Ay Işığı Efekti Hk.


DenizYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 721
DenizYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2010 18:55
Merhabalar,
 
Geçenlerde Deniz ağbime gittim. Kendisi katoto besliyor biliyorsunuzdur forumda yayınlamıştım. İki dişisi daha yumurta almış bu arada :) Konu dağılmadan belirtmek istediğim kendisi T5 lerini havaların soğuması ile çoğalan buharlaşma nedeni ile elektronik balastını kaybetti. Sonra fiyatlara bakınca LED denemeye karar vermiş. Bir dostumuz sayesinde şu büyük yapımarket alışveriş mağazalarında bulunabilen 5 metrelik şeritler halinde waterproof silikonlu (su geçirmeyen ) ledlere sahip olmuş ve kapağı çıkarıp akvaryum silikonu ile monte etmiş. Gündüzleri aydınlatması (kendisi 10.00-15.30 arası açıyor lambaları) çok belli olmuyor oda ışık aldığından ancak akşamları ısrarımla açtığımızda çok tatlı rahatsız etmeyen bir ışık oldugunu farkettim. Balıklar ışığın açılıp kapanmasından etkilenmiyor nerede ise. T5 lerde biraz korkaklık yaşıyorlardı. Ve sanırım kullanan ve veya araştıran arkadaşlar daha iyi bilirler DC12 voltluk bir adaptör 5 metrelik şerite yetiyor ve oldukça az enerji tüketimi oldugunu varsayabiliyorum. Bu ledler sanırım 1 metresi 300 mA ve 5 metrelik oldugunu varsayarsak 5*300mA=1500mA=1.5A lik bir adaptör yetiyor.40 bin-55 bin saatlik ömürleri oldugu çeşitli sitelerde yazıyor. Link vermiyorum veremiyorum. Ama arama motorlarına şerit led yazdığınızda rahatlıkla bulursunuz.
 
 Kendisi ay ışığı efekti uygulamayı düşünüyordu görsellik için. Bende bu 5 metrelik şeritleri araştırırken OSRAM ın Ledstixxx ürününe rastladım.
 
 
4 tane led var üstünde . 3 adet AAA kalem pil ile çalışıyor. Kendisine 2 adet hediye ettim. Bir tanesini monte ettik akvaryuma . Işıklar sönmeden akvaryum kapağını azcık kaldırarak bir düğme ile yakılabiliyor. Diğerini elektrik kesintisine karşın ışıldak olarak kullanacakmış :D  Delmenize falan gerek yok. silikon ile yapışıyor. Ve ışıldak ona geçiyor. Takılacak yer akvaryum kapağına monte edildiğinde ışıldak sabitlenmediğinden rahatça çıkarılıyor ve piller değiştirilebiliniyor.  Olmadı acil günlerde sizlerde kullanabilirsiniz :)  Perdeleri filan kapatıp uyguladık. Sonuç süperdi. Kayaların üzerine eğimle verildiğinde hem görsellik tavan yaptı hemde balıklar bir gram tedirginlik hissetmedi. Kişisel tavsiyem olabilir.
 
Gelelim en çok sorulacak soruya How much? yada Kaç para ki bu meret? :)  25-29 TL arası bulunabilir. Ben KOÇTAŞta bulmuştum 30 TL ye yakındı. Ama ucuz yerler vardı. Sadece Akvaryum için düşündüğünüzde oldukça pahalı olabilir ancak elektrik kesintilerinde sizin diğer ihtiyaçlarınız içinde kullanıma uygun bir ürün. Tabiki elektronikten anlayan arkadaşlar bunu 12 voltluk bir adaptöre bir kaç lehim dabesi ile bağlayabilip cihazı su geçirmez duruma sokup devamlı kullanabilirler. Açıkcası su geçirecektir içine ama bu pilleri zamanla bozabilir bilemiyorum. Kendisi nasılsa hediye diyip es geçti ama siz yinede düşünün :D. İkinci 5 metrelik şeritler Praktikerde 99 tl idi beyazı. Buda bana pahalı geldi birde Kendisi beceremediğinden yapamadı ama led şeriti tur döndürürken zorlanmış. Kıvrılabiliyor ama çirkin duruyor. Siz alabilirseniz makasla kesilebileceği yerler işaretlenmiş . Oradan kesip düz şeritler haline getirebilirsiniz. Tabiki iki kabloyu lehimlemeniz gerekiyor çünkü ilgili yerden kessenizde kablo çıkmadığından bağlantı yapamazsınız. Düz şeritler halinde yapıldıgında 120 cm lik akvaryuma 4 şerit kullanılıyor ve kanımca yetiyor.
 
Toplamda 130 TL civarı bir paraya güzel bir aydınlatma sağlanabiliniyor. Tabiki değerli üyelerimiz bir çok farklı yöntemle ledleri ucuza mal edebiliyor ve bunun nasıl yapılabilineceğini veya nerede bulunabileceğini açıklıyorlar. Bu yazı altındada paylaşılabilinir.
Sözün özü imkanınız var ise LED ışığı kullanınız. Veya yeni akvaryum yaptıracaksanız akvaryum imalatçınıza o aşamaya geldiğinde size haber vermesini isteyip mekanına uğrayıp elinizdeki malzemeyi verip tarif edip ona daha uygun olan mekanında siz evinizi batırmadan silikon ile uğraşmadan yaptırtabilirsiniz. Kimbilir belki akvaryumcunuz çıkan sonuçtan memnun kalıp ilerideki ürün gamına müşterilerine sunabileceği bir diğer aydınlatma sistemi önerisini sokmasına vesile olursunuz :). Şikayetçi olduğumuz bir çok akvaryum imalatçılarınıda belki geliştirip ilerletebilir ve taleplerimizin doğrultusunda hızlanmalarını ve hobiyi daha yakın takip etmelerini sağlayabilirz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozkanakÇevrim Dışı

Kayıt: 21/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 43
ozkanakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2010 21:30
Ledlerin özellikle şerit ledler çok güçlü ışık vermiyor. Şu anda florasanlar hala iyi.
Şerit ledlere birde adaptör lazım ki 2 amperlik olması gerek 5 m için. Ancak yinede bitkili yapmıyorsanız yada çok fazla ışık lazım değilse şerit leddler kullanılabilir. Gayet güzel durur. Bu ledleri satın alıp inceleyebilceğiniz bir site var.
http://www.elektrosepet.com
Burda şerit led alırken 1 metre fiyatı ve epoxi kaplı olanları seçin Zaten fiyatı daha yüksek göreceksiniz. Aslında buhar camı arkasına yerleşecekse epoxi kaplı olmayanlarda sorun çıkıccağını sanmıyorum. Soğuk beyez rengi kelvini en yüksek renk bitkiler için daha iyi.

Şerit lede daha iyi alternatif power ledler. Üstelik renk seçenekleride daha fazla. Ancak bunlar yapmak iki kabloyu bağlamak gibi değil. Tek tek satılıyorlar. Bunları arkalarına soğutu bir metalde gelecek şekilde bir plakete yerleştirmek ve power led driver denilen adaptörlerden almak gerek. Bu adaptör farkı sabit akım vermesi.Tabii bu ledler daha yüksek bir maliyette getirecektir. 

Konu ay ışığı efekti olunca bu ledlerin adaptöründen ve tek bir lensli mavi yada beyaz led gece açılabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir