Balıklarla İlgili İlginç Bilgiler


ÜmitpÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 85
ÜmitpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2017 03:27
[:devil:]
-Balıklar uyur mu?
- Evet uyurlar. Işıklar sönünce yüzmeyi bırakıp kumun üzerine çökerler ve uyurlar. Göz kapakları olmadığı için uyumaz sanılır ancak ışığı yaktığınızda bir zaman uyamanayıp etrafından habersiz bir şekilde dururlar.


- Balıklar uyurken gözleri açık olduğu için görürler mi?
- Hayır. Tıpkı biz uyurken kulaklarımızın açık olduğu halde duymadığımız gibi.


- Balıklar su içer mi?
- Bazıları evet, bazıları hayır. Tuzlu su canlıları su içerler. Tatlı su balıkları ise tatlı suyun özelliğinden dolayı vücutlarına giren fazla suyu atmak için uğraşırlar. Bunun için su içmelerine gerek kalmaz.


- Balıkların hafızası 3 saniye midir?
- Hayır yapılan araştırmalar ve deneyler (Mytebuster da bununla ilgili bir deney yapmıştı.) onların hafızalarının 3 saniye olmadığını gösteriyor. Çok zeki hayvanlar değillerdir ancak kısa süreli de değildir hafızaları. Bunu siz de fark edebilirsiniz. Balıklarınızı ışığı yakıp yemlerseniz ışığı her yaktığınızda hemen öğrendikleri üzere yukarı çıkarlar.


- Balıkların kulakları var mıdır?
- İç kulakları vardır. Bizim kadar mükemmel duyamazlar. İç kulak olduğu için daha çok uğultu şeklinde duyarlar. Ancak duyarlar.


- Balıklar işer mi?
- Evet ancak memeliler gibi değil. Onlar zehirli bir madde olan amonyağı solungaçlarından sıvı olarak çıkarırlar.


- Balıkların hayatları kısa mıdır?
- Hayır. İyi bakıldıklarında yıllarca hatta onlarca yıl yaşayabilirler. Ancak genellikle 10 yıl civarı yaşarlar ne yazık ki insanların elinde genellikle torunlarını görmezler

Balıklar neden renklidir?
- Renk, balıklar için bir iletişim aracıdır. Canlılar için renkli olmak karşı cinse (tabiki dişiye ) gösteriş içindir. "Bak ben sağlıklı ve çok yakışıklıyım" demektir. Renk erkekler arasında da bir iletişim aracıdır. Ancak tırnak işareti içindeki anlamla değil tabiki. Baskın ve güçlü erkek renklerini çok canlı sergiler. Bu diğer erkeklere oranın sahibinin kim olduğunu gösterir. Baskın olmayan erkekler de rengini ya sergilemez ya da donuk, siyahımsı sergiler. Bunun anlamı da "Ben sana rakip değilim, bana bulaşma, dişiler yengemizdir." demektir.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200240/300920170329421.jpg[/IMG]

Çok iyi bakılan balıklar çok fazla büyür mü?
-Hayır. İstediğiniz kadar iyi bakın genlerinde olan bir büyüklük vardır. Onu aşamazsınız. Zaten akvaryum ortamında da maksimum büyüklüğe ulaşması biraz zordur.


- Balıklar neden batmaz?
- Balıkların vücutlarında hava keseleri vardır. O hava kesesi balığın batmasını engeller. Bu hava kesesi patlayan balıklar batarlar ve yukarı çıkmak için çok çaba sarfederler.


- Balıklar vahşi midir, evcil midir?
- Bazı balıklar için belki evcil diyebiliriz ancak balıkların çoğu (evde beslenenleri kasdediyorum.) evcil değildir.


- Piranalar gerçekten çok vahşi midirler?
- Bazıları bazı dönemlerde evet. Pekçok pirana cinsinden bazıları meyvelerle beslenir, bazıları da balıklarla. Ancak kurak mevsimde gerçekten saldırganlaşabilip memeli hayvanlara hatta insanlara bile saldırabilirler. Kurak olmayan normal zamanlarda ise saldırmazlar. Hollywood filmlerin yalanlayan bir bilgi daha: Piranaların öldürdüğü bir insan henüz kayıtlara geçmemiştir.


- Dünyanın en zehirli balığı hangisidir?
- Aslan balığıdır.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200240/300920170332541.jpg[/IMG]


Annesi için bile dünyanın en çirkin balığı hangisidir?
- Dünyanın en çirkin balıkları genellikle okyanusların en dip noktalarında, hiç güneş görmeyen yerlerinde yaşarlar. Bunlardan birini seçin.


[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200240/300920170335391.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200240/300920170336121.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200240/300920170336421.jpg[/IMG]
Belki bu en avanak tiplisi olabilir. [:D]

Dünyanın en güzel balığı hangisidir?
- Genellikle discus denir. Bunlardan birini seçebilirsiniz.


[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200240/300920170338511.jpg[/IMG]

Balıklar gerçekten açlıktan değil de tokluktan mı ölürler?
- Bu sözle anlatılmak istenen balıkların uzun süre açlığa dayanabilecekleri ancak çok yemlemeyle karınlarının şişeceği, bağırsaklarının tıkanacağı ve sonucunun ölüm olacağıdır. Yani kısmen doğrudur.


- Neden kimi balıklar tatlı suda kimi balıklar tuzlu suda yaşar?
- Aslında en başta bütün balıklar deniz balıklarıydı. Sonradan kıta kırılmaları veya depremlerle oluşan yarıklarla göller oluşmuş; oraya hapsolan balıklar yağan yağmurlarla suyun giderek tatlılaşmasına alışmışlardır.


- Ciklitler (cichlid) hangi balıklara denir?
- Ciklitler Amerika, Afrika ve Asya'da tatlı sularda yaşayan ağızda kuluçka yapan yahut yumurtalarını bir yere döşeyen balıkların genel adıdır. Yaklaşık 1000 civarında ciklit çeşidir vardır. Ayrıca "cichlid" İngilizce yazılışıdır. Türkçede ciklit veya ciklet diye yazılır/yazılması gerekir.


- Binlerce hatta yüzbinlerce balık bir arada yüzdüğü halde neden birbirlerine çarpmazlar?
- Çünkü vücutlarının ortalarında yanal çizgileri vardır. O çizgi ile çevresindeki bütün sesleri, titreşimleri, dalgalanmaları anında hissederler. Bu sayede birbirlerine çarpmazlar.

Balıklar iyi yüzücü müdürler?
- Aslında değil. (Akvaryum balıkları için.) Yani kısa mesafede evet ancak uzun mesafede hemen yorulurlar.


- Balık kelimesinin anlamı nedir?
- Eski Türkçede "bal" çamurumsu su demektir. "Bal"a isimden isim yapım eki olan "ık" eki getirilerek çamurumsu suda yaşayan anlamına gelen balık kelimesi türetilmiştir.


- Balık kelimesinin en çok olduğu dil hangisidir?
- Eskimolar sebze ve meyve yiyemedikleri için sadece et yerler. Bunun için hayatlarında balığın önemi çok fazladır. Ve dillerinde 50'den fazla balık anlamına gelen kelime vardır.



- En lezzetli balık hangisidir?
- Tabiki...[:)))]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200240/300920170342301.jpg[/IMG]
En büyük balık balina mıdır?
- Hayır. Balina bir balık değildir. Bir canlının balık sınıfına girebilmesi için solungaçlı olması gerekiyor. Bu sınıflandırmayla yunuslar ve balinalar balık değildir. Dünyanın en büyük balığı Balina köpekbalığıdır. İşin ilginci dünyanın en büyük balığı en küçük canlılarından biriyle beslenir. Kril ve planktonlarla. Adının köpekbalığı olduğuna aldanmayın. Bir insana dönüp bakmaz bile.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200240/300920170344081.jpg[/IMG]
Bir balık havasızlığa en fazla ne kadar dayanır?
- Bu aslında balığın büyüklüğüne bağlıdır. Balık ne kadar büyükse havasızlığa dayanma süresi de o kadar artar. Saatlerce havasızlığa dayanabilenler mevcuttur. (Akvaryumumdan atlayıp yerde kurumuş ve ölmüş halde bulduğum vatozumu suya koyup elimle suyun içinde dolaştırarak solungaçlarından su geçmesini sağlayarak hayata geri döndürmüştüm. Yaşaması çok şaşırtmıştı beni
Donan göllerde balıklar nasıl yaşamaktadır?
- Suyun yapısı gereği su yüzeyden donmaya başlar. Yani suyun altı donmaz. Balıklar işte burada yaşamaya devam eder. Ayrıca da vücutları antifiriz diyebileceğimiz bir madde üreterek vücutlarının ve kanlarının donmasını engellerler.


Bu arada buz tutmuş bir gölün insanı taşıması için de buzun kalınlığının 5 cm olması yeterlidir.


- Okyanusta yaşayan bazı balıkların sırtları neden koyu renkli iken alt kısımları açık ya da beyaz renklidir?
- Bunun sebebi yukarıdan bakıldığında aşağının karanlık fonuna, aşağıdan bakıldığında yukarının aydınlığına karışmaları için bir kamufilajdır.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200240/300920170346441.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200240/300920170346541.jpg[/IMG]
Köpekbalıkları neden insan yer?
- Aslında köpekbalıkları çekingen hayvanlardır. 200 civarı köpekbalığı türünden birkaç tanesi insana saldırır. Büyük beyaz, kaplan köpekbalığı, resif köpekbalığı gibi... Diğerleri masumdur. Büyük beyaz da insana insan olduğu için saldırmaz. İlginç bir istatistiktir: Büyük beyaz saldırısına uğrayan insanların çoğu yaşamaktadır. Zira balık insanı bir kere ısırmakta sonrasında da bir daha ısırmamaktadır. Bunu bilim adamları şu şekilde açıklıyorlar: Bu hayvanların öncelikli besinleri foklar. Sörf tahtasına uzanmış bir insan aşağıdan bakıldığında foktan çok da farklı görünmüyor. Aşağıdan bu manzarayı gören balık insana saldırıp bir kere ısırıyor ve asıl isteği olan " bol yağ" bu canlıda olmayınca aradığının bu olmadını fark edip insanı bırakıyor. İlk ısırık yaşamsal organlarınıza gelmediyse yırttınız diyebiliriz.
Denizler aleminin en akıllı canlısı hangisidir?
- Yunuslardır. Yunuslar sadece denizlerin değil dünyanın en akıllı canlılarındandır. Dünyanın en zeki hayvanı şempanzelerdir. Kuşlarda kargalar, denizlerde yunuslardır. Ayrıca insandan sonra sadece zevk için seks yapan tek canlı yunuslardır.


- Solungaçlılar aleminin en akıllı canlısı hangisidir?
- Tabiki ahtapotlar. Ahtapotların kaçamadığı bir yerden hiçbir deniz canlısı kaçamaz. Ne kadar akıllı olduklarını varın siz düşünün. Ayrıca romanlarda, efsanelerde geçtiği gibi de gemileri batıracak kadar da asla büyümezler.


- Ahtapotların 8 kolundan kaçı kol kaçı ayaktır?
- 2'si kol 6'sı bacaktır. Zira 6'sını kendilerini ileriye itmek için kullanırlarken 2'sini daha çok kavramak için kullanırlar.




- Balıkların görme duyuları ne kadar iyidir?
- Gayet...
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200240/300920170348591.jpg[/IMG]

Balıklar koku alır mı?
- Burunlarının ucunda 2 delik olduğunu siz de görebilirsiniz. Bunlar koku almaya yararlar. Ancak bizde olduğu gibi ayrıca da solumaya yaramazlar.


- Balıklar tat alır mı?
- Ne yazık ki evet. Ne yazık ki diyorum zira yeni aldığım trofeuslarım alışık olmadıkları tat olduğu için aldığım en kaliteli yemleri bile yemiyorlar. Beni eski alışkanlıklarına dönmek zorunda
bıraktırlar.


- Balıklar niçin bu kadar güzeller?
- Aslında balıkları bu kadar güzelleştiren insanoğludur. Doğada bazıları bu kadar muhteşem durmaz. Onları insanlar seleksiyon (seçilme) yöntemiyle yeni renkler, türler üreterek çoğaltmışlardır. Mesela betta, japon, lepistes gibi balıkları insanlar doğadaki az bir renklerini çoğaltarak günümüzdeki hallerine ulaştırmışlardır.
Balıklar birbirlerinin cinsiyetlerini bilebilirler mi?
- Sanki bilemezler gibi geliyor bana. Zira cinsiyetlerini sadece renkle bilirler. Bazen erkeğin olmadığı akvaryumda dişi balık erkek rolüne girer ve dişi balıkla çiftleşir gibi yaparak yumurta yapmasını sağlar. Tabiki yumurtalardan yavru çıkmaz. Gözlemlerime göre yumurta yapan balık ya bilmeden çiftleşme seramonisine giriyor ya da bilerek yavru yapabilmek için giriyor. Sanki bana birincisi gibi geliyor.


- Denizde yaşasaydın olmak istemediğin bir canlı var mı?
- Olmaz mı? Deniz tavşanı. İki deniz tavşanı çiftleşme zamanı karşılaştıklarında küçük bir güç gösterisinde bulunurlar ve güçsüz olan dişi olur. Güçlü olan erkek... Ve güçsüz olan yavrular. Çünkü deniz tavşanları çift cinsiyetlidir
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200240/300920170351141.jpg[/IMG]
Uçan balık var mıdır?
- Uçan balık denilen balık aslında uzun yüzgeçlere sahip ani bir durumda yırtıcılardan kaçmak ya da ileriyi görmek için son sürat sudan fırlayan ve iri yüzgeçleri sayesinden bir süre hava kalan balığın adıdır. Buna tam olarak uçma denemez. Bu aslında sudan ileriye doğru zıplama ve yüzgeçlerle konumunu korumaya çalışma denilebilir.


- Gerçekten deniz atlarında erkekler mi doğurur?
- Yarı yarıya evet. Yani aslında erkek hamile kalmaz. Dişi hamile kalır ve "kadının akıllısı çocuğu babaya yakarmış." ata sözü mucibince çocukları babanın karnına devreder. Sonrasında ise vakti zamanı gelince baba karnından yavruları çıkarır. Aslında ortada tam bir "lightlık" var da doğum var mı bilmiyorum.


- Balık diye bir şey var mıdır?
- Hayır yoktur. Yani bilim adamları için öyle. Bilimsel olarak balık diye bir sınıf yoktur arkadaşlar. O sadece bizim için bir sınıflandırma.


- En tutumlu balık hangisidir?
- Lepistes dişileri diyebiliriz. Zira erkekten bir kere döl alır ve onunla bir daha bir erkekle beraber olmaya ihtiyaç duymadan defalarca yavru yapar.


- En çok yumurta yapan balık hangisidir?

- Morinalar. Bir morina dişisi 6 milyona yakın yavru yapar.


- En az yumurta yapan balık hangisidir?

-Trofeus (tropheus)tur. Özellikle bazıları bir batımda 5-6 tane yavru yapar.


- Yunus peygamberi (sav) hangi balık yutmuştu?

- Bu tartışmalı bir konu. Bazı müfessirler bunun aslında Yunus peygamberin tebliğ yaptığı Ninova kentinin bağlı bulunduğu Asur devletinin simgesidir derler. Karıncanın Sebelilerin, kuşun Hititlerin, Rüzgarın ve geminin Fenikelilerin, Boğanın Mısırlıların simgesi olduğu gibi balık da Asurluların simgesiydi. Yani balığın karnına girdi derken Asurluların zindanına girdi denmek istenmektedir. Bunlar mecazi anlatımdır derler. Yabana atılır yorum değil.


- Ve asıl soruya gelelim. Yoğurt ile balık zehirler mi?
- Hayır. Aslında zehirleyen bayatlayan balıkta oluşan bakterilerdir. Tam tersi yoğurt da bu duruma iyi gelir. Bu iki yiyecek bir tepkimeye girerek insanı zehirlemez. Duyarsınız, bayat balık ile yoğurt zehirler diye. Aslında bu da dediğimizi kanıtlıyor. Taze balık ile yoğurt neden zehirlemiyor? Çünkü bakteriler daha insanı zehirleyecek kadar çoğalmamıştır da ondan.
En hızlı yüzen balık hangisidir?
- Bir kılıç balığı çeşidi olan yelken balığı. Saatte ortalama 100 km hızla yüzer. Bu iş çitanın karada 100 km hızla koşmasından çok daha zor bir iştir.






- Sadece karşı cinsin değil, görür görmez herkesin çarpıldığı balık hangisidir?
- Amazonda yaşayan elektrikli yılan balığıdır. Bir seferde 600 wat civarı elektirikle çarpabilir sizi. Sonrasında watlar azalarak da olsa çarpmaya devam eder. Bu elektiriği de vücudunda bulunan ve elektirik üreten hücrelerle yapar. Aslında her canlı elektrik üretir. Biz de... Elektrik üretmesek zaten ölürüz. Kalp atışlarımız bu elektrik sayesinde olur. Bu elektiriği de yediğimiz tuz yardımıyla üretiriz.

Balıklara adlarını kim, nasıl vermiştir? Örnek sarı prenses niye prenses?
- Sarı prensesi ilk defa Türkiye'ye getirip üreten kişi balığı tanıtmak için bir broşür bastırmak istemiş, matbaacı sormuş "Abi Latince adı olmaz bunun Türkçe adı ne?" O zaman oturup düşünmeye başlamışlar. Bu arkadaş bakmış ve "Çok güzel bir balık prenses gibi. Rengi de sarı o halde sarı prenses olsun." demiş. Bu adı koyan kişi böyle anlatıyor. Diğer prensesler de (beyaz, mavi, paslı) bu prensesin devamı olsa gerek. Yunus ise denizlerdeki yunuslara benzediği için konulmuş olsa gerek. Japon balıklarının ana vatanı Çin'dir. Peki neden japon balığı diyoruz. Bunu kimse bilmiyor. Sanırım ilk defa bize Japon'lardan geldi. Jack dempsey balığına bu adın verilmiş olmasının sebebi de kavgacı olmasından dolayı boksör Jack Dempsey'in adı uygun görülmesinden. Yaşayan kayaya yaşayan kaya denmesinin sebebi ise doğal ortamında avlanmak ve düşmanlarından kaçınmak için anında hareketsiz kalarak renginin de yardımıyla bir kaya gibi görünmesindendir. Anında bir kaya olur anında canlanıp yüzmeye başlar. Discusa ise neden bu ad verildiğini tahmin edebilirsiniz. Discus "disk" demektir. Tabiki şeklinden dolayı bu ad veriliyor. Gelelim trofeusa. Trofeusu keşfeden kişi 17. yy'da yaşamış olan JS Moore'dur. Bu kişi Yunancadaki "besleyen" anlamına gelen "trophos" kelimesinden türeyen tropheus'u uygun görmüş. Bilimadamının adı ise ek olarak sonuna kondu. Yani "tropheus moore". Bizdeki adıyla tropheus morri. Bu arada tropheus İnglizce yazılışıdır. Ben trofeusu tercih ediyorum. Çünkü Türkçede özel isim haricindeki kelimeler bizde okunduğu gibi yazılır.


- Neden kimi balıklar yumurtalarını bir yere döşerken kimileri ağızlarında tutuyor?
- Yumurta döşeyenlerin avantajı, bitirilemeyecek kadar yavru yapması sonucu yenenlerin yenmesi, kalanların soyu devam ettirmesidir. Yumurtaları ağızlarında tutanlarınsa kârı az olsun ama hepsi kurtulsundur.


- En çok omega3 hangi balıklarda bulunur?
- En çok somon ve alabalıkta bulunur.


- Kuran'da balık kelimesi geçiyor mu?
- Aşağıdaki yerlerde geçiyor:

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla:

Bir de onlara deniz kıyısındaki şehri(n uğradığı sonucu) sor. Hani onlar cumartesi (yasağını çiğneyerek) haddi aşmışlardı. 'Cumartesi günü iş yapma yasağına uyduklarında', balıkları onlara açıktan akın akın geliyor, 'cumartesi günü iş yapma yasağına uymadıklarında' ise, gelmiyorlardı. İşte Biz, fıska sapmaları dolayısıyla onları böyle imtihan ediyorduk. (Araf Suresi, 163)

