BALIKLARIN HAFIZASI 5 SNY Mİ?


naimgezmisÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2011
İl: Erzurum
Mesaj: 65
naimgezmisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2013 23:44
SELAM ARKADAŞLAR NETTE GEZİNİRKEN BİR MAKALE BULDUM İLGİ ÇEKECEĞİNİ DÜŞÜNDÜM PAYLAŞTIM..
 
Mit: Zayıf hafızalı olan insanlara "balık hafızalı" denir, çünkü balıkların 4-5 saniyelik hafızaları vardır. Sonra her şeyi unuturlar.

Gerçek: Balıkların da, diğer tüm hayvanlar gibi kendilerine yetecek kadar uzun bir hafıza kapasiteleri vardır ve bu kapasite, kesinlikle saniyelerle ölçülemez. Balıkların, aylardan yıllara kadar sürebilen hafızaları bulunmakta...dır ve tüm balıklar için geçerli olabilecek, ortak, tek bir sayıdan bahsetmek mümkün değildir.

Bilgi-1: Uzun süre, özellikle Japon Balıkları'nın hafızalarının 3 ila 5 saniye arasında değiştiğine dair bir mit ortalıkta dolanmaktaydı. Bunu pek doğru bulmayan ve bu iddiadan şüphelenen Technion Teknoloji Enstitüsü uzmanları Japon Balıkları üzerinde bir araştırma yapmaya karar verdiler. Balıkları belli bir ses verildiğinde, yiyecek verileceğini sanacakları şekilde şartlandırdılar. Bu şartlanmaya göre, belli düzeydeki bir ses her çalındığında, doğal ortamlarındaki balıklar yemek bulmak amacıyla araştırma merkezinin iskelesine gelmektelerdi. Bu şekilde 1 aylık antremandan sonra doğal ortamlarına saldılar. 4-5 ay sonra, balıklar olgunlaştılar ve üreme çağına geldiler. Bu kadar zaman sonra ses tekrar çalındığında, balıklar yine üsse dönebildiler. Dolayısıyla bu balıkların en azından 4-5 aylık bir hafızaları olduğundan eminiz.

Bilgi-2: Dr. Mike Webster'ın yaptığı araştırmalar sonucunda, karşılaşılan sorunlara çözümler üretmek konusunda golyan balıklarının, dikenli balıkların ve benzeri balıkların fareler gibi memeliler ve hatta bazı kuşlar kadar yüksek başarıya sahip oldukları tespit edildi. Bu balıkların labirentleri çözebildiği, kendi türünden olan diğer balıkları tanıyabildiği, tanıştırıldığı yeni balıkları hatırlayıp ayırt edebildiği ve hatta hangi bireylerin doğal mücadelede daha başarılı olabileceklerini tespit edebildikleri bilinmektedir. Tüm bunlar, yüksek hafıza ve algı becerisi ile sağlanabilmektedir.

Bilgi-3: Balıklar, sadece zihinsel (sinirsel) bir hafızaya değil, aynı zamanda kimyasal bir hafızaya da sahip olarak diğer hayvanlara üstünlük bile sağlayabilirler. Örneğin somon balıklarında bulunan koku hafızası, onların aldıkları bir kokunun geometrik uzaydaki tam yerini, hatasıza yakın olarak hatırlamasını ve tekrar bulmasını sağlayabilir. Bu sayede somon balıkları sadece hafızalarına güvenerek yüzlerce, binlerce kilometrelik yollar kat edebilirler.

Bilgi-4: Evinde akvaryumu olanların aşina olacakları bir konuya değinmek gerekirse, balıklar düzenli olarak verildiği müddetçe yemek saatlerini akıllarında tutabilirler ve yemek saati geldiğinde, akvaryumun yüzeyine çıkarak yem arayabilirler. Bunun haricinde, sürekli aynı şekilde yem verdiğiniz için (akvaryumun karşısına geçip, yemin kapağını açıp, akvaryumun -varsa- kapağını açıp, yemi attığınız ve balıkların yemesini izlediğiniz için), akvaryumun önüne her geçtiğinizde, yem vermeseniz bile balıklar yem verileceğini sanarak yüzeye çıkmaktadırlar. Bu da balıkların diğer hayvanlar kadar koşullandırılıp, bunları hatırladığını gösteren güzel bir "ev deneyi"dir.

Bilgi-5: Bir beyni ve sinir sistemi bulunan her canlıda belli bir zeka, algı, duygular, hafıza ve bilinç bulunmaktadır. Türden türe bunun miktarı değişmekle birlikte, belli bir skala üzerinde her hayvanın mutlaka bir değeri bulunmaktadır. Dolayısıyla sırf evcil hayvan olarak beslenen bazı hayvanların, eğitimsiz gözler tarafından değerlendirilip yargılanması sonucu bu tip mitler doğmaktadır. Halbuki tüm bu konular, detaylı bilimsel araştırmalar ve arkaplana ihtiyaç duyan konulardır.

Hazırlayan: ÇMB (Evrim Ağacı)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖvgüKavasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2012
İl: Izmir
Mesaj: 684
ÖvgüKavasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2013 04:36
Başlık değiştirilirse konu daha fazla dikkat çekebilir. 

"karşılaşılan sorunlara çözümler üretmek konusunda golyan balıklarının, dikenli balıkların ve benzeri balıkların fareler gibi memeliler ve hatta bazı kuşlar kadar yüksek başarıya sahip oldukları tespit edildi." 

Dr. Mike Webster ın bir yayınını bulup okumayı cok isterdim. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ulucaptainÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1010
ulucaptainÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2013 08:43
Küçük bir ev deneyi örneğide ben vereyim.Mbuna beslediğim dönemlerde kepçeyi akvaryuma soktuğum anda hepsi ayrı bir kayanın altına saklanırdı.Buda kepçeyi tanıdıklarını ve ne zaman akvaryuma sokarsam korktuklarının bir göstergesidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YusufÇevrim Dışı

Kayıt: 19/07/2013
İl: Ankara
Mesaj: 855
YusufÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2013 08:59
[QUOTE=ulucaptain]Küçük bir ev deneyi örneğide ben vereyim.Mbuna beslediğim dönemlerde kepçeyi akvaryuma soktuğum anda hepsi ayrı bir kayanın altına saklanırdı.Buda kepçeyi tanıdıklarını ve ne zaman akvaryuma sokarsam korktuklarının bir göstergesidir.[/QUOTE]

Benim lepisteslerde öyle 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2013 09:03
Biz balıkların hafızasının öğrenme hatırlama yeteneklerinin olduklarını akvaryum.com camiası olarak yıllar öncesinden istaplayıp o Enstütülerden önce konularda paylaşmıştık . Bizi çok eleştirenlerde olmuştu.
Uzun yıllar japon besledim bir japon balığım 10 sene kadar yaşadı ve oyun oynamayı öğrenmişti ve bu oyuna o beni teşvik ederdi. Ve bu oyunu yaklaşık 7 sene sürdürdü, ölene kadar. Yem verirken iç filtreyi durdururdum. Ne zaman iç filtreyi durdursam yem vermesem bile hemen hızlıca bütün balıklar akvaryumun yüzeyine hızla yüzer ulaşırlardı yem beklerlerdi. Şu anda iki melek var. Odada sivri sinek yakalarım bir tahta çubuğun ucuna takarım ve akvrayuma götürünce hemen delirerek yüzeye çıkarlar normal kuru yemden daha bir iştahla koşarlar.Yem vermesem bile çubuğu 5 metre geriden bile elime alsam hemen delirirler sanırlarki canlı yem vereceğim ve bunu asla unutmuyorla. Japon balıklarının hafızası ve öğrenme ve sürdürülebilirliği ile ilgili kendi tecrübemi içeren bir geçmişteki konumu ekleyeyim incelersiniz.

mesutok2013-10-12 09:11:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

naimgezmisÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2011
İl: Erzurum
Mesaj: 65
naimgezmisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2013 21:30
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim balıkların zekasını bende ulucaptain ve yusu gibi sadece ev deneyleriyle gördüm biraz maymun iştahlı biri olduğum için akvaryumda bir çok balık besledim ve hepsi yeşil kepçeyi gördüğünde doğada ki herhangi bir düşmanı görmüş gibi tepkiler veriyorlar mesut bey sağolun sizinde yazdığınız makaleyi okudum gerçekten su altı apayrı ve ilgi çekici bir dünya ve hergün daha fazla bağlandığımın  farkına varıyorum naimgezmis2013-10-13 21:30:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

utkubayrakkÇevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 197
utkubayrakkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2013 16:13
Balık hafızası hakkında söylenen bu tarz şeyleri duyunca aklıma Astronot geliyor ve sadece gülüyorum:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir