balıklarım ölüyor


ilgenerkoçÇevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2010
İl: Edirne
Mesaj: 6
ilgenerkoçÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2010 14:30

Merhaba. Aranıza yeni katıldım. 15 gündür gittikçe büyüyen bir akvaryum sorunum var. 15 gün önce eşimle 30 litrelik bir akvaryum ve 5 tane balık aldık. Akvaryumun içine filtresini ve ısıtıcısını bize söylendiği gibi kurduk, beklemiş suyu koyduk, 24 derecelik ısıya gelince balıklarımızı akvaryuma bıraktık. İlk gece 2 tane melek balığımız, kısa süre aralıklarla da diğer üç balığımız öldü. Başka bir akvaryumcunun tavsiyesiyle suyu 1 hafta dinlendirdik. Yarısına kadar boşaltıp dinlenmiş su ile doldurduk ve akvaryumcunun verdiği mavi bir ilaç damlattık 8 damla. Su 26 dereceye gelince 2 tane japon balığı koyduk ilk önce. 24 saat sonrasında da 1 teleskop, 1 betta, 2 neon ve 2 japon balığı daha ekledik. Bir kaç gün mutlu yaşadıktan sonra betta ve teleskopta biraz huzursuzluk (akvaryumun köelerine kuytu yerlere saklanıyorlardı) farkettik. Sabah kalktığımda betta ve teleskobun kuyruları yenmişti. 1 gün sonra onlar da öldü. 12 saat sonrasında 2 japon balığımız daha öldü. son ölen balıklarımızın hiçbiri akvaryumun içinde ölmedi. Eşim bu işten vazgeçmiş durumda, ben de umudumu kaybetmek üzere olduğumu hissediyorum artık. Herkes bu işin çok kolay ve zevkli olduğunu söyleken başaramamak bizi yordu. Ama ben hala daha mutlu balıklarla dolu cıvıl cıvıl bir akvaryumum olmasını çok istiyorum. Hatayı nerede yapıyoruz ve ne yapmamız lazım? cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

heptagramÇevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2010
İl: Samsun
Mesaj: 55
heptagramÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2010 15:18
Öncelikle geçmiş olsun arkadaşım.Bende bu hobiye yeni başlamış biri olarak azda olsa bilgilerimi paylaşmak isterim. Sanırım beslediğiniz balıkların birbirriyle uyumlu tür olmadıkları açık. Çünkü kuyruklarını yemişler diğerleri. Öncelikle yeni başladığınız için ilk başlarda tek tür balık beslemnizi tavsiye ederim.
Akvaryumunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?. Daha çok bilgili arkadaşlar daha fasla yardımcı olurlar .Akvaryumun içinde kullandığınız dekor vs gibi şeyler suya salınım yapmış olabilir. Akvaryumda kullanılırlığından emin olmanız gerekiyor.
Tavsiyem akvaryumunuzun ebatları kullandığınız kum ve dekor malzemelerini ne sıklıkla ve nekadar yem attığınız yazarsanız kesinlikle konuya hakim arkadaşlardan yeterli cevapları alırsınız.
freeasabird2010-03-06 10:49:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilgenerkoçÇevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2010
İl: Edirne
Mesaj: 6
ilgenerkoçÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2010 15:37
30 litrelik bir akvaryumum var. Kum olarak midye kırıkları koyduk. İki tane küçük yapay bitki ve 2 tane deniz kabuğu var. Günde bir defa yem veriyorum. Şu anda akvaryumda 2 neon ve 2 japon balığı var ama neonlarda kuytu yerlere saklanmaya başladı( genellikle filtrenin altına ya da üstüne). Onları ayırmam mı gerekiyor? Ayırırsam fanusta yaşatabilirmiyim yoksa yeni bir akvaryum daha mı almam gerekecek. Bir akvaryumda başarılı olamamışken yeni bir akvaryum daha almaktan da korkuyorum. Verdiğim yemin yeterli mikarda olup olmadığını nasıl anlayabilirim? freeasabird2010-03-06 10:50:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kayiboyuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/12/2009
İl: Giresun
Mesaj: 1352
kayiboyuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2010 16:19
Öncelikle size o balıkları bir arada yaşar diye satan akvaryumcuyu kınıyorum. İlgen Bey japonlar öncelikle 26 derece suda yaşamazlar çünkü soğuksu balıklarıdır. Neonlarda tropik balıktır ve 26 ortalama sıcaklık ister, bu başlıbaşına bir tezat ve sorundur. Daha önemlisi japonlar ağızlarına uygun herşeyi yutar, buna küçük neonlarınız da dahil, yutamasada deneyecektir, zaten neonlarınız saklandığına göre denemişlerde.
 
Betalar agresif balıklardır ve japonlarınıza sürekli taarruzda bulunur, betanın kuyruklarınında japonlar için albenisi çoktur. Velhasıl balıklarınızı aldığınız akvaryumcu bu balıkları size bile bile vermişse bir kamyon dayağı haketmiş.
 
Ayrıca balıklarınızın ölümünde oksijen eksikliği, yüksek nitrat, amonyak bir çok etken olabilir. Şu soruları cevaplarsanız yardımcı olabiliriz.
 
Havalandırma yapıyormusunuz (İç filtre-Hava motoru varmı)
Dip çekimi ve su değişimi yapıyormusunuz
Akvaryumu ne kadar sıklıkta temizliyor ve temizliği komple suyu boşaltıp yeni su koyarak mı yapıyorsunuz
Günde bir kezde olsa yemleme miktarınız nedir
Isıtıcı ayarınız 24 olsada gerçek su ısısı ne kadardır (termometre varmı)
Balıklarda beyaz benek, mantar gibi sık rastlanan hastalıklar var mı (hastalıklarla ilgili bilgiyi forumdan bulabilirsiniz.)
Işıklandırma yapıyormusunuz ve günde ne kadar süre ile ışıklandırıyorsunuz.
Suyun içine yabancı maddeler atılıyormu veya sık sık el teması oluyormu, el teması olurken eller iyice yıkanıyormu.
Temizlik yaparken deterjan kullanılıyormu (çamaşır suyu ile akvaryum yıkayanlar bile var)
 
 
Umarım hobiden vazgeçmezsiniz. Bence erken pes ediyorsunuz. Ben izne gittiğimde komşuma emanet ettiğim 600 lt akvaryumumda bulunan 42 adet damızlık boy  tanganyika cichlidimi ölü buldum pes etmedim. Pes etmek yerine araştırın, forumdaki makale ve konuları okuyup araştırın, sorunu teşhis edip giderin. Emin olun bazı şeyleri öğrenip düzene koyduktan sonra akvaryum hobisi kolay ve zevklidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilgenerkoçÇevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2010
İl: Edirne
Mesaj: 6
ilgenerkoçÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2010 17:08

Öncelikle cevaplarınıza çok teşekkür ediyorum. İsmimden anlaşılmamış olabilir. Ben bayanım. :)

Akvaryumda iç filtre var.
İlk balıklarım öldüğünde suyu yarısına kadar boşaltıp dinlenmiş suyla değiştirmiştim. Yeni balıklarım 5 gündür akvaryumdaydı dip çekimi yapmadım. Yapmam gerekiyor muydu?( Akvaryumcu 15-20 günde bir gerekebileceğini söylemişti.)
Pul şeklinde bir yem kullanıyorum. Bu yemlerden 10-15 pul kadar atıyorum.
Akvaryumda termometre var ve termometre 26 derece sıcaklık gösteriyor.
Forumda iki gündür okuyorum. Okuduğum belirtilerin hiçbirini göremedim şimdiye kadar ölen balıklarda.
Işılandırma yapıyorum. Gündüz ışık kapalı duruyor fakat gece açık. Yaklaşık 12 saat.
Balıkları çıkarmak için kullandığım temiz olduğundan emin olduğum malzemeler dışında hiç bir şey akvaryumun içine girmiyor. Yem verirken dahi elimi yıkamadan hiç bir şey yapmıyorum.
Akvaryumu ilk aldığım zaman bütün herşeyi bol suyla yıkamıştım. Deterjan kullanmadan.
freeasabird2010-03-06 10:54:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CmshnÇevrim Dışı

Kayıt: 05/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1506
CmshnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2010 12:17
Neon ların saklanması japonlardan kaynaklanıyor.Japon balıklarının midesi olmadığından açlık hissi duymazlar yani yutabildiği herşeyi yemeye çalışırlar.Bunun dışında farklı bölgelerin türleri bir arada beslenmemeli çünkü bu balıkların yaşayış şekilleri farklıdır.Japonlar tropikal balıklar olmadığından 26 derece çok fazla 20-24 derece uygun. Ve son olarak 1 e 3d şeklinde lepistes besleyebilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2010 13:37
İlgen hanım yapmanız gereken şey japonlar dışındaki balıklarınızı akvaryumdan çıkarmaktır.Ve size o balıkları satan akvaryumcuyla alışverişi kesmektir.Son olarak da sitemizden tavsiye almadan hiçbir canlıyı akvaryumunuza sokmamaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tiger005Çevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 110
tiger005Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2010 14:04
İlgen hanım öncelikle geçmiş olsun
akvaryumunuzdan ya neonları yada jopanları çıkarmanız gerekir
hava motoruda kullanırsanız çok daha iyi olur
fazla dinlenmiş durgun su bozulur en fazla iki gün dinlendirseniz yeterlidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kayiboyuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/12/2009
İl: Giresun
Mesaj: 1352
kayiboyuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2010 21:06
Öncelikle sürçilisanımdan dolayı üzgünüm, özür dilerim (Bey dediğim için)
30 lt akvaryum fazla büyük bir ebat değil, bu akvaryumda en fazla 3-4 normal boy japon bakabilirsiniz. Gerçek standartlara göre 2 tane bile yeterli. Ayrıca tankınızın küçük olması iç filtre konusunda da sıkıntı, örneğin 30 lt tankta güçlü bir iç filtre kullanırsanız oluşan akıntıdan balıklarınız yorgun düşer,strese girer.En küçük iç filtrelerden birini kullansanız yeterli. Ayrıca iç filrenin ucundan çıkan hortumun akvaryumun dışında olması gerekli, akvaryuma oksijen vermesi açısından, zaten biliyorsunuzdur. Ama küçük bir hava motoruda alsanız fena olmaz, zira japon balıklarını her ne kadar fanuslar için önerselerde (fanusta balık beslemeyi tasvip etmiyoruz) en fazla oksijen gereksinimi duyan balıklardan birisidir japonlar. 26 derece sıcaklık japonlar için intihardır, 18-20 derece onlar için idealdir, ancak diğer tropik türleri çıkarmak koşuluyla. Yem meselesine gelince tek çeşit yem yerine, protein ve bitki ağırlıklı olmak üzere en az iki çeşit yem kullanın, yem kalitesine önem gösterin, günde bir kez çokça yemlemek yerine birkaç kez azar azar yemleme yapın.
Dip çekimine gelince japonlar biraz pasaklıdır, dışkı fazla üretirler, hele 30 litrede suyu 2-3 günde rahatlıkla kirletirler (ortalama 3-4 japon) bu nedenle en azından 4-5 günde bir 1/4 oranında su değişimi ve bu esnada dip çekimi yapın. bir kova ve 1 metrelik bahçe hortumuyla bu işi yapabilirsiniz, yada pompalı sifonlar var 4-5 liraya satılan onlardan alabilirsiniz.
 
Birde maddi durumunuz varsa en azından 70-80 litrelik bir akvaryum alın. Hem seyretmesi, hem bakımı, hem biyolojik denge oluşumu daha iyi olur. Fanusta balık beslememenizi (menfi) rica ederim.
 
Tür ve bakım konusunda biraz daha hassas davranıp balıklarınıza bakmayı deneyin, probleminiz devam ederse tekrar yardımcı olalım. Sağlıklı balıklar.
kayiboyu12010-03-06 21:13:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilgenerkoçÇevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2010
İl: Edirne
Mesaj: 6
ilgenerkoçÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2010 13:47

Cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum. En büyük hatamın araştırma yapmadan bu işe başlamak olduğunu anladım. Dediklerinizi uygulayarak başaracağıma inanıyorum artık. Desteğinizle ne kadar zevkli bir işe başladığımı anladım tekrardan. Yazılan her öneriyi dikkate alarak ve sitedeki her konuyu dikkatle okuyarak, araştırarak devam edeceğim bundan sonra.  


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oguz29000Çevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 39
oguz29000Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2010 19:41
Burdaki tüm arkadaslarıma katılıyorum Neonlarla japonlar aynı ortamda yasamaz japon balıkları kendi türleri ile yasayan balıklardır japon balılarının kuyruklarının yok olması soyle acıklana bilir neon balıkları japon balığının kuyruğunu yemistir japonunda ölmüstür...Neonların kuytu bir kenaraçekilir durmasının sebebi balıllardan kormalırı ürkmeleri olarakda açıklanabilir...Sana önereceğim seyler:suyu ısısını 21 23 dereceleri arasında tut japon balıklarından baska balık besleme mümkünse yoksa balıkların teker teker gide günde 1 yemi yarısını sabah yarsını aksam verirsen daha iyi olur...Balıkların için bu tavsiye ettiklerimi yaparsan iyi olur...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kribensis7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 513
kribensis7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2010 17:50
Mrb öncelikle çok geçmiş olsun ... benim şahsi fikrim bu hobide çok çok dikkatli olmanın veya çok önemliymiş gibi verilen tavsiyelerin sizi fazla korkutmaması ...
  Akvaryumumda 200 e yakın balık var ve hiçbir dönemde günlerce suyu dinlendirmedim, bence en önemli olan husus temizlik ve doğal olması :motorunuz hava verdiği sürece ve suyunuz temiz olduğu müddetçe sağlık konusunda sıkıntı çekileceğini düşünmüyorum ilk etapta, akvaryum boyunuz büyüdükçe - balık sayınız artığı müddetçe dikkat etmeniz gerekenler noktalar  artıyor...
   Ve canlıları seçerken dikkatli olmalısınız  sırf renkli  bir akvaryumum olsun diye bütün türleri koyamazsınız ..
 
    sadece japon türleri ile başlamanızı dayanıklı oldukları için tavsiye edebilirim...  Ve çokta renkli bir akvaryum oluşturabilirsiniz...
 
   Bol şans size...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bugra2kÇevrim Dışı

Kayıt: 14/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 66
bugra2kÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2010 19:34
Mümkünse aldığın balıkları birseferde almaya dikkat et hırçın bir erkek akvaryumu sahiplenip yeni gelenlere yaşama izni vermeyebilir. Buda ölüm sebebidir kuyrukları yendiği gördüğün balığıda ayırmanı tavsiye ederim. İyi forumlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

filozoofÇevrim Dışı

Kayıt: 25/04/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 77
filozoofÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2010 20:27
Selamlar,
Ben de uzun bir aradan sonra yeni başlamış sayılırım, konu benzer olduğu için yeni başlık açmayayım dedim.
 
Yaklaşık 150 litre akvaryumum var. Eheim dış filtre, bol kaya, ısı 26 derece. 10 tane 3-5 cm lik demasoni almıştım. İlk gün ufak yavrulardan birini kaybettim. Daha sonra ise belli zaman aralıklarla iki balığım daha sebebini bilmediğim şekilde öldü. İkincisi ölmeden önce yaklaşık 3 gün filan yem yemedi ve sonra öldü. En son ölen ise herhangi bir yem yememezliği yoktu. birden öldü. bugün ise yemleme yaparken yine bir balığın yem ile ilgilenmediğini gördüm. kayaların arkasında sürekli bir saklanma hali var. ışığı açıp yem verdiğimde diğer  balıklar üste üşüşürken o hiç ilgilenmiyor. anladığım kadarı ile balıklarından birisi erkek ve sürekli diğer balıkları kovalıyor.
 
 
Not: YEm olarak tetra vegetables.
filozoof2010-05-18 20:27:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir