ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
tgrttgrt
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
17
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
20 Eylül 2011 09:47
Son Ziyaret:
12 Haziran 2021 10:58
Toplam Mesaj:
376 [0.08 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Turan GÜMÜŞ
Doğum Tarihi:
01 Ocak 1974
Yaş:
50
İl:
Eskisehir
Meslek:
Öğretmen
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

SON 10 MESAJI

Doğal Mineral / Toprak.
[QUOTE=tgrttgrt] [QUOTE=tgrttgrt]Test kitim nihayet geldi bugün
1 litre Ters ozmos suyu (Ph:6 Gh:1 Kh:1) içerisine 800 derecede fırınlayarak hazırlanmış ve 1 haftadır su içerisinde bekleyen 100 gr kırmızı orman toprağını koydum 1 hafta sonunda su değerlerinde ne gibi değişiklikler olduğunu ölçtükten sonra buradan bildiririm.
[/QUOTE]
 
Bugün ölçümleri yaptım,
 
                        öntest                                  Son test
Gh                         1                                           4
kh                          1                                           4
ph                          6                                     merck stick (6) Sera titrasyon testi (8)
Fe                          --                                           0
 
Gözlemim sera ph titrasyon testi 6,5 - 8 değerleri arasında yanlış ölçüm yapıyor olabilir.
sera ph testi Ro'dan çıkan suyu Merck stick ile aynı değerde ölçtü ph:6 ancak ph'ı 6 dan büyük ne ölçtüysem hep 8 olarak gösterdi, sanırım sera ph test (6,5 - 8 aralığında) güvenilir bir test değil. ana tankımı ölçtüm merck çubuk ile ölçtüm ph 7civarı  çıktı, otocinclus tankımı  merck çubuk ile ölçtüm ph 6 civarı çıktı her ikisini de sera titrasyon testi ile ölçtüğümde ph 8 olarak gösterdi.
[QUOTE]
 
Bir kaç ay öncesinde kavanozda yaptığım ölçümlerden sonra 80 lt'tankta kullandım toprağı, toprak üzeri gene doğadan toplanmış irili ufaklı çakıl kullandım taban yüksekliği 10 cm biraz üzerinde. bitkiler üzerinde belirgin bir farklılık göremedim büyüme hızı konusunda
ama ilginç bir şey akvaryum tabanında hiç tortu birikmiyor. yem ve dışkılar irili ufaklı çakıllların arasından süzülüyor ve toprakta çürükçül bakteriler tarafından hızla yok ediliyor gibi geldi bana...
Normal nitrat değeri nedir?
[QUOTE=BlackEagle1903] [QUOTE=tgrttgrt]Amonyak/amonyum (Nh3/Nh4): 0 ppm
Nitrit (No2):0 ppm
Nitrat(No3):20 ppm

Amonyak ve nitrit doğrudan canlılar üzerinde zehirlidir küçük dozları bile ölümcül olabilir.

Nitrat ise amonyak ve nitrit gibi çok tehlikeli değildir. Belirli değerlerin üzerine çıktığında sorun yaratırlar özellikle yavru balıklar açısından hassas balıklar (mesela ramirezi, discus,otocinclus..) açısından sorundur bu canlılar nitratı çok fazla kaldıramazlar, Sarı prenses, yunus gibi nispeten dayanıklı ciklet türleri ise nitrata çok daha fazla dayanıklıdır, akvaryumda başka bir sorun yoksa belirli sürelerle 100 ppm'e kadar nitrata dayanabilirler ama bu extrem şartlarda balığı zorlamamak lazım tabiki genellikle nitrat 20 ppm civarında ise idealdir.

Ayrıca Nitrat bitkiler için temel makro besinlerdendir (NPK-nitrat, fosfat,potasyum) bitkili bir akvaryumda nitrat'ın uzun süre 0 olması bitkilerinizin ölmesi demektir. Bitkili bir akvaryumda nitrat'ın 10 ppm altına düşmemesi gerekir.
sonuçta baktığınızda üç aşağı beş yukarı 10-20 ppm arası bir nitrat düzeyi yeterlidir. Daha az bitki gelişimini engeller, daha fazlası yosun sorunu ve balıklara, diğer canlılara zarar verebilir bu zarar canlıdan canlıya değişir, eğer tankınızda bitki yoksa nitrat'ı 0 yapmanızda hiç bir sakınca yoktur ancak bitki olmadan nitrat'ı 0 yapamazsınız, bitki varsa da 0 olmaması gerekir:)
Bitkisiz tanklarda su mercimeği kullanılarak da nitrat ideal seviyelere çekilebilir.

Amonyak, nitrit ve nitratı düşük ph'lı asidik sularda kontrol etmek daha kolayken malawi, tanganika gibi yüksek ph'lı alkalin tanklarda, amonyak, nitrit ve nitrat daha zor kontrol edilir.
[/QUOTE]
 
 
Merhaba,Verdiginiz bilginin dogru oldugunu dusunmuyorum.PH seviyesi dusuk olan asidik sularda American Cichlid'leri yasarlar ve tanklarina bitki koymaniz birkac tur haric imkansizdir cunku talan ederler,American Cichlidlerinin Amonyak salgisi neredeyse Malawi ve Tanganyika cichlidlerine gore 2-3 kat daha fazladir ve diski atiklari tartisilmaz bile cunku %95'i carnivor veya omnivordur,iri diski yaparlar akvaryumu tabiri caizse berbat ederler yani hal boyleyken asidik suda dengeye saglamak bazik suya gore cok daha zordur.Malawi ve Tanganyika cichlidleri omnivor veya herbivordur,tankta bitki ile bakilabilmeleri de ayri bir avantajdir.Yani 6-7PH araliginda Tropheus,8.5-9PH araliginda American Cichlid besleyemeceginiz icin bahsettiginiz durum imkansiz ve soz konusu bile degildir.American Cichlid besleyen hic bir kimsenin Tank'indaki nitrat orani asla 0mg/l olamaz istediginiz kadar bacteria feeder verin yine beceremezsiniz.Ben kendimden ornek vereyim 450lt'de American Cichlid bakiyorum Amonyak ve Nitrit degerim 0 iken nitrat su an 25mg/l'dir.American Cichlidleri icin gayet normal bir sonuctur cunku nitrat'ta sinir 50mg/l'dir ve sorun teskil etmez ama ne kadar dusuk olursa o kadarda makbuldur.Nitrat'in yuksekligi canlinin gelisim hizini indirger ve tank'ta yosun olusumu baslatir.Nitrat'in,Asla nitrit gibi anemi veya amonyak gibi zehirlenme yapmasi soz konusu degildir.Herkese saglikli ve hayirli gunler....
 
Unutmusum dip not olarak sunuda soyliyeyim,Nitrat canli uzerinde kanser olusumu yapmaz.Bahsettiginiz nitrit'tir uzun sure nitrite maruz kalan baliklarda anemi gorulur yani kansizlik bas gosterir.
[/QUOTE]
 
Vallaha ben yazdığınız yazıdan ne demek istediğinizi ve benim verdiğim bilgilerde neyi hatalı bulduğunuzu 3-4 sefer okudum anlamadım?
Tercüme Yapabilecek Düzeyde İngilizce Bilen Akvaristler Aranıyor
Tamam kontrol edeceğim. Kızımın odasını boyadığım için bilgisayara projeksiyon bağladım duvara şirinleri yansıtıp üzerinden boyuyorum, görüntü kaymasın diye yerinden oynatamadığımdan bakamadım akşama bakarım
Genel Sertlik Testleri Gerçekte Neyi Ölçer?
[QUOTE=ringo] Buradaki cevabınız ikinci saygada olduğundan cevap yazdığınızı görmeden üstteki mesajımın altında düzeltme yapmışım.
 
Evet dediğiniz gibi, fazla değil sadece 10 kat yanlış hesaplıyormuşum.
Fransız sertliğinden hesaplama yapınca 1,78 le çarpmak gerekirken 17,8 le çarpıyormuşum.
Hesabı ppm den yapınca 17,8 le çarpmak gerekiyormuş.
 
"CaCo3 denildiğinde yaklaşık %18,48'i kalsiyumdan oluşmaktadır". Nasıl hesapladığınızı tam olarak anyamadım ama      Aslında 40/100 dür. %40.
 
"CaCl2.2H20 denildiğinde yaklaşık olarak %27,26'sı Kalsiyumdan oluşmaktadır". Bu doğru 40/146 dır = %27.
Yani caco3ün yüzde kırkı kalsiyum iken, cacl2 2h2o da yükırkaltıda, kırkı kalsiyum oluyor.
Aynı sertliği elde etmek için 100 gr caco3 katacağımıza, 146 gram cacl2 2h2o ekliyoruz.
Atom ağırlığı hesabı ile sizin dediğiniz şekilde yapılan hesap aslında aynı şey. Hesaplamadım ama sonuç yine aynı çıkar.
 
Cacl2 hususunda  dediğiniz gibi yaklaşık 1dgh çıkması gerekirken 0,7 çıkmasını izah etmişsiniz. Zaten 12,9 rakamının 1lt de 25,8 e tekabul etmesinden rakamı özel şeçtiğinizi anlamıştım. Ama nasıl 1 dgh değilde 0,7 buldunuz diye de düşünmüştüm.
Teşekkürler.
Saygılar.
 
 
[/QUOTE]
 
 
 
yukarıdaki sayfada moleküler ağırlık hesaplaması için bir hesap makinası var
 
Oraya CaCO3 yazacağıma CaCo3 yazınca hatalı hesaplama yapmışım
Bir önceki mesajı yazarkende terslik olduğunu farkettiydim çünkü %18.48 CaCO3'de ise %27,26 CaCl2.2H2O'da ise benim bu durumda 17,48 gramdan daha az CaCl2.H2O kullanmam gerekirken neden önceden 25,9 gram üzerinden hesaplama yaptım diye kafam karışmıştı
Neyse yazım hatası yapınca Karbonat yerine Kobalt olarak hesaplamış hesap makinası dediğiniz doğrudur %18.23 değil %40.04 olması lazım. Mesajlarımı güncelleyeyim ben hemen
tgrttgrt2012-06-12 15:48:01
Genel Sertlik Testleri Gerçekte Neyi Ölçer?
İlyas bey sanırım bir virgül hatası var hesabınızda
 
1 dgh=1,78 Frd =17,8 ppm CaCO3
 
Alman sertliğini fransız sertliğine çevirmek için 17,8 ile değil 1,78 ile çarpmak gerekiyor.
 
Bu durumda 100 litre su içerisinde 17,8 gram CaCO3 çözüldüğünde 1 dgh değil 10 dgh artış olması lazım.
10 Dgh= 17,8 Frd=178 ppm CaCO3 olması lazım
 
Eşdeğerlik hesabını bence moleküler ağırlıktan değilde içerdiği Kalsiyum miktarından yapmak lazım bence karşılaştırırken. Çünkü EricChrome Black T indikatörü kalsiyum magnezyum ve diğer metallerden etkileniyor ancak diğer metallerden etkilenmesi çok fazla değil. Mesela karbonatan yada klorürden etkilenerek renk değiştirmiyor bu indikatör.
 
CaCo3 denildiğinde yaklaşık %40.04'ü kalsiyumdan oluşmaktadır.
CaCl2.2H20 denildiğinde yaklaşık olarak %27,26'sı Kalsiyumdan oluşmaktadır.
 
Yaptığım ölçümde Sera genel sertlik testi ve yerli bir ürün olan Ateks genel sertlik kiti kullandım ikisi de aynı sonucu verdi ve ikiside dgh (alman sertlik) birimi ile sonuç vermektedir. Ben aslında hesaplamalarıma göre hazırlamış olduğum 1 ml CaCl2.2H2O çözeltisinin 1 litre suyun sertliğini 0,7 dgh değilde 1 dgh artıracağını tahmin etmiştim ancak kullandığım CaCl2.2H2O'nun saflık derecesi düşük olduğundan Saf su değil RO suyu kullanmam gibi bir çok istenmeyen değişken yüzünden beklediğim sonucu elde etmemiş olabilirim.
 
 
 
 
 
 
tgrttgrt2012-06-12 15:43:15
Genel Sertlik Testleri Gerçekte Neyi Ölçer?
500 ml RO su içerisinde 12,9 gram CaCl2.2H2O çözdüm.
 
GH 1 500 ml Ro su içerisine 5 ml çözelti ekledim.
 
Çözeltinin sertliği 1'den 8'e çıktı. Buradan yola çıkarsak
 
1 lt Ro su içerisinde 25,8 gram CaCl2.2H2O çözersek
 
500 ml suya bu çözeltiden 5 ml eklediğimizde  sertlik 1'den 8'e çıkacaktır.
1 litre suya 5 ml eklersek sertlik 1'den 4,5 çıkacaktır
 
Yani çözeltinin 1 ml 1 litre suyun sertliğini yaklaşık 0,7 dgh arttırmaktadır.
tgrttgrt2012-06-10 17:08:55
temizlik istemeyen akvaryum
[QUOTE=ramoon44]Merhaba bu hobiye geçen sene başladım. 6 ay kadar sp ve ıceman besledim 180 lt akvaryumda. sonra balıkları satıp akvaryumu bi kenara koydum. bırakma sebebim ise temizlemesi zor olmasından.
sizden bakımı kolay hatta hiç su değişimi istemeyen bi tür tavsiyesi istiyorum. Saygılar.
[/QUOTE]
Temizlik istemeyen bir akvaryum değildi sağlıklı bir döngü ile az bakım isteyen bir akvaryum yapabilirsiniz. Bilgi düzeyiniz biraz daha üst düzeyde olsaydı naturel tank kurulumu olabilirdi ama şu an sizin için biraz erken anladığım kadarı ile size ortalama 6 ayda bir bakım isteyecek tankı şöyle önerebilirim,
Tank:(100*100*50h) 500 litre+200 litre sump (ağzına kadar seramik ve sünger dolu+2000l/h sump motoru)
Zemin: microbelift alive substrate 10 cm kalınlık (100 litre kadar gider) 10 cm2 1 adet misket gübre
Bitki: 500 kök kadar
Balık vb..: sadece 10 adet otocinclus+10 adet amano karides+10 adet nerite salyangoz.
ısıtıcı: 500 watt
Işıklandırma 6*30 watt grolux
Ph kontrolorlü co2 sistemi
Eheim çift hazneli otomatik yemleme
Otomatik dozajlama makinası gübre için
ışıklndırmayı kontrol için zaman ayarlı priz
 
su değişimi için
1 ton su deposu
2 adet su seviye dedektörü
ve bu sistemin ıvır zıvırı
(bu sistem haftada 1 suyu seviye dedektörüne kadar boşaltacak, sonra otomatik olarak ikinci dedektörün seviyesine kadar dolduracak 2. dedektör motora gelen elektriği, birinci dedektör su boşaltma hattındaki selonoid vanayı kontrol edecek size de sadece bir tuş basmak kalacak:)
 
Bu sistem yaklaşık olarak size 7-8 milyara mal olur.
 
NOT: Unutmuşum birde uşak almanız lazım büyüyen bitkileri budayacak :):):) Bu sayede bakım yapmadan akvaryum bakabilirsiniz:
 
 
Genel Sertlik Testleri Gerçekte Neyi Ölçer?

CaCO3 (Kalsiyum Karbonat) kullanımı

1 litre RO suyu içerisinde 17,8 gram kalsiyum karbonatı çözdüğünüzde farklı miktarlarda kullanılan çözeltinin, farklı hacimdeki tankların genel su sertliğine etkileri

(Sütunlarda ml cinsinden verilen değerler eklenecek çözelti miktarını
Satırlarda lt cinsinden verilen değerler tankın net su hacmini göstermektedir)
Tankınızın hacmi hazırladığınız çözeltiden eklemek istediğiniz miktarın kesişimi suyunuzun sertliğinin kaç alman derecesi artacağını göstermektedir.) diğer değerler oranlanarak hesaplanabilir.

Suyu Sertliği

 

1ml

10 ml

50 ml

500 ml

1000 ml

1 lt

1 dgh

10 dgh

50 dgh

500dgh

1000 dgh

10 lt

0,1 dgh

1 dgh

5dgh

50 dgh

100 dgh

100 lt

0,01 dgh

0,1 dgh

0,5 dgh

5 dgh

10 dgh

200 lt

0,005 dgh

0,05 dgh

0,25 dgh

2,5 dgh

5 dgh

400 lt

0,0025 dgh

0,025 dgh

0,125 dgh

1,25 dgh

2,5 dgh

Test Kiti ve Su Değerleri
Sera Ph test'i bende de var ancak kullanmıyorum çünkü 6-8 aralığında hatalı ölçüm yapıyor.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.