Böylece ikisi, iki (deniz)in birleştiği yere ulaşınca balıklarını unutuverdiler; (balık) denizde bir akıntıya doğru (veya bir menfez bulup) kendi yolunu tuttu. (Kehf Suresi, 61)

(Genç-yardımcısı) Dedi ki: "Gördün mü, kayaya sığındığımızda, ben balığı unuttum. Onu hatırlamamı şeytandan başkası bana unutturmadı; o da şaşılacak tarzda denizde kendi yolunu tuttu." (Kehf Suresi, 63)

Balık sahibi (Yunus'u da); hani o, kızmış vaziyette gitmişti ki; bundan dolayı kendisini sıkıntıya düşürmeyeceğimizi sanmıştı. (Balığın karnındaki) Karanlıklar içinde: "Senden başka İlah yoktur, Sen Yücesin, gerçekten ben zulmedenlerden oldum" diye çağrıda bulunmuştu. (Enbiya Suresi, 87)

Derken onu balık yutmuştu, oysa o kınanmıştı. (Saffat Suresi, 142)

Şimdi sen, Rabbinin hükmüne sabret ve balık sahibi (Yunus) gibi olma; hani o, içi kahır dolu olarak (Rabbine) çağrıda bulunmuştu. (Kalem Suresi, 48 )

- Hiç ölmeyen bir canlı var mı?
- Biliminsanları, yeni keşfettikleri bir canlının hiç ölmediğini ve sonsuza kadar yaşadığını söylüyorlar. O da bir çeşit deniz anası. Bu deniz anası olgunluğa erişiyor ve yavruluyor. Sonrasında ise denizin dibine çöküp bütün hücrelerini yenileyip, gençleşip tekrar yüzeye çıkıyor ve ürüyor, sonrasında tekrar dibe inip gençleşiyor... Ve bu döngü hiç durmadan sürüyor. Bundan dolayı biliminsanları bunların hiç ölmediklerini ve kıyamete kadar yaşayacaklarını söylüyorlar.




- Peki denizanaları nasıl canlılardır?
- Denizanaları gerçekten çok ilginç canlılardır. Bildiğiniz gibi beyinleri yoktur. Bunun sebebi tek bir canlıdan oluşmamaları. Pekçok insanın bir fabrikada her birinin ayrı bir işi yapmaları gibi bir denizanasında da pekçok canlı beraber yaşarlar. Beraber yaşayarak denizanasını oluştururlar. Mesela ana gövdeden habersiz olan uzangaçlar yiyecek yakalar ve sindirim sistemine gönderiri besini. Kuyruk kısmı kendi kendine yüzme hareketini yaparken, mide diyebileceğimiz bir şey de kendi kendine besini öğütür. Aynen böyle bütün organlar birbirlerinden habersiz bir şekilde çalışırlar. Bu arada bu uzangaçlar yüzlerce metreye uzayabilirler. Uçlarında zehirli oklar vardır. Dokunulduğunda ateşlenir ve kurbanın derisine girer ve zehrini enjekte eder. Bu küçük canlıları öldürürken insanlarda büyük ızdıraplara sebep olur. Haa unutmadan! Denizde denizanası sokarsa sizi üzerine idrar dökmek için uğraştırmayın. Bu sadece sizin acınızı kendi başınıza çekmenize sebep olur. Haliyle etrafta kimse kalmayınca.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200240/300920170356231.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200240/300920170356381.jpg[/IMG]

İster inanın ister inanmayın ama bettanın dişlerinin vücuduna oranı büyük beyaz köpekbalığının dişlerinin vücuduna oranından daha büyüktür.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200240/300920170359541.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200240/300920170400071.jpg[/IMG]
Ayrıca betta erkeklerinin Tayland'da dövüşte kullanıldığını, en saldırgan ve iri erkeklerden yavru alınıp tekrar en saldırganlarından tekrar tekrar yavru alınıp dövüş için hazırlandığını biliyor muydunuz? (HAYVANLARI DÖVÜŞTÜRÜP YARALANMALARINI, KANLARININ AKMASINI İZLEYENLERİ LANETLİYORUM.)

- Balık bilimine ihtiyoloji, balıklarla ilgilenen bilimadamlarına da ihtiyolog denir.


- Balıklarda yüz kasları yoktur. Onun için gülemez ya da somurtamazlar.


- Dünyada tatlı suda yaşayabilen tek tuzlu su balığı, kaplan köpekbalığıdır. Zira hiçbir balıkta olmayan tuz depolama organına sahiptir. Bu organa sahip olmayan diğer balıkları tuzlu sudan tatlı suya koyarsanız sudaki yoğunluk farkından dolayı hücreleri patlamaya başlar ve ölür; ancak kaplan köpekbalığı tuz depolama organı sayesinde denizdeki tuzu biriktirir ve Amazon'un 3000 km içlerine kadar girer. Bu tuzu vücüduna dağıtır ve harika işleyen böbrekleri sayesinde tuzu tekrar tekrar kullanır
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200240/300920170402091.jpg[/IMG]

Dünyanın en büyük etoburu zannedildiğinin aksine büyük beyaz köpekbalığı ya da orkalar değil ispermeçet balınalarıdır. Bunlar diğer deniz memelilerini yiyebileceği gibi asıl menüsünü büyük mürekkep balıkları oluşturur. Bir bilgi daha: Mobidick'te Kaptan Ahab'ın öldürmeye çalıştığı balina bir ispermeçet balinasıdır.






- Balıklar ses çıkarır mı?

Evet balıklarınız hiç de sessiz değillerdir. Yapılan araştırmalarda balıkların yüzgeçleri, dişleri, kasları gibi organlarıyla ses çıkardıkları tespit edilmiştir. Özellikle çiftleşme zamanlarında konser veren erkekler mevcut.


- Bu ne biliyor musunuz?[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200240/300920170402471.jpg[/IMG]
Bu bir balığın ağzı. Taşemengiller cinsinden. Yani çenesiz balıklar cinsinden. Diğer balıklara yapışarak onların kanlarıyla beslenirler.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200240/300920170404491.jpg[/IMG]
En çok havyar hangi balıktan üretilir?

Mersin balığından. Özellikle Hazar denizindekilerden... Dünyanın havyar üretiminin çoğu buradaki mersin balıklarından elde edilir. Mersin balığı ayrıca dünyanın en büyük tatlı su balığıdır. 6 metreye kadar büyüyebilir.






- Katil balina orkalar sanıldığının aksine balina değil dünyanın en büyük yunuslarıdır. Ancak öyle bir yunus ki köpekbalıklarını kahvaltı niyetine yiyebilen bir yunus. Büyük beyazlar denizlerin prensiyse bunlar da kralıdır. Zira hiçkimse bunlarla güç gösterisine giremez. Ne kadar güçlü oldukları şöyle bir misalle anlatabilinir: Saldırıya geçmiş bir orkanın kendini ileriye itmek için yaptığı kuyruk ve vücut hareketi o kadar güçlüdür ki, tüm New York şehrini 1 saniyeden daha uzun bir süre aydınlatabilir.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200240/300920170406111.jpg[/IMG]
Testesteronun (erkeklik hormonu) dünyada en çok bulunduğu canlı boğa köpekbalığıdır. Boğa köpekbalığının ayrıca bir rekoru daha var: Dünyada en çok insan öldüren köpekbalığıdır[:devil:][:devil:][EDIT]Ümitp,2017-09-30 04:07:36[/EDIT]

Beğenenler: [T]168086,brigantes[/T][T]32388,aramisto[/T]
Teşekkür Edenler: [T]168086,brigantes[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ibrahim90Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/04/2017
İl: Izmir
Mesaj: 1432
Ibrahim90Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2017 04:32
Merhaba, cihlid açıklaması faydalı olabilir...[:)] ''[B]Ciklet[/B] balıklarımı ne ile beslemeliyim'' gibi sorulara çözüm olur mu acaba?[^_^]
Bu arada okunduğu şeklinde yazılması gerektiği düşünüyor ise;
Cihlid kelimesinin telaffuzu ''Ciklet'' yada ''ciklit'' şeklinde değil ,Siglıt yada sıghlıt şeklindedir.[:)]

Beğenenler: [T]200240,Ümitp[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÜmitpÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 85
ÜmitpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2017 11:13
[:)))]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir