Azot Döngüsü - NO2 - NO3


deliMawiÇevrim Dışı

Kayıt: 08/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 33
deliMawiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2012 18:16
Selamlar,
Uzunca bir aradan sonra, 1.5 ay önce tekrar hobiye geri döndüm. Daha önceleri basit "kavanoz" diye adlandırılabilecek sistemlerde canlı doğuran beslerdim tek tük. Bu sefer 200lt bir tank ve uygun donanım ile malawi cichlid beslemek üzere başladım.
 
Tahmin ediyorum ki bir çok amatör hobicinin de başına gelmiş olan azot döngüsünü oturtamamak ve balık kayıpları vakkası benim de başıma geldi. Şimdi özetle durum şu:
 
1.5 ay önce tank kuruldu. Sıcaklık 26 derece. 1100lt/saat dış filtre, içinde sırası ile siyah sünger, mavi sünger, elyaf ve karbon. Kurulum esnasında suya aquasafe eklendi. 1 hafta boş çalıştı sistem. Sonra yavaş yavaş yavru malawiler eklendi. (3cm civarı).
 
1 ay içerisinde sayı 12'ye kadar çıktı. Balıklar sağlıklı ve mutlu, su berrak, herhangi bir problem yok. Bitkisel ve protein ağırlıklı iki farklı sera yem kullandım.
 
2 hafta önce tanka son olarak tatlı su kereviti ekledim, kaya sayısını arttırdım ve artık karbonu çıkarttım, seramik halkaları ekledim. Ne olduysa bundan sonra oldu, balıklardan biri hasta oldu, durgunlaştı. Kuyruk erimeye başladı, tek tük beyaz benekleri görür görmez tedaviye başladım. Balığı ayırdım, ama kurtaramadım. Tanka bulaşmış olabileceği korkusu ile sıcaklığı arttırıp, kaya tuzu, günlük dip çekimi tedavisi ve son olarak boctopur kullandım. Diğer balıklardan bir iki tanesinde hafif kuyruk erimesi görüyorum şu anda, başka problem yok.
 
İçine su koy balıkları at yaşasınlar mantığında olmadığım için, gittim test kiti aldım ölçüm yaptım tankta. Sonuçlar oldukça ilginç çıktı. Öncelikle pH 7.5 civarında. Klor ölçemiyorum ama eklediğim su çeşme suyu, dinlendirilmiş ve uygun miktarda aquasafe eklenmiş olduğu için klor problemi olduğunu düşünmüyorum.
NO2 inanılmaz derecede yüksek. Elimdeki test kitindeki son renk değeri 1 ppm ama benim solüsyon bundan çok daha koyu bir mor renginde, yani skala dışında. :(
NO3 ise gene yüksek ancak daha makul seviyede, 40 ppm civarında.
 
Bu sonuçları görür görmez, azot döngüsünün oturmamış olduğunu düşündüm. Amonyak ölçemiyorum ancak NO2 ve NO3 ün yüksek olmasından, amonyağında yüksek olduğu düşünülebilir. İki gün üst üste %40-%50 civarında su değişimi yaptım. Biraz olsun değerlerin düşmesini bekliyordum ama hala NO2 çok yüksek, 1ppm üzerinde. NO3 ise göreceli olarak daha makul hale düştü, 30ppm civarında.
 
Şimdi yapılan hataları minimum kayıpla kurtarmak adına yapmayı düşündüğüm uygulama;
- Filtreye karbon ekleyerek, boctopuru filtrelemek. (3 gün kadar)
- Sonrasında karbonu çıkartarak bakteri üremesine izin vermek ve bunun yerine amonyağı azaltması için zeolit kullanmak. (?)
- Bakteriler üreyene ve NO2 makul seviyelere gelene her gün %20 dip çekimi yapmak.
 
Henüz sadece 1 balık kaybettim ama bu bile beni çok üzdü, daha fazla kayıp vermek istemiyorum.
 
Özellikle NO2 nin sınırın çok üzerinde çıkması ve NO3 ün daha çok makul seviyede olması ilginç değil mi? Nitrit'in yüksek olması balıklarda dirençsizlik ve hastalığa yol açmış olabilir mi? (Kuyruk erimesi). Devamında yapmayı düşündüğüm uygulama için tavsiye ve yorumları olan varsa paylaşırlarsa mutlu olurum,
 
Keyifli akvaryumlar,
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cengixÇevrim Dışı

Kayıt: 08/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 267
cengixÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2012 19:03
Öncelikle geçmiş olsun.
İnşallah daha kayıp yaşamazsınız.
Azot döngüsünün olusması 3-4 haftayı bulur nitritin (no2) cıkması cok normal bakteri kültürünüz varsa ekleme yapınız. Bactopur yararlı bakterileride öldürecegi için kullanmayınız ve karbonu filtreye dediginiz gibi geri koyunuz. Karbon kullanmanızda sakınca yok sadece ayda 1 değiştirmeniz lazım. Zeolit kullanmanızı önermem çünkü kaya tuzu eklediyseniz zeolit salınım yapacaktır. (zeolit tuzlu suyla temizlenir)
Bence 2-3 günde %20-30 arasında (akvaryumla aynı ısıda dinlenmiş) su değişimi yapın test kiti almanız cok iyi olmus her hafta degerlerinizi ölçün nitrit 0 çıkınca (genelde nitrat patlama yapar ozaman No3) su değişimlerinizi haftada bire indirirsiniz.
cengix2012-04-03 21:16:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

deliMawiÇevrim Dışı

Kayıt: 08/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 33
deliMawiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2012 21:26
Öncelikle teşekkürler,
 
Bakteri kültürüm yok, petshoptan nitrivec aldım. 200lt'ye 20ml ekledim.
Filtreye karbon koydum.
Şimdilik NO2 yi gözlemlemeye ve su değişimi yapmaya devam edeceğim.
 
Bu arada uzun süreli karbon kullanmanın zararı yok demişsiniz, yararlı bakterileri de öldürmez (filtrelemez) mi?
Okuduğum kadarıyla sadece ilaç kullandıktan sonra kullanmakta yarar var diye biliyorum.
deliMawi2012-04-03 21:27:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cengixÇevrim Dışı

Kayıt: 08/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 267
cengixÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2012 21:47
Karbonun bakteriler üzerindeki etkisi cok azdır. Bakteriler icin gerekli bir takım besinleri baglar azot döndüsü için sorun olmaz.
Bakteriler genelde sabit yerlerde kolonilesir (kum,camlar,bioball, seramik,bio süngerler) Karbon bir kimyasal filtredir metalleri, fosfat gibi maddeleri, ilaç kalıntılarını filtreler. Suyunuzu gözle görülür bir sekilde berraklastır. Bu da hobiden daha fazla zevk almanıza yardımcı olur.
Yalnız belli bir müddet sonra doyum noktasına ulaşır onun için ayda bir yenilemeniz gerekir. 

Teşekkür Edenler: [T]217632,minixir[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tgrttgrtÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 376
tgrttgrtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2012 00:18
1 ppm nitrit ölümcüldür. Bence tankınızda hemen %50 su değişimi ve sera toxivec gibi bir ilaç, çok kuvvetli bir havalandırma (çünkü nitrit balıkların kırmızı kan hücrelerii bozar balıklar boğuluyormuş gibi su yüzeyinde toplanırlar.) arkasından bakteri kültürü, ertesi gün %30 su değişimi, bakteri kültürü, Ertesi gün %30 su değişimi Bakteri kültürü bu süreci 3-4 gün boyunca tekrar edin hergün nitrit'i ölçün düşme varmı.

Test kitiniz ne marka bu arada yanlış ölçmüş te olabilir çünkü 1 ppm ölümcüldür balıklarınızın siz o değeri gördüğünüzde yarısının telef olmuş kalanların da suyun üstünde toplanıyor olması lazımdı. Karbonu atın bol bol sünger doldururun filtrenize.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir