Balıklarınız için vitaminler


aquafactoryÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2010
İl: Bursa
Mesaj: 548
aquafactoryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2010 18:43
     Merhaba arkadaşlar uzun süredir araştırdığım, uyguladığım, gözlemler yaptığım çalışmalarımı yazı dizisi halinde sizler ile paylaşmak istedim. Bu yazı dizisinde yazılanlar tabi ki de daha önceleri de biliniyordu fakat ben gözlemlerim ve uygulamalarım ile daha net bilgiler paylaşmak istedim sizlerle.
     
     Öncelikle balıkların bünyelerinde bulundurdukları ve ya bulundurmaları gereken bir takım vitaminler ile başlayalım.

    Uzun yıllar yapılan bilimsel çalışmalar, günümüzde vitaminlerin görev ve işlevlerini net bir şekilde önümüze koymaktadır.

    Beta karoten, C ve E vitaminleri hücreleri radikallerden korur. Daha net bir deyiş ile bu vitaminler antioksidan görevindedir ve balıkların bünyelerinde oluşan atık maddeleri hücre içine sokmamak bu vitaminlerin görevidir. Bu vitaminlerin eksikliğinde balıklar dirençsiz düşer ve bütün asalaksal, parazitsel hastalıklara dirençsiz kalırlar. Bu 3 vitamin birleştiğinde ancak kesin bir sonuç alınabilinir. C vitamini E vitamini oluşumunu arttırır. E vitamini ise Beta karoteni destekler ve tamamlar.

    Bu 3 vitamin balıkta 
Yumurtlamayı tetiklemek 
Hücrelere zarar gelmesini önlemek 
Diğer organizmalarla iletişim kurmak 
Bilimsel araştırmaların gösterdiğine göre beta karoten ihtiva eden balık yumurtalarının ihtiva etmeyenlere oranla yaşama şansı daha yüksektir.
Bunun pekçok sebebinden biri de beta karoten ile yumurtaların ultraviole ışınlarından korumasının sağlanıyor olmasıdır

BALIKLARINIZ İÇİN İDEAL VİTAMİNLERDEN BİRİ "BEMİKS KOMPOZE"

Her 2ml' de
b1 vitamini..............................25mg
b2 vitamini..............................2mg
b6 vitamini..............................5mg
Niasinamid...............................50mg
D-pantenol..............................8.6mg
Sodyum klorür..........................18mg
Sodyum fosfat.........................17.654mg
Sitrik asit monohidrat................21.746mg
Polisorbat 80...........................86.232
Metil paraben..........................1.6mg
Propil parabem.........................0.2mg
Enjeksiyonluk su.......................2ml - q.s

Benim kullanımım ve gözlemlerim sonucu bu vitamin ampulleri balıklarda iştahı arttırıyor, üremeyi tetikliyor, hastalıklara karşı direnç arttırıyor ve stresi azaltıyor. Her 15 günde 1 akvaryumunuza 2 mg ekleminizi öneririm.

İlaç ihtivasının tanımları:

    B grubu vitaminler, hücre ve dokularda yaşam ve gelişme için çok önemli olan karbonhidrat ya da protein metabolizmalarını düzenleyen enzim sisteminde yer alır.

    Doğada çok kez birlikde bulundukları gibi, optimum etki sağlayabilmeleri için organizmaya da birlikte alınmaları gerekir. B vitaminlerinin rol aldığı metabolizma olayları birbirine yakından ilgilidir.
    
    B grubu vitaminlerin metabolik etkileri yanı sıra, antitoksik, antinevritik, lipotrofik, antiastenik ve anabolik etkileri de vardır.

B1 VİTAMİNİ: Hücrelerin normal gelişimini sağlar. İştah, sindirim ve emilimi düzenler. Karbonhidrat metabolizmasında ko-enzim olarak görev alır. Sinir sisteminde ki işlev bozukluklarını önler.

B2 VİTAMİNİ: Karbonhidrat metabolizmasının oksidoredüksiyon olaylarında yer alır. Ayrıca protein metabolizmasında görev alır. 

B6 VİTAMİNİ: Doymamış yağ asitlerinin kullanımında ve protein metabolizmasında etkilidir. Aminoasit metabolizmasında ko-enzim görevi alır. Eksikliği balıklarda hareket güçlüğüne ve dibe çökme olaylarına neden olur.



aquafactory2010-04-01 18:53:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cino99Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 399
cino99Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2010 20:37
Teşekkürler alp arkadaşım verdiğin bilgiden ve açıklamandan dolayı.balıklara faydalı olduğunu biliyordum şimdi dahada tatmin oldum kullanımında yarar var bence sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquafactoryÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2010
İl: Bursa
Mesaj: 548
aquafactoryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2010 04:53
Balıklarınız için evinizde rahatça bulabileceğiniz diğer vitamin kaynakları:

Ispanak: İçinde sanıldığından daha az demir olduğu için işe yaramaz olduğunu zannediyorsanız, yanılıyorsunuz. Ispanak, zengin bir beta-karoten kaynağıdır. Aynı zamanda, C vitamini, folat, demir, potasyum ve kalsiyum içerir.
Tatlı patates: Bolca potasyum içerir. Ayrıca C vitamini, beta-karoten ve lif de içerikleri arasındadır. 

Lahana: Beta-karoten, C vitamini, folat, kalsiyum ve lif içerir. 

Havuç: Bol miktarda beta-karoten ve lif içerir. 

Kırmızı dolmalık biber: Tam bir C vitamini kaynağı olan tatlı kırmızı biberde aynı zamanda beta-karoten ve lif de vardır.

Bu besinleri haşlayıp ( tam anlamı ile haşlamayınız. Kaynar suyun içinde bekletip yumuşak bir kıvam almasını sağlayınız. ) balıklarınızın ağız boyutlarına göre kıyın. Daha sonra bu karışımdan ( ya da tek tek de yapabilirsiniz karıştırmadan. ) buz kaplarına birer porsiyon ( balıklarınızın bir seferde yiyebileceği miktarda ) koyunuz ve üzerlerini bir kaşık yardımı ile akvaryumunuzdan aldığınız su ile doldurunuz. Daha sonra buzlukta dondurarak saklayabilir ve istediğiniz zaman buz kalıplarını akvaryuma atıp, balıklarınızı besleyebilirsiniz. 

KİŞİSEL TECRÜBELERİM VE GÖZLEMLERİM:
Özellikle havucu balıklara yedirmek oldukça zor bir işlem. Çünki balıklar için oldukça sert bir sebze. Bu sebzeyi uzun süre ocakta haşlamak işin çözümü, fakat bu da vitamin değerlerini eksiltmekte. Bunun için ben bir yöntem buldum. Evlerinizde buharlı pişirme makineleri var ise onu kullanabilirsiniz. Eğer yok ise gerekli malzemelerimiz 1 adet küçük tencere, 1 adet kevgir ( süzgeç ), tencereden daha büyük bir kapak. Tencereye kaynar suyu koyup ocağa alın. Sonra kevgirinizi suya girmeyecek şekilde tencerenin üzerine koyun ve havuçları kevgire atın. Kapağı kevgirin üstü tamamen kapanacak şekilde örtün ve havucunuzu arada bir istenilen kıvama gelip gelmediğini kontrol edin. Salyangozlarınız ve dip balıklarınız için ise bezelye tanelerini de aynı yöntemle haşlayabilirsiniz. Fakat haşlama işlemi sonunda bezelyelerin dış kabuklarını soyun. Balıklar bu kabuğu yemiyor ve akvaryumda kirliliğe sebep oluyor.

Bu karışımı ben haftada 2 gün toplamda 4 tablet olarak kullanıyorum. Eğer evinizde var ise bu karışıma 1 adet bemiks ampul katabilirsiniz ve ya toz olarak satılan vitaminlerden. Ekstradan spurilina tozu da kullanabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TaYLaNÇevrim Dışı

Kayıt: 22/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 723
TaYLaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2010 13:00

Bemiks kompoze nin eklenme oranı akvaryumdaki su hacmine göre değişirmi?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquafactoryÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2010
İl: Bursa
Mesaj: 548
aquafactoryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2010 22:31
Bemiks kompoze ekleme oranı su hacmi ile değil balık sayısı ile orantılı yapıldığında daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Aslında bu konuda veterinerlik fakültesinde okuyan bir arkadaşım ile uzun uzun tartıştık. Vardığımız karar şu yönde oldu. Vitaminler kedi, köpek, kaplumbağa, kuşlar, sürüngenler ve benzeri hayvanlar için kilo ile orantılı olarak uygulanıyor. Bu oranlar ise her hayvanda ve hatta cinslerinde dahi değişkenlik gösteriyor. Örneğin bir kangal ile bir sibirya kurduna verilen oranlar çok ayrı. Balıklar da ise her hangi bir araştırma ve oran tespiti uygulanmamış, fakat Japonya'da gerçekleştirilen bir takım balık ameliyatlarında, balıkların dokusal zedelenmelerini hızla iyileştirmek adına düşük dozajda vitamin takviyesi yapılmış. Piyasada satılan sıvı vitaminlerin içeriklerinin oldukça düşük olduğunu ve dozaj konusunda litre hasıbı yapmasını düşünerek ortalama bir yargıya varabiliriz aslında. Piyasa ürünlerinde 10 lt suya 3 damla ortalaması kullanılmış. 10 Litre su da 1 adet balığın yaşaması uygun düşünürsek. 10 - 15 balık aralığında 1 ampul kullanabiliriz. Ben kendi tanklarımda hastalık durumlarında 4 - 5 ampul, normal şartlar da ise 2-3 ampul kullanıyorum. Akvaryumlarımda ise ortalama 20-24 balık bulunmakta. Fakat balıklar tetra grubu yani chicledler için bu oran ( sadece erişkin chiclidler için ) 2 katına çıkartılabilir. 

Balıklarım sağlıklı iken aşırı vitamin eklemesini denemek amacı ile 6 balığım üzerinde şahsen denedim ve olumsuz bir süreç gözlemlemedim. 6 balığa ( tetra grubu 2-3cm ) 45 lt su da 4 ampul kullanımını 3-4 aylık bir süreç içerisinde denedim ve gözlemledim.

Aşağıda kullandığım fotoğraf ise; Dengesiz beslenmeden kaynaklı bir kafalı japon balığının göz açma ameliyatıdır. Bu ameliyat anlatımında herhangi bir ekstra vitaminden bahsedilmemektedir.

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yellow1966Çevrim Dışı

Kayıt: 13/09/2009
İl: Bursa
Mesaj: 160
yellow1966Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2010 16:15
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cacaÇevrim Dışı

Kayıt: 17/09/2010
İl: Aydin
Mesaj: 3
cacaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2010 20:06
Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkürler. Merak ettiğim konu canlı doğuranlarda da bemiks için doz oranlarını denediniz mi ? Lepisteslerim var ve doz hesaplaması yaparken adet başına ne kadar vermeliyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GETz READYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/10/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 1371
GETz READYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2010 21:21
Vitamini ben frontozalarımda kullanıyordum fakat direk suya eklemek yerine yeme karıştırarak veriyordum sebebi vitaminlerin hava ve su ile temasından dolayı çok hızlı okside olmalarıdır.Direk suya verdiğimizde böyle bir sorun ortaya çıkıyor diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bburakbudakÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2009
İl: Balikesir
Mesaj: 109
bburakbudakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2010 20:13
[QUOTE=GETz READY]Vitamini ben frontozalarımda kullanıyordum fakat direk suya eklemek yerine yeme karıştırarak veriyordum sebebi vitaminlerin hava ve su ile temasından dolayı çok hızlı okside olmalarıdır.Direk suya verdiğimizde böyle bir sorun ortaya çıkıyor diye düşünüyorum.[/QUOTE]
Aslında balıklar çok ama çok yetersiz vitamin düzeylerinde sudan vitamin alırlar. Bu artık ölümcül  düzeye geldiklerinde olur. Suya katılan vitaminler teknik olarak gereksizdir. Yemle verilmeleri gerekmektedir. İşin biraz ticari boyutu var. Balıklar vücudlarında vitamin depolayamazlar. Bu sebeplede sürekli verilmesi gerekmektedir. Suya vitamin katmak su değerlerinde ani değişimlere sebep olur. Başta iletkenlik anında yükselir. Buna bağlı suyun genel sertliğide yükselecektir. 15 günde bir verilen vitaminlere anlam veremiyorum. Balık zaten o vitamini sudan alırmı almazmı beli değil. Eh birde vitaminler ışıkta bozulduğuna göre. Balığın bunu aldığını farzedersek ya sürekli vericeğiz. Yada vitamin eksikliğinden problem çıkınca vermeliyiz. Dünaynın hiçbiryerinde hiçbir bilinçli üretici, suya vitamin katmaz. Yetiştirdiği balığın ihtiyaçlarını bilir, ona göre yemini hazırlar. Misal damızlık yeminde vazgeçilemeyen 2 madde selenyum ve e vitaminidir. Selenyum olmadan e vitamini işe yaramaz. Zaten satışıda ikisinin kombinasyonu şeklindedir. Balıklara beta karoten bu zamana kadar çok fayda vermiştir. Ama artık beta glucan kullanılmaya başlandı. Mesela tropical böyle bir yem çıkarttı. Ancak şimdilik çok pahalı bir hammadde. İnsanda ticari kullanılanı immuneks diye geçiyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren bir şey. Yani anlayacağınız suya katılan vitaminlerde biraz para kokusu var. Bir hobicinin yapabileceği en güzel şey çeşitli hammaddeler yemler hazırlamak, neyde ne var bilmek. Misal bir spirulina tam bir protein ve mineral kaynağıdır. Balıklar için bulunmaz nimet. Soya unu, ıspanak, bezelye, sarımsak, kırmızı biber tozu, somon balığı, daha birçok şey sayılabilir. Zaten balık yemleri için satılan vvitamin ve mineral kombinasyonlarının kilosunun 100 tl olduğunu, 1 ton yemede 2 kilo katıldığını düşünürsek suya vitamin katmanın aslında nekadar gereksiz ve pahalı bir meşgale olduğunu anlamamız zor olmaz.

Beğenenler: [T]214029,Csumer[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir