Betta Hangi Balıklarla Yaşar


YunusEmre61Çevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2015
İl: Zonguldak
Mesaj: 355
YunusEmre61Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2015 21:31
Arkadaşlar yavru almam için ne yapmam gerekiyor

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Furkanbaba76Çevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 570
Furkanbaba76Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2015 22:43
Beta balığı tüm labirentlilerin üreme yöntemi olan köpük yuva yaparak çoğalır, Beta,Gurami türleri,Cennet balığı gibi labirentli balıkların ufak birkaç ayrıntı haricinde hazırlanacak ortamları neredeyse aynıdır. Beta üretmeyi 3 başlık altında toplayabiliriz.

1- Çiftleştirilecek betaların hazır olması
2- Çiftleştirilecek ortamı hazırlamak
3- Elde edilen yavruları büyütmek

1-)Çiftleştirilecek Betaların Hazır Olması
Labirentli dişi ve erkek balıklar 10 aylıktan itibaren döl ve yumurta vermeye başlasalar bile tavsiye edilen 1 yaş ile 2,5 yaş arasıdır.

Çiftleştirilecek bir dişi betanın hazır ve kondisyonlu olması çok önemlidir, eğer dişi hazır değilse bu onun sonu olabilir. Kondisyonlu bir dişinin karnı dolgundur ,anüsünde iğne başı kadar bir beyaz nokta olur , renkleri canlı ve koyulaşmış şekildedir, erkek betayı gördüğü zaman renklerini kaybetmez, saklanma ihtiyacı hissetmez erkeğin yaptığı bütün kurlara hareketlilikle karşılık verir. Erkek beta genelde hazırdır çiftleştirilecek erkek 1 hafta önceden kondisyon kazandırılmak üzere iyi beslenmelidir, hasta durgun kondisyonu eksik çiftler üretime alınmamalıdır.

Önemli bir konuda dişi bir balık yumurtlatıldıktan sonra 6 hafta kadar dinlendirilmelidir.

2-)Çiftleştirilecek Ortamı Hazırlamak
Beta Üretilmesi kolay olmakla beraber biraz önem isteyen bir iştir. Üretim için ortalama 30x20(h)x15 boyutlarında bir akvaryum işimizi görecektir. Akvaryum 15 cm kadar dinlenmiş nötr asit –alkali özelliği olan pH 7 oranında su ile doldurulur mümkünse temiz yağmur suyu aşılanmasını tavsiye ederim. Akvaryum erkek betaya daha fazla yer kalacak şekilde cam ile bölünür. (Tavsiyem 3/1 oranında bölünmesidir)

Akvaryum zeminine kum,taş,bilye,saksı konulmaması, yuvanın hemen dağılmaması için daha çabuk ve sağlam olması açısından su mercimeği gibi su üstü bitkisi ile, bulamıyorsanız elodea gibi bitkilerle yuvanın yapılmasını istediğiniz yerler bitkilendirilir. Diğer bir alternatif bir parça düz strafor konulabilir.(Yavrular açısından bitkilendirilmesi daha iyidir)

Üretim ısınızın 27derece olmasını tavsiye ederim, akvaryumda filtre gibi suyu hareketlendirilecek malzemeler olmamalı ayrıca 4-5 saniyede bir hava verecek şekilde havalandırma ayarlanmalıdır, bu havalandırma suyun üzerinde oluşacak film tabakasını bozacak ve ileride labirentleri oluşacak yavrularınızın nefes almalarını sağlayacak hayatlarını kurtaracaktır bu yüzden ihmal edilmemesi gerekir.

Akvaryum hafif gün ışığı alan bir yere yerleştirilir, üretime alınacak dişi ve erkek akşam saatlerinde üretim akvaryumuna alınır ışıklar kapatılır bu sürede balıklara yem verilmez. Sabah dişiyi gören erkek süratle sabun köpüğünü andıran bir yuva yapmaya başlayacaktır, bundan sonra akvaryum ışığını açın ve artık hiç kapatmayın bu arada dişiyi mutlaka gözlem altında tutun dişi betanın kur hareketlerine cevap vermesini ufak kaçışlar yapsa bile köşe bucak saklanmadığından, renklerini kaybetmediğinden emin olun. Erkek yuvayı tamamladıktan sonra dişiye yaptığı kurları arttıracaktır solungaçları ve yüzgeçleri kabaracaktır, aradaki cam bölmeyi kaldırın dişiyi yuva altına götürene kadar biraz hırpalanmalar olabilir aşırı olmamasına ve dişinin kaçıp renklerini kaybetmemesine dikkat edin. Hazır olan dişi yuvanın altına gidecek ve çiftleşmek için yuvanın altında ters dönecektir erkek onu at nalı gibi saracak ve onu bir nevi sağacaktır bu sırada erkekte spermlerini bırakarak çıkan yumurtaları dölleyecektir her seferinde 10-15 arası yumurta çıkacaktır, çıkan yumurtaları erkek yuvaya teker teker yerleştirecektir. Ortalama çiftleşme 1 - 1,5 saat kadar sürebilir, tahmini 100-500 arası yumurta olacaktır. çiftleşme bittikten sonra erkek dişiyi kovalayacaktır dişi hemen akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır. Bundan sonra erkek yuvada nöbet tutacak düşen yumurtaları tekrar yuvaya yerleştirecektir bozuk yumurtaları erkek yiyebilir endişe etmeyin bu sürede ışığı kesinlikle söndürmeyin, ani hareketlerden ve ısı değişikliklerinden kaçının suyun hareketlenip yuvanın bozulmasına izin vermeyin erkek korkar veya bir şeylerin ters gittiğini hissederse yuvayı bozar ve yumurta ve yavruları yer çok dikkat edin bu sürede akvaryum ile ilgili hiçbir şeyi kurcalamayın.

3-)Elde Edilen yavruları büyütmek
Yumurtalar 48 saat içinde çatlayarak içinden gözle zor görünen ufak yavrular çıkacaktır, erkek yuvadan düşen yavruları tekrar yuvaya koyacaktır. Genelde yavrular çıktıktan 2 gün sonra erkek betayı almak gerekse de, ben yan camlara yavru yapışmaları başlıyorsa erkeği alıyorum çünkü yavrular tam serbest yüzmeye başladığında erkek yuvanın kontrolünü kaybettiği için yavruları yiyebiliyor.

Erkek yuvadan alındıktan sonra çıkan yavrulara ilk 3-4 gün enfüzvuar verilmesi daha sonra yumurta sarısı verilmesi uygundur. Yumurta sarısının fazlası suyu zehirler bu yüzden az verilmelidir. Yaklaşık 9-10 günden sonra artemia verilmeye başlanabilir.

12 ile 17 gün arası en kritik zamandır yavru balıklarınızın labirentleri artık gelişmektedir ve su üzerinden hava almaya başlarlar. oda ısınızla akvaryum ısınızın aynı olması zorunludur eğer ısı farkı varsa yavruların labirent ciğerleri iltihaplanır ve toplu ölümler başlar. Bunu önlemenin yöntemlerinden biri akvaryumun üzerine havlu örtmektir kesinlikle tavsiye ederim eğer yem vs. verecekseniz havlunun kenarından işlemi yapın tamamını kaldırmayın. Ayrıca yazının başında söylediğim havalandırma kullanımı bu dönemde çok önemlidir mutlaka kullanın yoksa yavrular boğulur.

Akvaryumdaki suyunuz azalmaya ve yer darlığı oluşmaya başlayacak su eklemek kaçınılmaz olacaktır yavrular 15 günlük olduklarında 2 günde suyu 1cm yükseltmek en uygun su ekleme şeklidir. Eklenecek su aynı ısıda ve mutlaka dinlenmiş su olmalıdır.

Yavrular 1 aylık olduğunda daha iri olan yavrular küçük gelişmemiş yavruları yeme eğilimi gösterebilir bu durumda iri yavruları aynı su değerlerinde başka bir tank’a almanızda yarar vardır.

Yavrularda 2,5 aydan sonra cinsiyet ayırımı yapılabilir. Erkek betalar 3 aydan sonra ayrı olarak beslenmelidir, eğer bir düzeneğiniz yoksa o çok kızdığınız plastik bardaklara ihtiyacınız olabilir.

İpucu: Beta yavrularını hacimli bir akvaryumda büyütürseniz çok uzun ve gösterişli yüzgeçlere sahip olurlar. Yazan : Faruk Karakaşerden alıntıdır. Bunları yapman gerekiyor.[;)][:iyi:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

whoamiÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 13/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1982
whoamiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2015 10:04
Aynı akvaryumda değillerse sorun yok.[QUOTE=xEmrex][QUOTE=whoami][QUOTE=xEmrex][QUOTE=whoami][QUOTE=xEmrex]Ben japonlarla bakıyorum ama sana tavsiye etmiyorum.1 tane erkek beta bakabilirsiniz.[/QUOTE]

Zaten birlikte beslenmemesi gereken türler. Çıkarın o zavallıyı o akvaryumdan.

15 litrede sağlıklı yavru alınmaz en az 60 litre.[/QUOTE]

Birbirlerine bişey yapmadı sürece niye çıkarıyımki[:)][/QUOTE]

İstediği su değerleri farklı olduğu için çıkarabilirsin mesela.
Ya da istedikleri ortamlar farklı olduğu için çıkarabilirsin.
İstedikleri akıntı yanı filtre tipi farklı olduğu için de çıkarabilirsin.

21. Yüzyılda yaşıyoruz. Girin internete araştırın. [/QUOTE]

Zaten beta için şelale filtre kullanıyorum ev sıcak oldu için ısıtıcı kullanıyorum onu fanusa koyuyorum akvaryumlarda yan yana beta japonların yanına gitmeye çalışıyor yemini yeniyor birbirlerinden ayırılmıyorlar yani[;)][/QUOTE]
Japonlar daha çok soğuk su sever. Beta ise sıcak. Bu konuda memnun edemezsiniz.
Beta sakın suları severken, japonlar biraz akıntı ister. Yine memnun edemezsiniz.
Beta mağaralar, bitkiler severken japonlar kumda oynamayı sever. Geniş bir akvaryum olmadığı sürece yine memnun edemezsiniz.
Beta etçil beslenirken japon ağırlıklı otçul olmakla birlikte hepçil beslenir. Yine olmadı, japona illa ot lazım. Yine memnun edemediniz.
Japonlar sosyal hayvanlarken betalar anlaşsa bile yanlarında balık istemez. Belki severler o ayrı mesele karakteristik özellik.
Kısaca sizi yağmur ormanlarına atsak yılanlarla siz de yaşarsınız, ot, böcek yiyerek yaşarsınız ama medeniyet varken gerek var mı?

İki cinsi de istiyorsanız ayrı ayrı tanklar kurun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

~EmreÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2015
İl: Ankara
Mesaj: 4003
~EmreÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2015 11:12
Yapacağım bişey yok iç içe alıntı yapmasan iyi olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

whoamiÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 13/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1982
whoamiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2015 14:21
[QUOTE=xEmrex]Yapacağım bişey yok iç içe alıntı yapmasan iyi olur.[/QUOTE]

Yapacağını bir şey yoksa alma o balığı eziyet etme! Ver birine. Yazık günah acıyorum o hayvana. İşinize gelmeyince "imkanım yok" alnasaydın!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

~EmreÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2015
İl: Ankara
Mesaj: 4003
~EmreÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2015 15:14
[QUOTE=whoami][QUOTE=xEmrex]Yapacağım bişey yok iç içe alıntı yapmasan iyi olur.[/QUOTE]

Yapacağını bir şey yoksa alma o balığı eziyet etme! Ver birine. Yazık günah acıyorum o hayvana. İşinize gelmeyince "imkanım yok" alnasaydın![/QUOTE]

Japonları verecektir ama akvaryumcualmadı zaten![EDIT]xEmrex,2015-11-01 15:15:07[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

whoamiÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 13/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1982
whoamiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2015 18:07
Alırken araştırsaydın! Ayrı bir kaba alsan bile daha iyi. En azından ayır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

~EmreÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2015
İl: Ankara
Mesaj: 4003
~EmreÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2015 18:14
[QUOTE=whoami]Alırken araştırsaydın! Ayrı bir kaba alsan bile daha iyi. En azından ayır.
[/QUOTE]
Birbirleri olmadan duramıyolar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

whoamiÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 13/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1982
whoamiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2015 21:24
[QUOTE=xEmrex][QUOTE=whoami]Alırken araştırsaydın! Ayrı bir kaba alsan bile daha iyi. En azından ayır.
[/QUOTE]
Birbirleri olmadan duramıyolar.[/QUOTE]

Birbirleri olmadan çok da rahat dururlar. Yan yana koyarsan beta büyük alana geçmek için can atar tabi.
Not: Umarım lepistesleri Japonla tutmuyorsundur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

~EmreÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2015
İl: Ankara
Mesaj: 4003
~EmreÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2015 21:26
[QUOTE=whoami][QUOTE=xEmrex][QUOTE=whoami]Alırken araştırsaydın! Ayrı bir kaba alsan bile daha iyi. En azından ayır.
[/QUOTE]
Birbirleri olmadan duramıyolar.[/QUOTE]

Birbirleri olmadan çok da rahat dururlar. Yan yana koyarsan beta büyük alana geçmek için can atar tabi.
Not: Umarım lepistesleri Japonla tutmuyorsundur. [/QUOTE]

Tutuyorum Japonlara alışık oldu için beta lepstesleri bişey yapmıyor 2 haftadır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

maliyynÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 290
maliyynÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2015 22:21
Kardeşim sen sorduğun sorunun cevabını kendince bulmuşsun zaten biz ne desek boş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

whoamiÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 13/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1982
whoamiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2015 22:38
[QUOTE=xEmrex][QUOTE=whoami][QUOTE=xEmrex][QUOTE=whoami]Alırken araştırsaydın! Ayrı bir kaba alsan bile daha iyi. En azından ayır.
[/QUOTE]
Birbirleri olmadan duramıyolar.[/QUOTE]

Birbirleri olmadan çok da rahat dururlar. Yan yana koyarsan beta büyük alana geçmek için can atar tabi.
Not: Umarım lepistesleri Japonla tutmuyorsundur. [/QUOTE]

Tutuyorum Japonlara alışık oldu için beta lepstesleri bişey yapmıyor 2 haftadır.[/QUOTE]

Sorun betada değil zaten japonda [:(((][:(((][:(((] Allah o betayla lepisteslere dayanma gücü versin. Sana beslenmemesi gerektiğini söyleyen onlarca kişi olmuştu. 8 yaşındaki çocuk bile bir sorar. Annesine babasına onlar da araştırır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IbrahımÇevrim Dışı

Kayıt: 20/07/2015
İl: Denizli
Mesaj: 248
IbrahımÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2015 22:43
[QUOTE=whoami][QUOTE=xEmrex]Ben japonlarla bakıyorum ama sana tavsiye etmiyorum.1 tane erkek beta bakabilirsiniz.[/QUOTE]

Zaten birlikte beslenmemesi gereken türler. Çıkarın o zavallıyı o akvaryumdan.

15 litrede sağlıklı yavru alınmaz en az 60 litre.[/QUOTE] betalar için en uygun su miktarı 30 litrede bakılır 60 litre balığın kuyruklarında sorun yaşatır kuyruk deforme olur ben ureticiyim üretimi bile 30 litrede yapıyorum o kadar balığı yanyana baktığım halde yanlış bilgi vermeyelim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

whoamiÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 13/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1982
whoamiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2015 22:48
[QUOTE=Ibrahım][QUOTE=whoami][QUOTE=xEmrex]Ben japonlarla bakıyorum ama sana tavsiye etmiyorum.1 tane erkek beta bakabilirsiniz.[/QUOTE]

Zaten birlikte beslenmemesi gereken türler. Çıkarın o zavallıyı o akvaryumdan.

15 litrede sağlıklı yavru alınmaz en az 60 litre.[/QUOTE] betalar için en uygun su miktarı 30 litrede bakılır 60 litre balığın kuyruklarında sorun yaşatır kuyruk deforme olur ben ureticiyim üretimi bile 30 litrede yapıyorum o kadar balığı yanyana baktığım halde yanlış bilgi vermeyelim[/QUOTE]

60 litreyi ikiye bölerek zaten bir tarafa dişi diğer tarafa erkek [:)] birbirlerini görsünler diye. Sonra dişi hazır olunca salacak o 60 litre büyüklük dişinin çok baskı altında kalmaması için. Sonra yumurtalar çıkınca yavrular bir süre 60 litrede büyüyecek o yüzden 60 önerdim. Ama şöyle bir şey var benim betamın kuyruğuna 100 litrede hiç bir şey olmadı? Doğasında sürekli kuyruk sorunu mu yaşıyor bu hayvan?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir