ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
UzumakiNaruto
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
116
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
06 Ocak 2007 15:34
Son Ziyaret:
27 Şubat 2024 15:43
Toplam Mesaj:
1905 [0.30 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Sergen T.
Doğum Tarihi:
12 Kasım 1992
Yaş:
31
İl:
Hatay
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Sergen T.

SON 10 MESAJI

Utaka
Konuyu açalı bir yıldan biraz fazla olmuş ve konu gerilere gitmiş. Belki gözden kaçıranlar vardır diye bu mesajı yazıyorum.

Likoma'da görüntülenmiş C. mloto
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=JtGAfLZCnHo[/VID]


Kraterinin merkezinde üremeye hazır dişileri bekleyen Copadichromis azureus erkeği.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/240520201506341.jpg[/IMG]
Utaka
Kurumaya bırakılmış utakaların fotoğrafına denk geldim. Aşırı avlanma nedeniyle gölün bazı bölgelerinde utakaların nesli tükenmiş.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/200320191345241.jpg[/IMG]
Utaka
[QUOTE=Foai]Harika,dolu dolu ve daha net olarak kavranamayan Malawi cichlidlerinin doğru tanınması açısından çok faydalı bir çalışma olmuş, hem kendi adıma hem hobinin gelişmesine katkı sağlaması açısından teşekkür ederim.

Bu içeriğin ana sayfa/ansiklopedi bölümünde olup, tür profillerinin ayrı, utaka tanıtımının ayrı bir şekilde olmasının okunabilirliğini arttırır diye düşünüyorum. [/QUOTE]

Elimden geldiğince konuyu açıklamaya çalıştım umarım faydası olur. Bildiğim kadarıyla 2-3 copa. türü dışında ülkemizde diğer türler bulunmuyor. Mchenga ve Nyassachromis türlerine hiç girmiyorum. Belki bu konu bu türlere karşı bir ilgi uyandırır.

Bu çalışmayı Aulonocara türleri için de yapmayı planlıyorum.

Ansiklopedi sayfasında olması kesinlikle ulaşılabilirliği arttırır. Mbuna için ayrı, utaka için ayrı sayfalar oluşturup genel bir tanımlamadan sonra türler tanıtılabilir.
Utaka
[U]
Merhaba,
Yazıyı hazırlamamdaki amaç forumda hiç görmediğim bu terimi ön plana çıkarmak ve tanıtmak. Bu yazı makaleden ziyade, aynı zamanda ülkemizde çok bilinmeyen bu Malawi grubunun irdelemesi ve tür rehberi olarak görülebilir. Yazı, araştırmalarımın kendi yorumumla birleşmesinden oluşmaktadır. [/U]


[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/130220191503261.jpg[/IMG] [K]Doğada küçük bir Utaka grubu. [/K]

Utakalar sayısal olarak kıyıya yakın açık sularda yaşayan en büyük tür grubudur.

Utaka için çeşitli tanımlamalar gördüm;
‘’Planktonla beslenen herhangi bir Malawi çikliti.’’
‘’Malawi gölünde yaşayan herhangi bir açık su çikliti.’’
‘’Mbuna olmayan herhangi bir Haplo.’’

Bu tanımlamaların azda olsa gerçeklik payı olmasına karşın, hepsi yanlış. Utaka olmayan başka türler de bu tanımlamalara kolaylıkla uyabilir. Kesin çizgilerle belirlenebilmiş bir grup değil ve tanımlamak için çeşitli yaklaşımlar mevcut. Bu durumda Utaka ne diye sorabilirsiniz.

Utaka, haplochromis grubunun bir alt grubu olarak düşünülebilir, içerisinde 30’dan fazla tür barındırır ve bu türler 3 kola ayrılır; Copadichromis, Mchenga ve resmi olarak bu gruba dahil edilmeyen ama bazı kaynaklarda Ad Konings’in dahil ettiği ileri sürülen tür: Nyassachromis. Bu grubun bilimsel bir sınıflandırmaya karşılık geldiği tam olarak söylenemez.

Bu terimin başlarda kafamı karıştırdığını itiraf etmeliyim. Önceden Utaka teriminin Haplochromis ile eş anlamlı olduğunu sanmaktaydım. Araştırdıkça durumun daha farklı olduğunu gördüm. Kimi kaynaklarda Malawi türlerinin; mbuna, mbuna olmayan ve utaka olmak üzere üç gruba ayrıldığını gördüm. Son yıllarda özellikle Malawiler üzerinde yapılan birçok araştırma Utaka grubunun tekrar gözden geçirilmesini zorunlu kılmaktadır. Şimdilerde kıyıya yakın, açık sularda yaşayan birçok tür Utaka grubuna dahil edilmiştir. Utaka’nın sınıflandırılması güç bir terim olduğunu söyleyebilirim.

[IMG]https://www.akvaryum.com/Yarisma/resimler1/15262.jpg[/IMG] [K]C. trewavasae ‘lupingu’ (Foto: Caner Gündüz)[/K]

Yerliler, açık sularda Chirimila adı verilen ağlarla yakaladıkları her çiklite utaka adını vermektedir. Bu tanım Bertram, Borley ve Trewavas (1942) gibi bilim insanlarının kullandıkları tanımlamaya uymamaktadır. Bu üç bilim insanı Utaka terimini planktonla beslenen ve ağzını dışa doğru uzatabilen haplochromini türleri için kullanmıştır.

Şimdilerde utaka Malawi gölüne özgü birçok çiklit türü için kullanılan genel bir tabirdir. Çoğu türün haplochromini alt ailesine dahil olduğu varsayılmaktadır.

Haplochromini türleri gölde çeşitli yerel varyetelere sahiptir ve balık popülasyonunun büyük kısmını oluştururlar. Utaka terimi çok yönlüdür ve bugünün bakış açısından evrimsel uzmanlığa (üreme/beslenme) göre özetlenemez.

Bu türler çeşitli üreme stratejileri geliştirmiştir. Kimi türler kayalık yaşam alanlarında kendilerine yumurtlama alanı belirlemeden ürerler. Bazı türlerin erkekleri geçiş habitatında yumurtlamak için oyuklar oluştururken, başka türler bunu açık kumluk alanlarda yapar. Copadichromis chrysonotus, taban yerine açık suda yumurtlayan tek Utaka türüdür (bilinen); seyyar, üç boyutlu bir bölgeyi savunur ve kayalardan uzakta direk olarak açık suda yumurtlar. Üreme rengindeki erkekler, en az birkaç metre derinlikteki korunaklı alanlarda toplanır ve her bir erkek su yüzeyinin yakınındaki koruduğu seyyar üreme bölgesine dişileri çekmeye çalışır.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/110320192214271.jpg[/IMG] [K]Utaka yuvalarına örnek olması açısından buraya ekledim.[/K]

Utaka neredeyse sadece kıyıya yakın açık sularda barınır, bu tür çoğu zaman kayalık çıkıntıların yakınında veya dik eğimli kıyı bölgelerinde de görülür. Popülâsyonlar sıklıkla kayalık adalarda ya da resiflerde bulunurlar.

Aynı zamanda, Malawi’nin uzak açıklıklarında büyük gruplar kayıt altına alınmıştır. İlk bakışta Utakaların bir kısmının kıyıdan uzak açık suları tercih ettikleri düşünülebilir. Fakat buralar kayalık resiflerin büyük derinliklerden yükseldiği alanlardır ve suyun dışından %10-20 civarındaki kısmı görünür (buz dağı gibi) – buralar Utakaların tipik yaşam alanıdır. Bu kayalık alanların konumları Malawi Gölü’nün etrafındaki balıkçılara nesilden nesile aktarılmıştır ve buralara düzenli olarak ağ atarlar. Utaka yerel halkın diyetinin bir parçasıdır.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=aNjxCNEsQKw[/VID] [K]Doğada utaka sürüsü.[/K]

Diğer birçok türün aksine utaka tabandan uzakta yaşar. Kumluk bölgelerde yaşayan Mchenga conophoros gibi türler de vardır. Çoğunluğu kayalık kıyıların yakınında yaşar. Açık sularda birden fazla tür, sayısı binleri bulan bireylerle büyük sürüler oluştururlar. "Virundu" (tekil: chirundu) adı verilen su altı kaya oluşumlarının yakınında hafif akıntılar oluşur ve içerisinde minik planktonlar taşınır. Utaka akıntıya doğru döner ve büyük gözlerinin yardımıyla yaklaşan planktonları rahatlıkla görebilir. Balık, kafasının pozisyonunu yaklaşan planktonları ağzının yakınına getirmek için hafifçe aşağı-yukarı, sağa veya sola doğru ayarlayabilir, sonra alt çeneyi aşağı doğru indirerek üst çenenin ileri doğru gitmesini sağlar ve böylelikle ağzı geçici olarak ince bir borunun şeklini alır. Ağzı ileri doğru gelince solungaç kapakları kapanır ve su hafif negatif basıncın etkisiyle planktonlarla birlikte ağızdan içeri girer. Bu beslenme biçimi nedeniyle kıyı ve açık sularda planktonların peşine düşerler ve bu durum gölde geniş bir alana yayılmalarına neden olmuştur. Bu üstünlük açık sularda yırtıcılara kolay hedef oldukları için aslında bir zayıflıktır. Planktonların peşine düştükleri için kendi yaşam alanlarından farklı alanlarda da görülebilirler.

[IMG]https://www.akvaryum.com/Yarisma/dresimler1/13584.jpg[/IMG] [K]C. Borleyi "Kadango" Foto: Cenk Sinor[/K]

Bu türler en az 400 ltlik akvaryuma ihtiyaç duyarlar. Bir erkeğe en az birkaç dişi düşecek şekilde beslenmelidir. Doğada planktonlarla beslendikleri için diyetlerinden canlı yem eksik edilmemelidir.

Ayrıca, Aulonocara türlerinin bile bu gruba dahil edilmesine dair bilimsel tartışmalar vardır. Dediğim gibi Utaka’yı tanımlayan değişik yaklaşımlar mevcut. Bilimsel sınıflandırmanın sürekli değişime tabi olduğu unutulmamalıdır.

Not:
Bu yazı kesin olarak görülmemelidir ve konu hakkında şüpheler olduğu unutulmamalıdır. Amacım bu forumda neredeyse hiç konuşulmayan Utaka grubunu sizlere tanıtmak ve konuyu daha iyi irdelemek. Forumda konu Malawi olunca ne yazık ki bilimsel yaklaşım görmek zor oluyor. Herhangi bir hata görürseniz bana bildirirseniz memnun olurum.


[B]Copadichromis (Eccles and Trewavas, 1989) [/B]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/300120191627471.jpg[/IMG] [K]Maymun körfezi yakınında görüntülenmiş Copadichromis sp. sürüsünden bir kesit. (Foto: M. K. Oliver)[/K]

Doğal yaşam alanlarında yılın büyük kısmını açık suda geçirirler (5-30 metre derinlikte) ve dişi ve erkeklerden oluşan büyük gruplar halinde planktonların peşine düşerler. Çoğu tür yılın farklı zamanlarında üremek için sığ sulara göç eder. Fakat bu yolculuğu bütün türler gerçekleştirmez; Copadichromis geertsi 25 metre derinlikteki kumluk alanda üreyebilir.

Türe bağlı olarak dört çeşit üreme yöntemi gözlenmiştir. Kayalık alanlarda ve hatta büyük kayaların dikey yüzeyinde gerçekleşebilir, örneğin Copadichromis borleyi "Kadango" erkeği yuvasını daha görünür yapabilmek için ağzıyla kayanın tepesine kum taşıyabilir, direk olarak kumda (yuvasız) ve hatta açık suda üreyebilirler.

Diğer çiklitler gibi üreme döneminde erkekler üreme bölgesi belirler ve buraya yaklaşan davetsiz misafirleri uzaklaştırırken dişileri cezp etmeye çalışır. Bu bölgenin yarıçapı kumda üreyen Copadichromis türlerinde 1 ila 3 metre arasında olacaktır. Kayalarda oluşturulmuş bazı yuvaların çevresinde büyüyen yosunlar bu türlerde çiftleşme döneminin ne kadar uzun sürdüğüne dair iyi bir ipucu verecektir.

Copadichromis türlerinin bazıları yavrularını saldıktan sonra birkaç gün daha ilgilenirken, diğerleri yavruları diğer dişilere katılabilecekleri alanlarda salarlar ve böylelikle daha önce bahsi geçen büyük gruplar oluşur. Sürü davranışı yırtıcılara karşı belli bir oranda savunma sistemi görevi görür.

Erkeklerin boyları türüne bağlı olarak 12 cm’den (C. nkatae) 22 cm’ye (C. sp. "Yellow jumbo" veya C. trimaculatus) kadar değişiklik gösterir. Dişiler oldukça küçüktür. Copadichromis türleri diğer utakalardan farklı olarak unicuspit (tek bir sivri ucu olan diş) diş yapısına sahiptir.


[B]Copadichromis atripinnis[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/120220191332501.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/120220191332541.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/120220191332551.jpg[/IMG]
(önceden Copadichromis sp."three spot eastern" adıyla bilinmekteydi)

Bu tür gölün güney kısmındaki Nankumba yarımadası civarlarında, Thumbi West ve Domwe adalarının yakınlarında ayrıca Chidunga Rocks, Chipoka ve Maleri adaları ve Gome ve Chimwalani Resifi (gölün doğu kıyısı boyunca)yakınlarında bulunur. Açık sularda 10 ila 25 metre arasında yaşarlar. Geçiş habitatında görülen bir türdür. Dişiler kayalık alanların önündeki kumluk açık sularda büyük gruplar oluştururlar.

Erkekler 15 cm, dişiler 10 cm kadar büyür.

Erkekler kayalık alanların yakınındaki kumluk alanlarda yuva oluşturur (16-25 metre). Yuva oval şekildedir.


[B]Copadichromis azureus[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/130220191526211.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/130220191526151.jpg[/IMG]

Gölün güney kısımlarındaki Maleri adası, Mbenji adası, Nkhomo resifi ve Eccles resifi yakınlarında bulunur. İçerisinde hem kaya hem kum barındıran geçiş habitatında yaşar. Bütün azur popülasyonları 10-25 metre derinlikte bulunur. Erkekler kraterlerini 10 metre derinlikte oluşturur. Kraterlerini genellikle kayaların yakınında veya geniş oyuklarda oluştururlar ve böylelikle etkili bir koruma sağlarlar. Dişiler ve bölgeci olmayan genellikle küçük gruplar halinde tabana yakın bir şekilde yaşarlar ve sürekli plankton arayışında olurlar.

Erkekler 15 cm, dişiler 12 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis borleyi[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/130220191640541.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/130220191640511.jpg[/IMG]

Malawi gölünün birçok yerinde bulunur, 13 civarında varyetesi vardır. Kıyıya yakın açık sularda ve geçiş habitatında yaşar. Kayalık tabanlı bölgeleri tercih eder. Erkekler 10 metre derinlikteki kayalık bölgelerde bulunur ve burada büyük kayaların yakınındaki bölgelerini savunurlar. Dişiler ve yavrular daha sığ bölgelerde bulunur. Erkekler üreme döneminde bölge olarak belirledikleri kayalara bağlı olurlar.

Erkekler 18 cm, dişiler 15 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis borleyi ‘Kadango’[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/130220191622561.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/130220191620031.jpg[/IMG]

Varyetelere yer vermedim ama ülkemizdeki tek borleyi varyetesi olduğu için ayrı tanıtma ihtiyacı duydum.
Kumlu tabanlı kayalık resiflerin kıyıya yakın bölgelerinde yaşar ve bu nedenle diğer borleyi varyetelerinden biraz farklılık gösterir. 5 metreden daha derin sularda görülmezler. Gölün güneyindeki Kadango bölgesinde bulunur. Chemwezi Rocks ve Crocodile Rocks gibi bölgelerde de bulunabilir. Bu bölgelerdeki plankton fazlalığı su altı görüş mesafesini kısıtlar.

Erkekler 20 cm, dişiler 16 cm kadar büyür. Akvaryum ortamında daha fazla büyüyeceği ve yıldan yıla daha agresif olabileceği unutulmamalıdır.


[B]Copadichromis chizumuluensis[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/140220191229081.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/140220191229031.jpg[/IMG]

Bu tür sadece Chizumulu Adası’nda bulunur. Burada açık sularda geçiş habitatının yakınında yaşar ve ortalama 10-12 metre derinlikte bulunurlar.

Erkekler 15 cm, dişiler 10 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis chrysonotus[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/140220191252161.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/140220191250551.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/140220191251001.jpg[/IMG]

Karonga ve Maymun körfezi arasında bulunur. Açık sularda, su yüzeyine yakın ve kayalık alanların yukarısında yaşar. Yukarıda bahsettiğim gibi yuva ihtiyacı olmadan açık suda üreyen tek Utaka türüdür. Nesli tehdit altındadır.

Erkekler 16 cm, dişiler 13 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis cyaneus[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/140220191323461.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/140220191323441.jpg[/IMG]

Taiwan Reef haricinde gölde geniş bir yayılım gösterir. Kayalık ve çökeltisi olmayan bölgeleri tercih eder. Erkekler 10 metre derinlikte bulunurlar ve burada büyük kayaların etrafında belirledikleri bölgelerini savunur. Yavrular ve dişiler 5 metre derinlikteki kıyıya yakın sığ açık sularda yaşarlar. Gölün birçok kesiminde C borleyi’ye yakın yaşar ama borleyi’ye kıyasla daha berrak suları tercih eder. Nesli tehdit altındadır.

Erkekler 18 cm, dişiler 15 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis cyanocephalus[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/140220191356181.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/140220191356191.jpg[/IMG]

Meponda’nın birkaç km kuzeyindeki kayalık kıyılar ve Lumessi Nehri’nde yayılım gösterir. Bölgeci erkekler 15-22 m derinlikteki yuvalarını savunur. Yuvalarını kayanın altındaki kumu kazarak oluştururlar. Dişiler küçük gruplar halinde ve genellikle tabandan 1 metre yukarıda yaşar.

Erkekler 14 cm, dişiler 11 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis diplostigma[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/140220191414181.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/140220191414141.jpg[/IMG]
(önceden Copadichromis sp."likoma blue" adıyla bilinmekteydi)

Likoma adasına özgü bir türdür. İçerisinde kaya ve kum barındıran geçiş habitatında ortalama 12 metre derinlikte yaşarlar. Bölgeci erkekler kum/kaya ara yüzünde 12-18 m derinlikte yuva yaparlar. Dişiler ve genç erkekler kayaların önündeki açık suda gruplar oluştururlar.

Erkekler 14 cm, dişiler 10 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis geertsi[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/140220192210351.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/140220192210321.jpg[/IMG]

Gome, Masinje, Meponda veThundu gibi bölgelerde bulunur. Ad Konings’e göre 25 metreyi geçen derin sularda yaşarlar (geçiş habitatına yakın). Erkekler yuvalarını kayaya doğru veya kayanın altına yaparlar ve bu yuvanın çapı 50-200 cm çapındadır. Nesli tehdit altındadır.

Erkekler 11 cm, dişiler 14 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis ilesi[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/140220192227271.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/140220192227241.jpg[/IMG]

Çoğunlukla açık sularda yaşarlar fakat üreme döneminde kaya ve kumun bulunduğu geçiş habitatında (hafif eğimli kıyılarda) kalırlar. Oldukça nadir bir türdür ve zar zor tanımlandığı söylenebilir. Bazen Gome Rock yakınlarında bulunabilir ve ayrıca zaman zaman Chilumba yakınlarında yakalanan örneklere rastlamak mümkündür. Erkekler yuvalarını 25 m veya daha derinde kayaların altındaki kumu çıkararak oluşturur, yumurtlama alanının etrafına yarı dairesel duvar örerler. Nesli tehdit altındadır.

Erkekler 15 cm, dişiler 12 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis insularis[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/150220191258101.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/150220191258121.jpg[/IMG]

Maleri, Chinyankwazi ve Chinyamwezi adalarında bulunur. Adaların etrafındaki 13 ve 18 metre derinlikteki kumlu bölgelerde yaşarlar (geçiş habitatına yakın). Dişiler ve bölgeci olmayan erkekler küçük gruplar oluştururlar ve tabandan 1-3 m yükselikte planktonla beslenirler. Erkekler yassı kayaların altındaki kumu çıkararak yuva oluşturur.

Erkekler 14 cm, dişiler 11 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis jacksoni[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/150220191425461.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/150220191425421.jpg[/IMG]

Açık sularda yaşarlar. Malawi Gölü’nün tamamında bulunabilir, genellikle sarp kayalık kıyılarda ve suyun derin olduğu korunaklı körfezlerde yaşarlar. Erkekler üreme kolonileri halinde yüksek kayalarda hareket ederken, dişiler suyun daha yukarısındaki açık sularda kalırlar. Gölde geniş bir alana dağılmasına rağmen bu sayısız popülasyonlar arasında üreme rengi bakımından hemen hemen hiç fark yoktur. Hobide Benga, Likoma ve Makokola gibi varyeteler yaygındır.

Erkekler 20 cm, dişiler 15 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis likomae[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/150220191458121.jpg[/IMG]

Fort Maguire ve Likoma Adası’nda bulunur. Geçiş habitatında yaşarlar. Fort Maguire’de bulunan erkekler 3 cm daha büyük olur. Erkekler üremek için Mayıs’tan Eylül’e kadar bölge tutarlar. Kumda büyük krater şeklinde yuva inşa ederler. Yuvaların yarıçapı 70-80 cm’i bulur. Üreme gerçekleştikten sonra dişiler gruplar halinde açık suya dönerler. Yavrular sığ sulara bırakılır.

Erkekler 15 cm, dişiler daha küçük olur.


[B]Copadichromis mbenjii[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/150220191516551.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/150220191516281.jpg[/IMG]

Mbenji Adası’na özgü bir türdür. Ortalama 15 m derinlikte geçiş habitatına yakın yaşar. Genellikle büyük gruplar halinde görülürler, özellikle dişiler sayısı 50 bireyi bulan gruplar oluşturabilir. Tabandan 2 metre yüksekte yüzerler. Erkekler kayanın altında veya yakınında kase şekilli yuva oluşturur, yarı çapı 18-42 cm ve kenar çıkıntısı 4-7 cm yüksekliği bulabilir. C. borleyi’den daha yuvarlak şekilli kafasıyla ayrılır.

Erkekler 14 cm, dişiler 11 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis melas[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/150220192238131.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/150220192242251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/150220192246481.jpg[/IMG]

Tumbi Point ve Cobue arasında bulunur. Geçiş habitatına yakın açık sularda yaşar. Erkekler yuvalarını 10-15 m derinlikte oluşturur, dişiler genellikle yalnız veya 3-4 bireyi bulan küçük gruplar halinde görülür. Tabana yakın bölgelerde plankton ve omurgasızlarla beslenirler.

Erkekler 15 cm, dişiler 11 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis mloto[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/170220191244131.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/170220191244071.jpg[/IMG]

Otter Point, Chimwalani Reef, Luwala Reef ve gölün daha birçok yerinde bulunur. Geçiş habitatının yakınındaki açık sularda yaşamayı tercih eder. 12-23 metre derinlikte görülebilirler. Dişiler ve genç erkekler genellikle büyük gruplar halinde görülürler.

Erkekler 14 cm, dişiler 11 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis nkatae[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/170220191337371.jpg[/IMG]

Mayoka Point ve Nkhata körfezinde bulunur. Hem kayalık hem de kumluk bölgelerde görülür. Hayvansal kökenli planktonun yanında bitkisel planktonla da beslenir. Nesli kritik bir şekilde tehdit altındadır.

Erkekler 15 cm, dişiler daha küçük olur.


[B]Copadichromis parvus[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/170220191354341.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/170220191354281.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/170220191354311.jpg[/IMG]
(2016’ya kadar Copadichromis sp. "verduyni dwarf" adıyla bilinmekteydi)

Sadece Metangula ve Nkhungu Reef arasında bulunur. Geçiş habitatının yakınındaki 7-20 m derinliğindeki açık sularda yaşar. Bölgeci erkekler 11-23 metrede bulunurlar ve burada kayaların altından kum çıkararak yuvalarını oluştururlar. Ağızda kuluçka yapan dişiler yalnız bir şekilde tabana yakın bölgelerde görülür. Copadichromis cyanocephalus ile çok benzer ama başındaki beyaz şeritle bu türden ayrılır.

Erkekler 14 cm, dişiler 10 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis pleurostigma[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/180220191443381.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/180220191443391.jpg[/IMG]

Gölün sadece kuzey kısmında bulunur. Açık sularda yaşar ve geçiş habitatının kumluk bölgelerini veya direk olarak kumlu bölgeleri tercih eder. 20-30 metreyi bulan derinliklerde yaşar, 30 metrede genelde erkeklerin yuvaları bulunur. Çoğu Utaka’nın aksine hem bitkisel hem de hayvansal kökenli planktonla beslenir. Dişiler yavrularını diğer Utaka yavrularından oluşan küçük grupların içerisine salarlar, genellikle Bagrus meridionalis adlı kedibalığının yuvasının yakınlarına. Nesli tehdit altındadır.

Erkekler 20 cm, dişiler 16 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis pleurostigmoides[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/180220192308531.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/180220192308501.jpg[/IMG]

Gölde geniş bir alana dağılmıştır. Açık sularda ve geçiş habitatında yaşar, üreme döneminde 20-40 m derinlikteki kayalık kıyılarda görülürler. Dişiler açık suda gruplar halinde yaşar ve sadece üreme zamanı bu bölgelere gelirler. Üreme sezonu Nisan’dan Ağustos’a kadar sürebilir.

Erkekler 15 cm, dişiler 10 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis quadrimaculatus[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/190220191412301.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/190220191412291.jpg[/IMG]

Gölün tamamında bulunabilen bir türdür. Genel olarak gölün derin bölgelerindeki açık sularda büyük gruplar halinde yaşarlar. Üreme döneminde 20-50 m derinlikteki kayalık kıyılarda ve geçiş habitatında görülürler. Erkekler bölge olarak kayanın tepesini seçer. Salınan yavrular iki yaşına kadar kayaların arasında yaşar ve daha sonra açık sulara giderek içerinde daha yaşlı bireylerin olduğu gruplara katılırlar.

Erkekler 24 cm, dişiler 17 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis sp. 'azureus jalo'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/190220191431481.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/190220191431561.jpg[/IMG]

Jalo Reef bölgesine özgüdür. Geçiş habitatının yakınlarındaki derinliği 10-25 metreyi bulan açık sularda yaşar. Damızlık erkekler 20-25 metrede tek olarak bulunurken, dişiler daha sığ sularda küçük gruplar halinde bulunur. Mbenji adasından olan ‘’azureus’’ ile çok benzer; C. azureus’da üç nokta bulunurken bu türde iki nokta bulur.

Erkekler 16 cm, dişiler 11 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis sp. 'chitimba'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/190220191635011.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/190220191635101.jpg[/IMG]

Youngs ve Chitimba gibi kumlu körfezlerde ve Gallireya Reef bölgesinde bulunur. Erkekler kumda krater oluşturur, kraterin yapımında küçük taşlar kullanılabilir. C. sp. 'chizumuluensis londo' adlı türe büyük benzerlik gösterir.

Erkekler 15 cm, dişiler daha küçük olur.


[B]Copadichromis sp. 'chizumuluensis londo'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/190220191648461.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/190220191648541.jpg[/IMG]

Gölün doğu kıyısında Undu (Tanzanya) ve Tumbi Point (Mozambik) arasında bulunur. Erkekler geçiş habitatında 10-15 metrede krater oluşturur. Dişiler küçük gruplar halinde veya tek olarak kumlu bölgelerde bulunur.

Erkekler 15 cm, dişiler daha küçük olur.


[B]Copadichromis sp. 'fire-crest mloto'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/190220192302291.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/190220192302491.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/190220192302521.jpg[/IMG]

1990’dan sonra bu türün soyunun tükendiğini söyleyen kaynaklar mevcut. Doğada çok kısıtlı bir bölgede bulunduğu için çok nadir göründüğünü söyleyenler de var. Gome bölgesine özgü bir türdür. Açık sularda, genellikle 30 metreden derin sarp kayalık kıyılarda yaşar (geçiş habitatı). Üst yüzgeç sarı veya turuncu-kırmızı tonlarında olur (bireyden bireye değişir).

Erkekler 18 cm, dişiler 13 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis sp. 'flavimanus lundu'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/200220191302321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/200220191302411.jpg[/IMG]

Lundu (Tanzanya) bölgesine özgü bir türdür. Neredeyse yıl boyunca açık sularda yaşar ve üreme döneminde geçiş habitatında 15-40 m derinlikte görülür. Üreme sezonu genelde Haziran-Ağustos arasındadır. Erkekler 25-40 metrede büyük, yuvarlak krater yuvalar oluşturur.

Erkekler 15 cm, dişiler 12 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis sp. 'kawanga'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/200220191318471.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/200220191319011.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/200220191319121.jpg[/IMG]

Gölün kuzeybatı ve kuzeydoğu bölümlerinde bulunur. Mdoka’dan Nkhata körfezine ve Kirondo’dan Mbamba körfezine. Geçiş habitatına yakın yaşar. Erkekler kumluk bölgeleri tercih ederken, dişiler gruplar halinde geçiş habitatında kalır. Kawanga’da yaklaşık 5 m derinlikte yaşarlar fakat bu derinlik Chitande adasında 35 metreyi bulabilir. Genelde 10-20 m arasında görülür.

Erkekler 14 cm, dişiler 10 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis sp. 'kawanga no-spot'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/210220192250091.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/210220192250181.jpg[/IMG]

Undu Reef ve Londo (gölün doğu kıyısı) arasında bulunabilir. Geçiş habitatının yakınındaki açık sularda yaşar. 10-20 m derinlikte bulunur. Erkekler sarkan büyük bir kayanın altını yuva olarak kullanır. Böylelikle yuvanın bir tarafında ve üstünde koruyucu bir duvar oluşur. Dişilerin vücudunda benek görülmez.

Erkekler 14 cm, dişiler 10 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis sp. 'likomae masinje'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/220220192236531.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/220220192237021.jpg[/IMG]

Makanjila Point ve Gome arasında ve Likoma adasında bulunur. Geçiş habitatında 25 metreden derin olabilen bölgelerde yaşar. Erkekler inşa ettikleri kumdan yuvaları veya ince kumla kaplı düz bir kayayı savunur. Kalın taneli kumları veya taşları yuvadan uzaklaştırırlar. Narungu popülasyonunun erkekleri kayalara yakın olmalarına karşın sadece kumdan yuva oluşturur. Dişinin sadece kuyruk sapında siyah benek bulunur.

Erkekler 17 cm, dişiler 14 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis sp. 'lupingu blue'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/220220192303151.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/220220192303221.jpg[/IMG]

Sadece Lupingu (Tanzanya) bölgesinde bulunur. Yumurtlama geçiş habitatında gerçekleşir. Erkekler geniş ama alçak kraterler oluşturur. Dişiler sürü halinde toplanıp kıyıya yakın dururlar. Yavrular sık bitkili veya bol alüvyonlu bölgelere salınır. Yavrular salındıktan sonra dişi sürüye geri döner. Dişilerin herhangi bir beneği bulunmaz fakat karın ve anal yüzgeci sarı tonlarındadır.

Erkekler 15 cm, dişiler daha küçük olur.


[B]Copadichromis sp. 'maisoni'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/230220191335051.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/230220191335121.jpg[/IMG]

Sadece Maisoni Reef (kuzeybatı) bölgesinde bulunur. Derinliği 25 metreyi bulan geçiş habitatında yaşar. Erkekler kayalara yakın bulunurken, dişiler kayalardan hafif uzaktaki açık sularda küçük gruplar halinde görülür. Erkekler kayanın tepesini bölge olarak belirleyip savunur.

Erkekler 12 cm, dişiler 10 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis sp. 'makanjila'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/230220191350361.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/230220191350441.jpg[/IMG]

Gölün güney ucundaki Makanjila Point bölgesinde bulunur. Sığ geçiş habitatında kayalık kıyılara yakın yaşar. Copadichromis likomae ile çok benzer fakat bu tür daha küçüktür. Bölgeci değillerdir ama C. likomae gibi kumda krater şeklinde yuva inşa ederler. Yuvaların yarıçapı 70-80 cm’i bulur.

Erkekler 15 cm, dişiler 13 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis sp. 'mbenji blue'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/230220191408521.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/230220191408581.jpg[/IMG]

Geçiş habitatının yakınlarındaki açık sularda yaşar ve sadece Mbenji adasında bulunur. Damızlık erkekler yıl boyunca geçiş habitatında, 7-15 m derinlikte bulunur. Bir kayanın tepesini bölge olarak belirler ve yaklaşanları uzaklaştırır. Dişiler ve genç erkekler grup halinde açık suda bulunur ve sadece üreyecekleri zaman geçiş habitatına gelirler. C. mbenjii ile karıştırılır fakat bu türden yuvarlak şekilli bir kafaya sahip olmaması ve erkeklerin vücudunda bulunan üç nokta ile ayrılır.

Erkekler 14 cm, dişiler 10 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis sp. 'mloto goldcrest'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/250220191646361.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/250220191646431.jpg[/IMG]

Nkanda ve Makonde (gölün kuzeydoğusu) bölgelerinde bulunur. Kayalık alanların yakınındaki kumluk bölgelerde yaşar. Dişiler kayalık kıyılarda görülebilir. Genellikle 7-15 m derinlikte görülür. Erkekler yuvalarını 25 metrede oluşturur. Erkekler yuvalarını açık kumlu bölgede büyük kraterler halinde inşa eder. Dişiler sadece üreme döneminde yuvaların yakınında görülür.

Erkekler 17 cm, dişiler 13 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis sp. 'mloto liuli'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/260220191550321.jpg[/IMG]

Liuli körfezinde (Tanzanya) bulunur. Ad Konings bu türün fotoğrafını geçiş habitatında, 15 m derinlikte çekmiştir. Fotoğraftaki erkek büyük bir kayanın tepesindeki bölgesini savunmaktadır. Dişiler üreme gerçekleştikten sonra gruplar halinde sığ sulara giderler. Bu türün dişilerinin daha önce gözlemlenmediğini söyleyen kaynaklar mevcut. C. mloto ile çok benzer ama her iki türün yuva yapma şekli farklıdır.

Erkekler 14 cm, dişiler 12 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis sp. 'mloto reef'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/260220191608211.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/260220191608291.jpg[/IMG]

Mdoka, Chilumba, Mphanga rocks, Maisoni Reef ve Minos Reef gibi çeşitli bölgelerde bulunur. Erkekler kayalık alanların 2 m yukarısında yüzer ve kayanın tepesindeki bölgesini buradan savunur.

Erkekler 16 cm, dişiler 14 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis sp. 'mloto undu'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/260220191629041.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/260220191629141.jpg[/IMG]

Undu Reef (Tanzanya) bölgesine özgü bir türdür. Genellikle geçiş habitatının yakınlarında derinliği 15 metreyi bulan açık sularda yaşar. Erkek orta büyüklükteki bir kayanın tepesinde yuva oluşturur ve dişileri buraya çeker. Dişiler üreme gerçekleştikten sonra gruplar halinde sığ sulara giderler.

Erkekler 16 cm, dişiler 12 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis sp. 'pictus maleri'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/270220191544051.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/270220191544061.jpg[/IMG]

Maleri adası etrafında dağılım gösterir. Geçiş habitatının yakınındaki açık sularda görülür. Erkekler krater oluşturmak yerine kumdan dışarı çıkan bir kayanın tepesini bölge olarak belirler. Seçtikleri kayanın bir metre yukarısında yüzerler.

Erkekler 16 cm, dişiler 11 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis sp. 'taiwan yellow'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/270220191608281.jpg[/IMG]

Taiwan Reef bölgesine özgü bir türdür. Bir Utaka için tipik olmayan bir davranış sergilerler. Bazı erkekler tek başlarına yaşarlar ve hiçbir şekilde planktonla beslenmezler. Kendi türü başta olmak üzere diğer balıkların yumurtasıyla beslendiği düşünülmektedir. Copadichromis cf. Nkatae erkeğinin yuvasına saldırdığı ve yuvanın sahibi tarafından kovalandığı gözlemlenmiştir.

Erkekler 12 cm, dişiler 10 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis sp. 'tumbi two spot'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/270220191622211.jpg[/IMG]

Tumbi Point (Mozambik) bölgesinde yaklaşık 15 m derinlikte yaşarlar. Erkek kayanın tepesinde kumdan bir çeşit platform oluşturur. Yuva azda olsa O. Nasuta yuvasına benzerlik gösterir. Yavrular kuluçkadan sonra kayaların arasına bırakılır ve burada 2 yaşına kadar kalıp daha sonra açık suda daha yaşlı bireylerin olduğu gruplara katılırlar.

Erkekler 24 cm, dişiler 16 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis sp. 'virginalis chitande'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/280220191315481.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/280220191315491.jpg[/IMG]

Gölün kuzeybatı kısmında Chesese ve Chitande adası arasında bulunur. Kayalık kıyılar ve geçiş habitatında 5-30 m derinlikte yaşar. Dişiler gruplar halinde ortalama 25 m derinlikte yaşar. C. virginalis ile oldukça yakın bir türdür fakat bu iki türün renkleri ve yaşadıkları derinlik farklılık gösterir. Erkekler sarkan büyük bir kayanın altını mağara krateri olarak inşa eder.

Erkekler 14 cm, dişiler 12 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis sp. 'virginalis gold'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/280220191344371.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/280220191344581.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/280220191345191.jpg[/IMG]

Nkanda ve Liuli gibi Tanzanya kıyısının farklı bölgelerinde bulunur. Oldukça derinlerde (35-40 m) görülebilen bir utakadır. Geçiş habitatına yakın yaşamaktadır, kayalık kıyıların yakınındaki kumluk bölgelerde görülmektedir. 1994 yılında keşfedilmiş bir türdür. Dişiler küçük gruplar halinde yaşarlar. Erkekler tabandaki yuvalarını savunur. Küçük 20 cm’lik tabak şeklindeki yuvalar tamamen kumdan inşa edilir. Yuvalar koloni halinde görülür ve birbirlerine 1 m uzaklıkta bulunur.

Erkekler 12 cm, dişiler 9 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis sp. 'virginalis kajose'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/280220191511151.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/280220191511231.jpg[/IMG]

Kirondi, Nkanda ve Thumbi West gibi Malawi’nin çeşitli bölgelerinde ve ayrıca Malombe gölünün batı kısmında bulunur. Geçiş habitatının yakınındaki açık sularda yaşar (sarp kayalık kıyıların yakınında). Erkekler, 25 metreden derin bölgelerde bir kayanın karşısına krater oluşturur.

Erkekler 18 cm, dişiler 13 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis sp. 'yellow black lupingu'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/280220191512191.jpg[/IMG]

Tanzanya’nın Lupingu bölgesinde dağılım göstermektedir. Geçiş habitatında 30 m veya daha derin bölgelerde yaşar. Erkek orta büyüklükteki bir kayanın tepesini yuva olarak belirler. Erkeklerin koruduğu bu alanlar birbirlerine 2 metreden daha yakındır. Dişilerin çoğunda iki siyah benek bulunur fakat bazı bireylerde üç benek görülebilir.


[B]Copadichromis sp. 'yellow jumbo'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/280220191513171.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/280220191513241.jpg[/IMG]

Likoma ve Chizumulu adalarının yakınlarında ve gölün doğu kıyısındaki Nkanda ve Makanjila Point arasında bulunur. Çoğunlukla açık sularda yaşar fakat üreme döneminde kıyıya gelen erkekler oldukça sığ sularda büyükçe bir kayanın tepesini bölge olarak belirler (geçiş habitatının yakını). Üreme dönemi Haziran ve Kasım arasındadır. Ağzı dolu dişiler kayanın altındaki küçük bir alanı savunur. Chizumulu dişilerinde tek benek görülürken (kuyruk sapında), diğer popülasyonlarda üç benek görülür.

Erkekler 22 cm, dişiler 16 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis trewavasae[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/280220191514171.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/280220191514301.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/010320192228401.jpg[/IMG]

Mara Point, Likoma, Chizumulu adası ve Tanzanya kıyısında Makonde ve Manda arasında bulunur ve ayrıca Cobwe’de küçük bir popülasyon bulunmaktadır. Geçiş habitatında 15-25 metrede yaşar. Üreme döneminde kıyıya gelirler ve burada yaklaşık 10 m derinlikte bulunurlar. Genellikle açık sularda gruplar halinde planktonların peşinden giderler. Erkekler kayanın yanına büyük bir yuva inşa eder. Dişiler genellikle 10 bireyi bulan gruplar halinde görülürler ve tabana yakın dururlar, ağzı dolu dişiler tabana daha da yakın durur. Belirli bir üreme sezonu yoktur.

Erkekler 14 cm, dişiler 11 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis trimaculatus[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/280220191515321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/280220191515391.jpg[/IMG]

Gölün hemen her yerinde bulunur. Kayalık bölgelerin yukarısındaki açık sularda ve sarp kayalık kıyılarda yaşarlar. Üreme rengindeki erkekler ara sıra dişilerin olduğu gruplara katılarak planktonla beslenir. Ağırlıklı olarak bitkisel kökenli planktonla beslenir, yakalanan çoğu örneğin midesinin bitkisel kökenli planktonla dolu olduğu görülmüştür. Planktonun fakir olduğu yerlerde omurgasız ve diğer küçük canlılarla beslenir. Diğer Utakalara kıyasla bağırsağı 2-3 kat daha uzundur. Erkekler 30 metrede kayanın üstündeki büyük bir alanı savunur. Ağustos’tan Kasım’a kadar ürer.

Erkekler 23 cm, dişiler 17 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis verduyni[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/280220191516211.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/280220191516281.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/050320191346091.jpg[/IMG]

Gölün güneydoğu kıyılarında Gome ve Chimwalani Reef arasında oldukça yaygındır. Chinyankwazi adasının etrafında da görülebilir. Malawi gölü dışında Nsinje nehrinde de bulunabilir. Kıyıya yakın açık sularda ve geçiş habitatında yaşar. 7-15 m gibi çok derin olmayan sularda yaşar. Üreme dönemi dışında genel olarak bir yere bağlı olmadan özgür bir şekilde yüzerler, üreme döneminde erkek bir kayanın üst bölümünü bölge olarak belirler. Açık suda hayvansal ve bitkisel planktonla beslenir. Planktonun fakir olduğu yerlerde omurgasız ve diğer küçük canlılarla beslenir.

Erkekler 14 cm, dişiler 11 cm kadar büyür.


[B]Copadichromis virginalis[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/280220191517301.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/280220191517361.jpg[/IMG]

Gölün kuzey ucunda Chitimba körfezi ve Lupingu’da bulunur. Geçiş habitatının yakınındaki açık sularda yaşar. Belli bir süre boyunca derinliklere karışıp ertesi yıl üremek için sığ sulara geri döner. Erkekler ve dişiler üreme dönemi dışında ayrı yaşarlar. Bu nedenle bu türü çift halinde bulmak oldukça zordur. Ağustos’tan Kasım’a kadar 30 metrede gözlenebilir. Erkekler krater şeklinde yuva oluşturur.

Erkekler 20 cm, dişiler 14 cm kadar büyür.




[B]Mchenga (Stauffer & Konings, 2006)[/B]

2006’da altı Copadichromis türünün yerleştirilmesiyle oluşturulmuş bir cinstir. Mchenga utakaların en küçüğüdür, ince ve gümüşi vücutları vardır ve sığ sularda yaşarlar (10 ve 25 metre arasında). Diğer Utakalar gibi plankton arayışı içerisinde gölde bir uçtan diğer uca sürüler halinde yüzerler. Copadichromis türlerinin aksine biküspid (iki uçlu) diş yapısına sahiptir. Ad Konings’e göre en büyük türler (M. conophoros ve M. cyclicos) 14 cm’i, Fishbase’e göre 12 cm’i geçmezler.

Dişiler ve damızlık olmayan erkekler plankton arayışı içinde gölde yüzerken, damızlık erkekler kumluk veya kayalık bölgelerde yuva inşa ederler. Damızlık erkeklerden oluşan bazı koloniler kumluk alanın büyük bir kısmını yoğun bir şekilde işgal ederler ve hatta yan yana yuvalar inşa ederler. Fakat geceleri ortaya çıkan yırtıcılar nedeniyle her gece yuvalarını terk etmek zorunda kalırlar ve üreme mevsimi boyunca yuvalarını her gün tekrar inşa ederler.

Bazı Copadichromisler gibi, kimi erkekler yuvalarını kayanın üzerine her gün birkaç kilo kum taşıyarak oluşturur. Dişilerin yüzdüğü sığ bölgelere yakın olmaları onlara kur yapmada ya da daha fazla dişiyi çekmede avantaj sağlamaz.

Erkeklerin rengi büyük oranda mavi tonlardan oluşur (lekesiz bir şekilde) ve anal yüzgeçlerinde yumurta beneği bulunur. Dişiler gümüş rengindedir ve birbirlerine çok benzerler ve bu nedenle farklı Mchenga dişileri arasında tür ayrımı yapmak zordur.

[B]Mchenga conophoros[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/050320192227581.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/050320192228061.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/050320192228141.jpg[/IMG]

Gölün her yerinde bulunur. Suyun sığ olduğu kumlu tabanlı bölgelerde yaşar. Erkek kumluk alanda koni biçiminde oluşturduğu yuvaya dişileri çekmeye çalışır (3-10 m). Ağzı dolu dişiler 21 gün boyunca sığ sularda kalır ve aynı gruptaki dişiler aynı zamanda yavruları salar.

Erkekler 14 cm, dişiler 12 cm kadar büyür.


[B]Mchenga cyclicos[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/050320192229071.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/050320192229141.jpg[/IMG]

Büyük gruplar halinde bütün gölde bulunur. Çoğu zaman kumluk tabanlı bölgelerin yukarısındaki açık sularda yaşarlar ve bazen geçiş habitatında görülürler. Oldukça sığ sularda ve derinliği 25 metreyi bulan sularda bulunurlar. Erkek kumluk alanda koni biçiminde oluşturduğu yuvaya dişileri çekmeye çalışır (3-7 m). Genelde ağzı dolu dişiler gruplar halinde yavruların güvenliği için sığ sularda bulunur ve yavrularını hemen hemen aynı zamanda salar.

Erkekler 15 cm, dişiler 10 cm kadar büyür.


[B]Mchenga eucinostomus[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/050320192230031.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/050320192230091.jpg[/IMG]

Göl boyunca bulunur. Kıyıya yakın alanlarda dalgaların dövdüğü kumluk alanlarda ve bazen geçiş habitatında yaşar. Erkekler genelde koloni halinde kumluk alanda büyük yuvalar oluşturur. Üreme genelde sabahın erken saatlerinde gerçekleşir. Ağzı dolu dişiler gruplar halinde sığ sularda toplanır. Belirli bir üreme mevsimi yoktur.

Erkekler 13 cm, dişiler 9 cm kadar büyür.


[B]Mchenga flavimanus[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/050320192230571.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/050320192231081.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/050320192231151.jpg[/IMG]

Gölün kuzeybatı kıyısında ve Chembe Beach bölgesinde bulunur. Kumluk alanlarda veya izole olmuş kayalık bölgelerde 5-20 m gibi oldukça sığ sularda yaşar. Açık sularda büyük gruplar halinde bulunur. Üreme döneminde geçiş habitatına gelirler (Haziran-Ağustos arası). Erkekler 25-40 m derinlikte büyük, yuvarlak yuvalar oluşturup dişileri buraya çekmeye çalışır.

Erkekler 12 cm, dişiler 10 cm kadar büyür.


[B]Mchenga inornata[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/050320192231521.jpg[/IMG]

Bir müzede bulunan iki örnek dışında tür hakkında çok bir bilgi yok. Doğada gölün neresinden yakalandığı bilinmiyor. Kumlu tabanlı bölgelerin üzerindeki açık sularda yaşıyor olma ihtimali yüksek. Türün çizimlerinden ince, gri renkli ve bir yırtıcının ağız yapısına sahip bir çiklit olduğu söylenebilir.

Erkekler 12 cm, dişiler 9 cm kadar büyür.


[B]Mchenga thinos[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/050320192232381.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/050320192232451.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/050320192232531.jpg[/IMG]

Gölde geniş bir alana yayılmıştır, Mazinzi ve Masasa Reef ve Chidunga Rocks gibi bölgelerde bulunabilir. Genellikle sığ kumluk bölgelerde yaşar. Erkekler koni biçimindeki yuvalarını 15-25 metrede büyük bir alanda oluşturur. Üreme alanları için erkekler arasında çekişme olur ve bölgede dişi olduğu sürece erkekler yuvalarından ayrılmaz. Yıl boyunca ürerler, üremek için başka bir alana göç etmezler.

Erkekler 12 cm, dişiler 9 cm kadar büyür.




[B]Nyassachromis (Regan, 1922)[/B]

Kafasının geri kalan Utakalardan küçük olması, hafif ince bir vücut ve her iki yanda bulunan uzunlamasına çizgiler ile karakterize edilir. Uzunlamasına çizgiler dişilerde daha yaygındır, erkekler (N. boazulu) üreme döneminde dikey çizgiler sergiler. Açık suların kumluk bölgelerinde yaşarlar.

Genellikle sığ sularda yaşamalarına rağmen, derinliği 25-50 metreyi bulan derinliklerde görülen türler de vardır. Genellikle sürü halinde plankton ararken görülürler.

Yetişkin erkekler yuvalarını kumdan tepeler halinde inşa ederler. Üreme döneminde yuvalarını koruyan erkekler gözlemlenebilir, bu yuvalar büyük bir alanda birbirlerine birkaç metre uzaklıkta inşa edilir ve buralara dişiler çekilmeye çalışılır.


[B]Nyassachromis boadzulu[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/080320191442201.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/080320191442401.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/080320191442331.jpg[/IMG]

Gölün güneydoğu bölgesinde Boadzulu civarında yaygındır ve burada suyun çok derin olmadığı açık, kumlu tabanlı yerlerde yaşar. Crocodile Rocks bölgesinde 5 m, Makanjila Point’te 15 m derinlikte görülmüştür. Kanchedza adasında üreme rengindeki erkekler kumdan krater yuvalarını savunurken gözlemlenmiştir. Dişiler 21 gün boyunca ağızda kuluçka yapar ve salınan yavrular gruplar halinde kıyıya yakın bir şekilde yüzerler. Kayalık alanlarda da görülebilmektedir. Üreme rengindeki erkekler dikey, dişiler yatay çizgiler sergiler.

Erkekler 17 cm, dişiler 13 cm kadar büyür.


[B]Nyassachromis breviceps[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/080320191443511.jpg[/IMG]

Ad Konings’e göre sadece Nkhomo Reef bölgesinde yaşamaktadır fakat Nkhata körfezinde de görülmüş ve fotoğraflanmıştır. 16-22 m derinlikte yaşamaktadır. Kumlu bölgeleri tercih eder ama yuvasını oluşturmak için bir kayaya ihtiyaç duyduğundan üreme döneminde geçiş habitatına gider. Dişiler gruplar halinde kumlu tabanda görülür. Üreme dönemi Ağustos’tan Aralık’a kadar sürer. Erkek kayaya dayalı bir şekilde kumdan bir yuva oluşturur. Üremek için küçük bir kayaya ihtiyaç duyması bu cins için alışıldık değildir. Bitkisel kökenli planktonla beslenir.

Erkekler 14 cm, dişiler 10 cm kadar büyür.


[B]Nyassachromis leuciscus[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/080320191444341.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/080320191444431.jpg[/IMG]

Thumbi West adası, Otter Point ve Senga körfezi gibi bölgelerde bulunur. Kumlu bölgelerde 10 m derinlikte yaşar. Ayrıca, suyun dingin olduğu ve yer yer küçük kayaların bulunduğu 25 m derinliğindeki yerlerde yaşadığını söyleyen başka bir kaynağa denk geldim. Plankton, yosun ve omurgasızlarla beslenir. Erkekler yarıçapı 30 cm’i bulan büyük yuvalar inşa eder ve buraya grup halinde gezen dişileri çekmeye çalışır. Yuvalar genelde koloni halinde oluşturulur.

Erkekler 16 cm, dişiler 14 cm kadar büyür.


[B]Nyassachromis microcephalus[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/080320191445281.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/080320191445361.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/080320191445451.jpg[/IMG]

Gölde geniş bir alanda bulunur. Genellikle derinliği 10 metreyi bulan bitkili, kumluk bölgelerde yaşar. Erkekler yüksekliği 30 cm, yarıçapı 10 cm olan yuvalar inşa eder. Erkeklerin yuvaları aynı bölgede görülür. Çiftleşme 45 derecelik bir açıyla yuvanın biraz yukarısında gerçekleşir.

Erkekler 17 cm, dişiler 13 cm kadar büyür.


[B]Nyassachromis nigritaeniatus[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/080320191446211.jpg[/IMG]

Gölün doğu kıyısında Ntekete’de ve ayrıca gölün güney kısmında bulunur. Açık kumlu bölgelerde yaşar. 10-45 m arasındaki derinliklerde yakalanmıştır. En büyük Nyassachromis türüdür. Bazı Copadichromis türlerinde olduğu gibi büyük bir kayanın tepesine birkaç kilo kum taşıyarak yuvasını oluşturur. Tüm yıl boyunca ürediği düşünülmektedir fakat sadece Haziran ayında gözlenmiştir.

Erkekler 22 cm, dişiler 15 cm kadar büyür.


[B]Nyassachromis prostoma[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/080320191446481.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/080320191446561.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/080320191447071.jpg[/IMG]

Gölün hemen her yerinde görülebilir. Genellikle geçiş habitatının sığ kumluk bölümlerinde yaşar. 10 metreden derin sularda nadiren görülmüştür. Erkekler kumdan yuvalarını koloni halinde oldukça sığ sularda inşa eder. Dişiler büyük gruplar halinde görülür ve üreyecekleri zaman gruptan ayrılarak erkeklerin olduğu bölgeye gelirler.

Erkekler 16 cm, dişiler 13 cm kadar büyür.


[B]Nyassachromis purpurans[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/080320191447401.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/080320191447481.jpg[/IMG]

Gölün kuzeybatı bölümünde bulunur. Geçiş habitatının yakınlarında kumlu, sığ ve açık sularda yaşar. Dişiler ve genç bireyler büyük gruplar halinde görülür. Erkekler açık kumluk alanlarda yuvalarını kumdan kule şeklinde oluşturarak dişileri buraya çekmeye çalışır.

Erkekler 18 cm, dişiler 14 cm kadar büyür.


[B]Nyassachromis serenus[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/080320191448141.jpg[/IMG]

Ağırlıklı olarak gölün kuzey bölümünde bulunur ve ayrıca Mbenji adasında da gözlenmiştir. Derinliği 10 metreyi geçmeyen nispeten sığ sularda yaşar. Hem geçiş habitatında hem de açık kumluk bölgelerde görülebilir. Her iki yaşam alanında da tabandan 1 m yukarıda yüzer. Bazı erkeklerin yuvalarını küçük kayaların üzerine yaptığı gözlenmiştir. Tek veya küçük gruplar halinde bulunan dişiler erkekler tarafından yuvaya çekilmeye çalışılır. Mayıs’tan Haziran’a kadar ürediği gözlenmiştir.

Erkekler 25 cm, dişiler 18 cm kadar büyür. En büyük Nyassachromis türüdür.


[B]Nyassachromis sp."blue head"[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/100320191348471.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/100320191349021.jpg[/IMG]

Gölün kuzeyinde Itungi bölgesinde bulunur. Sığ kumlu bölgelerde yaşar. Açık suda planktonla beslenir.

Erkekler 16 cm, dişiler 11 cm kadar büyür.


[B]Nyassachromis sp. 'mphanga'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/080320191448461.jpg[/IMG]

Gölün kuzeyinde Mpanga Rocks bölgesinde bulunur. Burada 36 m derinlikte yaşar. Açık suda bulduğu planktonla beslenir. Üreme platformunu oluşturduğu kum yığınının üzerine inşa eder.

Erkekler 10 cm, dişiler 8 cm kadar büyür. En küçük Nyassachromis türüdür.


[B]Nyassachromis sp. 'otter'[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/080320191449031.jpg[/IMG]

Otter Point bölgesinde bulunur. Açık kumlu yerlerde yaşar.

Erkekler 22 cm, dişiler 18 cm kadar büyür.


[B]Nyassachromis sp."rounded head"[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/100320191350021.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/100320191350131.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/19922/100320191350211.jpg[/IMG]

Tanzanya kıyısının güneyinde Hai Reef ve Mbamba körfezi arasında bulunur. Sığ kumluk bölgelerde ve geçiş habitatında yaşar, buralarda genelde planktonla beslendiği açık sularda görülür.

Erkekler 16 cm, dişiler 13 cm kadar büyür.


Tür listesindeki fotoğrafların çoğu Ad Konings'e aittir.
Copadichromis Trewavasae ‘lupingu’
Harika görünüyorlar. Erkekler arası rekabet var mı? Bendekilerde yok ama baskın olmayan erkekler rengini tam göstermiyor. Bu türde gördüğüm kadarıyla böyle bir problem yok.

Ayrıca diyetleri nasıl merak ettim?
Orinoco Eartheater
[QUOTE=Iskarmoz]Bir canlıya "cf." ekini koymak için benzediği türden farklı yeni bir tür olduğunu işaret eden belirgin özellikler olmalı (dış görünüşte, anatomide, davranışlarda vs. farklar) veya [B]canlının özelliklerinde bir fark görülemese bile benzerliği olan türün yayılım alanından uzak/bağlantısız bir yerde bulunmalı.[/B] İki durumda da genetik testler yapılmadan aynı türün farklı popülasyonları mı yoksa gerçekten farklı türler mi olduklarını kesin olarak söylemek mümkün olmaz, yeni keşfedilen canlılara genetik testler yapılana dek "cf." (veya çok benzer bir tür yoksa "sp.") ile bir isim konulabilir. Kimileri yeni tür olamaz diye düşünüp bunu reddeder ve doğrudan bilinen bir türün yeni bir popülasyonu olduğunu söyler, genetik testleri beklemez/umursamaz.
Bu balığa Biotodoma wavrini yerine Biotodoma cf. wavrini denilecekse ya dış görünüşünde ya anatomisinde ya davranışlarında ya doğal yaşam alanında ya da şimdi aklıma gelmeyen başka bir önemli noktada B. wavrini'den en azından bir farkı olması lazım. Fark olsa bile kesin farklı tür demek değil elbette, sadece bir ihtimal çıkıyor ve kanıtlanana dek isteyen B. cf. wavrini der, isteyen B. wavrini'nin bir varyetesi der, atış serbest.[/QUOTE]

Heiko Bleher'ın keşfettiği linkteki balık koyu kısımdaki tanımlamaya uyuyor. Rio Jari bölgesinde keşfedilen ilk Biotodoma türü. Rio Jari varyetesi denilebilir bu noktada sanırım.

[URL]https://www.practicalfishkeeping.co.uk/features/articles/biotodoma-cf-cupido[/URL]

Ortalıkla konuyla alakalı kesin konuşan bir kaynak yok gibi (belkide var, görmedim). Konu wavrini olunca kaynak daha az. Cf versiyonuyla ilgili kaynak yok desem yeridir, varyetelerinin bile doğru dürüst fotoğraflarla tanıtıldığını görmedim.

Bilgilendirdiğin için teşekkürler.

Orinoco Eartheater
Sizin dediğiniz gibi olan bölgelerde de yaşıyor olabilirler, sonuçta birden fazla coğrafik varyasyonu var. Evet, wavrini daha uzun, cupido daha kısa formda.

[QUOTE=]Habitat: I caught B. wavrini in the middle Rio Negro over both wide expanses of white sand, and in shadier backwaters with a sand and leaf litter substrate. No plants, rocks or bogwood were found in either habitat - just loads of sand.[/QUOTE]

Ayrıca şu fotoğraflar bu bilginin doğruluğunu teyit eder nitelikte;
[IMG]http://www.aquatic-experts.com/AQUATIC-EXPERTS%20IMAGES/FRESHWATER/FRESHWATER%20FISH/Biotodoma%20wavrini/Picture%20420%20cw.jpg[/IMG][IMG]http://www.aquatic-experts.com/AQUATIC-EXPERTS%20IMAGES/FRESHWATER/FRESHWATER%20FISH/Biotodoma%20wavrini/Picture%20417%20cw.jpg[/IMG][IMG]http://www.aquatic-experts.com/AQUATIC-EXPERTS%20IMAGES/FRESHWATER/FRESHWATER%20FISH/Biotodoma%20wavrini/Picture%20220%20cw.jpg[/IMG]

cf cupido/cf wawrini sanki ayrı tür olarak verilmiş gibi. Bazı nesnel zorluklar (esaret ortamında çok fazla tutulmaması, incelenmemesi vb.) bazı türleri teşhis etmekte sorunlara neden oluyormuş ve bu durumda Latince adına cf eki ekleniyormuş. Yani türü kesin bir şekilde sınıflandıramadıkları için bu ek kullanılıyormuş.

Eğer değişik bilgi ve kaynaklara denk gelirsem sizinle paylaşırım.
Orinoco Eartheater
Aslında üreme konusunda genelleme yaptım, dediğiniz gibi cupido daha şanslı. Wavri'nin üretimiyle ilgili kesin bilgi vermiyor kaynaklar ama aralarında aşırı farklılık olacağını düşünmüyorum.

İsveç kaynaklı bu sitede her iki türün yakalandıkları coğrafi konumlar belirtilmiş.

[URL]https://www.ciklid.org/artregister/art_slakte.php?ID=Biotodoma[/URL]

Özellikle Cupido'nun oldukça geniş bir alana yayılmış olduğu görülüyor. Hatta Heiko Bleher tarafından yakın yıllarda Biotodoma cf. cupido adını verdikleri yeni bir Biotodoma keşfedilmiş (gerçi o isveç sitesinde varyete olarak verilmiş ). Hatta varyeteleri siyah noktanın konumuna göre cf. cupido veya cf. wavrini olarak ayırmak mümkünmüş.

Ayrıca, wavrini'nin yaşam alanı olabildiğine kumlukmuş ve kum dışında sadece yaprak döküntüsü bulunuyormuş. [EDIT]Amazonia,2018-11-26 23:22:52[/EDIT]
Orinoco Eartheater
[QUOTE=MaxKrone]
Bazı forumlarda üst çizginin atında lekeler olduğunu da söylüyorlar anlaşılan başlık ismini değiştireyim[:)]
Peki Sergen bey daha önceki tanıtılan canlılarda üreme gözlemlenmiş mi birde bu canlıların yetersiz bakım koşullarında, baş ve yanal erozyon sorunu olabiliyormuş bu konu hakkında bilgi verebilirmisiniz?

[/QUOTE]

Üretimleri için belirli su parametrelerini sağlamak şart diye biliyorum (sıcaklık 27-29 civarı). Yüksek pH değerlerinde yaşamlarını sürdürebiliyormuş ama üreme için 6.5 civarlarına gereksinim duyuyorlarmış. Yavaş büyüyen bir türmüş bu nedenle üreme olgunluğuna ulaşması zaman alıyormuş. Yumurtlama görmek için tek tür beslemek şart diyenler var ama gördüğüm yavrulu videolarda yanlarında apisto, tetra vb. vardı hep. Doğada su akıntısının çok olmadığı alanlarda yaşadıklarından akvaryumda da buna benzer bir ortam yaratmak gerekiyor. Baş ve yanal erozyon sorunu yanlış hatırlamıyorsam kötü bakım koşullarından meydana geliyordu. Düzenli su değişimi yapılırsa ve kaliteli kuru ve canlı yemlerle beslenirse problem çıkmaz gibi. Canlı yem ihtiyacı yüksek olan bir türe benziyor gibi.

Bu türün diğer ilginç yanı; yumurtlama yapılırken erkeğin aynı anda yumurtaları döllememesi. Dişi yumurtlarken erkek bölgeyi koruyormuş ve dişi yumurtladıktan sonra erkekten koruma görevini alıp, yumurtaları döllemesi için erkeğe fırsat veriyormuş.

Bu türü zor kılan diğer unsur yavruların çok zor büyümesiymiş. Yavruların ağızları çok küçük olduğundan ilk birkaç ay artemia şartmış.
Orinoco Eartheater
Aslında renklemeden bu boyda da siyah noktanın konumundan belli oluyor türü. Cupido'nun siyah noktası sırta oldukça yakın. Ama tabii dediğiniz gibi biraz daha büyümelerinde fayda var.

Wavrini
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/182879/251120181824001.jpg[/IMG]

Cupido
[IMG]http://i272.photobucket.com/albums/jj167/peetzo/cupidopic3_zps5d521d72.jpg[/IMG][EDIT]Amazonia,2018-11-26 13:20:14[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.