balıklarda yüzgeç erimesi


gokhanardaÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 24
gokhanardaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2007 11:06

Fotoğraf:http://picasaweb.google.com.tr/gokhanarda/Hastalik

Canlıdaki Belirtiler: Hareketsizlik, yeme duyarsızlık,dibe çökme

Akvaryum Kapasitesi (litre): 200 lt

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: 3 adet sarı prenses, 4 adet kadango borleyi, 4 adet çöpçü

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): normal,26 derece

Filitrasyon: Atman 3337 dış filtre

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Kullanmadım

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : 2 hafta önce değiştirdim.

Herkese Merhaba,

Yüzgeç erimesi ile ilgili diğer linkleri arattırdım forumda ve benim balıklarımda gözlemlediğim şeylerin aynısı değildi okuduklarım.

Olayı baştan özetleyeyim. 2.5 3 ayönce bu balıkları aldım 3-4 cm kadardılar, akvaryumum da 60 lt likti. Daha sonra siteyi balıklarla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmaya çalışırken keşfettim ve üye oldum. Okuduklarmdan ve balıklarımda gözlemlediğim büyüme neticesinde önce akvaryuma Falez kayalar aldım, daha sonra da 200 lt lik yeni bir akvaryum satın aldım ( 2 hafta kadar önce ). Yenisine de eskisinde olduğu gibi damacana içme suyu koydum, 200 wattlık ısıtıcı ile suyu ısıttım, Atman 3337 dış filtre, 35cm lik havataşı Eheim hava motoru, falez kayalar,dip 2-3cm beyaz kum ( 0.2mm ), üstüne de bezelye tanesi iriliğinde 2kg kadar çakıl serdim. Su akvaryuma koymadan 4 gün, koyduktan sonra da bakteri oluşumunu sağlayabilmek için 4 gün daha yeni akvaryumda filtrasyon ve hava motoru ile çalıştı. Geçen hafta itibari ile ( Çarşamba ) balıkları naklettim. Çok mutluydum, onlara 7 balık için oldukça büyük bir yaşam alanı yaratmıştım. Balıkların hepsi erkek olduğu için son sürat dişi aramaya başladım. Perşembe,Cuma ve C.tesi balıklar gayet mutlu dolaşıyorlar ve keşfediyorlardı ( Bu arada 4 adette çöpçü var akvaryumda ) Pazartesi günü iş gezisine şehirdışına gittim ve Perşembe günü döndüm. Bu süre zarfında balıklarımla ofis arkadaşım ilgilendi. Döndüğümde bir balığın kuyruğunun parçalanmış olduğunu gördüm, bu bir sarı prensesti ve akvaryumun en ufak tefek balığıydı ve daha önceki liderlik savaşlarında bir gözünü de kaybetmesine rağmen yaşıyordu ben de onunla ilgileniyordum tıpkı diğerleri gibi. Arkadaşım yine saldırdılar ona herhalde dedi fakat daha sonra akvaryumu dikkatle gözlemlediğimde balıkların genelinde bir hareketsizlik gözüme çarptı. Akşam yemlerini kendim verdim ( Hem Bitki hem de Tetranın etçil balık yemini dönüşümlü veriyorum ). Et yemini daha önce elime aldığımda akvaryumun önünde toplanan balıklarımda hiç bir hareket yoktu. Akvaryumun bir tarafında kadangolar, diğer tarafta kayaların içinde hareketsiz duran s.prensesler. Yemler yüzeyden aşağı önlerinden geçti ve hiçbiri dönüp bakmadı bile. Akşam saat 20.00 ye kadar onları gözledim ve diğer balıklarda da yüzgeç ve kuyruk kısımlarında form bozukluğu vı kırpık kırpık parçalanmalar gözlemledim. Ertesi sabah geldiğimde ise bütün balıklarda gözle görünür bir kuyruk ve yüzgeç erimesi mevcuttu. Forumlara girip konuyu araştırdım ancak yüzgeç ve kuyruk kısımlarında herhangi bir beyazlık yani mantar oluşumu gözlemleyemedim. Hiçbirinde pamuksu beyazlık falan yok. Resimlerini koydum yukarıdaki linkte görebilirsiniz. Şuursuzca ilaç kullanmak da istemediğim için konuyu sizlerle paylaşmak istedim. Cumartesi günü suyun 1/3 ünü değiştirdim ancak hiç bir fayda görmediğim inancındayım. Yine forumdan Deniz Bey sağolsun birkaç link gönderdi yüzgeç erimesi ile ilgili ama dediğim gibi orada anlatılanlarla benimkilerin rahatsızlığı çok da örtüşmedi. Forumdaki tüm arkadaşlardan konuyla ilgili acil yardım rica ediyorum. İlginiz için şimdiden teşekkür ediyorum.

Saygılarımla

Gökhan Arda GÜLER


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokhanardaÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 24
gokhanardaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2007 13:56

Arkadaşlar,

Tüm akvaryumseverlerin yakın ilgisi ve yardımları için sonsuz teşekkürler. Herhalde okuyanlar imla yanlışı olup olmadığına bakıyorlar.

Saygılarımla

Gökhan Arda GÜLER


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

delikan76Çevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2007
Mesaj: 139
delikan76Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2007 15:39

Yeni akvaryum, komple su değişimine binayen, mantarsal veya bakteriyel hiçbir belirti olmayıp sadece ve sadece kuyruk erimesi ise ozmotik şok olabilir. Forumlarda bir de "Ozmotik şok" olarak aratıp bakın, belki belirtileriniz bu kez çakışabilir.

Ozmotik şok pek diğer hastalıklar gibi çok geçmiyor site içinde tespitime göre, rastgele ararken belki rastlamamışsınızdır. Gerçi osmotik şok sanırım daha çabuk kendini göstermeliydi ama belki diyorum...

Sağlıklı balıklar.

delikan762007-4-2 17:49:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokhanardaÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 24
gokhanardaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2007 16:20

İyi günler Sefer Bey,

Ozmotik şok ile ilgili sitede bir bilgi bulamadım ama internette aratınca özeliikle discus larda çokça yaşanan bir rahatsızlık olduğunu öğrendim, chiclid lerde böyle bir yazı ve makale bulamadım. Örnek discus resimlerini inceledim ve benim balıklardaki gibi olduğunu gördüm. Ancak benimkilerin yüzgeçlerinde de erime olduğundan çok bağdaşmadı açıkçası. Bir de ozmotik şok ile ilgili yazılar var ancak kimse nasıl bir tedavi yolu izleneceği ile ilgili pek bir şey yazmamış, sanırım su değerleri eski akvaryumla aynı hale gelince kendiliğinden düzelir gibi birşeyler çıkarttım yazılardan. Yine de değerli fikriniz ve yardımınız için çok teşekkür ederim. Sera baktopur uyguladım bugün akvaryuma, sabah ile öğlenden sonra arasında balıklar bir miktar daha hareketlendi gibi gözüküyor ancak açıkçası çok da ümitli değilim. Tekrar teşekkür ederim.

Saygılarımla

Gökhan Arda GÜLER


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sudamlasıÇevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 831
sudamlasıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2007 00:02
Gökhan bey kuyruğu düzgün olan balığınız var mı peki? Benimde akvaryumumda szin dediğiniz gibi kuyruk kopmaları oldu. Yanlız greshekailerimden birinde yoktu.. Sonradan anladım ki greshekaim bütün balıklarıma saldırıyordu. Akvaryumun kayalık bölümünü yer edinmişti. Yani akvaryumun yarısı onunda. Greshekailerin ikisinide değiştirdim. Şimdi balıklarımın kuyrukları gayet düzgün. sudamlası2007-4-3 0:3:1

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GRAFTTÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4452
GRAFTTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2007 00:10
Benimde başıma 2 erkek balığımda geldi snov ve sarıprenseste resimlerdeki gibi oldu balıklarım ve durgunlaştılar ve yem yemediler.Duygu Onat hanım mod. yardımıyla sarıprenses erkeğini kurtardım.2lt lik bir tasın içine 2-3 çorba kaşığı kayatuzu(başkatuz olmaz) ve contra adlı ilaçtan koydum tuzlar iyice erdikten sonra balığımı 5dk tuttum ve balığın durumuna göre 7dk'da tuttum günde 2 defa ve balığım yem yemeye başladı ve kurtuldu.Snov erkeğinde hastalık daha fazla ilerlemiş olmalıki kurtaramadım.Şimdi gelin görünki o sarıprenses 9 adet s.prensesin lideri durumda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13070,2[/B]
Kayıt: 30/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2406
fkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2007 00:40

Merhaba,

Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi ileteyim..

Resimlerinize baktım Prenseslerinizde kuyruk erimesinin yanında malesef  karın çokmeside var ve bu iç hastalık işaretidir en etkili çözüm sera baktopur direckt ile müdahale etmektir, alternatif tedavi olarak flagly tedavisi olabilir yalnız hastalık biraz ilerlemiş flagly kullanacaksanız ağızdan şırınga yöntemini kullanmanızı öneririm..

Kadangoların bazılarında kuyruk çürümesi var  tedavide  kullanılacak metilen mavisi ve kısa süreli tuz banyoları etkili bir tedavi yöntemidir ..

Size ilk tavsiyem ana tankta dip çekim ve su değişimi yapmanızdır  balıkları imkanınız varsa karantina akvaryumuna almanızı ve tedaviyi burada yapmanızı öneririm..

Tedavi yöntemi olarak öncekle kuyruk erimesi tedavisini uygulamanızı ve tedavi süresince prenseslere ağızdan şırınga ile flagly müdahalesinde bulunmanızı öneririm..

Hastalıkların ikisininde tedavi yöntemi  internet sitemde var  ordan bakabilirsiniz..

Sağlıklı balıklar,




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokhanardaÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 24
gokhanardaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2007 09:48

Herkese Merhaba,

Sırayla yanıt vermeden önce ilginizden ötürü teşekkür etmek isterim.

Sude Hanım, daha önce 3 balığımda göz fugası olduğunu söylemiştiniz, teşhisiniz doğru çıktı, önerdiğiniz tedavi yöntemi ile 2 balığın gözleri normale döndü, ancak bir tanesini kurtaramadım sarı prenseslerden biri sağ gözünü kaybetti. Fakat tedavi esnasında farkına vardım, onun gözünde fuga değil darbe vardı, ısırılmıştı bu sebeple kurtaramadım. Balıkların şu an ki durumuna gelince, biri hariç hepsinin kuyruklarında kopma var ancak kuyruğu sağlam olan balığın da yüzgecinde çok hafif deformasyon görülüyor. Yanlız ben de sizin yazdıklarınızdan sonra aynı şeyden şüphelenmeye başladım çünkü benim s.prenseste kayalık kısmı tek başına sahiplendi ve diğer balıklar 200lt lik akvaryumun diğer yarısında toplanıyorlar genelde, bu arada sarı prenseste sürekli siyahlamış bir şekilde durmakta. Belki de terör yaratan bir canavar besliyorum akvaryumda.Bu konuyu dikkate alacağım ve ilaç tedavisi sonrasında daha dikkatli gözlemleyip önlem almaya çalışacağım.

Fatih Bey, sizin iki balığınızda görmüş olduğunuz reaksiyonları ben şu anda bütün balıklarımda görüyorum, bu nedenle ilaç tedavisine başladım,düzelmeyen balıklar için de önerdiğiniz yöntemi deneyeceğim, teşekkürler.

Faruk Bey,dün saat 11.00 gibi tanka ( 200lt ) kullanma kılavuzunda belirtilen biçimde sera baktopur uygulamasını başlattım, dış filtreyi devre dışı bıraktım  ilacın etkisi azalmasın düşüncesiyle. 35cm lik hava taşı bağlı motorum ve ters yönde bir sirkülasyon motorum ilacı koyduktan sonra sürekli suya oksijen pompalıyorlar ( sirkülasyon motorumda hava hortumlu )Bugün öğleden sonra dip çekimi yapıp suyun 60 ltlik kısmını değiştireceğim. Yeni su dinlendirdim ve 26 dereceye başka bir rezistansla getirdim. Yarın öğlene kadar bu şekilde devam edeceğim, öğlen bir daha baktopur uygulaması yapıp perşembe öğlen tekrar dip çekimi ve bir 60 lt yeni su daha eklemeyi düşünüyorum. Sizce ikinci baktopur uygulamasından sonra yapacağım dip çekiminin ardından dış filtreyi devreye alayım mı ?  Yahut dış filtreyi ne zaman devreye alayım, ne önerirsiniz ? Başka bir tankta karantinayı ben de düşündüm ( 60 ltlik bir tankım da mevcut ) ama sonra vazgeçtim çünkü bakteriyel bir enfeksiyon ise ki kuvvetle muhtemel, daha sonra iyileşen balıkları ana tanka geri koyduğumda mevcut bakteriyle hastalığın tekrarlama riskini göze almadım ve bakteriyi bu tankta yoketmek istedim.( Bu benim kuramım tabi tecrübelerinizden faydalanmak isterim ) Konunun bu merkezinde asıl size sormak isteyeceğim şey şu ; oldu balıkları kurtaramadım tedavide geç kaldım. Bu akvaryuma yeni balık almadan önce tankı ve içindeki kayaları,filtreyi nasıl steril hale getiririm? Bunun için önereceğiniz metodu öğrenmek isterim.

Yardımcı olan herkese başta Deniz Bey olmak üzere çok teşekkür ediyorum. Faruk Bey bu arada bu sabah balıklar yem yemeye başladılar ve önceki günlere nazaran daha hareketliler.

Saygılarımla

Gökhan Arda GÜLER


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13070,2[/B]
Kayıt: 30/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2406
fkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2007 10:19

Merhaba,

Balıklarınızda yer kavgası ve baskın balık olmasından dolayı kuyruk kopması değil kuyruk erimesi var resimlerden anlaşılıyor bundan şüpheniz olmasın..

Ben olsam ilaçlı suda bir gün daha su değişimi yapmadan bekletirdim, yapacağınız su değişimi siz tekrar ilaçta atsanız, hastalık durumunda hassas olan bünyelerini zorlayabilir ve mantar olusumunu tetikleyebilir buna bağlı olarak tedavi süresini uzatabilir, 2-3. günden sonra balıklarda iyileşme belirtileri görürseniz ufak su değişimlerine girmenizi öneririm sizinde dikkat ettiğiniz şekilde ısı farkları olmamalı..

Oksijen takviyesine devam edin sanırım tank ısınız 26 onuda kademeli artırıp 28 yapın balıklarda tam anlamı ile iyileşme görmeden filtreyi aktif hale getirmeyin..

Bahsettiğiniz üzere balıkların ölmesi veya tam dezenfeksiyon olarak, zaten ana tanktaki biyolojik düzeni bozdunuz tam boşaltmaya giderek kum,kaya ve akvaryumu tuz ile ovmanız iyi olacaktır ekstra birşey yapmaya gerek yok bence(permasol vs..).

iyi günler,






Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13070,2[/B]
Kayıt: 30/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2406
fkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2007 10:21


Ayrıca Prenseslerinizde daha önce söylediğim üzere iç hastalık var gözardı etmeyin..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokhanardaÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 24
gokhanardaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2007 11:09

Faruk Bey,

Yazmayı unutmuşum, dünden itibaren 6 saatte bir yarım derece artırarak dün gece itibari ile akvaryum ısısı şu anda 28 derece.Daha fazla artırmaya gerek görmedim, 28 kafidir diye düşünüyorum.

Sizin akvaryumdaki dip çekimi tavsiyeniz anladığım kadarıyla balıkları karantina tankına aldıktan sonra, ana tanka yapılması gereken bir durum. Öneriniz üzere bugün de ilaçlı suda dinlenmeye bırakıyorum o zaman balıkları, yedek dinlenmiş suyu da 28 dereceye getireceğim ve 2  gün sonra 30 ltlik bir kısmını değiştireceğim ( Değiştireceğim eski suyu dip taraftan çekeyim değil mi ? ) Balıklar normale döndükten sonra da artık yavaş yavaş dip çekimi yapmaya başlarım ki herhalde bu da sizin verdiğiniz doğrultuda 5-6 günü bulacak gibi görünüyor.

Akvaryumun biolojik yapısını bozduğum doğru, karantina bitiminde su değişikliği haricinde önereceğiniz vitamin ya da herhangi başka bir yöntem varmıdır tekrar biolojik yapının oturması için, yoksa zaman içerisinde tank ve filtre devreye girdiğinde kendiliğinden oluşacak bir süreçmidir bu ?

Bu arada sera baktopurlu mevcut suda, metilen mavisi eklemesi yapabilirmiyim ? baktopurla ters etkisi olmaz mı ?

İç hastalık için yanlışsam düzeltin sera baktopurlu su herhalde kafi değil ki beni ikinci kez uyarmışsınız, baktopur direk dediğiniz farklı bir şey mi ? Yahut Prenseslere ekstra flagly şırınga tedavisi de mi uygulamalıyım?

Bu konuyu vaktiniz olduğunda biraz açarak yazarsanız ( ve konu ile ilgili tecrübesizliğimi bağışlarsanız ) çok sevinirim.

Daha önce 100 lt lik bir akvaryumda uzunca bir müddet Japon balığı beslemiştim ve hiç balık öldürmeden aşağı yukarı 4-5 yaşına gelmiş 12 adet Samurayımı kardeşime devredip bu balıkları beslemeye 3 ay gibi bir süredir başladım, benim için çok yeni bir deneyim.

Bu arada linkinizi inceledim, özellikle hastalıklar konusunda çok basit ve anlaşılır bilgiler vermişsiniz, hemen sık kullanılanlara ekledim linkinizi.

Saygılarımla,

Gökhan Arda GÜLER


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13070,2[/B]
Kayıt: 30/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2406
fkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2007 12:04

Gökhan bey,

28 derece kafidir, derecenizin 26 olduğunu belirttiğiniz için 2 derece arttırın dedim..

Su değişimlerinizde yüzeysel dip çekim yapın kumu fazla kaldırmayın..

Vericeğiniz vitamin desteği balıkların direncini artıracaktır bunun yanında suyun biyolojik olarak oturmasına katkısı yoktur, sizinde söylediğiniz üzere yararlı bakteriler zamanla oluşacak düzen oturacaktır..

Sera baktopur kullandığınız suya kesinlikle metilen mavisi eklemeyin 2 ilaç bir arada kullanmayın..

Sera baktopur dış parazit ilacıdır, sera baktopur direkt iç parazit tedavisinde kullanılır ikisi farklı ilaçlardır.. Alternatif olarak flagly kullanabilirsiniz ağızdan şırınga ile tedavi uygundur tedaviyi yaparken balığı fazla hırpalamamaya özen gösterin.

İyi günler,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokhanardaÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 24
gokhanardaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2007 14:41

Faruk Bey,

İlginize tekrar teşekkür ediyorum, sonuçlardan, sıkıntı vermeyeceksem sizi de haberdar etmek isterim.

Saygılarımla

Gökhan Arda GÜLER 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokhanardaÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 24
gokhanardaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2007 10:24

Merhaba,

Bu sabah itibari ile balıklarda önceki 3-4 güne kıyasla ciddi bir hareketlenme var, birbirlerini kovalamaya ve akvaryumda dolaşmaya başladılar. Dün akşam ve bu sabah yemlerini yediler. Dün baktopur sonrası dinlenmeye bıraktığım tanka bu sabah tekrar baktopur uygulaması yaptım. Yarın da tankı sadece oksijenle beslemeye devam ederek dinlenmeye bırakıp, Cuma sabahı yavaş yavaş su değişimine gitmeyi düşünüyorum. Flagly tedavisi ve Metilen + kaya tuzu banyosunu 15 ltlik mini akvaryumda yaptırıyorum. Yardımcı olan herkese teşekkür ederim, gelişmeleri yine burada sizlerle paylaşacağım.

Saygılarımla,

Gökhan Arda GÜLER


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir