Balık İthalatı Yapmak


Burak BULUTÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3813
Burak BULUTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2012 14:08
Selamlar daha önce bu konuda bir yazı yazmıştım ve bazı çevrelerce çok eleştirilmiştim tabii bu eleştirileri ciddiye dahi almadım. 

Şimdi sizlere yeni bir değişikliği belirtmek istiyorum. Bazı ürünlerin ithalatında sabit gümrükler işlem yapabilir çünkü o gümrüklerin bu ürünlerin ihracatında bilgi sahibi ve mekan olarak uygunluğu vardır.

     30.12.2004/35920 ve 24.03.2010/6550 yazılarda; Canlı Su Ürünleri İthalatının Yapılabilecek Gümrük Müdürlüklerinin ve İthalat Kapılarının belirlendiği belirtilmekte olup, bu eşyanın ithalatı sadece aşağıda belirtilen Gümrük Müdürlüklerinden yapılabileceği talimatlandırılmıştır.
       Adana, Ankara Tır, Antalya, Antalya Havalimanı, AHL Kargo, Avrupa Serbest Bölge, Bandırma, Esenboğa, Haydarpaşa, İzmir, Mersin ve Trabzon Gümrük Müdürlüğü

Yukarıda İzmir gümrüğünü kırmızı ile işaretledim. İthalat yapmak isteyen arkadaşlar İzmir Gümrük Müdürlüğünden işlem yapabilirler, balıkları önce İstanbul'a sonra İzmir'e getirmek zorunda değiller. Yalnız dikkat ediniz Adnan Menderes Gümrük Müdürlüğü değil yani hava yolu ile gelen ürünlerin işlemini hava limanından yapamazsınız. Balıklarınızı ancak İzmir gümrük müdürlüğüne Tır ile getirirseniz işlem yapabilirsiniz. Bu konuya dikkat etmek yanılmamak lazım.

Ayrıca sizlere hangi ülkelerde hangi vergilerin uygulandığını yazayım mutlaka hesaplamada işinize yarayacaktır.

İthalat Rejim Kararının (IV) Sayılı BALIKÇILIK ve SU ÜRÜNLERİ Listesi Kapsamında yer alan eşyadır. Ülkelere göre karşında belirtilen oranda Gümrük Vergisine (GV) ve/veya CIF Bedelinin %’si oranında Topluk Konut Fonu’na (TKF) tabidir. (Rejim Kararına Ek 2011-2168 Sayılı BKK)
-AB Ülkeler; Almanya, İtalya, İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Danimarka, İspanya, Portekiz, Yunanistan, İrlanda, Avusturya, İsveç, Finlandiya, Polonya, Litvanya, Macaristan, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, Kıbrıs, Malta, Letonya, Bulgaristan ve Romanya’dır
-EFTA Ülkeleri; Norveç, İzlanda, İsviçre ve Lihtenştayn’dır.
        IV Sayılı Liste TARIM ÜRÜNLERİ kapsamında olduğundan dolayı AB ülkelerinden yapılacak ithalatlarda A.TR Dolaşım Belgesi ibraz edilmesi mümkün bulunmamaktadır (Menfi).



Umarım işinize yarar...

Beğenenler: [T]182240,ErdemAE01[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2013 13:42

Balık İthalatı Prosedürü ...

Aslında balık ithal etmek o kadar da zor ve komplike bir olay değil . İşi zorlaştıran ülkemizde ki klasik bürokratik anlayış ve gümrük prosedürü . Balık ihraç eden üreticiler Türkiye de ki mevzuatı diğer ülkelerle mukayese etmeden geçemiyorlar ve hatta bazıları Türkiye den uzak dumaya çalışıyorlar . Örneğin bitki ithlatı yapacaksanız pek çok üretici bunun legal yollarla Türkiye ye mümkün olamayacağını belirtip size illegal yolların detaylarını teklif edeceklerdir … Eh , pek de haksız sayılmazlar …..

Ülkemiz de her bir büyük ilimizde sadece 4-5 er adet büyük balık ithalatçısı mevcut ve tüm piyasa tür ve fiyatlarını bu ithalatçılar belirliyorlar … Bunların satışlarında eski akvaryumcular çok özel (%50 ye varan ) indirimler alabiliyorken zaten çok zor koşullarda işe soyunan yeni akvaryumcuların indirimleri ise liste üzerinden %15-20’ lerde kalıyor ki bu da yenilerin rekabet şansını çok daha aşağılara düşüyor …

Ve eğer siz balık ithalatına soyunursanız ; bundan hemen herkesin haberi oluyor ve karşınıza ummadığınız bir takım problemler çıkabiliyor … Örneğin ithalatınız “ihbar” mekanizması ile kırmızıya düşürülüp tüm evraklarınız didik incelenip size ekstra zorluklar ve maliyetler çıkartılabiliyor …

Kırmızı ve sarı , havalimanı gümrüğünde kullanılan 2 tabir … 
İthalatınız sarı olarak tanımlanırsa bir probleminiz yok demek , balıklarınızı sorunsuz çekebileceksiniz anlamını taşıyor . Ancak kırmızı ile tanımlandığınızda faturalarınız , fatura fiyatlarınız , sertifikalarınız , adetleriniz didik incelenecektir ve takdir edersiniz ki sonunda muhakkak bir problem bulunabilecek ve sizi artık büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacaksınızdır …
Tabi ki bunun sarı ya da kırmızı kararını verecek olan gümrük memurları ki bunlarla sizin aranızda gümrük müşavirlikleri ve oralarda çalışan elemanlar var … Buradaki ilişkiler hakkında ise detayları yazacak olsam başım belaya girecektir . İsteyene özelden ya da telefonla buralar da olup bitenler hakkında da detay verebilirim . 

Sadece bir tek söyleyeceğim ve gerisini sizin hayal gücünüze bırakıyorum . Havaalanı gümrüğü içerisinde nakliyecilere ait bir firma var . Tüm nakliyeciler burada sıralarını bekliyor ve siz hiçbir şekilde gelen malınızı kendi arabanızla gümrük sahasından dışarı çıkartamıyorsunuz . Ha sorarsanız bu yasak değil ; ancak hemen müşavirlikte çalışan birisi yanınıza gelecek “ abi arabana dikkat et , bir tarafını çizerler ve başın belaya girer 1 diye sizi ikaz edecektir . Anlattılar ne büyük kavgalar ve olaylar olduğunu … kepazelik tabi ki … Her ne ise … Özeti şu siz hava alanından Bakırköy e taşıyacağınız 15-20 koli için – sıkı durun – tam 145 ytl ödemek zorundasınız . Hiçbir şekilde pazarlık etme şansınız yok ‘ Oysa anlaşacağınız bir nakliyeci ile bu taşımayı max 30-40 ytl ye bitirebileceksinizdir …

Ve sonuçta sadece üretici de 100 kuruşa satılan bir lepistes balığı akvaryumcularımızda tamı tamına 2,5 ytl ye satılmakta … Evet doğru duydunuz , bir ithalatta balığa ödediğiniz para tüm masraflarınızın sadece 4 te birine denk gelmekte … gerisi ıvır zıvır ve ithalatçı ile akvaryumcunun koyduğu marjlar ….detaylarını vereceğim …. 

Konu hakkında gerekli tüm bilgileri herkesin anlayabileceği çok açık ve basit bir dil ile anlatmaya çalışacağım … Bu esnada aşağıdaki listelediğim konulara değineceğim ve fakat eksik kalan detaylar hakkında da sorularınıza tecrübelerimle cevap vermeye çalışacağım …

Balık kimden ithal edilir ?
Balık seçiminde nelere dikkat edilmelidir ?
Ödemeyi nasıl yapabileceğim , açık ödeme de karşı tarafa nasıl güvenebileceğim ? 
Hangi sertifikalara ihtiyacımız var ve nasıl temin edilir ?
İthalat şirket olmaksızın şahıs firması üzerinden gerçekleştirilebilir mi ?
Gümrük müşaviri kullanmak zorunda mıyım ? Seçiminde nelere dikkat etmeliyim ? 
İthalatı gerçekleştirebilmek için hangi belgeler gereklidir ?
Navlun giderleri ne kadar tutmaktadır ?
IATA ya göre ödenmesi zorunlu olan min. navlun ve bizim nakliyeci ile anlaştığımız navlun arasındaki fark hakkında bilgiler …
Yükleme detayları nelerdir ve nelere dikkat edilmelidir ?
Ya balıklar yükleme esnasında zayi olurlarsa ?
Yeddi emin üzerinden ithalat nedir nasıl gerçekleştirilir ?
Gümrük vergileri ne kadar tutmaktadır ?
Gümrükleme esnasında karşımız çıkacak ekstra masraflar nelerdir ?


********************
http://egejfas.org/pdf/2001-3-4/2001_18_3_4_21.pdf


***************************
http://www.gumrukforum.com/ithalat-soru-cevap/5279-norvecten-balik-ithalati.html

Beğenenler: [T]176678,ysking[/T][T]182240,ErdemAE01[/T][T]182304,AhmetEmre[/T]
Teşekkür Edenler: [T]191877,erkinerim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ramasyasÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 18/11/2016
İl: Izmir
Mesaj: 116
ramasyasÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2017 14:06
Kimler var balık ithal edebileceğimiz?buraya tellerini yazabilirler mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir