Artık Spot Alg'den Sıkıldım


ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2015 18:08
Yasin bey,
Fosfat testinizin mutlaka olması gerekir. Bahsettiğiniz yosun tipik fosfat eksikliği belirtisi olmasına rağmen, bunu tankta fosfat yok gibi de düşünmemek lazım, azot fosfor dengesinde fosfat aleyhine bozukluk ile stabilite bozukluğu sebebiyle bitki gelişimi noktasındaki bir kısım kısıtlanma bu yosunu görmeye sebebiyet verebilir.
Azot fosfor miktarını biraz da tanktaki bitki yükü, hızlı büyüyen bitkilerin olup olmaması gibi durumlarla da birlikte de değerlendirmek gerek. Yüklüce bitki hacmi varken ve hızlı büyüyen bitkileriniz de varsa, düşük azot fosfat miktarları hızlı besin eksilmesi ve stabilite sorunu yaratabilir. Böyle durumlarda 2mg/lt fosfat ile 30mg/lt nitrata kadar çıkmak iyi olabilir.
Ancak stabilite genelde ihmal edilen birşeydir, bitkilerin bir duruma adapte olduğu durumlarda, eğer stabil bir hızlı büyüme yakalanabiliyorsa ve azot fosfor arasında aşırı bir orantısızlık da bulunmuyorsa bu oranından bağımsız olarak yosunlarınız baskılanacaktır.
Eğer stabilite bozukluğu, azot fosfor miktarı ve dengesizliği gibi durumlarla bitki gelişimi bir miktar sınırlanırsa yosun görme ihtimali çok çok artar.
Stabiliteyi, su değerlerindeki stabilite ile bitki besin değerlerindeki stabileteden tutunda, günün hangi saatlerinde ne süre ışık verdiğinize kadar ve ışığın spektrumundaki değişikliğe kadar bir bütün olarak değerlendirebilirsiniz.
Nasıl ki bir bitkiyi ilk getirip diktiğinizde bir dönem adaptasyon sorunu yaşayıp duraklayıp sonra uyum sağlayıp gelişmeye başlıyorsa, bitki ile alakalı herhangi bir durumda radikal değişiklikler yaptığınız zaman bitkilerinize yeni duruma adapte olabilmeleri için biraz süre tanımalı ve bu dönemlerda ışıklandırmayı daha kısa süreli ve kısıtlı tutmalıyız. Yosunlar daha basit canlılar olduğundan adaptasyon ihtiyaçları olmuyor, bitki gelişimi sınırlanır veya bir dönem duraksarsa yosunlarınız hemen devreye girip sudaki fosfor ve azotu kullanmak isteyeceklerdir. Yani yosunu durudurmanın birinci şartı hızlı bitki geliştirmektir. Azot fosfor miktar ve dengesi ise bundan sonra gelecektir. Ancak spot alg veya yeşil algler arkadaşların değindiği gibi tipik fosfat eksikliği belirtisidir.

Teşekkür Edenler: [T]168305,yas400[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yas400Çevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3985
Yas400Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2015 18:17
Aslında normal gübrelemenin dışında düzenli fosfat eklemesi de yapıyorum. Bitkilerimin gelişim hızı da oldukça iyi. Ancak test olmadan net bir şey söylemek imkansız. En güzeli bir an önce test edinmek benim için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir