Balıkların Vücut Fonksiyonları Hakkında Bilinçlenelim


istanbul34Çevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 27
istanbul34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2012 17:43

Solunum

Balıkların solunum organı olan solungaçlar balığın derisinin derisinin içe katlanması ve kılcal dilimlere bölünmesiyle oluşmuştur. Balıklar içinde bulundukları sudaki eriyen oksijeni solurlar. Bunu yapmak için suyu ağzından alır solungaçlarından dışarı verirler. Su bu solungaçların duyarlı dokularından geçip oksijen kan tarafından özümlenirken karbondioksit dışarı atılır. Bu esnada bir miktar amonyakta bırakılır.

Uyku

Göz kapakları olmayan ve gözlerini kapayamayan hayvanların genelde uyumadıkları farzedilir. Fakat balıklar suda birkaç saat hareketsiz kaldığı anda dinlendikleri veya uyudukları kabul edilir.

Koklama ve Tat Alma

Balıklar koklama işlevini burun delikleriyle yaparlar. Balıkların burunları sadece koku almaya yararlar, bizler gibi burundan solunum yapamazlar. Balığın tat alma duygusu ağızda, dilde ve dudaklarda algılanır.

Görme

Balıkların gözleri genelde tek yönü görür ve birbirlerinden bağımsız olarak hareket edebilir.İki gözünüde aynı noktaya çevirdiklerinde üç boyutlu görebilirler. 45-50 cm. ye kadar iyi görebilirler. Farklı ve parlak ışıklardan rahatsız olurlar.

İşitme

Balıkların kulak yapısı bizlerden farklıdır, sadece iç kulakları vardır bizim gibi kulak çanağına sahip değildirler. Bunun nedeni suyun havadan daha yoğun olmasıdır. Havaya göre titreşimleri beş kat daha fazla yansıtmasıdır.


Kaynak : http://www.izmirakvaryum.com

istanbul342012-08-27 17:03:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

faruk ömerÇevrim Dışı

Kayıt: 05/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 86
faruk ömerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2012 11:24
Biraz daha ayrıntı verebilirdiniz... Mesela okurken burundaki reseptörlerin çalışma pensibini,kulağın yapısını merak etmedim değil... Biraz kaç resimde eklenebilirdi...

   Paylaşım ve bilgilendirme için elleriniz dert görmesin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir