Balık ve Vitamin ilişkisi Hk.


DenizYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 721
DenizYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2010 15:28
Değerli Forum Üyeleri,
 
Çoğu mesajlarda rastladığım bir konuyu açıklığa kavuşturmamız gerektiğini düşünürek bu konuyu tartışmaya açtım. Bir çok üyemiz balıkların sağlıklı beslenmesi, üremesi, hızlı büyümesi ve veya daha çok yumurtalasın diye sorunu olan veya bilgisi yeterli olmayan üyelerimize Bemiks vb vitaminleri suya dökmelerini tavsiye etmektedirler. Ve kendi tecrübelerince bunun işe yaradığını belirtmişlerdir. Açıkcası ben bu tür deneyimlerin kesin sonuç verir tarzında önerilmesine karşıyımdır. Daha önceki mesajlarda belirtmiş olduğum gibi bilimsel bir yol izlenip gerekli değişkenlerin sabite dönüştürülüp konumuzdaki vitaminin değişken olarak farzedilip yaptığı etki bilimsel aparat ve methodlar ölçülmedikçe inanmak zor oluyor.
 
Gelelim konumuza...
 
Suyumuza geceve/veya gündüz suyumuza vitamin döktük.  Balıklarımız su içiyorlar mı?,Balıklarımız bunu nasıl absorbe edecekler? gibi sorular mantıklı olarak akla geliyor gelmeli.
 
Birinci sorunun cevabı iki tanedir. Deniz balıkları içerler tatlı su balıkları içmezler.
İkinci sorunun cevabı konumuza daha çok açıklık getirecek sırlar barındırır. Ancak teknik terimlerin bazılarını gözden geçirmemiz gerekecektir.
Balıklarımız absorbeyi OSMOZ sayesinde gerçekleştirirler.
Osmoz:Canlı sistemlerde çözücü madde su olduğu için, biyoloji biliminde osmoz terimi ile kastedilen, suyun çok yoğun ortamdan az yoğun ortama seçici geçirgen bir zardan enerji harcanmadan geçişidir. Bu tanımda, seçici geçirgen zardan kasıt, çözünenleri geçirmeyen fakat çözücüleri geçiren bir zardır.
 
Buradaki çözücü "SU" olup yarı geçirgen ise  balıklarda "Derisi ve veya suya temas ettiği her yer" olarak algılanmalıdır.
Balıkların içindeki tuz ve çözünen maddeler dışarıdan (kendisini çevreleyen su) fazla ise balık su çekecektir. Az ise su kaybedecektir.(Bu balık için çok kötü bir şeydir!)  Bilimsel termilojide ise tatlı su balıkları  çevresine karşı HİPERTONİK, Tuzlu su balıkları ise HİPOTONİKtir.
 
Hipertonik: Çözünenler açısından çok yoğun demektir.
Hipotonik: Çözünenler açısından az yoğun demektir.
 
 
 
Demek oluyor ki deniz balıkları devamlı bir su kaybı yaşamakta iken tatlı su balıklarında bu geçerli değildir.Balıklar bu OZMOZ un etkilerini BÖBREKlerinin yardımıyla sudan daha az yoğun kalarak  azaltmaya çalışırlar.Ayrıca bir açıklık getirilmesi gereken fakat tuzlusu balıklarını ilgilendiren ise tuzlusu balıkları su kayıplarını su içerek ve tuzu solungaçlarından atarak karşıladıklarıdır.
 
 
Gelelim asıl merakımıza... VİTAMİN konusuna...
Vitamin:Normal yaşamın sürdürülmesi için gerekli olan, yiyecekler içerisinde doğal olarak bulunan basit yapılı bileşiklerdir.Yağda eriyenler A - D - E - K vücutta depolandığı için hergün alınmasına gerek yoktur. Suda eriyenler B - C ise depolanmazlar, fazlası dışarı atılır. Her gün alınması gerekir.   
 
Yukarıdaki bilimsel bilgileri yorumladığımızda vitaminlerin tatlı su akvaryumlarına dökülmesinin suyu kirletmekten başka bir yararı olmayacağıdır. Desek bir şekilde vücuda giriyor yinde döktüğümüz oran çok ama çok fazla olacak ve anlamsız gelecektir. En güzel yöntem balıklarınızı yemlemeden biraz evvel yeminize damlatmanız ve balıklarınızın yemesini sağlamaktır. Bu nedenle suya dökülen vitamin konusuna çok fazla bel bağlamayın yada benzeri konuların farklı bir açıklaması olabilecğeini düşünün. ARAŞTIRIN. Meraklı olun. Duyduğunuz her bilgiyi mantık süzgeçinden geçirerek tartın ve olabildiğince bilimsel tabanı bulup doğrulayın. Aksi durumda risk almaya değmez. Balıklarımızın yemlerini alırken onlar için gerekli olan tüm vitaminleri uygun oranlarda içeren markalı yemleri tercih etmeniz veya istiyorsanız ticari markaların balıklar için üretilmiş vitaminlerini yeme damlatarak uygulayınız.
Saygılarımla
 
 
 
 
 
 
 
selimay2010-09-23 15:31:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/11/2010
İl: Bayburt
Mesaj: 829
BurakimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2011 00:16
Yararlı olduğunu düşündüğüm bir konu gerçekten tekrardan değerlendirelim.Özellikle kış aylarında hepimiz evde portakal mandalina yiyiyoruz bu meyveler aslında oldukça fazla vitamin içeriyor bu meyvelerin suyunu yemin üzerine yeteri miktarda damlatsak balıklarımıza versek daha yararlı olmazmı bu şekilde örneğin bir portakal 1 hafta yeter nerdeyse.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir