aydınlatma sorunu


pac012Çevrim Dışı

Kayıt: 08/08/2007
İl: Antalya
Mesaj: 67
pac012Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2007 14:16
Selam arkadaşlar
 
Şuan 90*40*50  boyutlarında bir tankım var. Tetra türleri beslemekteyim ve bitkilerde mevcut ama aydınlatmada sorun yaşıyorum.Aslında bilgisizlikten ve yanlış yönlendirmeden kaynaklanan kötü bir alışveriş yaptım  ve akvaryumcunun 20wattlık mavi ışık yeterli olur fazla masrafa gerek yok demesiyle aldım.Ama zaman ilerledikçe gerek forumla tanıştıktan sonra ve gerkse gözlemlerimle ışıklandırmanın yetersiz olduğunu fark ettim ve şimdi tam olarak nasıl bir kombinasyon yapacağımı bilmiyorum bu konuda da o kadar çok makale okudum ki kafam karıştıConfused.
Şimdi sizce nasıl bir kombinasyon yapmalıyım o kadar çok marka varkiConfused.
Yardım edin lütfen!Şimdiden teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YILDIRIMOZDEMIRÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 26/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 293
YILDIRIMOZDEMIRÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2007 14:46
Bitkilerin en üst düzeyde fotosentez gerçekleştirdiği ışık 6000-10000 K arası ışıklardır. Aslında K (Kelvin) değerlerinden ziyade ışık tayfının hangi renginden ışın yayan lambaların kullanıldığı önemlidir. (Yani tayfın mavi ve kırmızı uçları). Ancak Kelvin olarak ifade edilen lambalarda 6700K olarak geçen Grolux ampuller tayfın mavi ışınlarını, 10000K olarak geçen lambalar (mesela Aquastar) ise tayfın kırmızı ışınlarını verdiğinden K şeklindeki ifadeler de doğru lambaların seçilmesi için yeterli olmaktadır. 10000K üzerindeki lambalar (actinicler) genelde deniz akvaryumları için, 4000 K ve aşağısı lambalar (standart floresanlar) ise sokak ve ev aydınlatması için uygundurlar. Bizim usun süredir kullandığımız ve tavsiye ettiğimiz lamba tercihi ise grolux ve aquastarların eşit sayıda bir karışımını sağlamaktır. Bunun yanı sıra akvaryumun üzerinde lamba koymaya yeterli alan yoksa yada akvaryum hacmi ve özellikle de yüksekliği fazla ise metal halide lambaların kullanılması çok daha uygun olmaktadır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mmtuncerrÇevrim Dışı

Kayıt: 22/03/2007
İl: Samsun
Mesaj: 113
mmtuncerrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2007 17:50

Aynı sorun yani aydınlatma konusunda ki bilgisizlik bende de vardı, Maltepe Akvaryum'un da söylediği gibi grolüx ve aquastar karışımı yapabilirsiniz, benim tavsiyem iki grolüx bi aquastar karışımı. En iyi yöntem ise bence deneme yanılma yöntemi. Eğer diğer şartlar uygunsa (CO2, gübre, suyun durumu...) yeterli aydınlatma yaptığınızda bitkilerinizdeki düzelmeyi fark edersiniz. Kolay gelsin, sağlıklı balıklar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir