yazar. Eğer kesinlikle akvaryum slikonu bulamadıysanız; yine henkelin sista şeffaf slikonunu kullanın. Ama burada dikkat edeceğiniz birşey var. Üzerinde içeriği kısmında "solvent içermez" ibaresi olanlardan alınız. Bu slikonu da gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz Ama kokusu akvaryum silikonuna göre daha uzun zamanda uçar. İyice kurumasını sağlayın. İyice havalandırın ve kuruyunca güzelce yıkayın. Yazan: orfoz

3. Peki sıcak silikon kullanabilirmiyim?
Sıcak silikon bir süre sonra sertleşir ve atar. Sağlıksızdır.

4. Strafordan arka fonun, arkasını silikonla yapıştırmalımıyım?
  Eğer akvaryumunuzda kayıtlar(üst kuşaklar) var ise bu kayıtlar fonu tutmada büyük ölçüde yarar sağlayacaktır. Arkasından bir kaç yerden silikonlamak işi garantiye alacaktır.
  Eğer akvaryumunuzda kayıtlar yok ise ve yaptığınız arka fonun şekli altında ve üstüne incelen bir şekle sahip ise silikonlamanız gerekir. Silikonlarken parça parça değilde, bütünler şeklinde yapmaya çalışınız.
  Yine akvaryumunuzda kayıtlar yoksa ve yapmış olduğunuz arka fon, akvaryumunun tabanına doğru gittikçe kalınlaşan bir şekile sahip ise arfa fonu orta kısmından başlayarak, üst kısma kadar silikonlamanız yeterli olacaktır.

5. Yaptığım arka fonu ne ile kaplamalıyım?
Kaplama sağlıklısı ve en çok bilineni Kalekim Fuga Pool 2900 ve 2300 derz dolgular ile olmaktadır.

Üyelerimizin kaplamalar ile ilgili görüşleri;

[QUOTE=meksefe]

Arkadaşlar lütfen dikkat; ben 2300 kullandım. Hemen salınım yaptı ve üzerine 3 kat 2900 kullandım. Kurtardım. Bir daha asla 2300 kullanmayacağım size de tavsiye etmem.[/QUOTE]

[QUOTE=volkanka]

Bende 2300 kullandım ve 320 kg/nwt basın altında 3 aydır bişey olmadı, olacağıda yok. Sizin yapımınızdaki hatadan dolayı derz merz kalmaması normal. Sobanın yanında aniden sıcakla kurutulan derz içindeki suyu hızla dışarı salar ve buda, suyun etkisiyle kimyasalların birbirine yapışığ homojen şekilde kurumadan çatlamasına, bulunduğu yüzeye tutunamamasına sebep olur. Küçük bir örnek inşaatlarda çimento döküldükden sonra belli aralıklarla sulanır ki çatlama olmasın. Yoksa ısı etkisiyle kuruma kullanışlı olsaydı inşaatlarda, havuzlarda veya benzeri yerlerde ısıtılarak kurutulur ve binada günde ikişer kat çıkılırdı. İki malzemede kalekimin ürünü birinin özelliği sadece antibakteriyel olması!

[/QUOTE]
[QUOTE=dodo4132]Kalekim izofleks 3021 kullandım daha önceki akvaryumumda. Arkadaşlarımda yaptı ve 3021 derzin hiçbir zararını görmedik. Kalekim izofleks 3021 3022 bunlar içme sularında kullanılan malzemedir. Ve sağlık yönünden bir sakıncasıda yoktur. Kalekimin resmi sitesinde bilgilerine ulaşabilirsiniz.[/QUOTE]

6.) Projede kullanacağım malzemeler nelerdir?
  • Tercihe göre ve akvaryumun kapasitesine beyaz strafor, polistiren köpük, y-tong tuğla
  • Solventsiz silikon
  • Strafordan fon yaparken maket bıçağı
  • Havya
  • Silikon tabancası
  • Boya fırçası
  • Derz dolgu
  • Derz dolgu harcını karabilecek bir kap
  • Derz renklendirici
  • Testere
7.) Projenin yapım aşamaları nelerdir?

[QUOTE=barcarole]

Straforları akvaryumumuzun ölçülerinde ayarladıktan sonra istediğimiz kalınlığı elde edene kadar birbirine bol slikonla yapıştırıyoruz. Ben 4 kat kullanarak 20 cm elde ettim. Bundan sonrası hayal gücünüz,sabrınız ve yeteneğinizle paralel gidiyor. Çünkü artık kayaları oymaya başlıyoruz.

Kaba hatları testere ve maket bıçağı yardımıyla ortaya çıkardıktan sonra havya ile yakarak ince detayları oluşturuyoruz. Daha sonra fonun arka tarafına filtrenin çıkış ve giriş borularının saklanacağı yuvaları açıyoruz. Suyu çektiği ve akvaryuma boşalttığı yerleri mağara gibi yaparak gizleyebilirsiniz.

Oyma işleminden sonra fonun arkasına ve yanlarına arkaya su sızdırmayacak şekilde bolca slikon sürerek akvaryumun arka ve yan camlara sağlamca yapıştırıyoruz. Eğer fonu akvaryuma tek parça  sokamıyorsanız kayalıkların kesitlerine gelecek şekilde parçalara bölerek yerleştirebilirsiniz.

Harcımızı azar azar sulandırarak varsa yavaş dönen bir mikser yardımıyla karıştırıyoruz. Bu arada çıkan tozu solumamanızı öneririm. Çok fazla şerbet kıvamında olmayacak şekilde sulandırdığımız harca siyah boyamızı koyu bir siyahlık elde edene kadar katıyoruz.

10 dk. dinlendirdikten sonra fırça ile fonumuza uyguluyoruz. Ben her kat arasında 1 gün kuruma süresi bıraktım. 4-5 kat uyguladıktan sonra, harcın rengini açarak dış katmanlara uyguluyoruz. Burdada yine her kat arasında kuruma süresi bırakmak gerekiyor. Bunları yaparken zeminde oluşturmak istediğimiz kayalıklarıda aynı şekilde yapabiliyoruz.

Son katı uyguladıktan sonra 1 hafta kurumaya bırakıyoruz. Artık fonumuz ve kayalarımız hazır suyumuzu doldurabiliriz. Ben 1 ay akvaryumu boş bir şekilde, filtreye aktif karbon koyarak çalıştırdım.

Kalekimin arge bölümüyle görüşüp ürünün raporları hakkında zehirsiz olduğuna dair bilgi almama rağmen işimi sağlama almak istedim. Balıklarım şuan Allaha şükür sağlıklı ve mutlular herhangi ters giden birşey olmadı.

[/QUOTE]












8.) Straforları ne şekilde yapıştırmalıyım?
Duvar örer gibi yapıştırmalıyız. Aşağıdaki resim gibi,




9.) Straforların derz ile kaplanmayan kısımlarının su ile temasının zararı varmıdır?
Derz ile kaplanmayan straforun su ile temasında herhangi bir sakınca yoktur. Ki bu kısımların su ile temasını engellemek için çok çok zahmet vermemiz gerekebilir.
Strafor salınım yapmaz, erimez.

10.) Akvaryumuma arka fonu strafor veya y-tong tuğladan başka bir şeyle yapamazmıyım?


  Tabi ki yapılabilir. Akvaryumcularda satılan desenli arka fonlardan alıp yapıştırabilirsiniz. Yalnız bunlardan alırken dikkat edin. Bazıları kağıt bazlı, bazıları ise plastik bazlıdır. Siz plastik bazlı olanlardan temin etmeye çalışın. Onuda akvaryumun arka camına göre, çerçevelere denk gelmeyecek şekilde kesin ve akvaryumun arka camını sulu bez ile silerek yapıştırınız. Sonrada arka fon ile arka cam arasında oluşan hava kabarcıklarını düz bir cisimle alınız. Göreceksiniz desenler çok daha canlı görünecek.

  Bir başka seçenekde Pakpen'in desenli dış cephe kaplamalarından alıp akvaryumun arkasına yerleştirebilirsiniz.

11.) [QUOTE=kenya]Derz renklendiriciden başka bir boya kullanabilirmiyiz? Mesela daha parlak görüntüye sahip bir boya kullanılabilirmi?[/QUOTE]
[QUOTE=EnatiopuS]Burada önemli olan suda çözülmeyen derzin yapısına katılabilen ve kendini salmayan bir madde olması. Derz ile kaplı fonların yapım amacı doğal görünümü mümkün olduğunca yakalayabilmek, parlak yüzeyli bir fon hem doğal olmayacak hemde içerdiği maddenin balıkları etkisi bilinmeyeceğinden riskli olabilir.[/QUOTE]

12.)
[QUOTE=eczacı] Bu konuyla ilgili bir sorum olacak. Straforun derzle kaplanmayan kısımlarının suyla temas etmesinde bir sakınca var mı?
[/QUOTE]
[QUOTE=EnatiopuS]Straforun derz ile kaplanmayan kısımları cama yapışıyor. Yapışma işlemi kurutuldukdan sonra, köşebent şeklinde birkat daha silikon çekiyorum oda kurudukdan sonra silikon gözükmesin diye üzerine derz vuruyorum. Bu benim yaptığım yöntem, eğer derz ile kaplanmayan bir kısım ve arka cama yapışmayan bölümde ve suyun içinde ise şu olabilir, suyun basıncından dolayı içeri hafifde olsa göçecek strafor yanındaki derzin dökülmesine ve orasınında basınçla ezilirken yanındakinin zamanla dökülmesine sebep olabilir. Tabiki bu su yüzeyine yakınsa basınç az olacağından bir sorun yaratmaya bilir ama dibe yakın yerlerde dikkat edilmesi gerekir.[/QUOTE]

13.) Akvaryumun arka camını maviye veya siyaha boyatayım mı?
  Hiç gerek yok. Zaten cam gibi pürüzsüz bir yüzeyde boyayı tutturmakta zorlanırsınız. Plastik bazlı mavi veya siyah renkli arka fonlar yine 9. maddedeki gibi onlarıda yapıştırabilirsiniz.
  Bulamazsanız reklamcılarda satılan renkli kaplamalar var. Onlardan alıp yapıştırabilirsiniz. Ama bu yapıştırmaları deftere veya kitaba etiket yapıştırır gibi yapıştırmıyoruz. Bu kaplamaları yapıştıracağımız yüzeyi bulaşık deterjanı eklenmiş su ile hafif bir şekilde ıslatıyoruz. Nedeni yamuk bir şekilde yapıştırmamaktır. Yapıştırdıktam sonra yine düz bir cisimle arada kalan hava ve suyu sıyırarak dışarı atıyoruz. Almakta zorlandığınız kısımları toplu iğne ile delerek alabilirsiniz. Toplu iğne ile deldiğiniz kısıma dikkat edin, yaparken takılıp kaplamanın yırtılmasına neden olabilir. Islanınca kaplamanın yapışkanı gidiyor diye korkmayın, gitmiyor. Zaten reklamcılarda bu şekilde yapıyor.

Siyah oto cam filmide bu şekilde güzel görüntü oluşturuyor. Emre Eremre'nin akvaryumundan bir örnek;










halongan2009-02-01 22:33:43

Beğenenler: [T]192653,Oykurumen[/T][T]209427,pilotx[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5213
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2007 10:30

 

Halis Bey, çok teşekkürler..Bu başlık çok işimize yarayacak

Sert strafordan bir arka fon yapımına başladık. Başladık diyorum ; çünkü ben forumdan fotoğrafları gösteriyorum.Eşim onlardan ilham alıp yapmaya çalışıyor. Arka fonla ilgili okuduğum yazılarda dış filtre hortumunu, ısıtıcıyı ve iç filtreyi en güzel nasıl saklayabileceğimizi bulamadım.

Bu konuda ayrıntılı bilgi hatta mümkünse fotoğraf bulabilir miyiz? Tekrar teşekkürler.

acemi412007-3-2 10:31:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

halonganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/01/2006
İl: Antalya
Mesaj: 2194
halonganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2007 12:26
  Erdal bey "Aklıma gelen başıma geldi." desem yeri var. Bu soruyu ve cevabını başlığa eklemek aklımdan geçiyordu. Yalnı dün resim bulamadığım için ekleyemedim.

  Ben size yazılı olarak anlatayım. Yapıştırdığınız straforların şekil vermek istediğiniz arka kısmını dış filtrenin hortumları geçecek şekilde iki adet kanal açınız. Bu  kanalların birini sağa, diğerini sola açınız. Ki suda bir hareket olsun. Bu açmış olduğunun kanalların ucuna suyun girişinin ve çıkışının sağlanabileceği delikler açınız. Bu delikleride yine straforun arka tarafından yani kanal açtığını kısımdan bir ızgaravari birşeyle kapatınız. Bu ızgaravari şey akvaryumcularda satılan canlı doğuran yavruluklarının ızgaralı olanlarından olabilir. Bunun nedeni açılmış olan kanallara olası balık kaçma ve saklanma hareketlerinin engellemektir.

   Isıtıcı ve iç filtreye gelince, onlar içinde yan cama ek bir fon yapılabilir. Yapacak olduğunuz yöne göre, üçgenvari bir şekilde hatta arkaya doğru hafif eğimli şekilde yapabilirsiniz.

  Resimleri ekleyince daha anlaşılır olacaktır. Umarım azda olsa yardımcı olabilmişimdir.

  Size kolaylıklar diliyorum. Eşinizide Allah'tan sabır diliyorum.

Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5213
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2007 12:52

Halis Bey, cevap için teşekkürler; ama anladıysam Arap olayım Bu sizin anlatımınızdan değil bendeki soyut olanı somutlaştıramama yeteneksizliğinden kaynaklanıyor.

Eminim fotoğraflarla her şey daha kolay,daha güzel olacak.Gayretleriniz için tekrar teşekkür ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SenyortraderÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2006
İl: Konya
Mesaj: 87
SenyortraderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2007 13:06
Halis bey açıklamalar için teşekkürler.Benim sormak istediğim konu arka fonun temizliği ile ilgili zira yaklaşık 1 ay önce kurmuş oldugum akvaryumumun arka fonunda kahverengi yosun oluşumları başladı.Mecburen akvaryumu pencere yakınına koymak zorunda kalmıştım oluşumları gördükten sonra akvaryumun yan camına aynalı fılm çektim artık gün ışıgı akvaryumu etkilemiyor.Arka fonda yer alan kahverengi yosun alaşımlarını ne şekilde temizleyebilirim.Elimle çıkartmaya çalıştım ama malesef başarılı olamadım.Akvaryuma ışık girişini engeleldikten sonra bu yosun oluşumunu tamamen sona erdirebilirmiyim.Cevaplarınız ve yardımlarınız için tekrar çok teşekkür ederim.  Senyortrader2007-3-2 13:9:0

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SenyortraderÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2006
İl: Konya
Mesaj: 87
SenyortraderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2007 17:35
Volkan bey cevabınız için çok teşekkür ederim.Yanlız benim duydugum yeşil renkde yosun bağlaması iyi ama benim fonum ve kayalarımın bir ksımı kahverengi - kızıl bir renk almaya başladı.Bunun ilerde hem görüntü hemde içinde yaşayan canlılar için su değerlerinde bir probleme neden olup olmayacagıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

halonganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/01/2006
İl: Antalya
Mesaj: 2194
halonganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2007 18:49
Akvaryumunuzu karartmayı deneyin. Bir hafta kadar güneş almasın. Kahveremgi yosunlar yavaş yavaş kendilerini salacaklardır.

Bunu kahverengi olan kayanızı ters çevirerek, altta kalan, güneş almayan kısmı 1 hafta sonra kontrol edebilirsiniz. Görüceksiniz kahverengi yosunlar gitmiş olacak.

Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metinzenbilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 344
metinzenbilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2007 22:35

Benimde bir sorum olacak.

Bende slikon hariç malzemeleri aldım. Arka fon yapacağım ancak kafama birşey takıldı. İç filtrenin görüntü kirliliği oluşturacağını düşünüyorum. Dış filtremde yok maalesef. İç filtrenin kafa motorunu kullanarak ne yapabilirim? Acaba biraz dış filtre malzemesi alsak köşeye ufak küp içine doldurarak kafa motoruyla birşey yapılabilirmi? Birde ısıtıcıyı nereye koyacağım ? Bu arada strafor 3 cm kalınlığında sert strafor. Bir iki kat yapabilirim.

Teşekkürler

metinzenbil2007-3-10 22:41:3

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

refikÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2006
İl: Izmir
Mesaj: 23
refikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2007 20:51

Metin Beyin sorusunun cevabından sonra benim sorularıma da cevap alabilirsem sevinirim.

1.soru: EXP Köpük (sert köpük) işlemek için gravür aleti kullanan var mı. nasıl sonuç aldınız. Alsak iyimi olur

2.soru: Fugapool 2900 antibakteriyel özelliğe sahip. Peki zamanla yosun tutuyor mu. (yani zamanla az da olsa yosun tutsa iyi olur kanaatindeyim.)

Cevaplar için şimdiden teşekkür...

refik2007-3-15 15:27:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnatiopuSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Antalya
Mesaj: 2009
EnatiopuSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2007 09:44

Metim bey bu şekilde yapılan bir kaç fon bulumakta ama kullanımı ve verimi nekadar size hitap eder bilemiyorum. Fon'a yerleştirilen malzemeler genelde kalıcı olarak dizyn ediliyor. Dış filitre olsa arkada bırakacağınız bir boşlukdan filitrenin sadece borularını n girip çıkması için bir delik bırakabilirsiniz ama kafa motorunu çıkarmak için yapacağınız yer hem büyük hem kaba hemde akvaryum hacminden yer çalacaktır. Akvaryum ölçülerinizi yazmamışsınız bunuda belirtirseniz akıl akıldan üstündür bir arkadaşımız yaratıcı bir fikir bulabilir.

Refik bey sert köpüklerin işlenmesi ve derz ile kaplanması beyaz köpüklere göre daha zor. Kaldırma kuvvetinin biraz daha fazla olacağı kanısındayım, buda bir sorun yarata bilir. Antibakteriyel derzler yosun oluşma süresini gerçekten çok uzatıyor. Bende yosunun güzel bir görüntü oluşturacağına inanıyorum. 6-7 ay gibi süre sonunda yosun oluşmaya başlayacaktır. Yosunun yanı sıra diğer yararlı bakterilerinde fonda yaşamalarını olumsuz kılıyor.

Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metinzenbilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 344
metinzenbilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2007 22:38
Volkan bey cevaplarınız için teşekkür ederim. Akvaryum iki tane 40*30*30 var birde 80*30*30 ben küçük olana deneme amaçlı yapıyorum. Verim alırsam büyük olanada yapmayı düşünüyorum. sert köpüğün kaldırma kuvveti fazla sorun çıkarabilirsiniz demişsiniz. Çok sıkıntı olurmu sizce . Yada ne gibi önlem alabiliriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

A_L_T_U_GÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 72
A_L_T_U_GÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2007 05:12

Değerli üyeler,

Arka fonumu bitirip balıkları içeri alalı bir hafta oldu ve çok şükür hiçbir problem yaşamadım. Balıklar sağlıklı, onlar girinti, çıkını, oyuk ve mağaraların ben ise manzaranın tadını çıkarıyorum. Detaylı fotoğraflar için fonun yapılış aşamalarını paylaştığım aşağıdaki linke girebilirsiniz: http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=73386& PN=1 

Burada yukarıdaki linkte sayfalara yayılmış bilgileri arka fon yapanlar için özetle sunmak istiyorum:

1. ADIM: İstenilen Kalınlık İçin Straforları Yapıştırma

* Akvayum Silikonu (Henkel-Sista). Üzerinde akvaryum resmi var.

* Akvaryum camına ileride silikonla sabitlenecek yerlere mavi strafor kullanılmasını tavsiye ederim. Beyazdan daha sert. Şekil verilecek kısımlarda ise beyaz strafor daha iyi. Mavi strafor şekil verirken beyaza göre daha zor bir malzeme, keserken daha kolay ufalanıyor, yakarken daha zor şekilleniyor.

* Silikonu straforların temas eden tüm yüzeylerini kaplayacak şekilde sürün. Kitap vs. geniş yüzeyli ağırlık koyarak en az 6 saat sıkıştırın. Toplamda bir gün sonra şekil verme işlemine geçin.

2. ADIM: Şekil Verme

* Basit tahta saplı 2 YTL lik bir havya + İş bitince kullanılmaz hale gelip atılacak metal bıçak, metal çay veya tatlı kaşığı + yine iş bitince atılacak duruma gelecek sentetik olmayan bir bez.

* Bıçak ve kaşığın ocak ateşinde yakılıp ısınmış halleriyle ve Havya ucuyla şekillendirmenizi yapın. Sıcak bıçak ve çatalı bezle tutun ve her işlemden sonra üzerlerindeki strafor kalıntılarını bezle silerek tekrar ateşe tutun. Yoksa feci is çıkarıyor hatta kalıntılar alev alıyor.

* Unutmayın :: Yere paralel, ufki yarıklar açmak daha doğal görüntü veriyor :: Derzle boya katlarını vurmaya başlayınca, katlar arttıkça detaylar doluyor ve kayboluyor, yarıklarınızı ona göre açın :: Çok girintili çıkıntılı bir fon yaparsanız boyama işiniz bir o kadar zor olacak.

3. ADIM: Akvaryuma Yerleştirme Denemesi 

Şekil verilmiş fonunuzu boyamaya başlamadan önce muhakkak akvaryumunuza sokup yerleştirme denemesi yapın. Süreceğiniz derz yanlardan kalınlaştıracaktır. Bu nedenle ucu ucuna sığan bir fonu derzle kaplamaya başlamadan önce yanlardan tıraşlamanız gerekir. Veya akvaryumunuzda kuşaklar varsa fonunuzdaki yarıklara denk getirerek fonunuzu parçalara ayırabilirsiniz.

4. ADIM: Derz ile Kaplama

* Kalekim Fuga Pool 2900 anti bakteriyel derz. Yosunlanmayı geciktirir. Veya Fuga Flex 2300 de olur. Tek fark Pool 2900'ün atibakteriyel oluşu, yosun , küf vs. daha zor oluşur. Çanakkale Seramik bayilerinden kolayca bulunur veya istenebilir.

* İdeali ve sağlıklısı, mümkünse en başta  derzi alırken, ulaşılmak istenen renge en yakın renkli derzi alıp hiç boya karıştırmadan veya az boya karıştırarak istenen renge ulaşmak.

* Unutmayın : Bitmiş işiniz akvaryumda su içinde ıslanarak daha koyu gözükecek.

* Boya kullanılarak derz renklendirilecekse : piyasadaki en kaliteli ve uygun fiyatlı su bazlı boyalar Filli Boya (Alpina) veya Polisan (Natura).

* Derzinizi, fonunuz çok girintili çıkıntılı değilse macun kıvamında, fonunuzun girinti çıkıntısı fazlaysa koyu ayran, boza kıvamlarında hazırlayın. Derz ambalajındaki uygulama talimatına özenle uyun.

* İlk katın boya karıştırılmamış ve yoğun olmasını tavsiye ederim.

* Derzin de beton gibi nemle kurumaya bırakılmasını tavsiye ediyorlar. Yani soba, kalörifer yanında, güneş ışığı altında, kuru ve sıcak ortamda kurumaya bırakmayın. Hatta şu çiçeklere su püskürten ve bazen de berberin kafamıza su püskürttüğü tetikli su tabancalarından kuruma sırasında aşırıya kaçmadan su püskürterek nemli kalmasını sağlayabilirsiniz.

* 4 kat vurmakta fayda var. Katlar arası 1 gün. Silikonla akvaryuma yapıştıracağınız alt, arka ve yan camlara denk gelen yerlere de en az 2 kat sürün. Her yeri kaplamaya, açıkta, kaplanmamış strafor yüzeyi kalmamasına özen gösterin.

* Son kat daha tam kurumadan (3-4 saat sonra) bulaşık teliyle tüm ön yüzeyleri bir geçin. Hafifçe zımparalanmış gibi oluyor. Girinti içleri ulaşılmamış ve koyu kalıyor, zımparalanan yerler çizgi çizgi bir ton açıyor. Fırça izleri yok oluyor. Bu işlemi yaparken ufki, yatay hareketlerle yapın gerçekçi olması için.

* Son katın üzerinden 2 gün geçtikten sonra akvaryuma silikonla yapıştırabilirsiniz.

5. ADIM: Akvaryuma Yapıştırma ve Rötuşlar

* Fonu akvaryumun tabanına, sağ, sol ve arka camlarına mümkün olduğunca çok silikonla yapıştırın.  Fonunuzu daha önce kuşaklar yüzünden parçalara ayrılmış olarak yerleştirdiyseniz parçalar arasına da silikon çekin. Son olarak fonun kenarları ve camlar arasına tekrar silikon çekin. 2 gün silikonun kurumasını bekleyin.

* Fonun kenarlarıyla camlar arasına çektiğiniz ve diğer gözüken silikonların üzerini yine fonu derzle kapladığınız gibi mümkünse 4 kat (katlar arası 1 gün) kaplayın. Silikonları örttüğünüz bu rötuş katlarının sonuncusunda ana fonla aynı renk tonunu tutturmaya bakın ki kenarlar sırıtmasın. Son kattan 2 gün sonra akvaryuma su alabilirsiniz.

* Yan ve arka camlarin içinde görünen silikonla yapışmış fon yüzeylerini, fonun camlardaki izi şeklinde yapışkanlı siyah folyo kesip kaplayabilirsiniz.

6. ADIM: Tuzlu Suyla Salınım Tetikleme Fonumuz bitti aslında. Ancak balıklarımızın sağlığı için yapmamız gerekenler daha bitmedi. Biri tuzlu olmak üzere iki su akvaryumumuzu çalıştıracağız.

* İlk önce, akvaryumunuzun ebatları ve ağırlığı el veriyorsa duş altında birkaç defa sudan geçirmekte, çalkalayıp durulamakta fayda var. Ardından akvaryumunuzu hava taşları ve filtre çalışır vaziyette (maksimum akıntı), kaya tuzu ilave edilmiş suyla, en az 1 mümkünse 2 gün çalıştırın.

* Suyun tamamını boşaltın, filtrenizi yıkayın temizleyin. Yine akvaryumunuz elveriyorsa duşla sudan geçirip çalkalayın birkaç defa. Bu sefer tuz ilave etmeden, yine filtreli, hava taşlı en az 1 mümkünse 2 gün çalıştırın.

* Suyun tamamını boşaltın, filtrenizi yıkayın temizleyin. Yine akvaryumunuz elveriyorsa duşla sudan geçirip çalkalayın son birkaç defa.

* Artık kumuyla, bitkileriyle, dekoruyla akvaryumunuzu kurup dilediğiniz gün sonra balıklarınızı içeri alabilirsiniz.  

Tüm bu açıklamaların detaylı fotoğrafları yukarıda verdiğim linkten izlenebilir.

Hepinize sağlıklı balıklar dilerim


Beğenenler: [T]196575,Redkit[/T][T]99042,SmallCandyThing[/T]
Teşekkür Edenler: [T]109618,gurkooo[/T][T]64269,furrion[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cOncOnÇevrim Dışı

Kayıt: 15/04/2007
İl: Karabük
Mesaj: 1
cOncOnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2007 01:42
elimden geleni yaparım arkadaşlar.. bende sitedeki arkadaşların yapma şekline bakarak uyguladım bu fonu.. gerçekten çok zevkli bi çalışma oldu benim için.. heleki balıklarımı o kayalıkların içine girip sahiplendiklerini görünce dahada çok sevindim. şimdi akvaryumuma bakması daha çok zevkli oluyor..nasıl yaptığımla ilgili şunları söyleyebilirim. bende herkez gibi strafora değişik şekillerde maket bıçağı  ile keserek şekil verdim. bu işlem fazla vakit ayıramadığım için 3 günümü aldı. daha sonra kalekim fugo pol 2900 gri derz dolgu buldum. suyla karıştırarak çok koyu zor sürülen bir kıvam elde ettim. 1 gün kurumaya bıraktım. ertesi gün yine aynı derz dolgu ile ikinci katı attım. ama bu sefer biraz daha ince bir kıvamda idi. 1 gün kuramaya bıraktıktan sonra tekrar aynı derz dolguya bu sefer alpina su bazla siyah boya ilave ettim. derzimiz gri renkte olduğundan 1 büyük tüp boya ile siyah rengi yakaladım.. 2 gün kuruduktan sonra fonumuzu küvette 3 gün tuzlu suda beklettim.. daha sonra arka fonumuzu boşaltmış olduğum akvaryuma silikonla monte ettim.. 1 gün bekledikten sonra. suyunu koydum. ben burada  bir hatta yaptım. dinlenmiş  suyu koyduktan sonra balıkları hemen akvaryuma koydum. malesef 2  vatozum vefat etti. düşünemedim onların kayalıklarıda emmeye çalışacaklarını. sakın ola ki bir kaç gün temiz su ile filitre etmeden balıklarınızı akvaryuma koymayın. en azından vatozları koymayın. bugün 5. günümüz. şimdilik sarı prenses ve yunuslarımımızda bir sıkıntı yok.. benden bu kadar. eğer yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.... yalçın.. (cOncOn)
cOncOn2007-04-16 01:52:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

asrınÇevrim Dışı

Kayıt: 06/04/2006
İl: Isparta
Mesaj: 62
asrınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2007 17:58

arkadaşlar beyaz sıtrafordan arka fonu yaptım.yanlız ben çimento kullandım balıklara bi zararı olabilirmi zehirleme falan çimentonun üztünede mavi derz vurmayı düşünüyorum 4 -5 kat nasıl olurmu sizce sıkıntı yaşarmıyım.yardımcı olursanız sevinirim


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir