Balıklarım neden iyileşmiyor....


dr_semÇevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 14
dr_semÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2013 20:01
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler: Siyah molimin vücudunda beyaz pamuksu oluşumlar 

Akvaryum Kapasitesi (litre):100*30*45(135lt) bitkili

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: Lepistes 8e 8d, Moli 2e 6d, Plati 3e 6d, Neon 12 adet, Elma salyongozu 6 adet, Nerite salyongozu 1 adet, Komando çöpcü 2 adet, Leopar vatoz 1 adet, Cüce vatoz yavruları, moli ve plati yavruları 

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):Sıcaklık 27 derece, diğerlerini bilmiyorum

Filitrasyon: İç filtre

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Deep fix bakteriyel hastalıklar adında ilacı 2 ay önce kullandım

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : Haftada 1 %25 su değişimi 
 Merhaba arkadaşlar. Yaklaşık 2.5- 3 ay önce forumdan okuyup anladığım kadarıyla balıklarımda columnaris hastalığı ortaya çıktı. Yukarda belirttiğim ilacı karantina akvaryumum olmadığı için, sıcaklığı 29 dereceye getirerek kullandım tüm akvaryuma.O sıralarda 4 tane aynı akvaryumcudan aldığım 2 aydır bakmış olduğum lepisteslerim ve bu balıkların yavruları öldü. Başka balıklarımda hastalandı ama onlar düzeldi. Forumdan okuduğum, kendiminde tecrübe ettiğim üzere açıkçası ilacın tüm akvaryuma uygulanmasının iyi bi şey olmadığını anladım. Bunun üzerine bi daha ilaç kullanmadım. Su değişimini ve yemlemeyi daha düzenli hale getirdim. Fakat 1 tane erkek molimin üzerindeki pamukçuklar tam anlamıyla geçmedi. 2 aydır  üzerindeki pamukçuklar hafif düzeliyor sonra tekrar artmaya başlıyor. Bu düzenli bi şekilde devam ediyor. 1-2 haftadır diğer molilerimin üzerinde de ufak beyazlıklar oluşmaya başladı. Balıkların yem yemesinde ve yüzmesinde her hangi bi sıkıntı gözlemlemedim açıkçası. Şimdi sorum acaba ben bu hastalıktan nasıl kurtulacam? Acaba ben teşhisimi yanlış mı koydum, mantar da olma olasılığı var mı? Ayrıca son bi sorumda dişi bir lepistesiminde de kamburluk oldu 1 ay önce. Kuyruğunda ufak bi erime oldu ama şimdi düzeliyor neredeyse kayboldu. Şimdiye yavrulaması lazımdı ama karnı bile şişmedi. Bu balıkta da yem yeme ve yüzmede bir sıkıntı yok. Bu kamburluk geçer mi acaba? 
 Şimdiden teşekkürler.

Vieja2013-04-09 21:07:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozelturlepistesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 743
ozelturlepistesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2013 20:37
Merhaba,
Daha öncede forum sitemizde bir çok kez bu konuyu konuştuk.Hataların erken telafisi için size aşağıda vermiş olduğum linki lütfen inceleyiniz .
 
Balıklarınızı her ne kadar bir arada yaşasalarda tek tür bakmanızı öneririm.Karma akvaryumların seyiri gerçekten güzel oluyor ama içlerinde agresif tavır sergileyen plati ve molileriniz lepisteslerinizi rahat bırakmayacaklardır.Neonlarında  asidik sulardan hoşlanması balıklarınızı tek tür beslemenizi önermeme sebep olmaktadir.Lepiteslerinize 3 dişi 1 erkek kuralını uygulayın.Lepistesleriniz hastalık belirtisi vermiyorsa kuyruk kısılması ve bel bükülmesi varsa bunlar hastalık belirtisi değil akvaryumun suyunda problem var benimle ilgilenirmisin demenin belirtisidir.
 
Hastalık bölümünün çaresi pamukçuk dediğiniz mantar hastalığı sürekli ayrı yerlerden alınan balıklarda oluşabilen bakteri çakışmasını getiriyor aklıma bakteri çakışmasında bazı balıklar hiç hasta olmazken bazı balıkların bağışıklık sistemi düşüp balık muzokasına enfeksiyonel bakteriyel durumla sonuçlanabiliyor.
135 litre bitkili tankınızda iç filtre kullanmayıp saatte akvaryumunuzu 3 kere çevirebilecek kapasiteye sahip olan dış filtreye geçmeniz gerekmekte zira balık yükünüz arttıkça amonyak nitrit ve nitrat başınıza bela olabilir. İç filtreniz mekanik filtrasyonu sağlicam diye bedeni küçücük olan balıklarınızı su akıntısı ile yorarak hastalıklara açık hale getirmektedir.
Mantar hastalığını karantina akvaryumunuzda etken maddesi daha kuvvetli olan sera mycopur yada sera baktopurla kullanma talimatlarına uygun olarak  yapmanızı öneririm.Bitkili akvaryumunuz olduğu için ve kendimde karşı olduğumdan ötürü kaya tuzu kullanmayınız bitkilerinizi  ve balıkların solungaçlarına zarar verdiğini düşünmekteyim.
by_call2013-04-09 20:46:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dr_semÇevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 14
dr_semÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2013 22:24
 Cevabınız için teşekkürler.Açıkçası hobiye başlayalı 7-8 ay oldu. En başta klasik hataları ben de yaptım. Küçük bir akvaryum bol balık vs. Bu akvaryumu da kuralı 5-6 ay oldu. Bunun yanında gene bir metrelik sarı, mavi, beyaz,portakal prenses, yaşayan kaya, iceman gibi karışık balıklardan oluşan bi akvaryumum daha var. Tek tür konusunda muhakkak haklısınızdır ama yeni başlayan biri olarak sabırsızlık ve akvaryumun daha renkli görünmesi adına bi çok türü bir arada koydum akvaryuma.:( Belki bi hata ama en başlarda oluyor galiba. Dış filtre konusunda ben de size katılıyorum. Lakin öğrenci halimle 2 akvaryuma baya bi masraf ettim. En kısa zamanda bi tane alacağım ama. Balıkların birbirlerine karşı agresif olma konusuna gelince ben böyle bi duruma kendi akvaryumumda rastlamadım şimdiye kadar. Hatta yeni doğmuş yavrulara bile saldırmamaya başladılar. 
 Suyun oturmaması belki hastalıklara davetiye çıkarabiliyor olabilir ama balığın 2 aydır düzelmemesi gibi bi durum olabilir mi? Ya ölmesi ya da düzelmesi gerekmez miydi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozelturlepistesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 743
ozelturlepistesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2013 00:52
Merhaba,
 
Hacim büyük olduğu için ilk zamanlarda agresyon tabiki sıkıntı olmayacaktır.Popülasyon arttığı zaman hacim daralınca ister istemez baş göstericek problemleriniz.Bozulan döngüde şuan için ne yaparsanız yapın biyolojik döngü oturmadığı için kayıp yaşamaya devam ediceksiniz.Kayıpları en aza indirebilmek için şu an yapabileceğiniz en basit yöntem su  düzenleyici ve bakteri kültürü eklemek olmalıdır.İlaç kullandıysanız aktif karbon ile filtrasyon yapıp ilacın etkilerini gidermeniz mümkündür bunu yapamıyorsanız gün aşırı %20 su değişimi yapabilirsiniz.
Sabırsızlığınızı anlıyorum ama en büyük hatalar sabırsızlıktan kaynaklanıyor balığınızın 2 aydan fazla süredir düzelmemesi bağışıklık sisteminin güçlü olması ile alakali bir durum yapmiş olduğunuz yöntemler işe yaramış olsaydı zaten  düzelme belirtisi verirdi demekki hala dediğiniz gibi döngüsel olarak bir problem söz  konusu ve mantar olasılığı yüksek ayrı bir akvaryumda tedavi etmenizi öneririm.
by_call2013-04-10 00:52:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir