Balık Fizyolojisi


Engin K.PınarÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 235
Engin K.PınarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2013 20:43

BALIKLARIN ESAS YAPILARI:

Balıklar çok farklı ortamlarda yaşadıklarından dolayı vücut şekilleri birbirine benzemeyebilir. Yaşadıkları ortama uyum sağlayan balıklar şekil ve renk itibariyle birbirlerinden farklılıklar gösterirler. Balıkların biçim ve şekillerine bakılarak nerede yaşadıklarını ve yaşam tarzlarını söylemek mümkündür. Nasıl beslendiğini hangi katmanlarda yüzdüklerini ve nasıl bir yüzüş biçimi(tarzı) olduğunu söyleyebiliriz.

BALIĞIN AĞIZ YAPISI;Balıkların ağız yapıları beslenmeleri hakkında fikir verir. Mesela bir corydoras balığı aşağı doğru bakan ağzı ve bıyık diye tabir ettiğimiz duyargaları ile kumu karıştırır ve yemini bulur. Üstte yüzen balıkların genelde ağız yapıları yukarı doğru bakar ve düz bir vücut yapısına sahiptirler. Bu balıkların çoğu etçil sayılırlar çünkü su yüzeyindeki böcek, sinek vb. şeyleri yakalar yerler. Orta katmanda yüzen balıkların ağız yapıları ortada burnun hemen altındadır. Genelde yemlerini dibe batarken veya yüzerken yakalarlar, ancak bu balıklar için her katmanda yem yemek olanaklıdır. Vücutları yardımıyla kum üzerinden ve su yüzeyinden de yem yiyebilirler.

BALIKLARDA SOLUNGAÇLAR;Akciğer görevini üstlenen bu duyarlı zar suda erimiş olarak bulunan oksijeni süzer ve kana ulaştırır. Solungaçların korunmasına yardımcı olan solungaç kapakları sürekli hareket halindedir ve solungaçlardan suyun geçmesini sağlar. Solungaç kapakları balık yüzerken sürtünmeler sonucu oluşan zedelenmelere ve diğer balıklar tarafından açılan yaralara engel olamaya çalışır. Bu sebeple de koruyucu tabakalar ile örtülüdür

Yüzgeçler ve Görevleri

GÖĞÜS YÜZGEÇLERİ: Bu yüzgeçler balığın kolu bacağı gibidir. Balık, bu yüzgeçleri ileri doğru iterek vücudu hareketsiz hale getirir ve frenleme yapar, kendine yön ve hız vermeyi bu yüzgeçler yardımı ile yapar.
KARIN YÜZGEÇLERİ: Bu yüzgeçlerde aynı göğüs yüzgeçleri gibidir. Balık bu yüzgeçler yardımıyla dengesini korur ve hareket eder.
ANAL YÜZGEÇ: Bir diğer adıyla "Anüs yüzgeci". Bu yüzgeç bir kısım balıklarda üremeye yardımcı olur. Canlı doğuran türlerin erkeklerinde bu yüzgeç tüp biçimindedir ve spermleri dişinin döl yatağına ulaştırmayı sağlar. bazı Characins balıklarında ise yüzgecin ucu çengel biçimini almıştır ve yumurtlama zamanı erkek ve dişinin bir araya gelmesini sağlar.
KUYRUK YÜZGECİ: Balığın bu yüzgeci genelde tektir ancak bazı soğuksu türlerinde çift ve saçaklı hale gelmiştir (doğada pek rastlanmayan bir durumdur). Bazı erkek balıklarda dişiden farklılıklar gösterir mesela Kılıç Kuyruk (Swordtail) balıklarında erkek balığın kuyruk yüzgeci alttan uzantılıdır ve balığın kılıç kuyruk adı buradan gelir. Bu yüzgeç aslında balığa dümen görevi yapar ve asıl görevi budur.
ADİPOSE YÜZGECİ: Bu yüzgecin görevi henüz bilinmemektedir. Bazı balıklarda sırt ve kuyruk yüzgeci arasında bulunur ve etli bir yapıya sahiptir.
SIRT YÜZGECİ: Anal yüzgeç ile birlikte bu yüzgeçler balığın dik durabilmesini sağlar ve omurga görevi yaparlar.

Balıkların kulak yapısı bizimkinden daha basittir.Sadece iç kulakları vardır,orta ve dış kulak bulunmaz bunun nedeni suyun havaya göre , çok yoğun olması titreşimin beş kat daha hızlı yansımış olması;daha kolay algılanır olmasıdır.

Balıklar seleri bizim duyduğumuz titreşim frekansına göre duyarlar ama balık türleri arasında sese duyarlılık farklılık gösterir,balıkların işitmesi titreşimin duyulmasının desteklenmesine bağlıdır.Bu iş için bazen yüzme kesesi istenen katkıyı yapar,kulağa iletir bunu birbirine bağlı kemikler aracılığı ile yapar(weberian Ossicles) bazende boru biçimindeki bir organ bu görevi sağlar,tıpkı doktorun stethoscope'una benzer,yüzme kesesini kulağa bağlar.

Derinden yüzen gobies gibi balıklar dışındakilerde akvaryum balıkları hep yüzme keseciği taşırlar bu balon sayesinde balık her her seviyede kendini dengeleme olanağı temin eder.Bazı balıklarda yüzme kesesinin başka ödevleride vardır,balığın çıkardığı sesi büyütebilir ,kulağın duyma yeteneğini geliştirebilir..

Pek çok balığın gözü tek yönlü görür,her iki göz aynı maddeye bakmaz,aynı maddeyi görmez.Ama başın üzerinde bulunan gözlerin ikisiyle görme oluşabilirde;bunlar iki gözü aynı noktaya yöneltirler üç boyutlu görüş elde edebilirler,ama"lateral line sistem"denilen kenar duyuları ile çok uzaklardan olayları farkederler balıkların renk görme hassalarıda vardır,ama farklı parlak veya ışıktan tedirgin olurlar.

Balıkların göz kapakları yoktur çünkü su ortamında nemden sakınmaları gerekmez.

Balığın tat alma duygusu; ağızda, dilde ve dudaklarda algılanır ayrıca karın yüzgeçleri ile dipte yüzen balıkların "barbel"duyarga kısmından temin edilebilir.

Koklama Duyusu:
Balıklarda koklama işlemleri burun delikleriyle sağlanır ,burunları bize benzemez,sadece koklamada kullanılır nefes alma işlevleri yoktur burunları iki veya dört deliklidir,burunlarının üzerinde olan koklama organları doğruca "olfactory"sisteme açılır .Koklama duygusu "pheremon'ların"harekete geçirilmesini sağlarken balığın yeminin ve yumurtlama alanının bulunmasınıda temin eder.Balık koklama duyusu ile algıladıklarını sudaki davranış tarzı için kullanı.

alıntıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erkan ÖZÇevrim Dışı

Kayıt: 31/08/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 66
Erkan ÖZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2013 17:31
Eline sağlık .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

balukÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/02/2012
İl: Igdir
Mesaj: 582
balukÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2013 23:59
Yararlı bir paylaşım olmuş yalnız üreme ile ilgili organlarında ne işe yaradığı hakkında bilgi güncellenirse daha yararlı olacağı kanısındayım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir