Ay'da 600 Milyon Ton Su Bulundu


UzumakiNarutoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Hatay
Mesaj: 1905
UzumakiNarutoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2010 15:51
 
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) radarının, Ay'ın kuzey kutbunda bazı kraterlerin içinde buz bulduğu belirtildi. Buz kütlesinin 600 milyon ton, yani bir Tuz Gölü kadar, olabileceği tahmin ediliyor.

NASA'nın bugün yayımladığı bildiride, Hindistan'ın Chandrayaan-1 uzay aracında bulunan NASA'nın Mini-SAR adlı radarının, Ay'ın kuzey kutbu yüzeyinde 1,6-15 kilometre çapında "buz ihtiva eden 40'dan fazla krater tespit ettiği" belirtildi.  

Bildiride, buz miktarının tam olarak henüz bilinmediği belirtilerek, ancak 600 milyon ton olabileceği tahminine yer verildi.

Bugüne dek, bilimadamları Ay'ın kuru olduğunu, ancak bazı kraterlerin dibinde buz birikintisi bulunabileceğini öne sürüyorlardı.

Mini-SAR projesini yürüten Paul Spudis, radarın Ay'da buz tespit etmiş olmasının Dünya'nın uydusunu eskisinden daha da ilgi çekici hale getirdiğini söyledi.

Uzmanlar, Ay'ın kutuplarındaki kraterlerin Dünya'dan gözükmediği için, Mini-SAR adlı radarın 2009 yılında radyo dalgalarını bir noktada toparlama yöntemiyle, Ay'ın kutuplarındaki kraterlerin haritasını çıkardığını belirtti.

NASA yetkililerinden Jason Crusan, radarın yolladığı verilerin Ay'da buz bulunduğunu gösterdiğini ifade ederek, böylece Ay'a yönelik yeni hedef ve misyonlar oluşturulabileceğine dikkat çekti.

Mini-SAR'ın buluşu, ABD Başkanı Barack Obama'nın birkaç hafta önce ABD'nin Ay'a yeniden astronot yollama projesinden vazgeçtiğini belirten açıklamasından sonra ortaya çıktı.

Radarın Ay'ın kuzey kutbundaki buz keşfi, Amerikan Fizik Birliği'nin Geophysical Research Letters adlı dergisinde yayımlanacak.
Matrak2010-03-02 15:52:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

van helsingÇevrim Dışı

Kayıt: 26/03/2006
İl: Kastamonu
Mesaj: 789
van helsingÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2010 07:55
Ay'a yönelik ne tür misyon ve hedefler düşünülüyor acaba? Dünyanın 3/4'ü sularla kaplı olduğu halde Dünya'ya yönelik misyon ve hedefler oluşturmak yerine Ay'daki küçücük buza gözlerini dikiyorlar. Filistindeki masumlara yardım etmek yerine, afrikadaki açları doyurmak yerine gidiyorlar sanki hiç su görmemiş gibi Ay'daki su parçacığı için bir dünya harcama yapıyorlar. Acaba susuz kalmış uzaylılar için iyilik yapmayı mı amaçlıyorlar? İnsanların insanlık anlayışı bu olduğu müddetçe bir yere varılabileceğini sanmıyorum. Dünyadaki zor durumda olan insanların vücutlarında bulunan su, oradaki sudan daha değerlidir diye düşünüyorum. Bir taraftan insanlığa hizmet ettikleri izlenimi vermek için bilimle(!) uğraşıyorlar, bir taraftan petrol için adam kesiyorlar. Burada bir tezat var. Yanlış anlaşılmasın; haberi paylaşanı veya forumu eleştirmiyorum. Gene de teşekkürler.Tebessüm van helsing2010-03-07 08:18:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir