Beni şu dropsyden kurtarın akvaryumda salgın oldu.


Mr.KurtoğluÇevrim Dışı

Kayıt: 21/07/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 112
Mr.KurtoğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 15:59
Üstadlarım merhaba moralim çok bozuk.17 L betta akvaryumumda bettamın pulları kabardı sanırsam dropsy oldu.(Önceki akvaryumumdada Japonlarımı aynı hastalıktan kaybettim.)Ben eskiden Japonlarımı kumsuz bakıyodum sonra çiklet akvaryumumdaki lav kırığı kumu alıp bu akvaryuma koydum.Sonrada bambu koydum yaklaşık 5 hafta önce sonra Japonlarım dropsy oldu.Akvaryumda iç filtre vardı japon bakarken.Şimdi 1 hafta bile olmadı bi betta aldım hemde çok sağlıklıydı sonra hareket etmemeye başladı bende hasta sandım ama dropsy olmuş(pulları kabarmış heralde dropsy bide hep üstte geziyor)Benim ne yapmam lazım Japonlar öldükten sonra akvaryuma 3 defa kumlarını her şeyini kaynar suyla yıkadım.Kimyasal kullanmadım.Betta akvaryumum hakkında bilgi vermek gerekirse 100 w ısıtıcım var 26 derecede ayarlı(yalnız arada bakıyorumda su çok soğuk oluyo ısıtıcının ayarlarıyla oynuyorum tekrar suyu ısıtıyo sonra tekrar soğuyor) lav kırığı kum var bide hava taşıyla hava veriyorum.Bettamı nasıl kurtarırım arkadaşlar yardım edin bi balığımında bu hastalık yüzünden ölmesini istemiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

merterzekliÇevrim Dışı

Kayıt: 20/11/2013
İl: Izmir
Mesaj: 92
merterzekliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 16:36
Malesef aynı hastalıktan bende güzelim betta mı kaybetmiştim. öncelikle ısıtıcınızın düzgün bir şekilde çalıştığından emin olun (ısı bir aşağı bir yukarı olursa birde beyaz benekle uğraşmayın). Sık su değişimi yapın. fazla yemleme yapmayın bitkisel olarak az az yemleyin. ben bu şekilde 2 ay yaşatmıştım umarım siz kaybetmezsiniz 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mr.KurtoğluÇevrim Dışı

Kayıt: 21/07/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 112
Mr.KurtoğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 20:21
Durumu hiç iyi durmuyor.Bi kaç gün önceden beri çok hareketsizdi ama dropsy deildi şimdi baktım öyle olmuş.Çok kötü oldu :(

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

merterzekliÇevrim Dışı

Kayıt: 20/11/2013
İl: Izmir
Mesaj: 92
merterzekliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2014 11:08
Hareketsiz duracak, dibe inecek, suyun ustunde yan yatacak.. telaş yapmayin. Yeme tepkisi nasil?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2014 11:19
İki ayrı türdede Dropsy hastalığı oldu diyorsunuz, belliki balıkları siz beslemeyi barıntırmayı başaramıyorsunuz, önce sizin bir akvaryum nasıl yaşanabilir halde tutulmalı bunu öğrenmeniz lazım, buna su ısısı, yemleme, su kimyası yaşanırlığı gibi konular, filtre bakımı, ugun filtrelerin debisi kullanımı gibi. Aslında basit ama uyulmadığında çok sorunlar çıkaran noktalar var.

Dropsy Hastalığı Nedeni :

1)Kötü su koşulları: Balığın başa çıkamayacağı kadar yüksek nitrat seviyeleri ile yem artıklarından ve dışkıdan kaynaklanan çözünmüş organik bileşikler. 



2)Uyum stresi: yeni gelen balığın yaşadığı uyum sorunu veya tanktaki heyrarşinin en altlarında bulunan bir balığın sürekli olarak diğer fertler tarafından yapılan saldırılara maruz kalması. 



3)Suda yaşanmış olan ani değişiklikler: pH'nın fazla düşmesi veya yükselmesi, akvaryumcudan farklı şartlarda veya pH'da beslenmiş bir balığın sizin tankınıza geldiğinde daha farklı değerlere alışmak zorunda kalması.
Dropsy Hastalığı Belirtileri :

Balık bir balon gibi şişer ve gözleri yerinden fırlayacakmış gibi olur. Bazen bu semptomlarla beraber pulları dışa dönük olur. Görünüşü aynı balon balığının şişmiş haline benzer. Tankın üstünden bakarsanız sanki hamileymiş gibi durur ve genelde yüzme hareketlerini kontrol etmekte zorluk çeker. Balık sanki çok yemiş de sindirememiş insanlar gibi sık sık nefes alır. Dışkısı şeffaf ve sümüğümsüdür.

Dropsy Hastalığı Tedavi Yoları :

Bu tür etkenler balıkta ya suyun sindirim sisteminde birikmesine ve orada zehirli gazlar oluşmasına yol açar, ya da sindirim siteminde bakteriyel/viral enfeksiyonlara sebep olur. Balık çıkardığından daha hızlı su yuttuğu için karın bölgesi şişer. Dropsy. tıpkı bloat gibi, nadiren tankın diğer sakinlerine bulaşır. Ancak tedavi için siz etkilenmiş balığınızı gene de ayrı bir tanka alın. Erken bir tedavi ile balığınızın kurtulma şansı yüksektir. Dropsy'nin ilk safhalarında balık karnı şiş olmasına rağmen yemesini sürdürür. Balığınıza pellet türü yem veriyorsanız, pelletları bu dönemde ıslatıp beklettikten sonra yedirin, böylece sindirim sistemini zorlamamış olursunuz. Bir kapta akvaryum suyu ile beklettiğiniz pelletlara buzdolabınızda bulabileceğiniz vitamin komplekslerinden birini ekleyin, özellikle C vitamini olan bir kompleks olsun. Pelletleri 10 dakika kadar suda beklettikten sonra balığınıza yedirin. Aynı işlemi pul yem ile de yapın. Yemde bir değişiklik yapmayın, her zaman ne veriyorduysanız onu verin. Antibiyotik içeren yemler de kullanabilirsiniz. Tedavi için kullanacağınız ilaçlar metronidazole veya geniş spectrumlu gram negatif ve gram pozitif bir antibiyotiktir. Piyasada metronidazole içeren ilaçlardan biri Flagyl 500mg (Eczacıbaşı) 4.5 TL. adı ile satılıyor. Metronidazole'u her 50 litre için 1 hap olacak şekilde suda eritip tanka dökün. 24 saat sonra en az %50 su değiştirin ve tekrar aynı dozajı uygulayın. 3 günlük tedavi sonrası balığınızın şişliği inmemişse tekrar aynı işlemi uygulayın. flagly ilacı sıvılaştırılıp balığın yemleri bu sıvıya atılıp yemler bu ilaçlı suyu çektiğinde 15 dakika içinde sonra bu ilaçlı yem balıklara atılıp yedirilirse bununda büyük faydaları oluyor, yahut ignesiz şırıngayla balığın ağzına ilaçlı suyu yutturmak.
mesutok2014-05-20 11:22:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir