Betta Başlangıç Kılavuzu


selcooÇevrim Dışı

Kayıt: 21/07/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 125
selcooÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2014 23:56
Kısa bir süredir foruma üye olama rağmen görüyorum ki en çok açılan konunun (benim de olduğu gibi) bettaya başlangıç için gereken akvaryum ve bitki üzerine olduğudur. Böyle bir başlıkla konu açarak yeni başlayacak olan arkadaşlara bir kılavuz niteliğinde yardım edebilecek bilgileri toplamak istiyorum naçizane. Bilgisi olan tüm arkadaşların ellerinden geldiğince yardım edeceğini düşünüyorum.

İlk olarak bir adet bettanın uygun bir ortamda yaşatılabilmesi için en az 20 litreye ihtiyacı olduğu artık aşikardır. Bunun yanı sıra karakteristik özellikleri ne kadar değişken olsa dahi 2 erkek bettanın aynı tankta sorun çıkarabileceği yönündedir. Ancak bu durum dişiler için çokta geçerli değildir, şöyle ki, bir kaç adet dişi aynı tank içerisinde gayet uyumlu bir şekilde yaşayabildiği söylenmektedir. Bundan başka bettanın buluduğu tankta, canlının akıntıyı fazla sevmemesi nedeniyle şelale ya da pipo filtre kullanılmasının uygun olduğudu düşünülmektedir.

Bitki konusunda halen yeterli bilgiye sahip olamadığım için bu konu hakkında diğer tecrübeli arkadaşların yardım ederek konuya katkıda bulunacağını düşünüyorum. Teşekkürler. selcoo2014-09-22 11:25:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tolga KabaşÇevrim Dışı

Kayıt: 05/05/2012
İl: Ankara
Mesaj: 269
Tolga KabaşÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2014 01:24
Aslında ideal ortam için öyle çok fazla ihtiyacı yok bu sevimli balıkların diğer türler gibi ancak belirli kriterler sağlanırsa çok mutlu ve sağlıklı oluyorlar.Çok fazla şeye ihtiyacı yok derken yanlış anlaşılmasın ne tropeus gibi ph seçer nede discus gibi üremek için ms bunu anlatmaya çalıştım ama basit düzenlemelerle ideal yaşam kriterlerini sağlayıp siz ve betanız mutlu olabilirsiniz :)

Basitçe maddeler halinde yaklaşalım konuya,

-Öncelikle ideal hacim için tercihen kare akvaryum seçimi balık ve dekor için bence daha uygun,ideal net su hacmi de 50 lt,bu hacimlerde 2 tankım oldu daha önce,balık ne kadar rahatsa ne kadar yüzebiliyorsa finler o kadar açık ve renkler canlı oluyor.

-Bitki seçimine gelirsek ben zeminde glosso yapmıştım,bunu anubias ve erectus ile desteklemiştim.Anubias dinlenmesi için ideal formda olan bitkilerden,yapraklarında uyumayı seviyorlar.Ayrıca co2 kullanımının ideal değerlerde sıkıntı yaratmadığını da gözlemledim.Bahsettiğim tankım 2 senelik ve betam Mahmut'ta 2,5 yaşında şuan.

-Aynı tankta birden fazla beta durumu herkesin malumu,dişide olsa erkekte olsa damızlık yaşta ve boyda iseler problem oluyor ama yavru boyda 100 lt de 30-35 betam da sıkıntı olmadı 2,5-3 cm olana kadar.

-Filtrasyonda askı ve pipo filtre kullanımını öneriyorum,şelale filtrelere göre daha az stresli oluyorlar ve daha çok yüzüyorlar.İç filtreleri önermem,yönünü cama yansıtsanız da debisi yine yüksek geliyor.

-Yem kısmı da ayrı bir detay,billindiği gibi betalar hayvansal proteini daha çok seviyorlar normal yaşamda da avcı türler,bu yüzden hayvansal protein ağırlıklı farklı 3 çeşit yem ile obur bir betaya sahip olabilirsiniz.Diyetine haftada 2-3 kez bitkisel protein içerikli yemlerde eklediğinizde sindirim sıkıntıları oluşmaz,dondurulmuş hazır yemlerde renklerinde etkili olacaktır ve çok severek tüketirler.

-Işık olayıda bir detay,zaten bitkili dekor için ona uygun bir aydınlatma düşünülecek ancak grolüx bence en sevdikleri,ortamın loş olmasını seviyorlar.

Aklıma gelenler bunlar,mutlaka unuttuklarım vardır,merak edenler olursa buradan yardımcı olmaya çalışırım.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selcooÇevrim Dışı

Kayıt: 21/07/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 125
selcooÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2014 10:01
Salı günü maalesef halfmoon erkek bettamı kaybettim. Şunu acı bir şekilde tecrübe ettim ki, betta balığını mutlaka tek olarak bakmak gerekiyormuş. Hayvancağız aylarca alıştığı, bildiği tanka başka misafir geldiğinde hareketsizleşti, strese girdi ve 2-3 gün içerisinde hastalanarak öldü. İşin özü; bir bettayı en az 20-25 lt tanka bitkili ve yalnız olarak mutlu bir şekilde bakmak gerekiyormuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MFTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 539
MFTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2014 03:34
Catappa yaprağı da özellikle betta ve diğer balık türleri içinde ideal bir materyaldir. Kurumuş catappa yapraklarını akvaryumda kullanarak hem doğal bir görünüm elde etmiş olursunuz hem de canlılar için faydalı bir ortam sağlamış olursunuz. Aşağıdaki linkten catappa yaprağının faydalarını okuyabilirsiniz.

http://www.akvaryum.com/Forum/terminalia_catappa_yapragi_ve_kullanimi%C2%AE_k283744_sn1.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir